Претражи овај блог

среда, 1. јун 2016.

Napravite ulje od lovorovog lista i radi zdravlja i radi ljepote (RECEPT)




Napravite ulje od lovorovog lista i radi zdravlja i radi ljepote (RECEPT)

Lovorov list je dobro poznat i omiljen začina, a dugo je imao posebno mjesto u našim kuhinjama. No, malo tko zna da je lišće ovog mediteranskog zimzelenog stabla se mogu koristiti u mnoge zdravstvene svrhe, ne samo za pripremu hrane.
Možete koristiti ove lišće kako bi se pripremiti ljekoviti ulje, koje posjeduje izvrsna zdravstvene svojstva. Danas ćemo vam predstaviti nešto više o svojstvima ovog proizvoda te način njegove primjene.
Lovorov list – zdravstvene prednosti:
– To smanjuje bolove
– Smiruje živčani sustav
– Povećava i potiče proces znojenja
– Jača imunološki sustav
– Potiče ukupnu mentalnu aktivnost
Uz to se možete koristiti za liječenje proširenih vena i bolnih zglobova.
Kako napraviti ulje od lovora – RECEPT
Potrebni sastojci:
– 30 grama listova lovora
– 250 ml maslinovog ulja
Način pripreme:
Zgnječite lovorove listove i prelijte maslinovim uljem preko njega. Stavite smjesu u staklenu bocu, zatvorite ga čvrsto i pustiti da stoji mirno na tamnom i hladnom mjestu 14 dana.
Protresite bocu je sadržaj s vremena na vrijeme. Nakon 2 tjedna procijedite ulje kroz gazu i prenijeti tekućinu u drugu posudu. Držite dobiveno lovorovo ulje u hladnoj sobi.
Lovorovo ulje kao lijek:
Ako je potrebno, lagano zagrijte ulje na pari. Utrljajte ulje temeljito na bolesne zglobove.
Osim u liječenju zglobova, lovor ulje se također koristi za liječenje upaljenih limfnih čireva, migrene, i bolesti uha. Ako imate jake glavobolje potrebno je primijeniti ulje na sljepoočnici. Na taj način bol će nestati vrlo brzo.
Lovorovo ulje može se zamijeniti aspirin, jer je u mogućnosti smanjiti povećanu tjelesnu temperaturu. Ona također pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crijevima, normalizira funkciju jetre i bubrega, i poboljšava apetit.
Također lovor ulje je super za preventivne mjere. Ono ima sposobnost da se poveća otpornost na infekcije, odnosno je super kad je u pitanju jačanje imuniteta.
Možete koristiti lovorovo ulje kod kuće kako bi se pripremili losion za rješavanje problema sa kožom na licu. Ovaj losion je vrlo učinkovit u borbi protiv akni i mitesera.
Izvor: zenstvena

x

Kašasti sok od krušaka




Kašasti sok od krušaka

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA KAŠASTI SOK OD KRUŠAKA:

  • 10 kg zrelih krušaka ,
  • 1 kg šećera,
  • 2 limuna,
  • 3 l vode.

KAŠASTI SOK OD KRUŠAKA SE PRIPREMA NA SLJEDEĆI NAČIN:

  1. Dobro operite kruške, ogulite ih i narežite na kockice pa stavite u duboku šerpu.
  2. Nalijte kruške vodom i stavite na štednjak da se kuhaju. Kuhajte ih dok dobro ne omekšaju.
  3. Kada su kruške kuhane izmiksajte ih blenderom ili štapnim mikserom pa dodajte šećer.
  4. Promiješajte smjesu i iscijedite sok od 2 limuna.
  5. Vratite na štednjak i kuhajte još desetak minuta.
  6. U zagrijane boce sipajte vruć sok od krušaka, dobro ih zatvorite (celofan i čep), umotajte ih u deku da se polako ohlade, pa ih odložite na tamno i hladno mjesto.
Po želji možete praviti manju ili veću količinu, sastojke računajte proporcionalno.   domacisokovi.com

x

domaći sok od nane (mente)




Sirup za domaći sok od nane (mente)

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA DOMAĆI SOK OD NANE (MENTE):

  • 200 g svježih listova metvice ,
  • 2 l vode,
  • 2 limuna,
  • 2 kg šećera.

SIRUP ZA DOMAĆI SOK OD NANE (MENTE) SE PRIPREMA NA SLJEDEĆI NAČIN:

  1. Nanu i limun dobro operite.
  2. U 2 l vode sitno naribajte kore od oba limuna, ubacite nanu i prokuhajte.
  3. Kada ste prikuvali nanu i limun, tekućina ohladite, zatim dodajte sav šećer i ponovno prokuhajte.
  4. Tako dobiveni sirup ohladite pa sipajte u čiste staklene boce.  domacisokovi.com

x

Sok od zove



Sok od zove

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA SOK OD ZOVE:

  • 20 cvjetova zove ,
  • litru vode,
  • jedan limun,
  • pola kilograma šećera.

SOK OD ZOVE SE PRIPREMA NA SLJEDEĆI NAČIN:

  1. Potopiti cvjetove od zove u hladnu vodu i pustiti da odstoje cijeli dan (24 h) i to na tamnom i hladnom mjestu.
  2. Nakon što prođe 24 sata, u vodu iscijediti jedan cijeli limun osrednje veličine.
  3. Zatim dodati pola kilograma šećera i dobro, sve zajedno, izmiješati.
  4. Ostaviti sirup od zove da odstoji još jedan dan, promiješati ga par puta tijekom dana, dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
  5. Nakon 24 sata sirup od zove iscijediti kroz gazu i tek nakon toga je spreman za konzumaciju.
  6. Pije se tako što se do 1/3 čaše sipa sirup, a ostatak se razblaži s vodom.
  7. domacisokovi.com

x

domaći sok od šargarepe




Sirup za domaći sok od šargarepe

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA DOMAĆI SOK OD ŠARGAREPE:

  • 2 kg šargarepe,
  • 1 l vode,
  • limunova,
  • 2 kg šećera.

SIRUP ZA DOMAĆI SOK OD ŠARGAREPE SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. Šargarepu očistite, dobro operite i iscedite sok u sokovniku.
  2. U slučaju da nemate sokovnik izrendajte je na sitno rende.
  3. U posudu sa vodom, ulijte ceđeni sok od šargarepe, kao i suvi ostatak koji je ostao posle ceđenja, isedite svih 6 limunova i ostavite da odstoi u frižideru 24h.
  4. Posle 24 h sok procedite dva puta kroz gazu i dodajte šećer. Šećer se dodaje u razmeri 1 kg šećera na 1,5 l soka.
  5. Sok sipajte u čiste staklene flaše i čuvajte na hladnom mestu.domacisokovi.com

x

Sirup za sok od višanja




Sirup za sok od višanja

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA SIRUP ZA SOK OD VIŠANJA:

  • 5 kg višanja,
  • 3 l vode,
  • 5 kg šećera,
  • 5 kesica limuntusa (50 g).

SIRUP ZA SOK OD VIŠANJA SE PRIPREMA NA SLJEDEĆI NAČIN:

  1. Vissnja oprati pod mlazom vode, pa ih odvojiti od koštica i peteljki.
  2. Staviti očišćene višnje u veću posudu zajedno sa šećerom, vodom i limuntusom da odstoji 24h na hladnijem i tamnijem mjestu.
  3. Promiješajte više puta da se šećer što više istopi, poželjno je izgnječiti sve malo rukama.
  4. Propasirati na cjediljku sa širim rupicama (bitno je da se odvoji ljuska i da ima malo krupnijih komada višanja), a može se procijediti i kroz gazu.
  5. Ocijeđene sok (sirup) degustirajte, ulijete malo u času, razrijedite vodom i ako treba dodajte još limuntusa.
  6. Sve zajedno prokuhati, dovoljno je da krčka 3-5 min. Još nije kasno da probate i dodane ako nesto nedostaje po vašem ukusu samo pazite na limuntus, ako ga sad dodajete da vam ne pokipi bez obzira što se ne kuha (zna se dogoditi obzirom da je jos vrelo).
  7. Ako je sve kako treba, odmah sipati u čiste flaše zagrijane u pećnici na 100 ° C.
  8. Čepove dobro zavrnuti, a ako ne dihtuju dobro, prije čepa staviti celofan, pa sve boce umotati u deke dok se ne ohlade.
  9. Hladi se 2-3 dana i nakon toga je za upotrebu, a može stajati i do 2 godine a da se ne pokvari.   domacisokovi.com

x

Sirup za domaći sok od drena




Sirup za domaći sok od drena

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA SIRUP ZA DOMAĆI SOK OD DRENA:

  • 3 kg drena ,
  • 3 kg šećera,
  • voda.

SIRUP ZA DOMAĆI SOK OD DRENA SE PRAVI NA SLJEDEĆI NAČIN:

  1. Oprati dren i staviti ga u veću šerpu.
  2. Preliti vodom tako da voda za 2 cm bude viša od drena.
  3. Kuvati na srednjoj jačini vatre sve dok dren ne pobijeli.
  4. Kada je dren skuhan, procijediti ga kroz cjediljku i dobiven sok vratiti u šerpu gdje se prvobitno kuhao.
  5. Dodati šećer (koliko soka toliko šećera, ako pravite više ili manje) i kuhati dok se ne zgusne.
  6. Sok sipati u tople, čiste, staklene boce i ostaviti na hladnom mjestu.  domacisokovi.com

x

Sok sa zelenim čajem




Sok sa zelenim čajem

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA SOK SA ZELENIM ČAJEM:

  • 1 jabuka srednje veličine,
  • 4 šargarepe srednje veličine,
  • 1 kesica zelenog čaja,
  • 1 kašičica meda,
  • 1/4 limuna,
  • 1 pomorandža.

SOK SA ZELENIM ČAJEM SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. Napraviti šolju zelenog čaja odvojeno od soka (pazite da kesica ne stoji predugo u vreloj vodi, jer će čaj postati gorak zbog tanina koji sadrži u sebi, dovoljno je 3 minuta).
  2. Kada se čaj prohladi, zasladiti ga kafenom kašičicom meda.
  3. Voće iscediti u sokovniku, preručiti u veću čašu ili bokal, pa iscedjenom soku dodati ohladjen zeleni čaj i služiti.
Ovaj sok se može piti ujutru kao zdrava zamena za kafu. domacisokovi.com

x

Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi




Ceđeni sok za čišćenje jetre i krvi

ADVERTISEMENT

SASTOJCI ZA CEĐENI SOK ZA ČIŠĆENJE JETRE I KRVI:

  • 1 osrednja cvekla (175 g),
  • 2 lista crvenog kupusa (25 g),
  • 3 šargarepe srednje veličine (180 g),
  • 1/2 limuna (40 g),
  • 1 pomorandža (130 g),
  • 1/4 ananasa (220 g),
  • 2 šake spanaća (50 g).

CEĐENI SOK ZA ČIŠĆENJE JETRE I KRVI SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. Dobro oprati i očistiti voće i povrće.
  2. Očišćeno i oprano voće staviti u sokovnik i dobro izmiksati i iscediti.
  3. Isceđen sok sipati u čaše i služiti.

OVAJ SOK JE KORISTAN ZA:


ČIŠĆENJE JETRE

Cvekla je veoma lekovita za toksičnost jetre ili žučna oboljenja, kao što žutica, hepatitis, trovanje hranom, proliv ili povraćanje.

ČIŠĆENJE KRVI

Cvekla pomaže čišćenje krvi, debelog creva kao i jačanje žučne kese i jetre. Sadržaj velike količine gvožđa u spanaću i cvekli pomaže pri proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Regeneriše i reaktivira crvena krvna zrnca i snabdeva ih svežim kiseonikom.  Sadržaj bakra u cvekli pomaže da gvožđe bude više dostupno telu.

GUBITAK TEŽINE

Dodavanje soka od limuna piću može pomoći da se poveća gubitak telesne težine. Cvekla je tu da očistiti jetru, a jetra pomaže metabolizam masti.

PREVENCIJA RAKA DEBELOG CREVA I ŽELUCA

Cvekla se tradicionalno koristi za lečenje leukemije. Cvekla sadrži betain amino kiselinu koja ima antikancerogena svojstva. Istraživanja takođe pokazuju da sok od cvekle može pomoći da zaustavi razvoj kancera debelog creva i želuca. Konzumiranje hrane bogatom vitaminom C pomaže da smanji učestalost peptičkog ulkusa i zauzvrat, smanjuje rizik od raka želuca.

REGULIŠE KRVNI PRITISAK

Piti sok od limuna je korisno za osobe koje pate od srčanih problema jer limun sadrži kalijum. Kontroliše visok krvni pritisak, vrtoglavicu, mučninu i opušta um i telo što smanjuje mentalni stres i depresiju. Nedavna studija pokazala je da određena proteinska jedinjenja u spanaću koriste u snižavanju visokog krvnog pritiska. Takođe, cvekla efektivno normalizuje krvni pritisak, snižava visok krvni pritisak ili podiže nizak krvni pritisak. Flavonoid koji se naziva Hesperidin i koji se može naći u pomorandži snižava visok krvni pritisak.

DODATNI IZVOR ENERGIJE

Cvekla je bogata ugljenim hidratima, što znači da je veliki trenutni izvor energije, ali za razliku od prerađene hrane koja je bogata ugljenim hidratima, cvekla će aktivirati vaše telo. Cvekla se smatra gorivom za vaše telo.

PREVENCIJA BOLESTI SRCA

U studiji koja je trebala da otkrije terapeutske vrednosti šargarepe, istraživači na Volfson Gastrointestinal laboratoriji u Edinburgu u Škotskoj otkrili su da se nivo holesterola smanjuje za 11 procenata ako se na dan uzima sedam grama sirove šargarepe u toku tri nedelje. Visok holesterol je glavni faktor za srčana oboljenja. Budući da redovno konzumiranje šargarepe smanjuje nivo holesterola ovaj sok je odličan ukoliko želite da sprečite bolesti srca. Grupa švedskih naučnika otkrila da korenasto povrće, kao što je šargarepa i cvekla, može da smanji šanse za srčani udar. Studija sprovedena na Mario Negri Institutu za Medikamentozna istraživanja u Italiji pokazala je da oni koji jedu više šargarepe imaju jednu trećinu manji rizik od srčanog udara u poređenju sa onima koji su jeli manje šargarepe. Poznato je da pomorandže, koje su bogate flavonoidima i vitaminom C, mogu da prepolove rizik od srčanih oboljenja.

DETOKSIKACIJA

Hlor iz soka od cvekle detoksifikuje ne samo jetru, već i čitavo telo nakon prekomerne upotrebe alkohola.

DOBRO VARENJE

Sok od limuna pomaže da se reše problemi koji se odnose na loše varenje i zatvor. Šargarepa čisti jetru i pomaže da se oslobodi žuč. Ovo može da pomogne da se oslobodite zatvora i podstiče dobro varenje. Visok sadržaj vlakana u spanaću je izvanredan kod čišćenja crevnog trakta. Čisti se crevni sistem tako što uklanja nagomilani otpad u digestivnom traktu i deluje blago laksativno. Odlična je pomoć za zatvor, kolitis i loše varenje. Sadržaj celuloze u cvekli pomoći će da se olakša rad creva. Ako redovno pijete sok od cvekle to će vam ublažiti hronični zatvor. Iako pomorandža ima kiseo ukus, ona zapravo ima alkalni efekat na probavni sistem, stimuliše ga i oslobađa od zatvora.

PREVENCIJA KANCERA

Hlorofil i karotin (lutein) koga ima u spanaću je koristan u borbi i prevenciji raka. Mnoštvo jedinjenja flavonoida koji se nalaze u ovom povrću su moćni anti-oksidanti i anti-kancerogeni agensi. Studije su pokazale da konzumiranje spanaća usporava kancerogenu deobu ćelija, naročito kod kancera dojke, cervikalnog, prostate, želuca, i kože. Liminoid je jedinjenje koje se nalazi u pomorandži i koje može da pomogne u borbi protiv raka usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog creva. Visok sadržaj vitamina C takođe deluje kao dobar antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja od slobodnih radikala.

JAČA IMUNI SISTEM

Šargarepa čini čuda za jačanje imunog sistema povećanjem proizvodnje i performansi belih krvnih zrnaca koja jačaju otpornost na razne vrste infekcija. Pomorandže, bogate vitaminom C mogu da pomognu u stimulaciji belih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcija.

PREVENCIJA MAKULARNE DEGENERACIJE OKA

Ovo je česta bolest oka kod starijih osoba. Istraživanja su otkrila da ljudi koji su konzumirali beta-karoten u velikim količinama imaju četrdeset procenata manji rizik od makularne degeneracije u poređenju sa onima koji su konzumirali manje. Sadržaj obilja vitamina A i beza-karotena sprečava probleme sa očima starenjem. Kombinacija soka od šargarepe i endivije efektivno pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, noćnog slepila i razvoj katarakte.
domacisokovi.com

BAKLAVA BEZ KORA SA JOGURTOM




BAKLAVA BEZ KORA SA JOGURTOM


SASTOJCI
 100 gr mlevenih oraha
100 gr suvog grožđa
1 čaša jogurta
1 šoljica ulja
3 šoljice mleka


3 šoljice brašna
3 šoljice griza
1 prašak za pecivo

Sirup:
400 g šećera
500 ml vode
sok od jednog limuna
Priprema
U vanglicu staviti orahe, suvo grožđe, jogurt, mleko, brašno, ulje, griz, prašak za pecivo i sve lagano dobro izmešati.

 
Sipati u podmazan pleh. Zagrejati rernu na 180 C stepeni. Peći u zagrejanoj rerni, dok gornja strana ne dobije zlatno braon boju oko 30 min…Iseći na željeni oblik.
Sirup: šećer dobro razmutiti u vodi i dodati sok od jednog limuna i pustiti da vri 5 minuta…
Napomena: ako nalivate sa hladnim sirupom, baklava mora biti vruća – ako nalivate vrućim sirupom, baklava mora biti hladna.

Izvor : stil.rs

FRIZURE-video snimci

OMLET PITA OD KALE (lisnati kelj)




OMLET PITA OD KALE (lisnati kelj)




- 5 listova kale (lisnati kelj)
- so, začini
- 150ml bjelanca (5-6 bjelanca)
- bebi rajčice
- crne maslinke

- 10ml ulja 




Kale oprati, skinuti sa drske i isjeckati na rezance. Ulje usuti u tavu i kada se zagrije izruciti isjeckane kale i prziti ih uz stalno miješanje dok ne spadne. Kada su spale ubaciti omiljene začine i 100ml vode. Ja sam zacinila sa so, papar, crni i bijeli luk u parhu, sjeckano zelen lisce, suseni luk u kriskama i pečeni luk u krik. Kada je voda isparila i kale su  spremen za omlet. Ovog puta sam ih izrucila u okruglu tepsiju, ukrasila sa beba rajčicama, posula crnim neslanim maslinkama i pekla na 210C / 20 'ali vi obratite pažnju jer svaka pećnica pece drugacije. Luk przeni je dao divan okus. Mogla sam staviti 100ml bjelanca jer bi i sa tom količinom prekrilo kale, ali stavila sam vise jer mi je ovo bio kompletan ručak za danas, pa da ne budem gladna bez proteina. 



Nisam bas upoznata kako ga zovu u svim krajevima, ali znam da je uglavnom "lisnati kelj" ao prepoznatljiv naziv.


http://kuvajmohronovski.blogspot.it/

x

Stracciatella KOLAČIĆ ILI OBLAČIĆ




Stracciatella KOLAČIĆ ILI oblačić


Pjenasta delicija zbog koje ćete biti na oblaku ...
Sastojci
    kora
    8 bjelanjaka
    8 žlica šećera
    8 žlica brašna
    1/2 praška za pecivo       fil     1/2 l mlijeka     8 žumanjaka     2 želatine     1/2 l slatkog vrhnja     100 g krupno ribane čokolade za kuhanje     150g šećera priprema     1.     za koru izmutiti bjelanjke sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo te peći u podmazanom plehu 30 min na 200 stupnjeva.     2.     Kad je kora pečena preliti je s 1dcl vrelog mlijeka i pustiti da se hladi     3.     za fil namočiti 2 želatine u malo hladne vode     4.       1/2 l mlijeka zakuhati, a žumanjke i šećer pjenasto izmutiti te preliti s vrelim miljekom i ne dopustiti da zakuha nego malo držati na vatri da se jaja skuhaju     5.     s tim vrelim preliti želatinu i pustiti da se ohladi (da bude mlako)     6.     Izmutiti 1 / 2l vrhnja u šlag, te dodati u šlag smjesu od želatine, jaja i mlijeka, dodati krupno ribanu čokoladu     7.     Preliti koru tom smjesom te kolač staviti u hladnjak na par sati da se stisne. Izvor: http://www.coolinarika.com