Претражи овај блог

понедељак, 18. април 2016.

супе i corbe


супе 


Цорба Карфиол

ПОТРЕБНО: 1 велики карфиол, бистра супа од поврћа или 1.5 литар воде, 2 или више чена белог лука, ситно сецкани, 1 кашика брашна, уље, со (или вегета), бибер, црвена паприка или мешавина сушеног поврћа, 1 шољица замрзнутог кукуруза.
Карфиол очистити, исећи на цветова исте величине и барити у води док се потпуно не мекан, али сој и пире. За мало уља пропржите брашно и бели лук, док се постепено додајући супу од поврћа или воду, мешајући непрестано.Постепено додајте посустале карфиол. Посолити по укусу. Додај паприке и сушеног поврћа и кувајте још десетак минута док супу док не постане глатко.На крају, додајте кукуруз. Када служе, ако је потребно, додајте кашичицу вина или цидер винегар на плочи. Сервирати са тост.
Ако се постигне вода, бујон може да се дода у руке кукурузни гриз буде гушћа, уз стално мешање.

Супа од спанаћа

ПОТРЕБНА:  1 кг спанаћа, очистити и опрати 0,2 већи кромпир, ољуштен, опран и исечен на коцкице, 2 чена белог лука, ситно исецкана, сок од 1 лимуна, уље, 1 кашика пуна брашна, соли и зачина, бибер;
Спанаћ добро кува, процедити и пире. За мало уља СРЈ исецкан бели лук са брашном и додати посустале спанаћ одмах. Постепено додајте воду и сок од лимуна, мешајући непрестано. Посолите и побиберите по укусу.
Ако се брзој води, изоставити Роук уљем и брашном. Онда можете додати прегршт кукурузног брашна или гриза супе њене густине.

Супа од разног поврћа

ПОТРЕБНА:  мало уља, 1 главица црног лука, ситно исецканог 1/2 црвене паприке, коцкице 1/2 зелена паприка, коцкице 0,1 стабљика целера, исецкана 1 шаргарепа, ситно наренданог, 1 литар воде, 1 кромпир, ољуштен и на куб 1/2 шоље грашка, 1/2 шоље кукуруза, 1 шоља карфиола букет 0,3 листова купуса, исецканог на коцкице, 1 ловоров лист, соли и зачина, бибер, брзе резанцима или пиринча шоља , испрана;

За мало уља СРЈ насецкани лук, бибер, целер и шаргарепу. Постепено додајте воду.Када кључања, додати остале састојке и кувајте на лаганој ватри 15 минута или док тестенина или пиринач не скува. Када се брзој води, једноставно изоставити уље и све барити.

x

posna glavna jela-vise recepata

posna glavna jela



Dagnje na buzari

POTREBNO: 600-700 gr dagnji u školjki, 5 dl belog vina, malo maslinovog ulja, 1 mala glavica crnog luka, sitno iseckanog, 2-3 cena belog luka, sitno isec kanog, 2 lovorova lista, biber u zrnu, so ili vegeta, sveže iseckan peršun;
Dagnje oprati u ledenoj vodi. Na malo ulja propržiti iseckan crni luk, pa dodati oprane dagnje i mešati jedan minut. Dodati iseckan beli luk, vegetu ili so, nekoliko zrna bibera, lovor, pa sve naliti vinom. Po potrebi dodati malo vode, ali ne previše – dagnje treba samo da ogreznu u tecnosti. Kad tecnost prokljuca, smanjiti vatru i kuvati još 10 minuta. Na kraju dodati peršun i odmah služiti.

Punjene paprike

POTREBNO: 12 crvenih paprika ‘šilje' ili 10 crvenih babura, 1 manja glavica crnog luka, 1 do 2 šargarepe, sitno narendane nekoliko pecuraka, iseckanih na kockice 1 stabljika celera, sitno iseckana, 2 šolje sojinih ljuspica ili 1 šolja opranog pirinca, 2 paradajza so, biber, ulje,  sok od paradajza ili voda;
Paprike oprati , iseci im stabljike i izvaditi seme, pa ih poredati u veci pleh. Na ulju propržiti iseckan crni luk, šargarepu, pecurke i celer, pa u to dodati 2 šolje sojinih ljuspica, prethodno potopljenih u vrucu vodu i ocedenih. Umesto soje, može se dodati i pririnac. Posoliti, pobiberiti po ukusu, dobro sjediniti, pa dobijenim nadevom puniti paprike. Otvore zatvoriti ‘kapicama' od paradajza, preliti sokom od paradajza ili vodom da ogreznu i peci na umerenoj vatri, oko ½ sata.
Ukoliko se posti na vodi, izostaviti ulje.

Ðuveč od raznog povrća

POTREBNO: 1 mali plavi patlidžan, isecen na kocke, 2 male tikvice, isecene na kolutove, 1 crvena paprika, isecena na krupne kocke, 1 zelena paprika, isecena na krupne kocke, 2 glavice crnog luka, isecena na cetvrtine , 1 šargarepa, isecena na kolutove, 3 do 4 cena belog luka, isecena po polovini, 2 do 3 paradajza, oljuštena i isecena na kriške, malo maslinovog ulja, so, biber, origano, svež peršun;
Patlidžan iseci na kocke, dobro posoliti, pa ostaviti da stoji sat vremena. Kada ispusti gorku tecnost, dobro ga ocediti. U veliki duvec ili tepsiju pomešati svo pripremljeno povrce i zacine, dobro promešati, dodati malo maslinovog ulja i peci poklopljeno dok povrce malo ne omekša, ali ipak treba da zadrži odredenu cvrstinu. Služiti uz baren pirinac ili posni pire od krompira.
Ukoliko se posti na vodi, izostavite ulje, ali dodajte više paradajza.

Paprikaš sa sojom

POTREBNO: 1 šolja soje u komadima, 750 gr krompira, 1 glavica crnog luka, sitno iseckana, 1 šargarepa, 1 stabljika celera, 1 šolja graška, list lovora, beli luk (po želji), kašicica brašna, ulje, aleva paprika, so (ili vegeta), biber, mirodija;
Komade soje potopiti u vrucu vodu i ostaviti da stoje sat vremena. Krompir oljuštiti i iseci na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i celer, takode sitno iseckan. Dodati alevu papriku i kašicicu brašna i promešati. Zatim dodati pripremljen krompir i komade soje, pa sve odmah naliti sa vodom, toliko da krompir i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, grašak i iseckan beli luk po želji i ostaviti da se kuva oko20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber i sitno iseckane sveže mirodije.
Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari. Radi gustine može se dodati malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri.

Ðuveč sa heljdom i povrćem

POTREBNO: 1 šolja heljde (za one koji žive na engleskom govornom podrucju: roasted buckwheat , ili “ kasha ”), 1 manja glavica crnog luka, 1 izrendana šargarepa, 1 mali plavi patlidžan, 1 tikvica, isecena na kockice, 2 krompira iseckana na kockice,1 paprika, sitno iseckana, 1/2 šolje graška, ulje, so, biber, svež peršun, aleva paprika;
Plavi patlidžan oprati, iseckati na komadice, posoliti i ostaviti da stoji sat vremena. Kad pusti gorku tecnost, dobro ga ocediti. Na ulju propržiti luk, šargarepu i papriku, dodati alevu papriku, promešati, pa odmah dodati ostalo povrce i vodu. Povrce treba da pliva u vodi. Posoliti i ostaviti da se bari na tihoj vatri, dok se krompir ne skuva. Za to vreme heljdu preliti kljucalom vodom i ostaviti da malo postoji. Kada je povrce kuvano, sve preruciti u duvec ili tepsiju, i sjediniti sa heljdom. Peci u rerni na jacoj vatri. Jelo je gotovo kad heljda upije svu tecnost i nabubri.
Kao i druga jela, i ovo jelo se može pripremiti na vodi, izostavljanjem ulja.

Prebranac

POTREBNO:  400 gr pasulja ‘tetovca', 3 glavice luka, 1 šargarepa, so, biber, ulje;
Oprati i potopiti pasulj da stoji dva sata. Skuvati pasulj i sacuvati oko 2 šolje vode u kojoj se pasulj kuvao (najbolje voda sa dna posude, jer sadrži više taloga). Namazati pleh uljem. U tiganju propržiti na ulju luk isecen na tanka rebarca. dodati kuvan pasulj i sve dobro promešati. Ako se želi ljut prebranac, dodati sitno iseckanu ljutu papricicu. Zatim sve prebaciti u pleh, dodati oko 2 šolje tecnosti u kojoj se kuvao pasulj i peci na umerenoj vatri oko 30 minuta.Dodavati još vode ili tecnosti od pasulja u toku pecenja ako se pasulj mnogo suši. Peci poklopljeno.
Ovo jelo se ne može praviti bez ulja.

Italijanski pasulj

POTREBNO: 300 gr pasulja ‘tetovca', 3-4 glavice luka, 500 gr paradajza, oljuštenog, 1/2 kašicice šecera, 2 šolje iseckanog peršuna, 1 kašicica origana, ulje, so, biber;
Potopiti pasulj oko 2 sata, zatim ga obariti u slanoj vodi i kad je dobro skuvan, ocediti. Na ulju malo propržiti iseckan na krupne komade crni luk. Dodati paradajz, šecer i pasulj, origano, so i biber i sve kuvati na vrlo tihoj vatri oko 20 minuta. Na kraju dodati peršun.
Ako se posti na vodi, izostavi se ulje, a baren pasulj se kuva sa paradajzom i ostalim sastojcima malo duže, da bi se luk skuvao.

Krompir pečen na vodi

POTREBNO: 1,5 kg krompira, 5 cešnjeva belog luka, sok od limuna, origano, biber, so, 1/2 šolje vode;
Oljuštiti krompir i iseci ga na kriške ili kolutove. Staviti ga u odgovarajucu tepsiju, dodati sitno iseckan beli luk, sok od limuna, biber, so, origano i preliti vodom. Obavezno prekiti folijom ili poklopcem. Peci na umerenoj vatri.

Krompir sa karijem

POTREBNO: 6 krompira srednje velicine, oljuštena i isecena na kriške ili malo vece kocke, 1 šolja graška, 1 šargarepa, iseckana na kolutice, 1 iseckana stabljika celera (po želji), 1 glavica luka, sitno iseckana, 1-2 kašicice karija, ulje, 1 kašicica brašna, peršun za posipanje;
Na ulju propržiti luk i šargarepu (i celer, po želji) dodati kari, promešati, zatim dodati kašicicu brašna, pa dobro promešati.  Odmah dodati pripremljen krompir i vodu, toliko da krompir ogrezne u njoj. Dodati grašak, posloliti prema ukusu i  ostaviti da se kuva oko 20 minuta, ili dok se krompir ne skuva. Na kraju dodati sitno iseckan peršun.

Ćufte od krompira

POTREBNO: 4 krompira, 1 glavica crnog luka, 1 šolja brašna, 1/2 kašicice origana, 1 kašicica praška za pecivo, ulje, biber, so;
Krompir i luk izrendati i pomešati sa brašnom, origanom, solju, biberom i praškom za pecivo. Oblikovati cufte i pržiti ih na vrelom ulju.

Ragu od  boranije

POTREBNO: 1 kg boranije, 2 glavice crnog luka, 3/4 šolje ulja, 1,5 šolja kaše od paradajza, peršunov list, 1-2 krompira, biber, so;
Luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju. Boraniju oprati, ocistiti i iseci, a krompir oljuštiti i iseci na kocke. Dobro ocedenu boraniju dodati luku, pržiti desetak minuta, pa dodati krompir, paradajz, sitno iseckan peršunov list, so i biber. Ostaviti da se kuva dok tecnost ne ispari. Dodavanjem soje u komadicima u ovo jelo dobicete ukusan i veoma hranljiv posni gulaš.

Sarma od kiselog kupusa

POTREBNO: 2-3 glavice kiselog kupusa, 1 kg pirinca, probranog i opranog, 1 kg crnog luka, sitno iseckanog, 3-4 šargarepe, sitno izrendane, 1 koren peršuna, sitno izrendan, 3-4 cena belog luka, sitno iseckan, 5-6 listova lovora, biber, ulje so, aleva paprika;
Kiseli kupus ocistiti i odvojiti listove. Ako je kupus suviše slan, ostaviti ga malo da odstoji u mlakoj vodi. Propržiti crni luk na dosta ulja, zatim dodati povrce, so, biber, lovor , beli luk i na kraju alevu papriku. Spustiti pirinac i sve lagano izmešati. Saviti sarme i svaki red preliti sa malo ulja i posuti alevom paprikom. Dodati vode da sarme ogreznu i kuvati oko 2 sata na tihoj vatri.

Pečene sarmice od vinovog lista

POTREBNO: 300 gr vinovog lista, 1 plavi patlidžan, 1 šolja sitno iseckanog crnog luka, 4 cešnja belog luka, 2 kašike origana, 2 kašike mirodije ili nane, malo bosiljka, 3/4 šolje pirinca, 1 šolja ulja, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike kaše od paradjza, so, biber;
Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseci ga na sitne kolutice. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tecnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirodiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti cašu vode i ostaviti da se povrce kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinac i dinstati još  pet minuta.
Listove vinove loze staviti u vrucu vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode. Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peci oko 50 minuta.
Gotove sarmice preliti kašom od paradajza.





POSNA PICA I RECEPT ZA TESTO


POSNA PICA I RECEPT ZA TESTO




Testo za picu

POTREBNO: 3,5 šolje brašna, 3 kašike ulja, 9 gr suvog kvasca ili 60 grama svežeg, 1 šolja mlake vode, 1/2 kašicice šecera, 1 kašicica soli;
Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi, dodati šecer i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Zatim 3 šolje brašna staviti u ciniju, u sredini napraviti udubljenje za nadošli kvasac, so i ulje. Sve to mesiti dok masa ne postane ujednacena, a potom na dasci, uz postepeno dodavanje brašna, umesiti testo, loptasto ga oblikovati, prekriti salvetom i sacekati oko 60 minuta, da se masa udvostruci.
Testo premesiti i ostaviti da ponovo naraste, a zatim ga razvuci oklagijom tako da se dobije testo za picu željene debljine. Na testo staviti odgovarajuci fil i peci u pecnici.

Pica sa paradajzom

POTREBNO: 1 testo za picu, 1 šolja pecurki, 1 zreo paradajz, 2-3 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ruzmarina, malo nane, 1 cešanj belog luka, 1 šolja kecapa, malo ljute paprike (po želji), malo ulja;
Testo kružno razvuci i namazati uljem, zatim premazati kecapom, pa redati na kolutove isecen paradajz, prstenasto isecen crni luk i zelenu papriku, isitnjen beli luk, iseckane zacine i pecurke iseckane na tanke listice. Može se dodati i sir od soje. Po želji sve to na kraju preliti sa malo ulja.
Peci na jakoj temperaturi sa malo ulja.

Pica sa zeljem

POTREBNO: 1 testo za picu, 1/2 kg spanaca ili neke druge vrste zelja, 1 kašika kapara, 3/4 šolje crnih maslina, 1 čen belog luka, 3/4 šolje ulja, biber, so;
Ocišceno i oprano zelje obariti u vreloj vodi i ostaviti da se ocediti u cediljki. Iz maslina izvaditi koštice i iseci na kriške. Prepolovljen beli luk propržiti na ulju kako bi poprimilo njegov miris. Iz ulja izvaditi luk i baciti ga, a dodati masline, zacine, zelje i so, promešati, pa sve zajedno pržiti na umerenoj temperaturi desetak minuta. Razviti testo za picu i na njega staviti prethodno pripremljeni fil od zelja. Picu peci na jakoj vatri oko 30 minuta.

x

makarone na vise nacina i lazanje

ESTENINE-POSNE

Makarone sa sosom od soje

POTREBNO: 1/2 kg makarona, 1 kašika soli, 1 kašika ulja, 2 kašike margarina;
Za sos:
200 gr sojinih komadica ili ljuspica, 3 šolje tople vode, 1 kašicica soli, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 1 šolja soka od paradajza, 1 kašika brašna, 1 šipka cimeta, 2 lovorova lista, 7 šolja tople vode, biber, so;
Soju preliti kipucom vodom i ostaviti da odstoji. Izrendan crni i beli luk propržiti navrelom ulju i usuti soju sa ostalim sastojcima. Sos kuvati oko 1 sat na tihoj vatri.
Posebno u slanoj vodi obariti makarone, ocediti ih pa preliti prvo otopljenim margarinom, a potom i sosom od soje. Služiti u ciniji, pošto se prethodno odstrani cimetova šipka i lovorov list.

Makarone sa spanaćem

POTREBNO: 1/2 kg makarona, 1 kg spanaca, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 kašika celerovog lista, 1 stabljika celera. sitno iseckana, 1/2 šolje ulja, biber, so;
Spanac obariti, ocediti i sitno iseckati. Sitno iseckan luk, celer i šargarepu propržiti na ulju, ili ih kuvati na vodi dok ne omekšaju. Dodati spanac, so, biber i ostaviti povrce da se krcka.
Makarone obariti u slanoj vodi, ocediti ih i pomešati sa povrcem.

Makarone sa pečurkama

POTREBNO: 500 gr makarona, 500 gr pecuraka, 100 gr graška, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 caša belog vina, 1 kašika brašna, 2 kašike biljnog margarina, 1/2 caše ulja, so;
Na vrucem ulju propržiti sitno iseckan beli i crni luk, pa dodati ocišcene i isecene pecurke i seitno iseckan peršunov list. Pržiti dok ne ispari sva tecnost iz povrca. Doliti vino i dodati brašno razmuceno u dve kašike vode. Na kraju dodati probaren (ili smrznut) grašak i kuvati na umerenoj vatri još pola sata. U meduvremenu obariti makarone u slanoj vodi, ocediti ih, staviti u ciniju, pa preliti otopljenim margarinom i sosom od pecuraka i graška.

Lazanje

POTREBNO: 9 listova lazanje, 1 glavica crnog luka, soja u ljuspicama, 2 šolje sosa od paradajza, 2 cena belog luka, origano, sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrce), ulje, 2 kašike brašna, beli biber, sir od soje (po želji);
Bariti listove lazanje u slanoj kipucoj vodi sa malo ulja dok ne omekšaju. Ljuspice soje preliti kipucom vodom i ostaviti da omekšaju. Propržiti sitno iseckan luk i beli luk na ulju i dodati ocedene sojine ljuspice. Kad se proprži, naliti sos od paradajza i dodati origana. Dinstati još 10 minuta dok se smesa ne zgusne. U drugoj posudi propržiti brašno na ulju i uz mešanje dodavati sojino mleko ili bistru supu od povrca. Kad se bešamel zgusne dodati beli biber po ukusu i soli. U uljem ili margarinom podmazan pleh redati tri lista lazanje. preliti sosom, zatim bešamelom, pa još jednim redom lazanja. Postupak ponoviti ukupno tri puta. Zaliti ostatkom bešamela i paradajz sosa. Po vrhu posuti dimljenim sirom od soje (nije obavezno). Prekriti folijom i peci oko 45 minuta na umerenoj v

JELA OD RIBE

JELA OD RIBE

riblji paprikaš

POTREBNO: 1 kg svježe bijele ribe, 5-6 krumpira oguljenih i isecenih na kocke, 2 šargarepe, narezane na kolutiće, 1/2 šalice graška, peršin, sol, papar, ulje;
Propržiti luk na ulju, dodati aleve paprike, promiješati i odmah smanjiti vatru i dodati komade ribe. Ne miješati, vec samo protresti šerpu ako je potrebno, da se riba ne bi raspala. Brzo dodati dodati vodu i pripremljen krumpir, mrkvu i grašak.Krumpir i riba treba da ogreznu u vodi. Posoliti i popapriti i na kraju posuti isjeckanim peršinom. Kuvati oko pol sata, dok krumpir ne omekša.

lešo riba

POTREBNO: 1 kg škarpine ili zubatca, 1,5 dl ulja, 2 manje glavice češnjaka, pola veze peršuna, 1 dl bijelog vina, 1 dl maslinova ulja, papar, sol;
Ribu ocistiti od iznutrica i skinuti škrge. Uzeti veci sud (da riba može stati po dužini), sipati ulje, sitno sjeckani češnjak, prodinstati biti staklast, pa staviti ribu i doliti vode do pola ribe, posoliti i popapriti. Dinstati na tihoj vatri uz okretanje, poklopljenu. Kad je riba kuhana, prelije se maslinovim uljem, kome je dodan sitno sjeckani peršin, bijelo vino, i ostavi se još nekoliko minuta na vatri.

punjene lignje

POTREBNO: 1 kg lignji, 1 šalica kuhanog riže, 2 luka, peršunov list, 1/2 čaše ulja 0,3 zrela paradajza, 1/3 čaše crnog vina, so;
Lignje oprati i ocistiti tako da ostanu samo trup i pipci. Na vrelom ulju propržiti sitno isjeckane pipke i luk. Od paradajza napraviti kašu, dodati sitno isjeckan peršunov list, sol, papar, rižu i malo vode. Kuvati dok tečnost ne ispari i smjesom koja se dobije puniti lignje. Redati u pleh premazan uljem. Peci oko 1 sat na umjerenoj vatri.

Brza riblja juha

POTREBNO: 1 konzerva skuše ili neke druge masnije ribe, 1 glavica crnog luka, isecena na listice, 1 mrkva, narezana na kolutiće, 1 stabljika celera, isecena sitno, 1/2 šalice graška, 2-3 lovorova lista, 1/2 čaše bijelog vina, ulje, papar, sol, crvena paprika, 1 žlica brašna;

Na ulju propržiti crni luk, dodati kašiku brašna i crvenu papriku, pa dolivati ​​vodu (oko1,5 litar). Dodati ocedeni ribu iz konzerve i ostale sastojke, osim vina koje se dodaje pred sam kraj kuhanja. 

x

salate i sosovi razni

SALATE I SOSOVI POSNI

 Salata od krompira i krastavaca

POTREBNO: 1 veci krastavac, oljušten i iseckan na kockice, 4 velika ili tri mala krompira, 1 kašika senfa (po želji može i više), ulje, sirce, so, biber, svež peršun;
Iseckan krastavac posoliti i ostaviti da pusti vodu. Krompir bariti u ljusci, kad bude skuvan oljuštiti ga dok je još topao i iseci na kockice, sipati u sud u kome se nalazi krastavac (ne odlivati tecnost koju je pustio krastavac),  zatim dodati ulja i sirceta, promešati, pa dodati kašiku ili više senfa, biber, svež peršun i sve sjediniti. Dosoliti ako treba.

Salata od krompira

POTREBNO: 5 krompira, 1 veca glavica luka, ulje, so, biber;
Luk iseckati na vrlo tanke, prozirne režnjeve, dobro posoliti i promešati. Krompir bariti u ljusci, i kad je skuvan, oljuštiti ga dok je još vruc. Iseci ga na kockice ili kolutove i dok je još vruc dodati mu ulje. Stalno mešajuci, dodati sirce i biber, i još soli ako je potrebno.

Salata od krastavaca

POTREBNO: 2 velika krastavca isecena na tanke, prozirne kolutove, 1 čen belog luka, sitno iseckanog, 1 kašika ulja od susama ili kukuruza, vinsko ili jabukovo sirce po ukusu, 1 kašika susama, so po ukusu, 1 kašika sosa od soje;
Pripremljene krastavce sjediniti sa ostalim sastojcima. Služiti hladno.

Francuska salata

POTREBNO: 500 gr krompira, 150 gr graška, 1 veca ili 2 manje šargarepe, 1 srednji koren od celera, 4 kisela  krastavca, 2 kisele jabuke, 2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog, sirce, malo šecera, malo senfa, 2 kašike kecapa, malo posnog majoneza, biber, so;
Šargarepu i celer iseci na sitne komadice, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, vec da sve ostane cvrsto. Ocediti i staviti u ciniju. Dodati na kockice isecene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirce i kecap, i na kraju sve dobro izmešati.

Posna ruska salata

POTREBNO: tunjevina, grašak, šargarepa, bareni kukuruz, domaci ajvar, biber, veza peršuna;
Sve kolicine su prema želji i ukusu. Povrce obariti tako da ostane cvrsto, a tunjevinu izgnjeciti. Sve dobro izmešati. Posuti sitno seckanim peršunom.

Salata od pasulja

POTREBNO: 300 gr pasulja, 1 glavica cenog luka isecena na tanke listove, biber, ulje, sirce, so, peršunov list ili origano za posipanje;
U kuvani i još vruci pasulj usuti ulja po želji, dobro promešati da upije, zatim dodati ostale sastojke. Služiti toplo ili hladno.

Meksička salata

POTREBNO: 600 gr crvenog ili belog pasulja, 3 glavice crnog luka, 4 slatke paprike, 150 gr kuvanog kukuruza, ulje i sirce, so i biber;
Skuvati i ocediti pasulj, dodati ulja i sirceta i dobro promešati. Crni luk iseckati na kockice, posoliti i izgnjeciti. U to dodati pasulj, paprike iseckane na kockice i baren kukuruz.

Majonez

POTREBNO: 1 caša vode, 2,5 kašike gustina, 1/2 caše ulja, 1 kašicica sirceta, 1 kašicica šecera, 1 kašicica senfa, sok od 1 limuna, 1 kašicica soli, 1/2 šolje vode;
U malo hladne vode dobro rastvoriti gustin. Preostalu kolicinu vode zagrejatii dosuti rastvoreni gustin i neprestano mešati dok se ne zgusne. Masa treba da je vrlo gusta. Ohladenu masu sipati u ciniju i stalno mešajuci, postepeno dodavati ledenu vodu, šecer, sirce, so i senf. Na kraju dodati sok od limuna i ulje. Ledena voda omogucuje da se majonez što pre stegne.

  Kečap

POTREBNO: 5,5 kg zrelog paradajza, 3 glavice crnog luka, 2 zelene paprike, 1 cešanj belog luka, 1 šolja žutog šecera, 1,5 šolja sirceta, 1,5 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, 1 kašika senfa, 1 štapic cimeta, 1 kašicica bibera u zrnu, 1 kašika karanfilica, malo mirodije;
Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseci. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati, a papriku ocistiti od semenki i takode sitno iseci. Paradajz, crni luk, papriku i beli luk pomešati i bariti tek toliko da omekšaju, potom ih samleti, pa smesu ponovo kuvati na blagoj vatri u? dodavanje ostalih sastojaka i zacina uvezanih u gazu.  Sos kuvati 2-3 sata, na tihoj vatri, povremeno mešajuci. Kad se kecap zgusne, prohladiti ga i sipati u tegle.

Sos od sirćeta za salate od svežeg ili barenog povrća

POTREBNO: 175 gr ulja, 4 kašike jabukovog sirceta, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 1 kašicica nane, 1 kašicica majcine dušice, 1 kašicica peršunovog lista, biber, so;
Nanu, majcinu dušicu i peršun sitno iseckati, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Umesto jabukovog sirceta mogu se dodati i 4 kašike limunovog soka

Sos od belog vina

POTREBNO: 3 kašike margarina, 3 kašike brašna, 1 caša belog vina, ruzmarin, beli biber, so;
Na otopljenom margarinu propržiti brašno, pa dodati vino, so, beli biber i mleveni ruzmarin. Sos stalno mešati dok se ne zgusne. Izuzetan preliv za prženu ribu.

Beli sos

POTREBNO: 3 kašike biljnog margarina, 3 kašike brašna, voda u kojoj se barilo povrce, malo limunovog soka, biber, so;
Otopiti biljni margarin, pa dodati 3 kašike brašna. Uz stalno mešanje, na tihoj vatri pržiti sve dok brašno ne promeni boju. U ovako proprženo brašno dodati so, biber i 1,5 šolju vode u kojoj se barilo povrce. Sos kuvati oko 5 minuta, pa dodati 1 kašicicu margarina i 1 kašicicu limunovog soka. Stalno mešajuci kuvati još desetak minuta. Od navedenih sastojaka dobije se oko 1,5 šolja belog sosa. U ovakav sos može se dodati senf za malo drugaciji ukus.

Kosovska salata od pasulja

POTREBNO: 500 grama pasulja tetovca, 5 suvih ljutih paprika, 2 čena belog luka, ulje, sirce, so;
Potopite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao. Skuvajte ga, a u meduvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte. Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.

Srpska salata od paradajza

POTREBNO: 500 grama paradajza, 150 grama luka, 1 ljuta papricica, 1 vezica peršunovog lišca, 200 grama krastavaca, 80 grama ulja, so po ukusu;
Salata od paradajza sa lukom i krastavcima toliko je omiljena u Srbiji da se naziva prosto "salata", a gotovo se svakodnevno, od proleca do kasne jeseni, priprema u vecini naših kuca.
Ocistite i isecite luk - ako je zreo na rebarca, a ako je mlad na kolutove. Isecen luk, onaj zreo, properite da bi mu nestala gorcina. Pri tom ga malo izgnjecite. Sveže krastavce operite, oljuštite i isecite na kolutove. Paradajz operite i isecite na režnjeve. Papricicu isecite na tanke rezance. Sve sjedinite s lukom, prelijte uljem i posolite po ukusu. Pažljivo promešajte i pospite seckanim peršunovim lišcem.

Srpski ajvar

POTREBNO:8 paprika babura, 2 plava patlidžana, 2-3 cena belog luka, 1 dl ulja, sok od limuna, peršun, so, biber;
Babure i patlidžane ispeci u rerni, a zatim ih ocistiti od kožice i semena. Samleti ih na mašini za meso i dodati beli luk. Posoliti i pobiberiti. Zakiseliti po ukusu i mešati dolivajuci postepeno ulje koliko samlevena masa može da upije. Dobro izmešati, sipati u dublju staklenu ciniju i ukrasiti peršunovim listom.

Salata od škampa

POTREBNO: 30-tak škampa, 1/2 kg spanaca, 1 crveni luk, 90 ml maslinovog ulja, 2 slatke crvene paprike, 2 veca cena belog luka, 3 kašike sirceta, 125 grama seckanog svežeg bosiljka ili peršuna, malo narendane limunove kore, so i biber;
Škampima odstranite ljušturu i ocistite žilice. Spanac dobro operite i osušite, listove rasporedite na 4 tanjira, pa na sredinu svakog tanjira stavite nekoliko kolutova crvenog luka.
Zagrejte ulje na umerenoj vatri, dodajte škampe, crvenu papriku isecenu na kockice, so i biber. Kuvajte i mešajte oko 2 minuta, pa dodajte beli luk (ne dozvolite da požuti!) i sirce.
Dodajte pola kolicine bosiljka i svu limunovu koru, pa promešajte. Škampe i sos rasporedite u jednakim kolicinama po spanacu i luku koje ste vec stavili u tanjire. Ukrasite ostatkom bosiljka.

Salata od graška i maslina

POTREBNO: 1 kg graška, 150 grama crnih maslina, crni luk, limun, ulje, so i biber;
Grašak ocistiti, skuvati i procediti. Luk naseci na ploške, a maslinama povaditi koštice i iseci ih na komadice. Luk i masline sjediniti sa graškom. Salatu preliti sa malo ulja, limunovim sokom, posoliti i pobiberiti. Sve dobro promešati i držati u frižideru do služenja.