Претражи овај блог

понедељак, 23. мај 2016.

NEDOSTATAK MAGNEZIJA

NEDOSTATAK MAGNEZIJA - 10 NAJČEŠĆIH ZNAKOVA: EVO KOJA JE HRANA DOBAR IZVOR OVOG MINERALA ...

bademi-spinat-banane-voda-2
Svakome od nas je potreban magnezij, mineral koji je vrlo važan za ljudsko tijelo jer sudjeluje u više od 300 metaboličkih procesa u tijelu.
[AdsWithin] Magnezij je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrija. Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu. Najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i stanicama, te u krvi.
Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Pomaže unaprijediti metaboličke procese, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prijenosa kroz tijelo, te sudjeluje u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bio moguć.
Također svaka stanica u ljudskom tijelu treba odgovarajuću količinu magnezija, jer inače njihovo djelovanje slabi. Magnezij djeluje zajedno s kalcijem za kontrolu električnog impulsa u ćeliji.
Koncentracija magnezija u zdravim stanicama je mnogo veća od kalcija, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i djelovanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u stanicama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog djelovanja stanica ili njihovog odumiranja.
Nedostatak magnezija-simptomi
Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje:
    - Glavobolju
    - migrenu
    - umor
    - vrtoglavicu
    - pospanost
    - nervozu
    - razdražljivost
    - bolove u mišićima
    - grčenje mišića
    - gubitak apetita
Budući da tijelo nedostatak magnezija nadomješta tako da ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezija može biti vrlo opasan.
Osigurajte dovoljno magnezija
Tijelo ne može samo stvoriti magnezij, pa ga je potrebno unijeti kroz svakodnevnu hranu i piće. Dnevne potrebe magnezija odraslog čovjeka su 300-400 mg, a možemo ih zadovoljiti tako da svakodnevno pijemo 3-4 dcl prirodne mineralne vode koja sadrži magnezij. Tijekom trudnoće, dojenja i tijekom razdoblja intenzivnog rasta, potrebe za magnezijem se veće. Više magnezija je potrebno i sportašima te ljudima sa bolesnim srcem.
Nedostatak magnezija se može pojaviti i zbog određenih fizioloških stanja kao proljev, povraćanje, uporaba laksativa, dijabetes i problemi sa štitnjačom.
Hrana koja je dobar izvor magnezija:
    - Zeleno lisnato povrće (špinat, blitva)
    - orašasti plodovi (bademi, sezam, brazilski oraščići, orasi)
    - sjemenke bundeve
    - suncokretove sjemenke
    - paprika
    - smokve
    - banane
Kod većeg nedostatka magnezija, stručnjaci preporučuju dodatke prehrani.
Izvor: Kiwi.hr 

Ružmarin protiv stresa i za njegu tijela

Aromatičan i ljekovito: Ružmarin protiv stresa i za njegu tijela

Ružmarin-700
Aromatični ružmarin je još jedan u nizu ljekovitih "bisera". Stari Grci su ga posvetili božici Afroditi, mađarska kraljica Elizabeta koristila za pomlađivanje, a kod nas je nezaobilazan detalj na svadbama.
Od davnina se vjeruje da njegove iglice ublažavaju bol, pa su ga drevni narodi stavljali na rane. Uspješno pomaže i kod slabokrvnosti, naročito kod djece, popravlja apetit i raspoloženje, poboljšava rad želuca, smiruje nervozu, otklanja strah.
Također, ublažava i menstrualne bolove i regulira neredovit ciklus. Čaj i oblog od ružmarina umanjuju glavobolju koja se javlja zbog stresa.
Ova biljka pozitivno utječe i na koncentraciju i rad mozga, značajno smanjuje rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti. Dokazano poboljšava pamćenje, pa je zato zovu "biljka sjećanja". Ima jako antibakterijsko i antispazmatično učinak, pa opušta mišiće i štiti organizam od bakterija.
Koristi se kao začin u prehrani, a zbog ugodnog mirisa i ljekovitih sastojaka iu kozmetičke svrhe. Od ružmarina se prave tinkture, ulja i melemi. Za čaj je najbolje da se koriste svježe grančice sa cvjetovima ili bez njih. Vežite ih u snopiće, osušite na tamnom i vjetrovitom mjestu.
Ulje ove biljke ublažava umor, ublažava napetost s iznenadnim stresa te pomaže kod infekcija oka.
VINO JAČA SRCE
Šaku svježeg ružmarina potopite u litar crnog vina, najbolje domaćeg. Mješavinu čuvajte u staklenoj boci i mućkajte sedam dana nekoliko puta dnevno. Nakon toga pijte svakog dana po čašicu, prije doručka i ručka. Pozitivne rezultate uočit ćete nakon mjesec dana.
ČAJ PROTIV žgaravice
Skuhajte čaj tako što ćete litru vode da prelijete preko 30 g ružmarina, ostavite pet sati da odstoji, pa iscijedite. Pijte dva puta dnevno prije jela po jednu šalicu. Ovaj napitak poboljšava probavu, ublažava nadutost i žgaravicu.
KUPKA I OBLOGE
Osim što osvježava i rasanjuje, kupka pomaže i kod psorijaze. Umjesto svježeg, možete umetnuti i ekstrakt ružmarina u vidu soli za kupanje. Nemojte koristiti navečer, jer može doći do nesanice. Obloge od čaja možete stavljate na suhu i oštećenu kožu, posebno ako ste skloni aknama. Redovito umivanje čajem podmađuje lice.
MJEŠAVINA ZA BOLjE PAMĆENJE
Pomiješajte 30 g ružmarina 30 g maslačka, 20 g kadulje i 20 g bosiljka. Prelijte s pola litre kipuće vode, promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i popijte u toku dana.
MASAŽA ULJEM
U 0,5 l maslinovog ulja stavite po šaku usitnjenih listova ružmarina, kadulje i oraha. Sipajte u bocu i ostavite na sunčanom mjestu četiri tjedna, uz povremeno mućkanje. Nakon toga procijedite i čuvajte u hladnjaku. Uljem možete masirati tijelo ili vlasište, ostavite da djeluje sat vremena, pa se nakon toga istuširajte i operite kosu.

DIJETA SA KISELIM MLIJEKOM: 5 kilograma manje za 10 dana

DIJETA SA KISELIM MLIJEKOM: 5 kilograma manje za 10 dana

jogurt-jagode-bp
Kiselo mlijeko je izuzetno korisna namirnica koja normalizira aktivnost probavnih organa, poboljšava imunitet, pomaže "skupljanje" i izbacivanje toksina iz organizma i potiče metabolizam.
Dijeta s kiselim mlijekom.
Dok držite dijetu s kiselim mlijekom preporučuju se sljedeće namirnice: Prirodno kiselo mlijeko - 500 g dnevno, voće - do 300 g dnevno (osim grožđa, dinja i lubenica zbog velike količine šećera koju sadrže), meso - do 100 g dnevno (riba, piletina i curetina - s odstranjenom kožicom i masnoćom), povrće (plodovi) - do 300 g dnevno (rajčica, rotkva, krastavac, paprika ...), povrće (zelenje) - do 300 g dnevno (zelena salata, kelj, kupus, rukola, endevija ...)
Količina kiselog mlijeka koju ćete koristiti u pojedinim receptima ovisi od vaše želje i ukusa.
Bitno je da se pojede 500 g kiselog mlijeka dnevno, a kako je raspoređeno po obrocima to je već vaša stvar.

Primjer jelovnika:

Doručak
Žele od kiselog mlijeka i malina, šalica zelenog čaja ili šalica čistog soka od naranče.
Ručak
Šalica toplog biljnog čaja, hladna juha napravljena od kiselog mlijeka i krastavaca narezanih na sitne kolutiće, 100 g kuhanog mesa, salata od krastavca, rajčice i začinskog bilja, kiselo mlijeko po želji, čaša tople limunade (bez šećera).
Popodnevna užina
Rajčica sa kiselim mlijekom. U kiselo mlijeko dodajte malo senfa, malo soli iu blenderu kratko izmiksajte.
Večera
Šalica toplog biljnog čaja, mahune na pari sa kiselim mlijekom, čaša tople limunade bez šećera).
Izvor: cosmopolitan 

IZGLEDAJTE 10 GODINA MLAĐE

IZGLEDAJTE 10 GODINA MLAĐE uz pomoć recepta ruske narodne medicine

caj-salica
Ruska narodna medicina sadrži obilje blagotvornih recepata, a jedan od njih je i "eliksir vječne mladosti". Sastojci ovog eliksira sasvim su prirodni i dokazano imaju ljekovit utjecaj na organizam.
Evo što vam je potrebno:
  • 10 g kamilice,
  • 10 g korijandera,
  • 10 g nevena,
  • 10 g cvijeta breze
Napitak pripremite tako da pomiješate sve sastojke, a zatim ih prelijte s 500 ml kipuće vode.
Pričekajte 20-ak minuta da se se prohladi, a potom popijte čaj. Po želji možete dodati i žličicu meda. Polovicu pripremoljenog napitka popijte ujutro, a drugu polovicu uvečer.
Možete ga držati u termos-boci kako bi uvijek bio dovoljno topao.
Ponavljajte proceduru mjesec dana, a ako budete zadovoljni rezultatima, možete ponoviti postupak tek nakon tri godine.
Ovaj eliksir će povoljno utjecati ne samo na vaš ten, već i na čitav organizam i metabolizam, a rezultate ćete vrlo brzo primijetiti.

izvorhttp://prirodadaje.com/