Dagnje na buzari
POTREBNO: 600-700 gr dagnji u školjki, 5 dl belog vina, malo maslinovog ulja, 1 mala glavica crnog luka, sitno iseckanog, 2-3 cena belog luka, sitno isec kanog, 2 lovorova lista, biber u zrnu, so ili vegeta, sveže iseckan peršun;
Dagnje oprati u ledenoj vodi. Na malo ulja propržiti iseckan crni luk, pa dodati oprane dagnje i mešati jedan minut. Dodati iseckan beli luk, vegetu ili so, nekoliko zrna bibera, lovor, pa sve naliti vinom. Po potrebi dodati malo vode, ali ne previše – dagnje treba samo da ogreznu u tecnosti. Kad tecnost prokljuca, smanjiti vatru i kuvati još 10 minuta. Na kraju dodati peršun i odmah služiti.
Punjene paprike
POTREBNO: 12 crvenih paprika ‘šilje' ili 10 crvenih babura, 1 manja glavica crnog luka, 1 do 2 šargarepe, sitno narendane nekoliko pecuraka, iseckanih na kockice 1 stabljika celera, sitno iseckana, 2 šolje sojinih ljuspica ili 1 šolja opranog pirinca, 2 paradajza so, biber, ulje, sok od paradajza ili voda;
Paprike oprati , iseci im stabljike i izvaditi seme, pa ih poredati u veci pleh. Na ulju propržiti iseckan crni luk, šargarepu, pecurke i celer, pa u to dodati 2 šolje sojinih ljuspica, prethodno potopljenih u vrucu vodu i ocedenih. Umesto soje, može se dodati i pririnac. Posoliti, pobiberiti po ukusu, dobro sjediniti, pa dobijenim nadevom puniti paprike. Otvore zatvoriti ‘kapicama' od paradajza, preliti sokom od paradajza ili vodom da ogreznu i peci na umerenoj vatri, oko ½ sata.
Ukoliko se posti na vodi, izostaviti ulje.
Ðuveč od raznog povrća
POTREBNO: 1 mali plavi patlidžan, isecen na kocke, 2 male tikvice, isecene na kolutove, 1 crvena paprika, isecena na krupne kocke, 1 zelena paprika, isecena na krupne kocke, 2 glavice crnog luka, isecena na cetvrtine , 1 šargarepa, isecena na kolutove, 3 do 4 cena belog luka, isecena po polovini, 2 do 3 paradajza, oljuštena i isecena na kriške, malo maslinovog ulja, so, biber, origano, svež peršun;
Patlidžan iseci na kocke, dobro posoliti, pa ostaviti da stoji sat vremena. Kada ispusti gorku tecnost, dobro ga ocediti. U veliki duvec ili tepsiju pomešati svo pripremljeno povrce i zacine, dobro promešati, dodati malo maslinovog ulja i peci poklopljeno dok povrce malo ne omekša, ali ipak treba da zadrži odredenu cvrstinu. Služiti uz baren pirinac ili posni pire od krompira.
Ukoliko se posti na vodi, izostavite ulje, ali dodajte više paradajza.
Paprikaš sa sojom
POTREBNO: 1 šolja soje u komadima, 750 gr krompira, 1 glavica crnog luka, sitno iseckana, 1 šargarepa, 1 stabljika celera, 1 šolja graška, list lovora, beli luk (po želji), kašicica brašna, ulje, aleva paprika, so (ili vegeta), biber, mirodija;
Komade soje potopiti u vrucu vodu i ostaviti da stoje sat vremena. Krompir oljuštiti i iseci na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i celer, takode sitno iseckan. Dodati alevu papriku i kašicicu brašna i promešati. Zatim dodati pripremljen krompir i komade soje, pa sve odmah naliti sa vodom, toliko da krompir i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, grašak i iseckan beli luk po želji i ostaviti da se kuva oko20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber i sitno iseckane sveže mirodije.
Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari. Radi gustine može se dodati malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri.
Ðuveč sa heljdom i povrćem
POTREBNO: 1 šolja heljde (za one koji žive na engleskom govornom podrucju: roasted buckwheat , ili “ kasha ”), 1 manja glavica crnog luka, 1 izrendana šargarepa, 1 mali plavi patlidžan, 1 tikvica, isecena na kockice, 2 krompira iseckana na kockice,1 paprika, sitno iseckana, 1/2 šolje graška, ulje, so, biber, svež peršun, aleva paprika;
Plavi patlidžan oprati, iseckati na komadice, posoliti i ostaviti da stoji sat vremena. Kad pusti gorku tecnost, dobro ga ocediti. Na ulju propržiti luk, šargarepu i papriku, dodati alevu papriku, promešati, pa odmah dodati ostalo povrce i vodu. Povrce treba da pliva u vodi. Posoliti i ostaviti da se bari na tihoj vatri, dok se krompir ne skuva. Za to vreme heljdu preliti kljucalom vodom i ostaviti da malo postoji. Kada je povrce kuvano, sve preruciti u duvec ili tepsiju, i sjediniti sa heljdom. Peci u rerni na jacoj vatri. Jelo je gotovo kad heljda upije svu tecnost i nabubri.
Kao i druga jela, i ovo jelo se može pripremiti na vodi, izostavljanjem ulja.
Prebranac
POTREBNO: 400 gr pasulja ‘tetovca', 3 glavice luka, 1 šargarepa, so, biber, ulje;
Oprati i potopiti pasulj da stoji dva sata. Skuvati pasulj i sacuvati oko 2 šolje vode u kojoj se pasulj kuvao (najbolje voda sa dna posude, jer sadrži više taloga). Namazati pleh uljem. U tiganju propržiti na ulju luk isecen na tanka rebarca. dodati kuvan pasulj i sve dobro promešati. Ako se želi ljut prebranac, dodati sitno iseckanu ljutu papricicu. Zatim sve prebaciti u pleh, dodati oko 2 šolje tecnosti u kojoj se kuvao pasulj i peci na umerenoj vatri oko 30 minuta.Dodavati još vode ili tecnosti od pasulja u toku pecenja ako se pasulj mnogo suši. Peci poklopljeno.
Ovo jelo se ne može praviti bez ulja.
Italijanski pasulj
POTREBNO: 300 gr pasulja ‘tetovca', 3-4 glavice luka, 500 gr paradajza, oljuštenog, 1/2 kašicice šecera, 2 šolje iseckanog peršuna, 1 kašicica origana, ulje, so, biber;
Potopiti pasulj oko 2 sata, zatim ga obariti u slanoj vodi i kad je dobro skuvan, ocediti. Na ulju malo propržiti iseckan na krupne komade crni luk. Dodati paradajz, šecer i pasulj, origano, so i biber i sve kuvati na vrlo tihoj vatri oko 20 minuta. Na kraju dodati peršun.
Ako se posti na vodi, izostavi se ulje, a baren pasulj se kuva sa paradajzom i ostalim sastojcima malo duže, da bi se luk skuvao.
Krompir pečen na vodi
POTREBNO: 1,5 kg krompira, 5 cešnjeva belog luka, sok od limuna, origano, biber, so, 1/2 šolje vode;
Oljuštiti krompir i iseci ga na kriške ili kolutove. Staviti ga u odgovarajucu tepsiju, dodati sitno iseckan beli luk, sok od limuna, biber, so, origano i preliti vodom. Obavezno prekiti folijom ili poklopcem. Peci na umerenoj vatri.
Krompir sa karijem
POTREBNO: 6 krompira srednje velicine, oljuštena i isecena na kriške ili malo vece kocke, 1 šolja graška, 1 šargarepa, iseckana na kolutice, 1 iseckana stabljika celera (po želji), 1 glavica luka, sitno iseckana, 1-2 kašicice karija, ulje, 1 kašicica brašna, peršun za posipanje;
Na ulju propržiti luk i šargarepu (i celer, po želji) dodati kari, promešati, zatim dodati kašicicu brašna, pa dobro promešati. Odmah dodati pripremljen krompir i vodu, toliko da krompir ogrezne u njoj. Dodati grašak, posloliti prema ukusu i ostaviti da se kuva oko 20 minuta, ili dok se krompir ne skuva. Na kraju dodati sitno iseckan peršun.
Ćufte od krompira
POTREBNO: 4 krompira, 1 glavica crnog luka, 1 šolja brašna, 1/2 kašicice origana, 1 kašicica praška za pecivo, ulje, biber, so;
Krompir i luk izrendati i pomešati sa brašnom, origanom, solju, biberom i praškom za pecivo. Oblikovati cufte i pržiti ih na vrelom ulju.
Ragu od boranije
POTREBNO: 1 kg boranije, 2 glavice crnog luka, 3/4 šolje ulja, 1,5 šolja kaše od paradajza, peršunov list, 1-2 krompira, biber, so;
Luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju. Boraniju oprati, ocistiti i iseci, a krompir oljuštiti i iseci na kocke. Dobro ocedenu boraniju dodati luku, pržiti desetak minuta, pa dodati krompir, paradajz, sitno iseckan peršunov list, so i biber. Ostaviti da se kuva dok tecnost ne ispari. Dodavanjem soje u komadicima u ovo jelo dobicete ukusan i veoma hranljiv posni gulaš.
Sarma od kiselog kupusa
POTREBNO: 2-3 glavice kiselog kupusa, 1 kg pirinca, probranog i opranog, 1 kg crnog luka, sitno iseckanog, 3-4 šargarepe, sitno izrendane, 1 koren peršuna, sitno izrendan, 3-4 cena belog luka, sitno iseckan, 5-6 listova lovora, biber, ulje so, aleva paprika;
Kiseli kupus ocistiti i odvojiti listove. Ako je kupus suviše slan, ostaviti ga malo da odstoji u mlakoj vodi. Propržiti crni luk na dosta ulja, zatim dodati povrce, so, biber, lovor , beli luk i na kraju alevu papriku. Spustiti pirinac i sve lagano izmešati. Saviti sarme i svaki red preliti sa malo ulja i posuti alevom paprikom. Dodati vode da sarme ogreznu i kuvati oko 2 sata na tihoj vatri.
Pečene sarmice od vinovog lista
POTREBNO: 300 gr vinovog lista, 1 plavi patlidžan, 1 šolja sitno iseckanog crnog luka, 4 cešnja belog luka, 2 kašike origana, 2 kašike mirodije ili nane, malo bosiljka, 3/4 šolje pirinca, 1 šolja ulja, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike kaše od paradjza, so, biber;
Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseci ga na sitne kolutice. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tecnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirodiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti cašu vode i ostaviti da se povrce kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinac i dinstati još pet minuta.
Listove vinove loze staviti u vrucu vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode. Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peci oko 50 minuta.
Gotove sarmice preliti kašom od paradajza.