Претражи овај блог

понедељак, 16. мај 2016.

Domaća kobasica

Domaća kobasica

 Evo kako se pravi domaća kobasica, proveren recept, probali smo je, odlična je.
domace kobasice
Sastojci:
  • 7 kg svinjskog mesa od plećke
  • 2 kg junetine od vrata
  • 1 do 2 kg slanine bez kožice
  • oko 30 gr crnog bibera
  • 200 do 210 gr soli
  • 100 gr slatke crvene paprike
  • 50 gr ljute paprike ako volite da malo ljutnu, a ako ne onda svih 150 gr slatke paprike i
  • 100 gr belog luka

Priprema:
Svo meso samleti na krupniju rešetku.
Dodati sve začine, biber, so, papriku i sitno iseckan beli luk, može i izgnječen.
Mešati najbolje ručko, tj rukama.
Mešanje traje dugo, 30 minuta, ali tako se najbolje pomešaju svi sastojci.
Mešati tako što podvučete ruke pod meso i prevrćete od dole ka gore.
Zatim puniti uz pomoć “topa” za kobasice u creva i pri tome paziti da nema vazduha u njima.
Tako napunjene treba da stoje na hladnom mestu 2 dana, zatim ih sušiti u pušnici na dimu 3 – 4 dana.
Odimljene domaće kobasice držati bar 20 – 30 dana na promaji da se vetre od dima i dalje suše.
Nakon tog vremena mogu da se ručkaju.
izvor http://domacirecepti.net/domaca-kobasica/
kako se prave kobasice

x

Kiseli krastavci - kornišoni

Kiseli krastavci - kornišoni


Kiseliti krastavce ZA SVE početnike moram reci ja not NEKA nauka, Samo SVE Mora Biti Dobro čisto, Kako krastavci Tako sam tegle. Krastavčiće najbolje Je Prati četkicom ZA zube, meni barem, Samo ga vrtim ii četkicom vučem Gore - Dole. Tako Znam da Je svaka porica očišćena. Tegle se operu, osuše pa se na 100 stepeni u rerni 10 Minuta sterilizuju. Ostalo Je Lako. Ja UZ mirodjiju (Kopar) stavljam jos JEDAN začin Koji se zove slačica, ONA UZ mirodjiju daje onaj odličan ukus krastavcima Koji imaju kupovni.
kiseli krastavci kornisoni
Za 5 kg kornišona:
  • 1 Litra alkoholnog sirćeta
  • 3 l vode
  • 200 gr šećera
  • 150 gr Soli
  • 10 gr sušene i iseckane mirodjije ILI sveža, na svaku teglu po Jedna grana
  • 25 gr slačice
  • 1 vinobran
  • 1 konzervans
  • 5 gr bibera u zrnu (opran i ocedjen)
Priprema:
Prvo pravite preliv.
Stavite vodu i sirće da provri pa Kad provri dodajte toliko, šećer, mirodjiju, slačicu ja Biber.
Neka VRI Jos par Minuta, sklonite sa vatre da se Hladi. Tome treba i nekoliko SATI PA ZA da Vreme pripremate krastavce.
Krastavce potopiti u vodu i ostaviti Pola sata da odstoje.
KADA kupujete krastavce gledajte da Su ŠTO ravniji da bi VAM Više stalo u teglu i da Su Tvrdi.
Ako treba ja prelomite JEDAN da pogledate da unutra not šupalj, Jr ti krastavci sebi Brzo i Lako kvare.
KADA krastavci odstoje pripremite drugu veliku posudu u koju naspete isto vode Kao IU prvoj ja Onda krastavce perite i prebacujte u čistu vodu. Ja da radim četkicom ZA zube, svaki posebno.
KADA operete Tako ostavite opet u Vodi Pola sata da odstoje pa IH Onda Sammo rukom properite i stavite ü treću čistu vodu.
Pospite odgore JEDAN vinobran, promešajte i ostavite Tako DA odstoje Između Sjedio sam DVA SATA.
Tegle sterilizujte ZA da Vreme na 100 stepeni 10 Minuta.
U ohladjene tegle poslažite krastavce i stavite rešetku da se krastavci NE bi podizali krvarenja, VEC DA SVE Vreme stoje u da Vodi.
Dok Ste krastavce pripremili i ZALIV se ohladio. Na treba da Je mlak. Dodajt ekonzervans, promešajte i ostavite da malo odstoji, malo - mislim na 15 Minuta, manje vise.
Kutlačom ravnomerno prelivajte SVE krastavce i napunite tegle učiniti vrha.
Poklopite IH Onda SVE i ostavite Tako da prenoće Jr CE neki krastavci povući - upiti Više vode OD ostalih.
Sutradan TE tegle sa manje zaliva dopunite sa zalivom OD juče. Trebalo bi da VAM malo ostane.
Prekrite svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice i poklopce.
Odložite u ostavu.
izvor http://domacirecepti.net/kiseli-krastavci-kornisoni/

x

Fileti kisele paprike

fileti kisele paprike
Za 9 kg paprike - rastvor ZA kuvanje:
  • 1l sirćeta
  • 3l vode
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika Soli
  • 100 ml ulja
  • 1 konzervans I 1 vinobran
  • 1 kesica bibera u zrnu (prvo ga oprati i ocediti)
zaliv:
  • 3l vode
  • 1, 5 l sirćeta
  • 8 kašika šećera
  • 5 kašika Soli
  • 1 konzervans i 1 vinobran (ko poje NEKA izostavi)
  • 1 kesica bibera u zrnu (opran i ocedjen)
Priprema:
Paprike oprati pa odstraniti peteljke i zrno i opet oprati.
Pripremiti masu ZA kuvanje.
Staviti da provri pa spustiti papriku. Zavisno kolia VAM Je Serpa, A najbolje Je u njoj, Veca Je Površina.
Spustiti i čekati da provri.
Kad provri kuvati 2-3 minute, videćete KAKO CE paprika da nabubri i podigne se.
Vaditi u Drugi čist sud da se ocedi.
Tako uraditi sa svom paprikom.
Doks e paprika Hladi tegle staviti na 100 stepeni u rernu da se sterilizuju, OKO 10 Minuta.
Izvaditi, prohladiti da možete da IH uhvatite i redjati u tegle.
Dok redjate u tegle staviti ZALIV sa prokuva. SVE sastojke sjediniti i Kad provri skloniti.
KADA Je ZALIV topao prelivati ​​paprike, staviti rešetkicu da drži papriku u zalivu.
Staviti celofan i gumicama pričvrstiti, pa staviti poklopac.
Da Je sasvim dovoljno KADA SE stavlja konzervans.
Ako stavljate bez, Onda Kad ZALIV prokuva sklonite i sa vrelim zalivom prelivajte papriku, zatvorite tegle sa čistim, po mogućsvu novim zatvaračima i okrenite IH naopaku, Tako CE povući vakuum poklopci ja poje doci raditi kvarenja.
U drugom slućaju KADA zalijete i zatvorite tegle možete da zagrejete rernu na 150 stepeni, poslažete tegle i zatvorite rernu ugasite.
Ostavite Tako Preko noći da se SVE ohladi.

izvor http://domacirecepti.net/fileti-kisele-paprike/

x

fileti paprike sa belim lukom in Zimnica

fileti paprike sa belim lukom


Fotografija i recept za filete paprike sa belim lukom nam dolazi od Danijele. Papriku nije potrebno kuvati, niti peći… Pogledajte kako ona to radi.
fileti paprike sa belim lukom
Sastojci:
  • 5 kg očišćene paprike na filete,
  • 200 gr soli,
  • 250 gr šećera,
  • 1 konzervans,
  • 500 ml alkoholnog sirćeta i
  • 1 šoljica ulja
  • iseckanog belog luka i peršunovog lista po želji
Priprema:
fileti paprikePotrebna vam je jedna velika šerpa u koju stavite filete paprike.
Dodati so, šećer, ulje, konzervans i sirće i promešati.
Povremeno sve promešati sledećih 48h.
Tegle oprati i osušiti pa redjati posle 48h papriku u tegle a izmedju posipati sa belim lukom i peršunovim listom.
Na kraju zaliti tegle sa sokom koji je paprika pustila u toku 48h.
To je sve, paprika je spremna.
izvorhttp://domacirecepti.net/48h-fileti-paprike-sa-belim-lukom/

x

Salata OD spanaća

salata OD spanaca
Sastojci:
  • 300 gr svežeg spanaća
  • 5 komada mladog luka (NE Previse debeo) ako Je veći Onda manje
  • 1 kašičica Ravna Soli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 50 ml vode
Priprema:
Spanaću odstraniti peteljke.
Zatim ga oprati u toploj Vodi, NE Previse vrućoj, toploj da dvo Malo omekanio.
Zatim ga iseći na 2 ILI 3 dela, zavisi koliki Su listovi.
Onako spojite par komada i presečete.
Iseckati mladi luk, PA dodati.
Posoliti, preliti uljem, Povodom ja jabukovim sirćetom i promešati.

Ostaviti da odstoji 30 Minuta pa se može služiti

izvor http://domacirecepti.net/salata-od-spanaca/

x

Salata OD Crvenog kupusa

Salata OD Crvenog kupusa


Salata ZA SVA godišnja doba. Šarenilo na stolu Puno Vitamina.
salata OD Crvenog kupusa
Sastojci:
  • 1 kg Crvenog kupusa
  • 2 šargarepe
  • 1/2 praziluka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica peršunovog lista
  • 1/2 kašičice Soli
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 50 ml vode
Priprema:
Praziluk išeći na kolutove, šargarepu narendati, a šargarepu iseći na rezance.
Pomešati vodu, ulje, sitće, pa sam peršun i SA Tom smesom preliti naseckano povrće.
Možete dodati svež spanać, blitvu, masline, zelenu salatu, Kao i paradajz i mladi sir, kukuruz šećerac i grah varivo Iz konzerve.
Ostaviti kupus da odstoji bar 1h Jr Je Nešto tvrdji OD belog kupusa i poslužiti. 
izvor http://domacirecepti.net/salata-od-crvenog-kupusa/

obrok salata

obrok salata


ODLIČNA predlog brzog Rucka ILI večere, ako žurite ILI želite Nešto Drugo da probate. Integralna testenina, piletina, susam, pavlaku, sir i tanke kriške pečene slanine ...
obrok salata
Sastojci za 3 osobe:
  • 300 gr testenine (koristila Sam integralne Marini makaroni)
  • 200 gr pavlake
  • 100 gr majoneza
  • 100 gr topljivog sira (Zdenka)
  • 1 kašičica Soli
  • 1 kašičica senfa
  • 6 tankih kriški suve slanine
  • 300 gr pilećeg belog mesa
  • 2-3 kašičice susama
  • nekoliko kriški mladog sira
  • može da se DODA zelena salata, paradajz Sečen u kockice ILI sveži krastavci, Ali se Celi dodati NEKA salata
Priprema:
Iseckati pileće meso, posoliti pa na teflon tiganju propržiti.
Za do Vreme staviti vodu da provri, da se skuvaju makarone.
Kad voda provri zakuvati Marini makaroni, ostaviti 5 Minuta da VRI, isključiti vatru i ostaviti poklopljeno.
KADA SE piletina ispržila, bez ulja na istom tiganju staviti kriške slanine i posuti susam.
Okrenuti slaninu posle minut - dva voditelja, Jr kriškicama treba jako malo vremena da s eisprže.
SVE staviti na tanjir. Pokupiti i susam.
U posebnoj posudi pomešati pavlaku, sir, senf, majonez sam tako, PA SVE DOBRO izmešati.
Ocediti testeninu, oprati pod mlazom vode, opet ocediti, protresti da brže izadje voda pa dodati Je prelivu OD pavlake Koji SMO umutili.
SVE promešati.
Na tri tanjira jednako servirati testeninu, pa Preko staviti kockice belog mesa, trakice slanine, komadiće mladog sira, posuti susamom i poslužiti.
Ako servirate UZ povrće Onda ja njega naslagati, dekorisati po želji.
Za Ove tri porcije VAM Je dovoljan JEDAN paradajz seckan na kockice, Pola krastavca ILI Pola Zelene salate.
Prijatno. izvor http://domacirecepti.net/obrok-salata-2/

x

Brze pogačice sa sirom

Brze pogačice sa sirom


Izvanredno lisnato testo napravljeno tri puta brže nego inače. Mi smo punili sirom, a ne mora, jednako je fantastično. Nema čekanja da nakisne kvasac, nema čekanja da nakisne testo, sve se radi odjednom a rezultat je više nego odličan. Probajte!
Sastojci:
  • 300 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 250 gr margarina
  • 500 gr sitnog sira
  • 1 kg brašna
  • 1 žumance ( opciono )
Priprema:
U toplo mleko dodati toplu vodu i izmrviti kvasac i zatim dodati šećer pa sve izmešati.
Dodati pola mere brašna, so, skoro svo ulje ( ostavite 2 kašike ) i 2 pune kašike sira.
Izmešati opet sve pa postepeno dodavati brašno da se umesi testo.
testo treba da bude ni pretvrdo ni premekano, ali ni da se lepi za ruke.
Kada umesite testo prelijte ga sa one dve kašike ulja sto su preostale pa opet izmesite i ostavite dok pripremite sir i margarin.
Sir ako je naslan posolite i izmešajte.
Odmah razvlačite testo, što veće i što tanje u pravougaonik ili kvadrat.
Na pola narendajte pola margarina pa preklopite.
Zatim opet na pola narendajte preostao margarin pa opet preklopite.
Razvucite opet testo i preklopite sa leve strane na desnu na 1/3 pa desnu stranu preko leve na trećinu ( video ).
Pa dobijenu traku isto na tri dela.
Pritiskajući oklagijom, ne valjajući razvlačite u početku testo.
Pritiskamo oklagijom, ne valjamo da nam margarin ne bi cureo.
Posle valjamo, kada se testo razvuće dovoljno da oklagijom se samo jos malo razvuce.
Na pola testa nanesite sir i rasporedite.
Preklopite testo, odsecite tanko ivice i onda secite u kvadrate ili pravougaonike, manje ili veće, po želji i slažite u poljune pleh.
Premažite žumancetom i posolite još malo pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Pogačice neka  odstoje doks e rerna ne ugreje.
Mi smo pekli 20 minuta. Pečenje može biti različito od našeg u zavisnosti od rerne kakvu imate.
Prijatno. izvor http://domacirecepti.net/brze-pogacice-sa-sirom-2/

Princes krofne

Princes krofne

Kolači , Recepti



Princes krofne, moja omiljena poslastica. Uvek Sam slušala KAKO Kazu da im smesa ZA testo NE uspe, DA NE narastu. Sasvim Je jednostavno, kod Mene Je jedina caka DA NE otvarate rernu prvih 15 Minuta pečenja.
Krofnice:
  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 6 kašika brašna Ostrog
  • 3 jaja
Krem:
  • 3 žumanca
  • 300ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
Ili:
  • 300ml mleka
  • Puding OD vanile
  • 5 kašika šećera
Jos:
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:
Stavite vodu i ulje da provri.
Kad provri sklonite sa vatre, pa dodajte brašno UZ mućenje. (6 punih kašika)
Kad se smesa sjedini i postane gusta ostavite da se Hladi.
Ü mlaku smesu dodajte 2 jaja pa izmutite, ako Je pregusto dodajte i treće.
Nekad Su jaja malo krupnija pa Je na ovu Meru dovoljno DVA. Ako Je I dalje pregusta da bi Isla u špric dodajte i treće pa izmutite mikserom.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, PA špricem u plehu oblikujte krofnice.
Vrtite špricem OD sredine premom napolje u krug prvo pa u vis.
Stavite da se peku DOK NE porumene. 15 Minuta nikako NE otvarati rernu.
Ostaviti da se skroz ohlade.
Dok se peku pripremajte krem.
Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa Kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte DOK SE NE zgusne, zatim ostavite da se skroz ohladi.
Isti postupak Je ja sa pudingom.
Ulupajte slatku pavlaku, pa Pola samo dodajte ohladjenom kremu UZ miksiranje.
Presecite krofne na Pola, trebalo dvo DA Su šuplje iznutra.
Napunite špric kremom pa u krug šarajte u svaku korpicu.
Zatim napunite sa slatkom pavlakom godišnje isto ponovite, u Krug.
Na kraju stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.
Princes krofne mogu ODMAH da se posluže, A Jos Su lepše ako odstoje sjedio vremena u frižideru.
izvor http://domacirecepti.net/princes-krofne-domaci-recept/

Krofne

Krofne


Njeno veličanstvo krofna. Veoma Rado vidjen GOST, omiljena i medju mladima i starima medju VEC generacijama se prenosi Kao nasledstvo. Fantastično mekane, A iznutra potpuno šuplje. Zato VAM u ovom videu predstavljamo način na Koji mi da radimo. Mera Je ZA 30 krofni.
Sastojci:
  • 400 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 40 gr kvasca
  • 2 Cela jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 prstohvat Soli
  • 700 gr brašna + 50 gr ZA pospipanje + 50 gr koje Sam dodala da završim mešenje testa
Priprema:
Kvasac not potrebno da kisne.
U toplo mleko dodati izmrvljen Kvasac i šećer pa izmešati.
U za dodati Pola tek brašna i SVE sjediniti žicom ZA mućenje.
Zatim dodati ulje, razmućena jaja i na taj način.
Opet izmešati.
Dodati OSTATAK brašna pa umutiti kašikom.
Tome dodati jos 50 gr brašna.
Testo CE Biti mekano i lepiće se za ruke, Ali Tako treba.
Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji Oko 30 Minuta DOK SE masa NE udvostruči.
Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Bice i dalje lepljivo Ali Kad ga budete sa malo brašna premesili poje vise.
Malo testo premesite, SVE Ivić ubacite unutra.
Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.
Vadite modlom, veličine koju želite krofne.
Pospite brašnom tacne ILI sto gde ćete IH slagati.
KADA isečet ekrofne, onaj OSTATAK testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 Minuta.
Zagrejte Dosta ulja, ja Sam stavila 700 ml Na srednju temperaturu. Pazite da NE Bude prejaka, A ni preslaba.
Spuštajte krofne u ulje zagrejano, ONA strana Koja Je Bila krvarenja, tužno IDE razdijeliti i obrnuto.
Obavezno poklopite učiniti okretanja.
KADA Je Donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.
Sada se NE poklapa.
Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ILI salvetu da se ocede OD viška ulja.
Za kraj krofne pospite šećerom u prahu BSG, Posto Su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ILI pekmezom.
Prijatno.

izvor http://domacirecepti.net/krofne/