Sjedinite med, sos i ulje. Prelijte preko bataka i ostavite 1 h u frižideru. Nakon tog vremena stavite u pekač i pecite u zagrejanoj rerni na 220 °C, 30-35 minuta. Na polovini pečenja okrenite batake.
Na malo maslinovog ulja propržiti slaninu, izvaditi je iz tiganja, dodati još ulja pa na tihoj vatri pržiti praziluk da omekša.
2.
U posebom tiganju, na zagrejanom maslacu propržiti luk, dodati pirinač, a kada postane saklast, doliti vino i početi sa postepenim dodavanjem bujona uz stalno mešanje dok se ne skuva. Umešati parmezan, slaninu i praziluk, pa doterati ukus dodavanjem soli i bibera
Predivno pecivo, lako se napravi a izgleda lepo. Izvana krckave a unutra mekane. Napravite ih, znam da ce vam se dopasti. Ja sam ih pravila bez fila, a ako vi zelite stavite fil koji volite.
Gusenice Sastojci
oko 1kg brasna
1,5 kocka Kvasca (svježeg)
2,5kasicice soli
1 kasicica secera
200ml tople vode
200ml toplog mleka
250ml ulje
2 kom. jaja
1 jaje + malo ulja za premazivanje
Ako stavljate fil smanjite kolicine soli na 2kasicice
Malo margarina za premazivanje kiflica skoro na samom kraju
Priprema
1.
U vangli stavimo mleko i vodu i rastvorimo kvasac. Dodamo so, secer, ulje i jaja, promesamo i dodavajuci brasno umesimo testo. Ostavimo ga da nadoge, prekriveno pacetom. Ja ga stavljam u rerni na 50stepeni i onda brze nadoge.
2.
Nadoslo testo razmesimo i podelimo ga na male loptice, velicine veceg oraha. Po zelji mozete napraviti vece loptice.
3.
Svaku lopticu rasucemo i zasecemo je 5-6 ali ne do kraja.
4.
Lagano zarolamo koricu, pocevsi od ne secenog kraja, i dibijemo valjak u formi gusenise.
5.
Ovo uradimo sa sve loptice koje stavljamo u pleh sa pek papirom. Ostavimo ih da nadogu. Nadosle kiflice premazemo umucenim jajetom sa malo ulja. Pecemo ih na 200 stepeni dok ne dobiju finu boju, oko 30-40min.
Pred sam kraj kiflice nabrzinu premazemo margarinom i vratimo ih u pecnici jos 4-5 min.
Posluživanje
Mozete ih posluziti sa svemu sto vam je po volji!
Kako je naša sezona trešanja konačno stigao ću podijeliti s vama jedan lijep, brz i jednostavan kolač. Recept je iz jedne stare kuharice iz 1994. godine Podravka
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite snijeg od bjelanjaka.
2.
U drugoj posudi maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiksajte. Zatim u to dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i koricu limuna pa sve zajedno izmiješajte.
3.
U pripremljenu smjesu lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i orahe.
4.
Izlijte smjesu u kalup srednje veličine i rasporedite trešnje po površini ili ih utisnite po želji u smjesu.