Претражи овај блог

четвртак, 19. мај 2016.

Preljev za razna jela

Preljev za razna jela

Potrebno je:

  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 100 ml majoneze
  • 1 čaša punomasnog jogurta
  • 1 čen češnjaka
  • 2-3 prstohvata svježe mirodije
  • po ukusu bibera
  • po ukusu soli
  • malo soka od limuna

priprema

1
Pomiješati kiselo vrhnje i majonezu, zatim dodati jogurt, isjeckan na sitno češnjak i svježu sjeckanu mirođiju. Po ukusu pobiberiti i posoliti i dodati malo soka od cijeđenog limuna. Sve lijepo promiješati i sjediniti.

Savjet

Savjet:
Preljev je odličan za ribu, pohano meso, pohovane tikvice, grilovano povrće ...

izvorhttp://www.recepti.com/

Umak za sve vrste mesa

Umak za sve vrste mesa

Potrebno je:

  • 200 g feta sira
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 4 češnja češnjaka (sitno sjeckani)
  • 2 žlice majoneze
  • 1 mala žličica vinskog octa
  • malo isjeckanog peršina
  • vrlo malo soli

priprema

1
U dubljoj posudi razmrviti sir, vilicom. Dodati kiselo vrhnje i umutiti, vilicom, da se dobije kremasta masa. Zatim dodati sitno isječen češnjak, majonezu, vinski ocat i, po želji, nasjeckani peršin i sol. Sve, također vilicom, sjediniti i ostaviti u hladnjak, da odstoji 1 sat. Poslužiti kao umak, uz svaku vrstu mesa

izvorhttp://www.recepti.com/

Krumpir salata s tunjevinom

Krumpir salata s tunjevinom


Pored toga što je zdrava i ukusna, ovom salatom možete upotpuniti posni slavski jelovnik. :)
Krumpir salata s tunjevinom
potrebno:
  • 500 g krumpira
  • 2 veće konzerve tune
  • 2 glavice crvenog luka
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 100 g čeri paradajza
  • ½ žličice soli
  • peršin


Obarite krumpir u ljusci, a zatim ga očistite, narežite na kockice i posolite.
U zdjelu ulijte tunjevine, luk narežite na tanke režnjeve, čeri paradajz na četvrtine, a peršin na sitno. Pažljivo izmiješajte sve sastojke i ohladite prije posluživanja.
izvorhttp://www.minjina-kuhinjica.com/
Krumpir salata s tunjevinom

x

Brze pogačice sa tri vrste sira (video)


Brze pogačice sa tri vrste sira (video)


Ono što najviše volim kod ovog recepta je što je brzina pripreme jednaka brzini kojom nestanu sa stola :)
Brze pogačice sa tri vrste sira
Potrebno za 14-15 kom:
    • 300 g brašna
    • ½ žličice soli
    • 1 prašak za pecivo
    • 75 g maslaca
    • 50 g trapista
    • 30 g parmezana
    • 65 g ovčjeg sira
    • 200 ml mlijeka
Sjedinite brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte maslac i rukama izgnječite.Izrendajte trapist i parmezan i dodajte brašnu. Promiješajte, a zatim dodajte protisnuti ovčji sir. Ulijte hladno mlijeko i dobro promiješajte. Ostavite 5 minuta a onda izručite na pobrašnjenu radnu površinu, pospite brašnom i oklagijom razvucite n 7-8 mm. Vadite krugove i slažite na pleh od pećnice. Pecite 17-18 minuta na 200 ° C.
izvorhttp://www.minjina-kuhinjica.com/

x

Domaći fondan


Domaći fondan 


Ovo je moj stariji recept za fondan ali ovoga puta dopunjen sa video klipom postupka kako ga pravim.  Ovo je specijalno za sve vas koji ste to tražili od mene  :)U međuvremenu sam napravila ne znam ni ja koliko kg fondana i otkrila da mi je najlepši kada ga pravim sa 50 gr fruktoze i 50 gr dekstroze ali i da je dobar kada je samo od fruktoze ili dekstroze.  Za što god da se odlučite, fondan će biti uspješan. Morate obratiti pažnju kada stavljate vodu da budu točne mjere, jer će vam inače otići malo više šećera u prahu.  Ja koristim za mjerenje vode flašicu za bebe ali možete i špric koji ima da se kupi u svakoj ljekarni.  Original glicerin možete kupiti kod Eurowilta.

Potrebno je:
  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 50 ml hladne vode (za želatinu)
  • 20 ml vode (za fruktozu)
  • 100 g fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
  • 1 velika žlica glicerina (nabavite kod Eurowilta))
  • 900 g šećera u prahu
Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri.  Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelijte isto s vodom.  Stavite na ringlu da se istopi.  Miješajte sve vrijeme do početka vrenja.  Neka vri tridesetak sekundi, zatim maknite s vatre i dodati jednu punu jušnu žlicu glicerina i nabrubreli žilatin.  Promiješajte.
U vanglicu stavite 500-600 gr šećera u prahu, zatim postupno sipajte istopljeni šećer i miješajte žlicom.  Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preručite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umijesite fondan.  Ako su vam u startu ruke mnogo zalijepljene fondanom, operite ih, a zatim nastavite pravite fondan. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ručnikom, a ne ručnikom ili krpom jer će vam inače ostati dlačice na rukama a onda i na fondanu.
Gotov fondan ostavite da se ohladi 30 minuta na površini gdje ste ga mesili, a onda ga stavite u dobro zatvorenu vrećicu i čuvajte na sobnoj temperaturi.  Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi s njim ali ga možete čuvati i mjesec dana ako želite.  ako se dogodi da ga želite upotrijebiti nakon tih mjesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrovalnu ali pazite da ga ne pregrije jer možete tako i ruke da izgorite s njim, jer u sredini bude vreo.
Ovako napravljen fondan najbolje je bojiti gel bojama.  Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mjesta u fondan.
Ako bojite bojom u prahu, prije nego što stavite zelenu boju rastopite je s par kapi vode.
uživajte :) izvor http://www.minjina-kuhinjica.com/