Претражи овај блог

среда, 27. април 2016.

Krompir sa tikvicama Iz rerne


Krompir sa tikvicama Iz rerne


Jednostavan i brz prilog UZ malo luka i šargarepe preliveno pavlakom, jajetom i sa malo sira Koji obogaćuju in ovo jelo.
krompir sa tikvicama
Sastojci:
  • 1 Veca tikvica
  • 4-5 krompira
  • 1 Veca šargarepa
  • 2 mlada luka
  • 3 Cela jaja
  • 200 gr kisele pavlake
  • 50 ml vode
  • 1 kašika suvog Zalina
  • malo Soli
  • 100 gr tvrdog sira
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Očistiti krompir, tikvicu i šargarepu.
Iseći SVE NA kolutove debljine 5mm.
Na dno usuti malo ulja (2-3 kašike) i posuti sa Pola iseckanog luka.
Naizmenično slagati Kolut kromira pa Kolut tikvice u krug.
Između staviti kolutove šargarepe.krompir sa tikvicama Iz rerne
Posuti ostakom luka.
Umutiti pavlaku, jaje, Suvi začin i malo Soli sa sirom izrendanim na sitnu rešetku, pa dodati i vodu.
Ovom masom preliti tikvice i krompir.
Staviti Preko alu foliju i peći 30 Minuta pa skinuti foliju i ECI SVE DOK odgore lepo NE porumeni.
Prohladiti i poslužiti.
IZVOR http://domacirecepti.net/krompir-sa-tikvicama-iz-rerne/

x

SARENA RIZA

šarenriža0

Sastojci:količina:
pirinačc400 g
poriluk1
grašak1 šalica
gljive6 većih
mrkva2
brokula1 glavica
sol, paparpo želji
maslinovo ulje20 ml

Uputstvo za pripremu

  • Riža prokuhati u pola litre vode, ali samo da provri. Treba ostati polusirovom. U međuvremenu isjeckati povrće, mrkvu na kolutove, prazilik sitno isjeckati, brokula odvojite na sitnije glavice, a gljive po dužini sjeći. Kada je riža provrilo i povrće narezano stavite u tepsiju 30x30 može i manja.
  • Promiješajte. Povrće i riža posoliti po ukusu, pobiberiti, preliti s maslinovim uljem (ko nema maslinovo može i suncokretovo ulje) i sa 2 dl vode. U predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20 minuta peći. 
  • IZVORhttp://zena.blic.rs/recepti/Glavna-jela/26733/Sareni-pirinac

x

Pesto sa pistacijama-testenina

Pesto sa pistacijama

Ovaj izuzetno ukusan i tradicionalan recept, koji potječe iz Italije, točnije Đenove regija Ligurija, je i veoma zdrav, čak i ljekovit. Bosiljak kao glavni sastojak ovog jela pomoći će Vašem probavi, radu bubrega, i čak umanjiti slabije bolove. Ne zaboravite češnjak, čija su ljekovita svojstva neprevaziđena, plus maslinovo ulje, ovo jelo bi trebalo da bude čest dio obiteljske trpeze.

Sastojci za 4 osobe

40 gparmezana
0.5 žličicesoli
6 žlicemaslinovog ulja
1 čenačešnjaka
120 gbosiljka
2 žlicevode
40 gpistacija
0.5 žličicepapra
Očistite pistacije i češnjak i usitnite u blenderu. Operite bosiljak, odvojite listove od stabljika i sitno sameljite. Idealno bi bilo kada bi imali avan upotrijebiti za ovu svrhu, ali i blender će isto poslužiti. Pošto je bosiljak pomalo kabast, moraće iz više puta da ga usitnjavate dok ne dobijete jednoličnu, homogenu masu.Naravno za ovaj recept se uvijek koristi svjež bosiljak, što može, ali ne treba da Vas odvrati od spremanja ovog ukusnog recepta.Bosiljak se vrlo lako uzgaja i relativno brzo raste, a njegove rasade ili odrasle biljke ima na svakoj pijaci, super marketima, cvjećarama, rasadnicima, bakinoj vrtu ...Dodajte vodu i maslinovo ulje. Procijenit po ukusu, ai gustoći je li potrebno dodati još ulja. Dodajte parmezan. Posolite i popaprite po ukusu. Sve još jednom izblendajte do željene gustoće.





















posluženje



Pesto poslužite s Vašom omiljenom tjesteninom ili namažite na kruh. Prijatno! 
izvor http://www.becook.com/sr/recept/pesto

x

Tortilja sa šunkom

Tortilja sa šunkom

MeksikoPostavio BeCook
  • Priprema: 15 min
  • Težina:
  • Ocjena:
       

    oznake:
    Nova, ali i sočnija, forma sendviča čije tanko tijesto omogućuje veći užitak u nadjevima, ai njegov neobičan izgled Vam otvara apetit i raspaljuje maštu.

    Sastojci za 1 osobe

    2 žlicekiselog mlijeka
    1 kommrkve
    2 žlicemajoneza
    3 komšunke
    po ukusupapra
    1 komtortilja
    po ukususoli
    4 listazelene salate
    U manju posudu stavite 2 žlice vrhnja i 2 žlice majoneze. Posolite, popaprite, a zatim promiješajte. Očistite mrkvu i naribajte je na krupnije rende. Dodajte mrkvu u smjesu i promiješajte je. Isjeckajte salatu i šunku na trakice. Nanesite pripremljenu smjesu u tankom sloju na tortilju.Tortilje možete kupiti kao gotov proizvod u bolje opskrbljenim trgovinama.Možete je zagrijati na ringli ili u pećnici.Preko toga stavite šunku i zelenu salatu pa ravnomjerno rasporedite preostali dio nadjeva. Urolajte tortilju.

     



      



     



     



     









      



      

    posluženje



    Tortilju prerežite na pola i servirajte je s par listova zelene salate i nekoliko tanko narezanih štapića mrkve.
    izvor http://www.becook.com/sr/recipe/Tortilja

    Tortilje od pšeničnog brašna

    Tortilje od pšeničnog brašna

    Tortilje su osnova većine meksičkih jela pa, ako želite savladate meksičku kuhinju, ovo je nešto od čega bi trebalo početi. Ovdje ćete naći dvije varijante tortilja od pšeničnog brašna: prva je ukusnija i, samim tim, mnogo rasprostranjenija pa kad se pomenu tortilje uglavnom se na njih i misli, a druga je ona izvorna, osnovna hrana siromašnih kojima je sve bez čega se ona mogla napraviti predstavljalo luksuz.

    Sastojci za 3 osobe

    6 gpraška za pecivo

    varijanta 1

    12:50 žličicešećera
    40 gmaslaca
    200 gbrašna
    12:50 žličicesoli
    125 mltople vode

    varijanta 2

    12:50 žličicesoli
    125 mltople vode
    200 gbrašna

    Priprema - prva varijanta



    U zdjelu s brašnom dodajte prašak za pecivo, sol i šećer. I, naravno, sve dobro izmiješajte. Dodajte maslac koji ste prethodno isjekli na sitnije komade pa miješajte dok se maslac ne raspadne na mrvice.Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije upotrebe, da malo otpusti.Dolijte vodu i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Umešeno tijesto prekrijte krpom i ostavite da "odmori" na sobnoj temperaturi neko vrijeme.Najbolje bi bilo da tijesto ostavite da stoji oko dva sata.Premesite tijesto i podijelite ga na 10 jednakih dijelova pa od njih oblikujte kuglice.Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte tijesto na krug promjera 13-15 cm.Biće Vam puno lakše ako, prije nego što počnete razvijate tijesto oklagijom, rukom malo spljoštite kuglicu od tijesta.tortilje pecite na tavi od teflona nekih 20 sekundi sa svake strane. Pečene tortilje prekrijte krpom da se ne suše.

      







     





      





      



     





     



    Priprema - druga varijanta



    U zdjelu s brašnom dodajte sol i mlaku vodu i zamijesite tijesto. Ostatak postupka je isti kao iu prethodnom slučaju.

      



    posluženje



    Ovako pripremljene tortilje možete puniti različitim nadjevima kao što su mljeveno meso, piletina ili povrće, možete ih jednostavno poslužiti kao zamjenu za kruh ili, kao što je već rečeno, kao osnovu za neko kompliciranije meksičko jelo.
    izvor http://www.becook.com/

    x