Претражи овај блог

уторак, 12. април 2016.

pastete-SLATKE ILI SLANE

pastete-slatke ili slane


350 brasna
1solja ulja
mala kasika soli
200-250 g margarina
2,5 solje vode
dzem ili ajvar za slane


Od brašna, soli, ulja i vode zamesite srednje meko testo.
Razviti koru, pa po njoj narendati 1/3 margarina.
preklopiti testo i ostaviti 30 min u frizder.

postupak ponboviti 3 puta uvek sa pauzom od 30 min .
cetvrti put razviti testo iseci na kvadrate ,namazati na sredini 
dzem ili ajvar presaviti na pola i redati u pleh.

peci na 200 stepeni iko 20 min


ako ste izabrali slatku varijantu sa dzemom kada izvadite 
iz rerne onako vruce pospite secerom u prahu.


PRIJATNO

Punjena pljeskavica


Punjena pljeskavica


Sastojci

  • 200 gr. mlevenog mesa
  • 1 crvena pečena paprika
  • 1 list blitve ili spanaća
  • sir feta ili tepeni sir
  • Začini: so, biber, vegeta, beli luk
  • NAPOMENA: Ovo su mere za jednu pljeskavicu, mleveno meso mora biti od teletine vrat i dva puta premleveno

Priprema

Mleveno meso posoliti pa ostaviti da odstoji bar jedan sat. Ispeći i očistiti papriku, pupariti blitvu ili spanać. Pomješati zajedno vegetu, biber i sitno strugani beli luk pa posuti (utrljati) po listovima blitve i paprike. Od mesa napraviti lopticu, staviti je na najlon vrecicu koju ste malo nauljili pa prekriti drugom najlon vrećicom i pritisnuti daskom za meso ili okruglim tanjirom. Skloniti gornju vrecicu I filovati (crvena paprika ,sir, blitva, sir, crvena paprika).
Prilikom filovanja, filovati samo polovinu pljeskavice. Kad nafilujemo, preklopiti pljeskavicu da dobijemo polumesec. Lagano pritiskati viljuškom rubove da se pljeskavica zatvori i peći na roštilju ili u tiganju sa malo ulja.
NAPOMENA: PLJESKAVICU NIKAKO NE PRITISKATI već je pustiti da se zapeče oko 5 min. sa svake strane u svom saftu.

PIROŠKE SA SIROM

Piroska sir

SASTOJCI 
Tijesto 
1 kg brašna za dizana tijesta 
1 kom svježi kvasac 
1 žlica velika ravno soli 
5 ​​dcl mlijeka i još dodati po potrebi 
1 dcl ulja 

FIL 
50 dkg sira svježeg 


12,5 dkg margarina otopiti 
1zlica ravno soli 
Premaz 
1 kom kiselo vrhnje od 2 dcl 
2 kom jaja 

PRIPREMA 
1. 
Zamijesi tijesto, ostavi 20 minuta da se diže, razvaljaj po mogučnosti u pravokutnik i premaži sa pola fila, preklopi i stavi drugu polovicu fila, ponovno preklopi i razvaljaj na 1 cm debljine. Reži po dužini 


na štapiće, ufrći ih i stavi u tepsiju. Poslaži ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pusti još malo da se dignu. Odozgo ih premaži sa: 
odvoji od fila 3 žlice smjese dodaj 1 kiselo vrhnje 0,2 cijela jaja i malo soli. Stavi ih peći na 180 C 30-4 minuta. 
2. 
Dobar tek! 
3. 

 kako bi vam bilo lakše možete tijesto podijeliti na 4 dijela, svaki posebno razvaljati u pravokutnik, namazati sa sirom presaviti dva puta da vam presavijeno bude 10 cm, još malo valjkom pritisnite, režite široko 1,5 - 2 cm, ufrčite, lakše će vam biti i svi će biti otprilike iste veličine.

Kuglice od sira sa sezamom-hladno predjelo

Kuglice od sira sa sezamom-hladno predjelo

SIR SA susamom

Sastojci

  • 250 g feta sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 150g slično

Priprema

Sezam pržiti u suhoj tavi, stalno miješajući 5 minuta. Ostavi 3 žlice pržena sezam za ukras, a ostatak od sezama mix sa sirom i vrhnjem i stavite u zdjelu. Iz gore pospite preostalim sjemenkama sezama. Možete poslužiti kao namaz, salata ili prilog.

ragu alla bolognese

ragu bolognese


Sastojci

  • 500 grama mješanog mljevenog mesa (50% junetine + 50% svinjetine)
  • 100 gr slanine
  • 50 gr koncentrata rajčice
  • 50 gr maslaca
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša crnog vina
  • 1 mrkva
  • 1 veći crveni luk
  • 1 štapić celera
  • 1 goveđa kocka otopi u 300 ml mlake vode
  • sol i papar, po potrebi

priprema


Zagrijte na srednjoj vatri maslac i maslinovo ulje te dodajte sitno isjeckanu mrkvu.  Pirjajte mrkvu dok ne omekša, nekih 5-10 minuta.  Dodajte sitno sjeckani luk i celer te poklopite da se dinsta sve dok posve ne omekane i luk postane staklast.  Za to vrijeme isjeckajte sitno slaninu i dodajte da se dinsta.  Dodajte također mješano mljeveno meso.
Pustiti da se pirjani oko 30 minuta. Dodajte čašu crnog vina i pustiti da ispari u potpunosti. Dodajte pastu od rajčice. Dodajte sol i papar i malo rastopljenog goveđe juhe.
Kuhajte oko 1,5 sat do 2 i dodavajte polagano goveđu juhu.  Na kraju dodajte čašu mlijeka.Mlijeko se dodaje po originalnom receptu mada ga više mnogi ne koriste.
To je jedini originalni recept i najbogatiji. Okus gulaš s roštilja vrlo je intenzivna i vjerujte mi vaše kuhinje će mirisati cijeli dan. Dobro izmiješati i dodati sol i papar opet, ako je potrebno kuhati još 5 minuta.

Ajvar iz pećnice

Ajvar iz pećnice 

 Sastojci

  • 6 kg  crvene paprike-Rog
  • 2 kg  paprika (žuta)
  • 3 kg  patlidžana
  • 2,5-3 dcl maslinovog ulja
  • 2 žlice soli
  • 3 žlice šećera
  • vruće paprike (čili) 
  • Priprema

    1. 1.
      1.Ispeći papriku-najbolje na grilu-žaru, ali može i u pećnici.
      Papriku operite i dobro posušite papirnim ubrusom,poslažite po plehu (ja koristim papir za pečenje).Pouljite lagano kistom.
      Patlidžane prerežite na pola , urežite mrežicu nožem po površini i malo pouljite , te i njih ispecite.

      1. Ostavite povrće u poklopljenoj posudi, ili u najlonskoj vrećici i pustite da se ohladi- lako će se oguliti.
        Bit nije pretjeran paprike!
      2. 3.
        Oguliti  papriku, a patlidžan najbolje žlicom istrugati od kore.Odstranite sjemenke iz paprike koliko možete , nije bitno ako malo i ostane !
    2. Kako ste do sad obavili lavovski dio posla , ostavite povrće preko noći u cjedilu da se dobro iscijedi od suvišne tekućine!
    1. Sutradan , samljeti povrće  na mašinu za meso ili u sjeckalici-multipraktiku!
    2. 6.
      Staviti izmiksano povrće u posudu  u kojoj ćete peći ajvar u pećnici-(pazite da nema plastične ručke).
      Dodajte sol, šećer, feferon-I na ovaj iznos dodati 5-6 chilli papričice i umjereno začinjeno.
      Uz njih su nezadovoljnih sjemenke, također chutney je mnogo ljući dok se kuha i dok je vruće, tako da ćete se osjećati kao ljutnja samo kada se ohladi.
    3. 7.
      Dish posudu aluminijskom folijom i rupa s čačkalicom puno da bi mogao ići bez novca, a ne raspršuje u pećnici.
      Pecite najmanje dva sata  na 200*.Ne trebate ništa miješati, ja samo jednom u toku pečenja provjerim gustoću i malo promiješam -tako ispari sva suvišna tekućina .
    4. 8.
      Pred kraj pečenja , oprane staklenke staviti  u pećnicu na 100 * , te ih grijati pola sata . Ja to radim skupa s ajvarom, jer imam ventilator i mogu peći na tri nivoa.

    5. 9.
      Konačno miješati ulja, količina 2,5-3 unce je dovoljan za taj iznos povrća.Ja koristiti u stvarnom maslinovo ulje s naporom bi šteta da ga ne koristi.
      Vrući ajvar polako stavljajte u vruće staklenke, u svaku stavite metalnu žlicu da slučajno zbog razlike u temperaturi stakla i ajvara ne pukne staklenka!
    6. 10.
      Ajvar natrag u pećnicu da bi tanku koricu na to-to će dodatno ga zaštititi od propadanja!
    7. 11.
      Pustite da se malo ohladi , pa po površini dodajte malo ulja, tek toliko da prekrije površinu.

    8. 12.
      Kad se ohladi, zatvorite staklenke , možete prekriti i celofanom i staviti poklopac. Garantirano nema kvarenja, ako ovako postupite.
      Svi vi postavili da zamotate kuhinjske krpe i vratiti u pećnicu da se pasterizira na sljedeći dan.
    9. 13.
      Recept za ajvar je bakin ,možda će neki imati primjedbe na ovaj ili onaj sastojak, no napominjem -to je tek naš obiteljski recept i kao takav nama najbolji.Za nas to je pravi ajvar!
      Baka je još uvijek stavljajući suštinu octom, ali ne želim.
      Također i 2-3 češnja češnjaka , kojeg ja ne stavljam.

    Posluživanje

    Od ove količine sastojaka meni svaki put pad od 3,5 l završio chutneya.
    Mogu samo dodati-chutneya pečena u pećnici mi je okus još bolji- jer nema prskanje i svi okusi i sastojci dolaze zajedno, pod folijom i ostati zarobljen unutra, arome koncentrirati !!! 


    Uživajte!!!

x

Namaz od patlidžana s bademima


Namaz od patlidžana s bademima



Sastojci

   4 osobe
  • 500 g patlidžana 
  • 2 višnje češnjak
  • 5 žlica maslinovog ulja 
  • 3 teška mućenje limunova Soka 
  • 2 žlice nasjeckanog badema 
  • so
  • Crni papar mljeveni 
  • 1 žličica narezanog vlasca
  • 1 žličica nasjeckanog peršina
  • Priprema


    1. Patlidžane narežite na kolutove, popecite u tavi na žlici ulja i ohladite.
    2. 2.
      Dobro ih usitnite električnom miješalicom, umiješajte protisnuti češnjak, vlasac, peršin, sol i papar. Lagano dodajite preostalo maslinovo ulje i limunov sok da dobijete kremastu smjesu.
    3. 3.
      Na kraju umiješajte nasjeckane bademe.

    Posluživanje

    Spread naselje dodatni zapečeni kruh.

    Savjet

    Prepolovljene patlidžane možete peći i u pećnici.