Претражи овај блог

четвртак, 2. јун 2016.

Što sve možete s cvijetom koji svako dvorište ima




Što sve možete s cvijetom koji svako dvorište ima

Ružina ljekovitost poznata je od davnina o čemu svjedoče drevni zapisi iz Egipta, Indije i Kine.
Ruže, ruža
Ilustracija, Foto: Profimedia.rs
Danas je poznato da se u ruži nalaze sastojci eteričnih ulja, treslovina, vinska, jabučna, limunska kiselina ...
Latice ruže su se koristile iu kuhinji pa su ih domaćice miješale sa salatom, posipale pite od jabuka te koristile za pripreme likera kao i soka od ruže, piše magazin Narodni lijekovi.
Evo nekoliko recepata od ruže koje jednostavno možete napraviti:
Sirup od ruža
Dvije šake ružinih latica preliti s pola litre vrele vode i ostaviti poklopljeno 24 sata. Procijediti i lagano zakuhati sa 250 grama šećera, a kada se šećer otopi dodati sok od jednog limuna i kuhati još pet minuta. Kod plućnih bolesti dnevno piti 2-4 velike žlice sirupa.
Vodica za masažu
Vodica u kojoj su se desetak dana namakale ružine latice koristi se za masažu kod reume i uloga (gihta), protiv peruti u kosi ili za uklanjanje akni.
Ruže u maslinovu ulju
Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje se teško liječe, kod ozeblina, opekotina i raspuknuća kože.
Čaj od ruža
Dvije jušne žlice suhvh, usitnjenih latica ruže preliti sa 3 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 5 - 10 minuta. Ako se čaj koristi kod dišnih tegoba, za smirenje ili bolje spavanje može se zasladi medom.
Pije se i za pročišćavanje krvi, kod bolesti jetre i žuči, kao i kod probavnih organa. Decilitar čaja prije jela pomaže svima koji su uništili crijevnu floru prekomjernim korištenjem antibiotika.
Čaj se grglja kod upale grla i glasnica, ili se koristi za ispiranje usne šupljine kod gljivičnih infekcija.
http://ketrina-carolija.blogspot.com/

x

Нема коментара:

Постави коментар