Претражи овај блог

уторак, 26. април 2016.

Sos za tjesteninu od mljevenog mesa

Sos za tjesteninu od mljevenog mesa

Sastojci:
300 gr. mljevenog mesa
2 glavice luka
2-3 cehna bijelog luka
1 mala kasikica mljevene paprike
1 kasikica secera
200 gr. ajvara
100 ml. vode
so,biber i vegeta
Meso proprzit sa zacinima.
Dodat sitno sjeckan crveni i bijeli luk.
Przit jos 5 minuta pa dodat mljevenu papriku, secer i ajvar.
Sve to izmjesat pa zalit sa 100 ml. vode.
Krckat jos 5-6 minuta pa sklonit sa peci.
Servirat sa spagetima ili makaronama.
izvorhttp://www.drzavniportal.com/zenski-kutak/sos-za-tjesteninu-od-mljevenog-mesa/

x

Mađarski gulaš

Mađarski gulaš

Sastojci:
2 glavice luka
400 gr. govedine
1 kasika putera
malo ulja
mljevena paprika,so,biber i malo vegete
2-3 krompira
2 kasike paradajz sosa
Zagrijat ulje i puter pa proprzit sitno sjeckan luk.
Dodat meso sjeceno na male kockice.
Dodat mljevenu papriku i ostale zacine pa proprzit meso.
Nasut vode tek toliku da meso bude potopljeno.
Kuhat na laganoj temperaturi dok meso ne omeksa.
Dodat paradajz sos i krompir pa kuhat dok krompir ne omeksa. (dodat malo vode ako treba da ne bude pregusti i da ne zagori).
izvor http://www.drzavniportal.com/zenski-kutak/madarski-gulas/

x

Sunce pecivo

Sastojci:
600 g brašna
50 g rastopljeni maslac
1 paketa kvasca
1 žličica šećera
sol
100 gr krem
toplo mlijeko, po potrebi,
1 jaje za premazivanje
sjemenke za posipanje
Priprema:
Navedene sastojke pomijesati te dodavati po malo toplog mlijeka i zamijesiti tijesto..Prekriti ga sa prozirnom folijom i pustiti da se udvostruci..Premijesiti ga na pobrasnjenoj radnoj povrsini i podijeliti na 9 jednakih dijelova..Jedan dio razvaljati na velicinu tepsije i zarezati na 8 dijelova ali ne do kraja..Ostale dijelove oblikovati kao loptice i poredati preko razvaljanog dijela..
Budući da smo zasijecanem dobili 8 trokuta vrhu svakog trokuta prijeći loptice..Premazemo tijesta s tukli jaja i pospite sjemenkama..Ostavimo 20 minuta da se odmori i pecite u pećnici zagrijanoj n 200 C dok pecivo ne dobije lijepu boju .
izvorhttp://www.drzavniportal.com/zenski-kutak/sunce-pecivo/

FARBANJE USKRSNJIH JAJA KREP PAPIROM

Krep papir je zakon

Sastojci

  • 10 obarenih jaja
  • 5-6 boja krep papira
  • 1 par gumenih rukavica
  • sirće
  • visoka, uža posuda (može plastična flaša od 2L koja je presečena ispod suženja)
  • duboki tanjir
  • Priprema

    1. 1.
      Na sto staviti stare novine da se ne bi isflekao, jer se boja teško skida. Iseći krep papir na kvadrate oko 20x20 cm. Sipati sirće u tanjir. Staviti gumene rukavice. Listić krep papira umočiti u sirće, u njega umotati vruće-toplo (već obareno) jaje i staviti ga u flašu na dno. Raditi to sa ostalim jajima i to svaki put u drugu boju. Trebalo bi da ima bar tri reda. Na taj način će se različite boje slivati jedna na drugu i jaja će biti šarenija. Ostaviti ih oko pola sata a zatim, isto sa rukavicama, brzo a pažljivo skidati papir a jaja rasporediti na karton za jaja da se osuše. Tada  ih uobičajeno premazati krpicom namočenom u ulje ili mast da bi bila sjajna.
    2. IZVOR http://www.coolinarika.com/recept/krep-papir-je-zakon/

x

FARBANJE USKRSNJIH JAJA

Uskrsnja jaja

  •  jednostavno
Za recept-postupak izrade 4
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/1849287/
24.03.2014.
Na poziv clanica grupe ,,Cuvari bakinih recepata,, da se prikljucim njihovoj akciji povodom predstojecih Uskrsnjih praznika, resih da ofarbam jaja kad im vreme za to nije. Jeste malo rano ali mozda ce nekom biti od koristi i ovaj moj nacin izrade i koristiti ga bas ove godine. Vase potencijalo iznenadjenje sigurno nije vece od zaprepascenja moje komsinice koja je banula usred farbanja jaja. Zena je stala u pola reci, neko vreme cutala i bojazljivo me zapitala da li znam kada je Uskrs. Na moje objasnjenje da samo vezbam i nesto probam, slegnula je ramenima i nije htela da me zadrzava. Otici cu veceras da joj objasnim o cemu se radi jer mi ocito nije poverovala, otisla je prilicno zabrinuta.

Sastojci

  • kom po zelji jaja cak i ona nepozeljna za farbanje, flekava, pegava
  • ljuske od luka, zute, crvene, roze i malo belih
  • jestive farbe za jaja
  • sirce
  • jestivo ulje
  • krpice od najlon carapa
  • malo konca
  • Priprema

    1. 1.
      Iseckajte ljuske od luka, makazicama, na sto sitnije komade, a da bi jaja bila sto sarenija uzmite jednake kolicine ljuski od crnog /zutog/ luka i crvenog luka /kapule/ i par ljuski od belog luka. Meni nikad nije uspelo usitnjavanje u blenderu. Ako imate bas suve ljuske, mozete ih prvo izmrviti rukama a onda krupnije delove iseckati. 
    2. 2.
      Jaje prvo umociti u vodu zatim ga uvaljati u seckane ljuske i prebaciti u spremljeno parce najlon carape - u daljem tekstu zvacu je krpica. 
    3. 3.
      Krpicu dobro stegnuti oko jajeta, uvrnuti krajeve i vezati jacim koncem da se ne otvore prilikom kuvanja.
    4. 4.
      Kada ste sva jaja povezali, stavite ih u serpu sa hladnom vodom ulkjucite sporet i kuvajte ih 5-6 minuta na laganoj vatri. U isto vreme kad ste stavili jaja stavite da vam provri i voda za boju za jaja.
    5. 5.
      U spremljene tegle ili druge posude, nalijem vrucu vodu, dodam boju za jaja i jednu kasiku sirceta. 
      Jaja vadim iz serpe u kojoj su se kuvala, jedno po jedno i polako kasikom ubacujem u posude sa pripremljenim bojama. U posudi sa bojom jaje stoji otprilike par minuta, ja ih vadim i proveravam im boju povremeno. Kad dobijem zeljenu boju, jaje izvadim i ispiram ga pod mlazom hladne vode sa sve krpicom Zatim makazama odsecem krpicu na mestu ispod cvora ili jednostavno presecem konac sa kojim je krpica bila vezana. Ponovo ga isperem od zalepljenih ljuskica a ako neka nece da spadne ostavite jaje par minuta u hladnoj vodi i kad ga budete brisali sve ljuskice ce lako otpasti sa njega.
    6. 6.
      Kad se jaja ohlade premazati ih sa flanelskom ili bilo kojom mekom krpicom koju ste predhodno nauljili sa bilo kojim jestivim uljem. 
      Uvek koristim jestive boje za farbanje jaja.
    7. 7.
      Ovo je slika koja nama drage prijateljice sa coolke sve govori, ali zbog mladih domacica koje cesto gostuju na nasim stranicama, stavila sam celu proceduru kako ja to radim. 
    8. 8.
      Napomena

      Jako mi je zao sto nisam imala sve boje, samo su mi ove ostale od prosle godine. Najlepsa su mi svetlo plava jer podsecaju na male globuse. Najteze je ofarbati narandzasta jer je boja vrlo slicna boji lukovine pa je sara onda prilicno neubedljiva. Moj savet bi bio narandzastu boju ne upotrebljavate ako zelite ovaj efekat da postignete, ako ne zelite, onda jednostavno umesto boje mozete staviti jos ljuski od luka u vodu.

    9. IZVOR http://www.coolinarika.com/recept/973831/

x

Štrudlice i kiflice sa smokvama

Štrudlice i kiflice sa smokvama

Sastojci:
1 margarin od 250 gr
1 kisela pavlaka
1 prasak za pecivo
500 gr brasna
Margarin otopiti, dodati kiselu pavlaku i prasak za pecivo pa to fino umutiti. U to dodati polako 500 gr brasna. Testo fino zamesiti i ostaviti 1 h u frizider.
Zatim razviti testo i filovati po ukusu, ja sam kiflice filovala sa poparenim orasima,
a štrudlice sa mlevenim suvim groždjem i džemom od šipka pomešanim sa mlevenom plazmom. Peci na 200 C do blago zute bojice. Do posluzivanja drzati poklopljeno u kutiji za kekse.
izvor http://www.drzavniportal.com/zenski-kutak/strudlice-i-kiflice-sa-smokvama/

x

Hladni čoko napitak

Hladni čoko napitak

Sastojci:
2 kasike instant kafe
300 gr. sirupa od cokolade
400 gr. sladoleda od cokolade
Priprema:
Mlijeko, kafu i sirup stavite u blender pa izmutite.
Dodajte sladoled, dobro izmutite i sipajte u case.
Uzivajte u zaista finom ukusu ovog hladnijeg napitka.
izvor http://www.drzavniportal.com/zenski-kutak/hladni-coko-napitak/

x

Kiflice sa viršlama

Kiflice sa viršlama





Sastojci:
3 dcl. mleka
3 dcl jogurta
1 svezi kvasac
1,5 dcl ulja
1 kasicica secera
2 kasicice soli
oko 1 kg brasna
Priprema:
U toplo mleko i jogurt izmrviti kvasac, dodati secer i kasiku brasna, ostaviti da kvasac krene onda u to dodati sol, ulje i umesiti sa brasnom, ostaviti da testo naraste pa ga onda premesiti i ostaviti da ponovo naraste.
Praviti kiflice.Ove su prazne a u one sto sam pre par dana pravila stavila sam virsle….testo podeliti u 40 loptica, svaku razviti, dole zaseci 4-5 puta, puniti po zelji ili ostaviti prazne pa ih uviti odgore. Slagati u podmazanu tepsiju, ostaviti da narastu, premazati ih jajetom i peci na 200 stepeni.
izvor http://www.drzavniportal.com/zenski-kutak/kiflice-sa-virslama/

jelo od mesa-Kadun Butić

Kadun Butić

Sastojci:
5oo grama mljevenog mesa
jedna glavica crvenog luka
so ili vegeta
mljeveni papar
1oo grama rize
4 jaja
brasno
ulje za przenje
Način pripreme:
Sitno isjeckate jednu glavicu luka, prodinstate je na malo masnoće i dodajte 25o grama mljevenog mesa. Pirjati dok meso ne promijeni boju par minuta i onda ga ostavite da se potpuno ohladi. Skuhajte i rižu, isperite je i neka i ona bude hladna. Sad rižu, dinstano meso i ostatak svježeg mesa sastavite, dodajte jedno jaje, papar, vegetu i ako vam smjesa bude malo rjeđe ?? a slobodno dodajte i malo hljebnih mrvica.
Ostavite pripremljeno meso u hladnjak na pola sata. Nakon toga rukama pravite buticima, uvaljajte ih u brašno pa u umućena jaja i pohujte na ulju. Poslužite ih u saftu od rajčice. Rajčice ogulite, isjeckajte na kockice i pirjajte na masnoći, dodajte par čehna sitno isjeckanog bjelog luka, malo peršina, sitno sjeckanog bosiljka i začine. Rajčica pirjajte kratko da se nebi skašio, on i ostane onako polukuhan. Nadam se da vam se svidjeti a što se oblika tiče, onako pokušala sam kao napraviti male buticima ...
izvor https://www.facebook.com/kuhinjarka/

x