Претражи овај блог

понедељак, 30. мај 2016.

Glavni simptomi nedostatka vitamina D






Glavni simptomi nedostatka vitamina D

Vitamin D je topljiv u mastima i igra važnu ulogu u mnogim važnim funkcijama tijela. Najpoznatiji po radu s kalcijem u vašem tijelu, pomože u izgradnji i održavanju jakih kostiju. Vitamin D također je uključen u regulaciju imunološkog sustava i stanica, gdje može pomoći u prevenciji raka.
nedostatak vitamina D simptomi Glavni
Vitamin D je vjerojatno najvažniji nutrijent kada se govori kostima ili imunološkom sustavu. Ne samo da će adekvatna konzumaciju vitamina D sačuvati kosti i imunološki sustav zdravim, to je također može spriječi niz ozbiljnih zdravstvenih stanja.
Nedostatak vitamina D je najpoznatiji po stanju koje uzrokuje rahitis (krhkih kostiju) kod djece, stanje u kojem se tkivo kosti ne otvrde ili mineralizirati. Ovo stanje često dovodi do krhkih kostiju i koštane deformacije, često se poklapa s povećanim rizikom od ozljeda. Međutim, novija istraživanja otkrivaju veze između nedostatka vitamina D i niz drugih zdravstvenih stanja.
Istraživanja pokazuju da vitamin D može igrati ulogu i u prevenciji i tretmanu hipertenzije, dijabetesa tipa1 i tipa2, multiplu sklerozu (MS) i hipertenzije.
Predstavljamo vam glavne simptome koji ukazuju na nedostatak vitamina D i na koje bi trebali obratiti pažnju.

Bol i splabost mišića

Stupanj boli i slabosti mišića varirati od male boli to one koju jedva izdržite. U početku ove simptome gotovo da i ne osjetimo. Ako je nedostatak vitamina D duži onda ovi simptomi imaju tendenciju da postanu još gori. Razlog tome je da vitamin D, kad metabolizira, poboljšava mišićne kontrakcije – bitan mehanizam za jačanje kostiju.

Oslabljen imunološki sustav

Kada je u tijelu niska razina Vitamin D onda je naš imunološki sustav u opasnosti. Visoka koncentracija vitamina D receptora mogu se naći u imunim stanicama, te stanice zahtjeva odvoljan unos vitamina D u organizam.

hipertenzija

Hipertenzija (povišeni krvni tlak) često rezultat toga da nema dovoljno Vitamina D u tijelu. Naše tijelo formulira peptide koji povećava krvni tlak kroz arterije ograničenja i zadržavanje vode. Vitamin D služi kao protumjere, suzbijanju ove enzimatske reakcije i porgrešnu reakciju organizma,čime normalizaciju razine krvnog tlaka.

Osjećaji tuge/depresije

Veza između nedostatka vitamina D i osjećaja tuge/depresije. Jedna posebno zanimljivo otkriće uključuje korelaciju između sezonski afektivni poremećaj, sezonskog depresivno stanje, i promjenjive razine vitamina D3. Sudionici su izvijestili značajno smanjena prisutnost različitih simptoma, uključujući i žudnja za hranom, hipersomnija, letargija, kao i poremećaja spavanja.

Problemi zna crijevima

Izvjesni gastrointestinalni poremećaji utječu na apsorpciju vitamina D. Oni koji imaju celijakiju, Crohnovu, upalne bolesti crijeva, vjerojatno će biti veći rizik od nedostatka vitamina D, zbog tih interakcija. Osim toga, oni s visokim količinama masnog tkiva su skloni nedostatak vitamina D, jer mast razrjeđuje vitamina i smanjuje njegove fiziološke učinke.

Prekomjerno znojenje

Čudan dodatak ovoj listi je tendencija da se ljudi znoje više bez dovoljne razine vitamina D. Za razliku od mnogih stavki na popisu, medicinski stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto se znojimo više s niskim razinama vitamina D. Sve što je poznato je da se čini da neodvojivi veza između niske razine vitamina D i prekomjerno znojenje , osobito oko čela.

Zdravlje srca

Postoji vjerojatnost korelacija između niske razine vitamina D i kardiovaskularnih bolesti. Medicinski stručnjaci vjeruju da je niska razina vitamina rezultat u višim koncentracijama kalcija nakupiti u arterije; nakupljanje kalcija je plak koji se stvara u arterijama i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Ostali simptomi vezani za niskim razinama vitamina D – hipertenzije, dijabetesa tipa 2, pretilosti i visokog kolesterola – Čini se da je vitamin D povezan sa zdravljem srca.

Izvor vitamina D

Sada kada smo objasnili da su simptomi D nedostatak vitamina, to je vrijeme za MMA reći kako jenajbolje ući u vitamin D u tijelu . Sunčanje definitvino će povećati količinu vitamina D u tijelu.Sok od naranče je odličan izvor vitamina D gljiva, organski meso, riba, jaja, zobene pahuljice pahljuice, sve ove namirnice su izvrsni izvori vitamina D u organizmu, koje ulaze kroz zdrave prehrane.
http://zenstvena.com/

x

Prirodna sredstva za sunčanje i brže tamnjenje kože




Prirodna sredstva za sunčanje i brže tamnjenje kože

Prirodna sredstva za sunčanje i brže tamnjenje kože


Prirodna sredstva za brže tamnjenje kože na suncu i za ljepši ton boje


Oni koji žele pomoći svojoj koži i ubrzati prirodno tamnjenje kože kod sunčanja imaju nekoliko opcija kako to napraviti. Važno je da znate da nabrojena ispod prirodna sredstava koja ubrzavaju tamnjenje ne štiti od sunca ili pružaju vrlo nisku zaštitu, pa bi bilo dobro ispod nanijeti kremu s preporučenim zaštitnim faktorom za vašu kožu, ili sredstva s visokim zaštitnim faktorom koristite do popodneva, a iza 18h  prebacite se na prirodna.

Maslinovo ulje za brže tamnjenje kože

Maslinovo ulje intenzivira sunčeve zrake, a istovremeno sadrži supstance koje hrane kožu. Za dobar recept trebat će vam jodna otopina i sok od mrkve. Tinktura joda služi kako bi zaštitila kožu od opeklina, a sok od mrkve kako bi pospješio dodatno tamnjenje. Uzmite oko 1 dl maslinovog ulja, dodajte 5 kapi tinkture joda (može se jeftino kupiti u svakoj ljekarni) i  soka od 1 mrkve. Nanesite mješavinu prije izlaganja suncu i najmanje svakih sat vremena za vrijeme sunčanja. Promućkajte prije svake uporabe.

Sredstvo za brže tamnjenje s orasima i mrkvom

Naribati mrkvu, staviti par tučenih oraha s ljuskom (još bolje ako imaju i zelenu ljusku)  u teglu i sve zaliti s 2 dl maslinovog ulja. Ostaviti na suncu zatvoreno 2 tjedna. Mazati prije i poslije sunčanja.

Sredstvo za brže tamnjenje s uljem mrkve i maslinovim uljem

Pomiješajte jednaku količinu ulja mrkve i maslinovog ulja. Ovo je odličan akcelator tamnjenja kože na suncu. Ako ne možete nabaviti ulje mrkve, izribajte dvije veće mrkve i stavite u teglu na sunčano mjesto s 4 dl maslinovog ulja.  Na suncu držite tjedan dana, a nakon toga možete upotrebljavati na koži.

Nevenova mast za ljepšu boju

Nevenova mast sadrži prirodni faktor 4, i ona neće ubrzati značajno tamnjenje, ali će poboljšati kvalitetu kože, a dobivena boja će biti ljepšeg tona.

Mješavina prirodnih ulja za sunčanje

50 ml avokado ulja
50 ml ulja makadamija
50 ml ulja jojobe
50 kapi ulja ilang-ilanga
30 kapi ulja lavande

Maslinovo ulje i limun

Iscijedite sok limuna i pomiješajte s 2,5 dl maslinovog ulja. Ova mješavina korisna je kod sunčanja, ali i nakon sunčanja za regeneraciju kože.

Prirodna sredstva za sunčanje i zaštitu od sunca


Postoje neka prirodna sredstva koja štite od sunca jer u sebi sadrže prirodni zaštitni faktor. Ovdje je kvaliteta ulja presudna, jer samo ona najkvalitetnija imaju procijenjenu zaštitu.

Ulje sjemenki maline

Procjenjuje se da ulje sjemenki maline ima zaštitni faktor između 30 i 50.  ulje sjemenki maline ima prirodno protuupalno djelovanje, a njegove esencijalne masne kiseline hrane i hidratiziraju kožu.

Ulje sjemenki mrkve

Ulje sjemenki mrkve ima zaštitni faktor 40. Ulje mrkve pomaže u cijeljenju suhe, ispucale kože. Pomaže u hidrataciji kože, a potiče sintezu melanina.

Ulje lješnjaka

Ulje lješnjaka ima jako visok zaštitni faktor. Između 10 i 30 ovisno o kvaliteti ulja. Vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože, pa tako i sunčanja takve kože. Ako se ulju lješnaka doda par kapi ulja čajevca i par kapi ulja lavande, posebno je pogodno za zaštitu osjetljive kože lica na suncu osoba koje imaju masnu kožu i sklone su aknama.

Ulje pšeničnih klica

Ulje pšeničnih klica pruža zaštitu faktorom 20. Ima visok udio E vitamina, stoga ga koristimo u tretmanima protiv bora, strija, u njezi suhe, atrofirane, oštećene i ispucale kože, te za tretiranje ožiljaka. Korisno je i u njezi suncem oštećene kože.

Sojino ulje

Sojino ulje ima faktor zaštite 10 i možda je najjeftinija prirodna zaštita od sunca. Dodatno, koristi se i kao sredstvo za tjeranje komaraca, pa nadnešeno uvečer trebalo bi imati i učinak zaštite od komaraca.

Ulje avokada

Ulje avokada ima faktor zaštite 5 do 15, ovisno o kvaliteti. Ulje avokada djeluje blago okluzivno i iznimno hidratantno, pomažući u obnavljanju i očuvanju hidrolipidne barijere epidermisa, pružajući mu ugodu i mekoću.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ima zaštitni faktor 6, a obično je korisno u zaštiti lica i kože sklone prištićima i aknama od sunca. Ricinusovo ulje uklanja prištiće i mitesere, čisti i hidratizira kožu.

Kod nekih ulja potreban je oprez


Postoje ulja koja u vrlo korisna, ali nisu pogodna za sunčanje jer mogu izazvati pojačanu osjetljivost kože a time i opekline, te nanijeti dugoročnu štetu. Među njima su kantarionovo ulje i laneno ulje (ono se uopće ne bi trebalo upotrebljavati na koži). Zbog toga se prije uporabe bilo kakvih prirodnih sredstava za sunčanje uvijek dobro informirajte na više izvora.
prirodnilijek.covermagazin.com/

x

Ubod pčele, ose i stršljena




Ubod pčele, ose i stršljena


Autor: dr Sonja Ilić   
ubod-pčele-osi-i-stršljena
Većina insekata koji žive u našem podneblju nemaju otrov koji bi neposredno pri ubodu ugrozio život čovjeka. Najčešći ubodi su od pčele, ose, stršljena i komarca, a na mjestu uboda se javlja samo otok i bol, a kasnije svrab. Međutim, ako u kratkom vremenu dođe do uboda većeg broja insekata (roj) mogu se pojaviti znaci trovanja sa oštećenjem živčanog sustava. U teškim slučajevima može doći i do smrti. Postoje osobe koje su alergične na otrov insekata i dovoljan je samo jedan ubod da dođe do burne reakcije. Pčela napada samo kada je ugrožena, i pri tom gubi žalac i umire. Osa isto kao i pčela, bode samo u obrani. Stršljen napada rijetko u samoobrani, ili kada brani svoje gnijezdo. Stršljen ima veću žaoku nego osa, i iz tog razloga i više boli.

Klinička slika

Kod svih insekata posljedice ovise od mjesta ugriza. Na mjestu uboda nastaje: intenzivan bol, edem, papula i svrbež. U području genitalija i lica može nastati znatan edem (otok), a posebno je opasan ubod u unutrašnjost usta ili orofarinksa sa velikim otokom i opstrukcijom dišnih puteva.
Otrov pčele, ose i stršljena ima snažno lokalno iritativno i potencijalno opće toksično djelovanje. Nakon uboda, koji je praćen najčešće bolom, pojavi se peckanje, a koža na ozlijeđenom mjestu pocrveni. Po ubodu pojavljuju crveni pečati po tijelu, otok, otežano disanje, otoci u predjelu lica i vrata i to sve predstavlja tešku komplikaciju koja može dovesti do smrti ukoliko ta osoba ne primi odgovarajuće lijekove. Bez obzira što je ujed insekta u našem kraju bezopasan, on je sam po sebi neugodan, a nekiput može biti i način na koji se unesu u organizam klice zaraznih bolesti.Opšte toksično djelovanje ispoljava se: u vidu hemolize i zatajenja bubrega ili
parasimpatomimetskom hiperaktivnošću, posebno nakon uboda stršljenja čiji otrov sadrži veću količinu acetilkolina, što izaziva povraćanje, proljev, miozu (suženje zjenica), sline (lučenje pljuvačke), nemir. Kod preosjetljivih osoba moguć je pravi anafilaktički šok.

kako reagirati

Ne treba dirati i češati oboljelo mjesto. Možete ga hladiti ispod mlaza hladne vode i staviti na njega komadić leda iz hladnjaka.Lokalno staviti oblogu sa ledom, kortikosteroidnu mast ili kremu.
Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sljuštiti s kože tupom stranom noža ili noktom. Nikako nemojte pokušavati uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Mjesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom. Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mjesto uboda hladne obloge. Nakon ujeda pčele, ose ili stršljena budno pratite pojavu znaka preosjetljivosti kao što su jaka bol i otok ili kratak dah i otežano disanje bilo kog stupnja.Osobe kod kojih se takvi simptomi jave poslije prvog ugriza često razviju preosjetljivost, ili alergiju na otrov, au tom slučaju ujed insekta naredni put može biti fatalan ukoliko se ne primijeni hitno liječenje. Ukoliko se radi o ubodu insekta u grlo iz hrane, odmah treba krenuti liječniku jer nekada može doći i do gušenja zbog toga. Za prvu pomoć, dok ne stignete, sisajte kockice leda iz hladnjaka. Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umjerenog otoka, prijavite to liječniku koji će vam vjerojatno preporučiti testiranje na alergiju. Ukoliko se ustanovi da postoji alergija, vjerojatno ćete za sve izlaske napolje morati nositi opremu protiv ujeda pčela, barem u sezoni kada ih ima. Preosjetljivost na pčelinji otrov može javiti i bez prethodnih znakova upozorenja, naročito kod malih beba. Ako se nakon ugriza javi koprivnjača po cijelom tijelu, otežano disanje, promuklost, šištanje, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, zadebljan jezik, naduvenost lica, vrtoglavica ili nesvjestica, tražite hitnu medicinsku pomoć.

reakcija liječnika

Nakon smirivanja lokalne reakcije, hladnim oblozima, ili kortikosteroidnim kremama terapija je antialergijska i ovisi o težini kliničke slike. Ordiniraju se antihistaminici i kortikosteroidi. 
U slučaju anafilaktičkog šoka odmah se ordinira intravenozno otopina adrenalina, au najtežim slučajevima i Intrakardijalni.Zatim se u infuziji daju antihistaminici, kortikiosteroidi, noradrenalin, kardiotonici i dr. U najtežim slučajevima se daje kisik i mora se izvrši traheotomija ili endotrahealna intubacija.
stetoskop.info

x

VIDEO!Ovako ćete napraviti funkcionalan i jeftin bazen u kratkom vremenu. Rezultat je genijalan!





download (1)

VIDEO!Ovako ćete napraviti funkcionalan i jeftin bazen u kratkom vremenu. Rezultat je genijalan!

Ako vam je dosta topline, a imate prostora u dvorištu, onda je ovo savršena stvar za vas. Materijal možete lako nabaviti, cijena nije velika, a rezultat je fantastičan i donijet će vam mnogo zabave ovog ljeta.
Evo kako da napravite svoj bazen od drvenih paleta…
Pogledajte i podijelite video s prijateljima:
(virealno.com)

x

MED OD BUNDEVE – PRAVI MELEM ZA VAŠU JETRU: KAKO GA NAPRAVITI




  

MED OD BUNDEVE - PRAVI MELEM ZA VAŠU JETRU: KAKO GA NAPRAVITI


Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve, također se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda su veoma raznovrsne. Najdjelotvorniji je kod liječenja bolesti jetre i bubrega. Za mnoge je ovaj med dragocjen, jer učinkovito pomaže izbacivanju žuči, i liječenju oboljenja mokraćnih kanala. Zahvaljujući svom blago laksativno i diuretski djelovanju, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva. Istovremeno, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan pojačivač imuniteta i općeg životnog tonusa. Pomaže u borbi s povećanim kolesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke zatajenja srca. Korištenje meda od bundeve preporučuje se i kod pretilosti. Kako pripremiti med od bundeve: Za pripremu meda biće vam potrebna jedna zrela žuta bundeva. Sve što je potrebno jest da odrežete vrh i izvadite unutrašnjost (sjemenke i vlakna). U dobiveni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji. Odgore poklapamo odsječenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mjesto. Najbolje je bundevu staviti u neku veću zdjelu, jer vremenom će omekšati i biće je teško premještati. Za to vrijeme, šećer će se otopiti u bundevine soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobivenu tekućinu u staklenu posudu. Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plijesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu. Spremanje bundevinog meda. Najbolje je med čuvati u hladnjaku u čistoj staklenoj tegli s poklopcem. Rok trajanja je oko mjesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka. A kako ćete koristiti ovaj med - to je vaš izbor. Možete s njim zaslađivati ​​čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 žlice, možete ga koristiti kao preljev za palačinke, ili izmislite svoju varijantu, sve zavisi od vaše fantazije. Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve. PS Ako nekim slučajem ne možete (ili ne volite) konzumirati med napravljen od šećera, sadržaj bundeve napunite pravim pčelinjim medom.


































Izvor: uspesnazena    

x

POSNE PALACINKE





POSNE PALACINKE




POTREBNO JE:

  • 3 šalice brašna,
  • 2,5 šalice kisele vode,
  • 1 žlica šećera,
  • malo soli,
  • 1/2 kašičice praška za pecivo,
  • 1 keseica vanilin šećera,
  • ulje.

PRIPREMA:

  1. Pomiješati brašno sa kiselom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije rjeđa kaša.
  2. Dodati jednu žlicu ulja i još malo promiješati.
  3. Za pečenje palačinki najpogodnijji je tavu s teflonskim dnom. U tavu sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagrije, sipati oko pola kutlače tekuće kaše, taman toliko da pokrije dno tave.
  4. Kada se jedna strana palačinke ispeče, prevrnuti je na drugu stranu. Prije pečenja svake palačinke dodati u tavu nekoliko kapi ulja.
  5. Gotove palačinke premazati džemom, posuti orasima i šećerom, ili struganim jabukama sa šećerom i cimetom, ili bilo kojim drugim voćem i saviti u rolnu. Po želji, posuti šećerom u prahu. PRIJATNO

x

Oranž kolač od kukuruznog brašna




Brzi desert: Oranž kolač od kukuruznog brašna

SHARE 
Foto: Torte i kolači
Foto: Torte i kolači
Sastojci:
– 1/2 šolje maslinovog ulja
– 1 šolja šećera
– 1/2 šolje soka od pomorandže
– 2 jajeta
– 1 šolja brašna
– 1/2 šolje kukuruznog brašna
– 2 kašičice praška za pecivo
– 1 kašičica soli
– rendana kora pomorandže
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti panasto jaja sa šećerom, pa dodati ulje i sok od pomorandže.
2. U drugoj posudi pomešati pšenično i kukuruzno brašno s praškom za pecivo i malo soli pa polako sipati u smesu od jaja. Narendati koricu pomorandže i sve dobro sjediniti.
3. Pripremljenu smesu izliti u podmazanu i brašnom posutu okruglu tepsiju i peći na 190°C oko 40 minuta.
lepotaizdravlje.rs

x

Ublažite upalu mišića prirodnim putem




Zaboravite na lijekove: Ublažite upalu mišića prirodnim putem


SHARE 
Pažljivo birane namirnice nakon treninga umanjit nelagodan osjećaj upale mišića.
Foto: Guliver / Thinkstock
Foto: Guliver / Thinkstock
Za one koji su odlučili da se pripreme za ljeto tako što će u svoj život uvesti redovite treninge, a pritom nisu dugo trenirali, za očekivati ​​je da će se boriti s upalom mišića.
Kako ne biste pili lijekove smiriti upale, evo nekoliko dobrih savjeta kako prehranom smanjiti ili pak ublažite upalu mišića.
Zapravo upala mišića znači da ste na dobrom putu i da ste uključili mišiće za koje niste ni znali da postoje, ali ona zna biti vrlo bolna i da izaziva otežano kretanje.
Kako biste to, ako ne skroz, onda barem djelomično ublažili, nakon treninga pojedite višnje, crni riža ili borovnice - sve u svemu, tamno pigmentirane hranu.
Stvar je u tome da je ona prepuna antocijana, koji rade na tome da ubrzavaju protok kisika kroz krv, smanjujući tako upalu mišića, minimalizirajući bol nakon treninga i pospješujući oporavak.
Antocijaniima osim u plavoljubičasta voću i povrću poput borovnica, kupina, šljiva i plavog paradajza, sadrži ih i crni ribiz, višnja, jagoda, crvena naranča, crno grožđe, bobice i cikla.
lepotaizdravlje.rs

x

kako održati brz metabolizam



Jednostavni savjeti kako održati brz metabolizam


SHARE 
Spor metabolizam je veliki problem kod mnogo ljudi ... A razlozi za nastanak ovog problema mogu biti različiti.
Foto: Guliver / Splashnews

 
Ako ste jedna od rijetkih osoba koje imaju brz i savršeno zdrav metabolizam ili ako želite ga ubrzati, slijedite ove jednostavne savjete koji će vam u tome i pomoći.




1. Limunova voda
Mnogo puta je ova voda spominjana, ali nije za džabe. Prokuvala i rashlađena voda sa sokom limuna, popijena odmah nakon buđenja je najbolji način pokrenuti metabolizam od ranog jutra i smanjite rizik od zatvora, uzrokovanog teškom hranom kojom se u današnje vrijeme hranimo.
2. Redovito vježbanje
Čak i 10-minutno vježbanje svakog dana može pomoći sporom metabolizmu da ubrza. Za najbolji učinak, ali i održavanje sjajne kilaže svakodnevno vježbajte po pola sata ili sat vremena (ovisno o tome koliko imate vremena), a najbolje preporučeno vrijeme je rano ujutro, jer od ranog jutra treba pokrenuti organizam!
3. Kuhanje i zdravi začini
Za zdravlje, bolji okus i brz metabolizam najbolji su prirodni začini koji će vas zaista oduševiti svojim okusom. Izbjegavajte sol i papar, probajte nešto novo i na sasvim drugačiji način začinite vašu omiljenu hranu.
4. Redovita prehrana
Izbjegavanje obroka i unošenje premale količine hrane su dvije stvari koje su pogubne za metabolizam. Iako mnogi ljudi misle da će na taj način brže smršavjeti, efekt je zapravo sasvim drugačiji. Metabolizam usporava, a organizam skladišti i najmanji unos hrane u masti. Umjesto toga, hranite se svaka četiri sata ili kada zaista osjetite glad (ali ne čekajte da pregladni).
5. Izbjegavajte stres
Hormoni stresa jako utječu na metabolizam i osjećaj gladi. Da biste izbjegli prejedanje ili obroke "zbog stresa" pokušajte se izolirati od stresnih situacija i da manje emotivno prihvaćate neke stvari koje se dešavaju- od onih na poslu do onih kod kuće. Počnite uživati ​​i izdvajate svakodnevno malo vremena za sebe u vidu joge, pilatesa, meditacije i sličnog.
lepotaizdravlje.rs