Претражи овај блог

четвртак, 9. јун 2016.

Limun pita




Limun pita

  •  srednje zahtjevno
Limun pita/slika/2489131/
09.06.2016.
Recept je iz Blic zene..nama se mnogo dopao, aromatican i osvezavajuci. Ako ima slicnih recepata,  javite 

Sastojci

  • Kora
  • 220 gr mekog brašna
  • 100 gr putera ili margarina
  • prstohvat soli
  • 70 gr secera
  • jaje
  • Fil
  • limun srednje velicine
  • 250 gr secera
  • vanil secer
  • jaja
  • 25 gr gustina
  • 180 gr kisele pavlake
  • Priprema

    1. 1.
      U posudu za mesenje stavite prosejano brasno, so, omeksali puter, iseckan na kockice, dodajte secer (mozete staviti i jedan vanil secer) i jaje i brzo umesite testo. Ostavite ga nekih sat, dva u frizideru. Razvucite testo na velicinu pleha za tart (moj je vel 28, moze i manji), izbockajte testo i pecite ga 10 minuta u unapred ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Za fil, odrezite vrhove limuna isecite ga, celog, na ploske, izvadite kostice i sameljite u blenderu. Ja nisam imala domaci limun, pa sam ga drzala u vodi sa sodom bikarbonom, nekih 12 sati. Ne zavaravam se da sam dobila potpuno zdrav limun, ali bolji nemam :). U limun dodajte secere, jaja, gustin i kiselu pavlaku i ulijte preko polupecene kore, smanjite rernu na 180 stepeni i pecite nekih 30 minuta. Ohladite pitu na sobnoj temperaturi i cuvajte je u frizideru.

    Posluživanje

    Ova pita ima sve :), tek tek gorcinu, kiselost, svezinu..ma, savrsena je, ako mene pitate :).
  • coolinarika.com

x

Punjeno tijesto




Punjeno tijesto

  •  jednostavno
Punjeno tijesto/slika/2489145/
Zanimljivo i jednostavno za pripremu.

Sastojci

  • OSTALO:
  • paradajz
  • salama
  • majoneza
  • Priprema

    1. 1.
      Umijesiti meko tijesto i ostaviti da odstoji pola sata.

      Podijeliti ga na dva dijela pa razvući dvije jufke jednake debljine.

      Izrezati paradajz i salamu na kriške. Na jufku poredati paradajz, staviti kašičicu majoneze, krišku salame. Pokriti drugom jufkom pa čašom vaditi pogačice. Pržiti u zagrijanom ulju sa obje strane dok ne porumene.
    2. coolinarika.com

 x

Palenta pita sa špinatom




Palenta pita sa špinatom

  •  jednostavno
  •  
  •  6 osoba
  •  
  •  45 min
palenta pita sa špinatom/slika/156948/

Gotove kore za pite su olakšavajuća okolnost zaposlenoj ženi. Ovaj recept ću rado podijeliti sa svima, a posvetit ću ga Dvazen :) znat će ona zašto.

Sastojci

  6 osoba
  • Sve što treba
  • pola kg kora za pite
  • 400 gr špinata (smrznutog)
  • 1 litar vode
  • 2 velike kašike soli
  • 1 i pol šolja kukuruznog griza(krupice) ili palente
  • 7 kom jaja
  • 1 šolja mineralne vode
  • pola šolje ulja
  • 1 šolja jogurta
  • Priprema

    1. 1.
      Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl  ... Majo evo ti ga :D ;) mjera ....
      Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke
      1. 2.
        Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti. kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
      2. 3.
        Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
      3. 4.
        Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače( ne znam kako zovete ovo čudo za juhu- mislim da sam zapazila naziv zaimača ili tako nešto :)) nadjeva.
      4. 5.
        Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
      5. 6.
        Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.
      6. 7.
        Semy je probala :)
      7. 8.
        DaSilva je pravila za večeru :)

      Posluživanje

      Rezati na kocke još vruću pitu i poslužiti sa mileramom i jogurtom. Odlično je za večeru, a može poslužiti i kao predjelo, hladno ili toplo sasvim svejedno.
    2. coolinarika.com