Претражи овај блог

четвртак, 21. април 2016.

LAZANJE sa špinatom: Ukusna i fina bezmesna varijanta

LAZANJE sa špinatom: Ukusna i fina bezmesna varijanta

Sastojci:

    • 1 kutija kora za lazanje kojima nije potrebno prethodno kuhanje,
    • 2 žlice maslinovog ulja,
    • 8 čehna bijelog luka, sitno sjeckanih,
    • 125 g maslaca na sobnoj temperaturi, isječenog na kockice,
    • 300 g mozzarelle
    • 1,2 l mlijeka,
    • 100 g brašna,
    • muškatni oraščić,
    • peršin,
    • so,
    • 700 g špinata, opranog i očišćenog
priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 ° C, pa napravite bešamel: u šerpi rastopite maslac na srednjoj vatri, pa dodajte brašno. Mutite žicom oko 2 minute, pa mlijeko dodajte iz tri puta, svaki put muteći žicom i pojačavajući vatru.
Potom umiješajte muškatni oraščić, peršin, sol, papar i 250 g mozzarelle, pa maknite s vatre.
U većoj tavi zagrijte ulje, pa ubacite sjeckani češnjak i odmah smanjite vatru da ne zagori.Pržite ga lagano oko 2 minute, pa ubacite oko trećinu špinata. Miješajte dok špinat ne svene, pa dodajte drugu trećinu špinata i opet miješajte dok ne svene. Posolite, pa ubacite preostali špinat, izmiješajte i odmah ulijte u veći tanjur, cijedeći ga od vode koju je pustio.
Ovu vodu možete spremiti za razrijeđivanje bešamela ukoliko se zgusne previše za vaš ukus.
Veći pravokutni kalup dubine oko 10 cm obložite slojem bešamela. Potom dodajte red kora za lazanje, zatim red špinataa, soli, malo preostale mozzarelle, pa 3 kutlače bešamela.
Nastavite redati slojeve na ovaj način dok sve ne utrošite, završavajući bešamelom i sirom.Pecite oko 25 minuta, pa ostavite da odstoji 20 minuta prije serviranja.

x

Buranija sa junetinom i kormpir


Buranija sa junetinom i kormpirsastav:


  • 500 g buranije,
  • junetina (količina po želji),
  • 4-5 krumpira,
  • 2 glavice luka,
  • 4-5 čehna bijelog luka,
  • 1-2 mrkve,
  • 2 žlice ajvara,
  • 2 rajčice (bez kožice),
  • vegeta,
  • so,
  • ulje,
  • papar,
  • crvena paprika
 
priprema:

Buraniju oprati, zatim isjeći na željenu dužinu. Krumpir oguliti i izrezati na kockice, luk očistiti i isjeći na kockice, mrkvu očistiti i isjeći na kružiće debljine 1 cm.
U šerpi zagrijat ulje, dodati luk da samo malo omekša. Junetinu izrezanu na malo veće kocke (kao za gulaš) dodan u luk i zajedno dinstati sve dok meso malo ne omekša.
Zatim dodan sve gore navedene sastojke i zaliti vodom toliko da voda bude 1 cm iznad ostalih sastojaka.

Kuhati na laganoj vatri.

x

Brze pečene makarone s jogurtom

 Brze pečene makarone s jogurtom


Sastojci:

  • 400 g makarona,
  • 1 l jogurta,
  • 3 jajeta,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • malo soli
priprema:
1. Pomiješajte jogurt, jaja, sol i sirove makarone.
2. Namastite vatrostalnu posudu i preručite masu.  Po potrebi dodajte još jogurta da makarone budu prekrivene i šupljine se napune masom.
3. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 ° C i pecite dok sve ne porumeni.
4. Služite toplo. Ako volite, prelijte pavlakom, majonezom, kečapom ili naribajte sir. 

PITA OD KROMPIRA I GLJIVA: Isprobajte malo moderniju verziju krompiruše

PITA OD KROMPIRA I GLJIVA: Isprobajte malo moderniju verziju krompiruše

priprema:

  • 0,5 kg jufke,
  • 0,5 kg krumpira,
  • 2 luka,
  • 0,5 kg šampinjona,
  • 1 vrhnje,
  • 2 jajeta,
  • 3 češnja češnjaka,
  • crne trubice,
  • sol i papar,
  • Vegeta,
  • ulje
priprema:
Krumpir skuhajte u slanoj vodi, ohladite pa ogulite i izdrobite vilicom.
Crveni luk očistite i isjecite na ploške te ispirjajte na malo ulja dok ne omekša, pa mu dodajte šampinjone isječene na ploške i pirjajte još par minuta dok ne puste vodu.
Umutite jaja i vrhnje pa začinite solju i paprom, usitnjeniim crnim trubicama i usitnjenim češnjakom, a zatim umiješajte krumpir i pirjane šampinjone na luku.
Jufku premažite uljem i na nju stavite još jednu jufku, premažie i nju i na nju stavite treću jufku, pa onda po njoj razamažite smjesu od kr0mpira i šampinjona te zarolajte savijaču.
Pecite u namašćenom plehu na 180 ᵒC oko pola sata.

x

RIBA (KAKO SE SPREMA)

RIBA (KAKO SE SPREMA)


 PRIPREMA RIBE

pirjano RIBA

Kako riba u sebi ima dosta vode, možemo je dinstati u njenom vlastitom soku, bez obzira na to koje je vrste riba, da li cijela ili u komadima.  Počinje se tako da se riba stavi na zagrijano ulje, a dalje se dinsta u poklopljenoj posudi .  Postupno se dodaje limunov sok, bijelo vino ili ocat.  Kako bi poboljšali okus, soku u kome se riba dinsta možemo dodati različito povrće. riba se može dinstati iu pećnici ako je zamotamo u tzv. škartoc (ribu zamotamo u papir za pečenje kao vrećicu i zavežemo špagom).  

KUHANA RIBA

Većina riba se može kuhati.  Kuhaju se cijele ili isječene na krupnije komade.  Ribu je najbolje kuhati u posudi s rešetkastim uloškom jer je kuhana riba mekana i krta pa ju je s rešetkom bolje izvaditi u komadu.  Ako nemate takvu posudu, kuhajte je u emajliranim posudama pazeći da veličina posude odgovara veličini ribe.
Vodu u kojoj kuhamo ribu, treba posoliti, dodati krupnije nasječen crveni luk, listove lovora, papar u zrnu i malo vinskog octa koji će spriječiti da se riba kuhanjem raspadne. Morsku ribu uvijek počinjete kuhati u hladnoj vodi!
Kad je riba skuhana, pažljivo se izvadi i ostavlja da se ocijedi.  Kuhanu ribu možemo preliti s čistim maslinovim uljem, rastopljenim maslacem ili nekim umakom, a kao prilog možemo poslužiti kuhani krumpir, blitvu ili drugo kuhano povrće.

PRŽENA RIBA

Riba se prži u dosta masnoće.  Može se pržiti i velika i mala riba.  Velike ribe je praktičnije rasjeći na nekoliko manjih komada. Nakon čišćenja i pranja, ribu treba osušiti papirnatim ručnikom ili čistom kuhinjskom krpom. Prije prženja, ribu možete uvaljati u brašno kako bi dobili finu, hrskavu koricu. Ribe možete i panirati (pohati) tako da ih umočite u tekuće tijesto (slično kao za palačinke).   
Kod prženja ribe pazite da ulja ima dovoljno i da je dobro zagrijano jer će se riba više skuhati nego ispržiti.  Nemojte pretjerivati ​​s količinom ribe koju pržite.  Bolje je da ima manje ribe i više ulja jer će riba biti hrskavija i bolje pečena.  ako ima manje ulja i više ribe, bit će mekana.
Nakon prženja, ribu izvadite na rešetku ili papirnati ručnik kako bi se iscjedio višak masnoće.
Prženu ribu možete poslužiti uz krumpir salatu ili kuhani krumpir s blitvom.

PEČENA RIBA

Ribu možemo peći na štednjaku ili u pećnici.  Manje ribe ili komade većih riba ili filete pečemo na štednjaku u tavi na malo ulja.  Prethodno ju treba dobro posušiti, a ulje u tavi dobro zagrijati.
U pećnici se peku cijele ribe.  Za kvalitetno pečenje ribe u pećnici treba nam rešetkasti uložak koji se postavlja iznad dna posude za pečenje.  To je neophodno zato što riba sadrži dosta vode pa ako bi se pekla na dnu posude ona bi se u stvari pirjala ( dinstala). Prije pečenja u pećnici, riba se premaže s uljem.  Peče se ovisno o veličini, 30, 40, 50 ... minuta.

RIBA NA gradelama

Gradele su idealan način za pečenje manjih i srednje velikih riba.  Tajna dobro pečene ribe na gradelama je u dobroj vatri i nauljenoj rešetki. Žar mora biti dobro raspoređen kako bi temperatura bila ravnomjerna po cijeloj površini. 
Obzirom da se riba na gradelama najviše ocijedi od masnoće, slobodno je možemo premazivati ​​uljem kako se ne bi presušila.  To je najbolje činiti s grančicom ružmarina koju umačemo u maslinovo ulje.
Ribu nije dobro često okretati kako je ne bi raskomadali.  Pečenu ribu s gradela dobro je preliti s maslinovim uljem i češnjakom.