Domaća kobasica
Evo kako se pravi domaća kobasica, proveren recept, probali smo je, odlična je.
Sastojci:
- 7 kg svinjskog mesa od plećke
- 2 kg junetine od vrata
- 1 do 2 kg slanine bez kožice
- oko 30 gr crnog bibera
- 200 do 210 gr soli
- 100 gr slatke crvene paprike
- 50 gr ljute paprike ako volite da malo ljutnu, a ako ne onda svih 150 gr slatke paprike i
- 100 gr belog luka
Priprema:
Svo meso samleti na krupniju rešetku.
Dodati sve začine, biber, so, papriku i sitno iseckan beli luk, može i izgnječen.
Mešati najbolje ručko, tj rukama.
Mešanje traje dugo, 30 minuta, ali tako se najbolje pomešaju svi sastojci.
Mešati tako što podvučete ruke pod meso i prevrćete od dole ka gore.
Zatim puniti uz pomoć “topa” za kobasice u creva i pri tome paziti da nema vazduha u njima.
Tako napunjene treba da stoje na hladnom mestu 2 dana, zatim ih sušiti u pušnici na dimu 3 – 4 dana.
Odimljene domaće kobasice držati bar 20 – 30 dana na promaji da se vetre od dima i dalje suše.
Nakon tog vremena mogu da se ručkaju.
izvor http://domacirecepti.net/domaca-kobasica/