Претражи овај блог

субота, 16. април 2016.

COKOLADNA SALAMICA


COKOLADNA SALAMICA





SASTOJCI

Za cokoladnu masu

150 gr putera (70+80)
100 gr Šećera u prahu
1 kom jaje
150 gr cokolade za kuvanje 40% kakao
1 sup.kasika ruma

Suvi sastojci

50 gr keksa sa puterom (Pettit beure)
50 gr pecenih oraha i lesnika mesano
50 gr zele bombona
100 gr suvog ili kandiranog voca

Za oblaganje salame

oko 30 gr cokolade u prahu (kakao ili prah secer)

PRIPREMA

Ispecite orahe i lesnike i jos vruce stavite u krpu, istrljajte ih da im sto vise otpadnu ljuske a kad se ohlade isecite ih nozem na komade kao na slici.u kolazu.
Ako vam je voce previse suvo namocite ga u vrucu vodu nekih 10 minuta a zatim dobro ocedite i isecite na sitne komade. Od suvog voca ja stavljam, suvo grozdje, sljive, kajsije, brusnice, arancine i pomelo (u raznim kombinacijama) a vi stavite ono sto volite i imate.
Keks isecite nozem na komade od 0.5-1 cm i sa sve mrvicama koje nastanu pri secenju kasnije dodajte u cokoladnu masu.
Zele bombone (ne stavljam zelene jer u neke stavljaju mentol) isecite kao i suvo voce.
Ako stavljate samo zele bombone obavezno vlaznom rukom poskidajte visak secera sa njih jer vam se moze desiti da vam salamica bude preslatka a ako zelite to mozete uraditi i sa ovih obaveznih 50 gr.

U posudu za kuvanje na pari (ja je nemam pa stavim manju serpu sa duplim dnom u onu za broj vecu od nje u kojoj vri voda) stavite 70 gr omeksalog putera, 100 gr secera u prahu i jedno jaje pa pocnite da mesate zicom za mucenje da se sve lepo sjedini a zatim kako voda pocne da vri sve brze i brze (traje oko 5 minuta) a kad masa pocne da se zgusnjava i zica ostavlja vidljiv trag za sobom koji se polako zatvara, skinite posudu u kojoj ste kuvali i ubacite 150 grama predhodno otopljene cokolade i nastavite da mesate jos par minuta.
Masa koja se kuva na pari ne sme da provri a minut pred kraj kuvanja na pari temperatura mase je oko 80 c pa ste jaje dovoljno termicki obradili.

Kad vam se krem kuvan na pari ohladio dodajte mu 80 gr predhodno penasto umucenog putera (miksajte ga toliko dok mu se masa ne udupla i postane penast) i sve zajedno dobro izmesajte.
U tu masu dodajte jednu supenu kasiku ruma ( ili po vasem ukusu) i sve naseckane suve sastojke. Dobro izmesajte i prerucite na providnu foliju i oblikujte salamu, cvrsto joj vezite krajeve (ja stavim one metalne zicice sto pakuju uz kese za zamrzivac) i stavite je u frizider. Radi lepseg oblika ja je par puta na svakih 10 minuta okrenem i dodatno oblikujem.
Kad se salama dovoljno ohladila izvadite je iz plasticne folije i natapkajte je cokoladom u prahu koja se pokazala kao najbolja, pravi finu koricu, ne otpada i ne prlja ruke. Kao zamena odlicno ce posluziti kakao prah, secer u prahu ili sitno strugana cokolada, zavite je u belu hartiju u seckajte po potrebi.

Na tacni sa sitnim kolacima se vidi kako salamica izgleda sa koricom od cokolade u prahu a na naslovnoj slici je sa kakao-prahom.

Salamicu mozete praviti i u troglastom kalupu ili u kalupu za srneca ledja kad se radi dupla mera, koje predhodno treba da oblozite plasticnom folijom.
Salamica se lako sece, ne kruni se i ne raspada zahvaljujuci jajetu ukuvanom na pari, pa je mozete seci na jako tanke kriske.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

x

DEKORATIVNA POGAČA


JEDNA FINA, JEDNOSTAVNA I DEKORATIVNA POGAČA…- DJECA JE OBOŽAVAJU !




SASTOJCI

1 casa jogurta
1 kocka kvasca
250 ml mleka
2 kasicice soli

2 kasicice secera
1 prasak za pecivo
oko 700 grama brasna
125 gr maslaca ili margarina

PRIPREMA


U 250 ml toplog mleka rastopiti kocku kvasca, 2 kasicice soli i 2 kasicice secera, ostaviti da nadodje.
U posudu sipati brasno, prasak za pecivo, i casu jogurta. Dodati nadosli kvasac i umesiti glatko testo.

Ostaviti testo najduze 20 minuta da nadodje. Premesiti, podeliti na dva dela.
Od svakog dela oklagijom razvuci okruglu koru, ne previse tanku, premazati umucenim margarinom.

Ja sam sekla i uvijala kiflice, redjala u serpu i napravila oblik pogace, a vi kako volite.
Odozgo po zelji premazati zumancem, peci na 200 C i pecenu posuti secerom u prahu.
Prijatno!

Izvor:http://yumagazin.info/

x

SLADOLED GOTOV ZA 3 MINUTA BEZ ŠEĆERA A TAKO UKUSAN




SLADOLED GOTOV ZA 3 MINUTA BEZ ŠEĆERA A TAKO UKUSAN





Sastojci

500 g mladog sira ili skute
3 žlice meda
1/2 ribane limunove kore

2 žlice limunovog soka
300 g zamrznutog voća (npr.mješanog bobičastog)
ili bilo koje svježe voće
. voće za ukrašavanje

Priprema
1.
zamrznuto voće stavite u posudu multipraktika ili blendera i smiksajte. Kada dobijete glatku smjesu, ulijte je u zdjelice i poslužite ukrašenu voćem.

Sir, med, limunovu koricu i sok, te
2.
Ako želite čvršći sladoled, nakon što smiksate sastojke, držite 1-2 sata u zamrzivaču i promiješajte par puta prije nego se smrzne.
3.
Ako želite slađi sladoled, kad sastojke smiksate, probajte i po želji dodajte još meda ili šećera.
izvor jedinstveni-recepti

x

VANILICE POSNE



VANILICE POSNE



Sastojci

  • 1 kesica vanilije
  • 3 dl ulja
  • 1,5 dl vrele vode
  • 550 gr brašna
  • prašak za pecivo
  • još:
  • džem od šljiva (ili neki drugi po želji)
  • šećer u prahu
  • 1 kesica vanilije
Umjesiti tjesto od navedenih sastojaka i mjesiti dok se ne dobije fina glatka masa. Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Oklagijom razvući tjesto, sjeći na kvadrate. Na svki kvadrat staviti džem i polako urolati. Redati u pouljen pleh i peći na 200 stupnjeva dok ne počnu rumene, Zatim smanjiti temperaturu na 160 i držati jos 10-tak minuta u pećnici. Pečene kiflice uvaljati u šećer u prahu pomješan sa vanilijom.

x

PUNJENI KEKSIĆ GOTOV ZA POLA SATA




PUNJENI KEKSIĆ GOTOV ZA POLA SATA




Ime je samo trenutak pomanjkanja inspiracije…:) Ovi keksići su tako prhki i ukusni, a najbolji dio je onaj unutra, kad ih zagrizete…..

SASTOJCI

Tijesto za cca 25 keksića
170 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
pola žličice eesencije vanilije
1 jaje
225 g brašna

I još

cca 25 malih čokoladnih jaja
šećera u prahu za posipanje

PRIPREMA

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, pleh obložite pek papirom.

Miserom dobro izradite maslac.

Dodajte mu šećer i sol i dobro izmiksajte.

Zatim dodajte jaje i esenciju vanilije, miksajte i malo po malo dodavajte brašno.

Kad dobijete kompaktnu smjesu, tijesto je spremno.

Od smjese pravite kuglice malo veće od oraha, dlanovima ih oblikujte, u sredinu svake stavite čokoladno jaje, malo ga pritisnite unutra i dlanovima oblikujte kuglicu.

Stavljajte na pleh, razmaknute jedna od druge, jer će splasnuti i proširiti se. # Pecite ih cca 15 minuta, ne smiju potamniti, pa zavisi i od pećnice koliko će se peći.

Izvor:http://www.coolinarika.com

x

SNICLE OD TIKVICA


SNICLE OD TIKVICA


Sastojci

  • 1. tikvica
  • 2. jaja
  • šolja od 2 dl brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • so, biber
Priprema:
Mladu tikvicu dobro oprati pa je izrendati na trenici na krupno rende (ja tikvicu ne gulim jer je gajim i berem u svojoj skromnoj organskoj  baštici).
Dodati jaja, pecivo, so, biber i na kraju brašno. Sve fino izmješati, vaditi kašikom i pržiti u vrelom ulju. Često prevrtati da ne bi izgorele i da bi ravnomjerno primile boju. Kada su pržene izvaditi i staviti na kuhinjski papirni ubrus da se skine višak masnoće.
U tjesto ne stavljam ulje da ne bi bilo premasno

ZEBRA PALAČINKE ODUŠEVITE SVOJE MALIŠANE ONI SU NAPROSTO LUDI ZA OVIM PALAČINKAMA




ZEBRA PALAČINKE ODUŠEVITE SVOJE MALIŠANE ONI SU NAPROSTO LUDI ZA OVIM PALAČINKAMA




Čuli ste za zebra kolač, zebra torta,zebra kolačiće , a što ne bi moglo da ima i zebra palačinke ??

Sastojci
Palačinke:

500 ml. mlijeka
2 jaja
prstohvat soli
1 žlicu rastopljene margarine
1 dcl. mineralne vode
brašno po potrebi dok ne postane kremasto i gusto
1 žlica kakao ( ide u 1/4 tijesta)
1 pumpica za šaranje

Priprema
1.
Palačinke zna da radi svak ..čak i djeca.
Izmješajte smjesu za tijesto, brašno dodavajte dok ne bude kremasto i srednje gusto ( več znate, pravili ste 1000 puta).
2.
Od smjese odvojite 1/4 u drugu zdijelu i dodajte kakao i izmiksajte da se kakao promješa.Sipajte u pumpicu i šarajte.
3.
Nađite neku pumpicu koja ima cevčicu, ili snađite se sa vrećicom ili sačuvajte kad si farbate kosu pumpicu u kojoj je hidrogen , lepo je operite i dezinfikujte i to je to.
4.
Na namaštenu zagrejanu teflon tavu sipajte smjesu, sačekajte 10 sekundi da se tjesto malo zapeče i da ne bude kašasto, (jer ako odmah šarate šare ima da se razliju i neće biti ljepe crte)i pumpicom šarajte spirale u krug kao zebra ili šarajte druge šare po želji.
5.
Ispecite ih i filujte po želji i ukrasite sa prah šečerom.

izvor jedinstveni recepti

x

Uz ovih 8 namirnica vaša koža će zablistati, a godine s vašeg lica nestati




Uz ovih 8 namirnica vaša koža će zablistati, a godine s vašeg lica nestati





Ove namirnice garantiraju vam zdravu, blistavu i mladenačku kožu bez skupocjenih kozmetičkih tretmana i preparata.
Postoje milijuni krema, tonika i ostalih kozmetičkih preparata koji vam daju blistav ten kao s reklame. No, ono što stavljate na svoj tanjur vrlo je važno za zdravu kožu, piše Večernji.

Uravnotežena prehrana, dovoljno sna i dostatna hidratacija od vitalne su važnosti za vaše zdravlje, kao i za vašu kožu i mogu znatno smanjiti potrebu za upotrebom skupih preparata za njegu kože.

Voće i povrće sadrži naročito snažne antioksidanse koji štite kožu od staničnih oštećenja i znakova starenja.Dovoljno dobar razlog da ih ubacite u svoj jelovnik, zar ne?

Ove namirnice garantiraju vam zdravu, blistavu i mladenačku kožu bez skupocjenih kozmetičkih tretmana i krema. Uvjerite se i sami!

1. Jagode – bogate su vitaminom C koji koji se suprotstavlja negativnim učincima izlaganja suncu, jača kapilare koje opskrbljuju kožu, pomaže kod prikrivanja raznih mrlja na koži i kontrolira štetu u tijelu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Jagode sadrže i vitamin E koji također štiti kožu od oštećenja stanica.

2. Avokado – pogoduje zdravlju, ljepoti i mladenačkom izgledu kože.Bogat je vitaminom E kao i esencijalnim masnim kiselinama koje djeluju kao prirodni ovlaživač za vašu kožu. Ove masti jačaju vaše stanične membrane koje pomažu u sprečavanju nastanka prištića i mitesera. Avokado također sadrži antioksidanse koji imaju protuupalni učinak.

3. Jaja – odličan su izvor biotina, najvažnijeg vitamina B koji čini osnovu naše kože, noktiju i kose. Jaja također sadrže i selen koji štiti kožu od vanjskih oštećenja nastalih nakon izlaganja suncu.

4. Brazilski oraščići – glavni su izvor selena, antioksidanska koji ima ključnu ulogu u prevenciji raka kože. Selen se obično uzima kao dodatak prehrani, a sastojak je i mnogih krema za njegu kože. Osim brazilskih oraščića, najbolji izvori selena su cjelovite žitarice, plodovi mora, češnjak, puretina i jaja.

5. Mrkva – Vitamin A i visok nivo betakarotena u ovom povrću djeluje kao antioksidans i tako sprečava oštećenja stanica, nastanak bora i akni. Vitamin A također je neophodan i za sprečavanje nastanka suhog tena.

6. Bademi – odličan su izvor esencijalnih masnih kiselina i vitamina E (slično kao i avokado) , koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja nastalih tijekom dugoročnog izlaganja suncu.

7. Riba – vrhunski izvor omega-3 masnih kiselina. Plava riba, u koju se ubrajaju tuna, skuša, papalina, srdela i palamida, obiluje selenom. I morski plodovi kamenice i rakovi također su bogati cinkom. Cink smanjuje produkciju masnoća i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao u i liječenju postojećih.

8. Voda – nikako nemojte podcjenjivati važnost hidratacije organizma jer čak i blaga dehidracija može dovesti do toga da vaša koža izgleda suho i umorno.

Izvor: vecernji

x

Torta lenja ženja




Torta lenja ženja





Torta lenja ženja je jedna sigurno odnajbrržih torti. Sve se lepo umuti i oblikuje, ukuse odredjujete sami. Uglavnom je to keks, bananice, maline i eurokrem, a mogu da sse koriste i orasi, lešnici, jafa keks…
torta lenja zena
Sastojci:

1 l slatke pavlake ( ili 600 šlaga i 600 ml kisele vode, onda kisela pavlaka nije potrebna )
200 gr šećera u prahu
400 ml kisele pavlake
300 gr mlevenog keksa
15 bananica ili 300 gr voća ( malina )
200 – 300 gr eurokrema ili kesica kapućina ( ja sam dodala još 100 gr pečenih, mlevenih lešnika )


Priprema:
Ulupati slatku pavlaku sa šećerom u prahu, ali ne mutite previše da se ne dobije maslac, pa dodati kiselu pavlaku i sjediniti.

Podeliti na 3 dela, pa u jedan staviti keks, u drugi maline ili bananice i u treći eurokrem.
Redjati na tacnu ili u obruč deo sa keksom, pa bananicama i na kraju deo sa eurokremom.
Ostaviti da se dobro ohladi pa skinuti obruč ako slažete u njega ( prečnik 25 cm ) i dekorisati po želji.

izvor:jedinstveni -recepti     x

Nježni jagodasti cheesecake! Nježan u svakom pogledu.. pravi proljetni.


Nježni jagodasti cheesecake! Nježan u svakom pogledu.. pravi proljetni.

Sastojci
Podloga
200 g mljevenih Petit keksi
1 žlica šećera
100 g rastopljenog maslaca
Jagodasta krema
200-300 g jagoda
1 žlica Meda bagrem Podravka
300 g posnog sira Milbona
1 paketić želatine Dolcela 
Bijela krema 
200 g posnog sira Milbona 
200 ml šlag na vrh 
pole paketića mljevenog želatine Dolcela 
zaslađivač po želji
Priprema
1.
Kekse usitniti, dodati šećer i dodati otopljeni maslac. Po potrebi dodati mlijeka. Utisnuti u kalup za torte i staviti u hladnjak dok pripremate jagodastu kremu.
2.
Jagode usitniti u multipraktiku pa ih dodati u sir. Dodati i med pa sve izmiksati. Na kraju dodajte otopljenu želatinu. Kremu stavite u hladnjak. Nakon 5-10 min kremu izlijte na ohlađenu keks podlogu. Vratite sve zajedno u hladnjak da se krema stisne. Nakon cca sat vremena krema će se stisnuti pa pripremite bijelu kremu. Izmiksajte vrhnje za šlag pa dodajte sladilo po želji. Izmiksano vrhnje dodajte u sir i kratko izmiksajte da se sjedini. Ako želite čvršću kremu dodajte želatine. Kremu premazati preko jagodaste kreme. Dobro ohladiti. Najbolje preko noći u hladnjaku.
izvor jedinstveni recepti

SLANI ROLAT-PREDJELO


SLANI ROLAT-PREDJELO


Sastojci

  • pakovanje kora za pitu
  • I fil:
  • 4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mineralne vode
  • 1 prašak za pecivo
  • II fil:
  • 2 čaše pavlake
  • 200 gr šunke
  • (po želji možete dodati i kečap u jedan od rolata)

Priprema:

Umutiti jaja, pa dodati so, jogurt, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo. Pakovanje kora podeliti na pola, i u pomašćenom plehu redjati kore i filovati filom 1 svaku koru osim poslednje. Dok se ovaj deo peče, na isti način pripremite i drugi deo kora pa i njega ispecite. Kad se pečene kore ohlade, filovati ih pavlakom, poredjati krugove šunkarice i uviti u rolat. Ostaviti u frižideru da se rolati dobro ohlade. Seći po želji.

x

proja


PROJA-POSNA




Sastojci

  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 3 šoljice kukuruznog brašna
  • 3 šoljice mineralne vode
  • 3 šoljice ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kisele paprike
  • 3 kisela krastavčića
  • kim po želji
Priprema:
Sve sastojke sjediniti i smesu izliti u silikonske mafin kalupe. Može i u obične papirne mafin korpice ili u mafin kalup. Peći na temperaturi od oko 200 C dok dobro ne pocrvene. Odlične su za doručak ili večeru.

x

HLADNO PREDJELO- SLANE KOCKE SA FETA SIROM


HLADNO PREDJELO

SLANE KOCKE SA FETA SIROM


Sastojci

  • 4 jaja
  • 4 kašike pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 7-8 punih kašika brašna
  • 200 gr zaleđenog špinata (ja uvijek kupujem Ledo, jer je prelijepo sitan)
  • Fil:
  • 500 gr feta sira
  • 400 gr krem sira
  • 200 gr šunke sitno isjeckane
  • još:
  • kuvano žumance za posipanje
Priprema:
Odledite špinat. Jaja umutiti, pa postepeno dodavati brašno, so, pecivo, pavlaku i na kraju brašno. Sve fino umutiti, u pleh staviti pek papir (veličina pleha 36×30 cm ili približno) i peći na 180 stepeni 15-20 min. Kada je pečeno, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. U međuvremenu isjeckati šunku, umutiti fetu i krem sir pa dodati šunku i sve izmješati. Koru presjeći na pola po dužini i filovati obe kore. Po vrhu izrendati kuvano žumance.

x

PILETINA SA MEDOM I LIMUNOM


PILETINA SA MEDOM I LIMUNOM

Sastojci

  • 600 gr pilećih prsa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 limuna
  • limunova korica
  • 15.gr putera
  • maslinovo ulje (može i suncokretovo)
  • so, biber, peršun
  • 1,5 kašika meda
  • 1 kašika gustina
  • 400ml vode
Priprema:
Na maslinovom ulju i puteru propržiti sjeckani crni i bijeli luk i rendanu koricu limuna.  Piletinu isjeci na komade, posoliti i pržiti dok ne porumeni. Dodati limunove kriške, biber i pirjaniti 10 minuta na laganoj vatri. Izvaditi meso, pokriti folijom, a u tiganju u kom se pržilo meso dodati sok od 1 limuna, med, vodu i sve dobro izmješati. Na kraju dodati gustin pomješan sa malo vode. Vratiti meso i kuvati 10 minuta. Na kraju posuti sjeckanim peršunom.

x

PIHTIJE-PREDJElO

PIHTIJE-PREDJElO


Pihtije potrebne NAMIRNICE

  4 svinisko nožice 
-biber u zrnu 
-2 lista lovora 

-1 glavica belog luka 

-1 veza zeleni 
-mleveni papar, sol 

ožice dobro oprati, staviti u lonac, naliti s 5l vode i kuhati na tihoj vatri. Kada provri, ukloniti pjenu. Kada pjena prestane da se pravi, dodati papar u zrnu, lovorov list, vezu odšćene zeleni i malo soli. Kuhati oko 4-5 h, dok meso se ne počne odvajati od kostiju. Voda treba da uvri do polovice i biti ljepljiva. Skinuti s vatre i ostaviti da se malo staloži.Ukloniti mast koja pliva po površini, pa procijediti kroz gustu cjediljku 
i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno rezanim češnjakom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mljevenim paprom i ostaviti na hladnom da se stegne.                                                 DIMLJENE PIHTIJE


Potrebno je: dvije dimljene svinjske nogice, dva svinjska uveta, pola svinjske glave, jedan svinjski rep, tri glavice češnjaka. Može se dodati i dimljena svinjska butkica ili dimljena svinjska koljenica. 
Da bi se pihtije bolje učvrstile mogu se dodati pileće nogice ili teleće noge, ako mogu da se nadju. 
Pihtije su najbolje ako su skuhane od dimljenog mesa. Sve staviti u veliki lonac, naliti vodom do vrha i kuhati na tihoj vatri (ili u ekspres loncu), dok se meso ne odvoji od kostiju. Kuhano meso procijediti, očistiti od kostiju i nepotrebnim dijelova, isitniti. 
Sitno sjeckan očišćenu češnjak pomiješati s mesom, raspoediti po činijama i tek onda baliti ocedjenu tekućina. Najbolje je prije pihtijanja probati juhu od pihtija pa ako je potrebno dosoliti je, inače se u principu pihite i ne moraju posebno soliti jer je sušeno meso već posoljeno. 
 Prijatno 
   Mozete popiti dobro crno vino, ili pivo uz ovo ukusno jelo ide svako pice.Po vasem ukusu. 
Uzivajte u carima okusa