Претражи овај блог

субота, 10. децембар 2016.

BLITVA(sedam recepata)


Седам најпопуларнијих рецепата с блитвом: лешо, на салату, супа, полпете, пире ...


омиљена вердура
1. Блитва на лешо

Као самостално јело, те додатак риби или месу, идеална је лагана и врло здрава пролећна деликатеса. Поступак припреме је једноставан, блитву опрати, на мање комаде искидати лист и стабљику, ставити их у отклопљену лонац с врелом посољеном водом и кувати максимално десетак минута. На лешо иде с кромпирима, бобом, сланутком, младим тиквицама ... 

2. Блитва на салату са јајима


Скухану блитву искидати на мање комаде. Скувати јаја и кромпир у љусци, разрезати их на плошке. У чинији слагати редове кромпира, блитве, потом јаја. Зачинити, полити уљем, по жељи лимуновим соком, украсити на ситно исецканим петрусимул. Сервирати уз додатак на ситно исецканог белог лука. 

3. Мусака од блитве, кромпира и сира

Бројни су специјалитети на бази блитве: сопарник, сармице, рижот, пите, куицхе, а занимљив је и онај у облику мусаке са сиром.Скухану блитву исећи на комадиће. Намастити дно посуде за печење, па ставити ред на плошке изрезаних кромпира, посутих мешавином зачина (вегете). По кромпирима посложити блитву, а преко ње меки сир. Низати редове док има састојака. За прелив умешати јаја с јогуртом и млеком, те зачинима, полити по сложенцу у посуди и запећи. 

4. Полпете од блитве

Блитву опрати, скувати, добро оцедити, исећи на комадиће и додати јој јаје, бели лук, неколико кашика презле, мало брашна, неки придодају и кашику пупе од хлеба искидану на комадиће.Смеси додати со, бибер, мало црвене паприке, мешавине зачина.Добро промешати, обликовати полпетице и пећи у врелом уљу.Ставити на папир да се оцеди сувишна масноћа. 

5. Супа од блитве

Блитву опрати, бланширати, те процедити. На уљу зажутити бели лук и петрусимул, додати блитву, мало завртети и надолити повртни темељац. Када ускуха, макнути с ватре, измешати штапним миксером, укус појачати зачинима, те павлаком за кување. Вратити на ватру и кратко закувати. По жељи уз блитву у супу може ићи и друго поврће, шаргарепа, грашак, кромпири ... Сервирати уз тостирани, на коцкице исечени хлеб. 

6. Пире од блитве и кромпира

За децу Несклони чистој зелењавом, пире од блитве и кромпира могао би бити интересантни изазов. Узаврит воду, додати со, те огуљени и на мање комаде изрезани кромпир. Када се смекша додати опран и на мање комаде уситњену блитву. Скухано процедити, додати масло и млеко, те по потреби сол, и миксером смиксати до нежне текстуре. 

7. Сос од блитве


Већ стандардно, блитву добро опрати, на кратко бланширати, оцедити уз сачување мало воде, те добро уситнити. На уљу зажутити бели лук и петрусимул, додати мало брашна и лагано попржити. Потом додати на ситно исечену блитву, течност преосталу од кувања, те још мало закувати. Долити павлаку за кување, кувати покоју минуту и зачинити. Послужити уз њоке, тестенину, пиринач ...izvorhttp://slobodnadalmacija.hr/

BLITVA(3 recepta)

BLITVA


Три маштовита рецепта са блитвом

Блитва је једноставна за припрему, кратко се кува и изузетно је хранљива, но најчешће је користимо само као прилог. Она се, пак, одлично допуњује са разним врстама поврћа, меса и житарица у главим јелима, а као тајни састојак у омлету чини савршен доручак. Нешто свеже, нешто зелено, наш је рецепт за добар дан!

Пилећи ражњићи на блитви

блитваЗа 4 особе: 
дрвени штапићи 
500 г пилетине, нарезане на комадиће 
1 кг корена целера 
2 кашике меда 
5 кашика сојина умака 
уље за пржење 

Оперите целер и нарежите га на комадиће величине два до три центиметра. Нанижите га на дрвене штапиће наизменично са пилетином. Загрејте сојин сос, умешајте мед па у тој смеси маринирајте ражњиће око два сата. На крају их пржите на врућем уљу све док не постану хрскави. 

Припрема блитве: 
250 г блитве 
100 мл темељца 
2 кашике уља 
хладна вода 

Блитву ставите на тигањ с мало врућег уља, додајте темељац и кувајте је док не омекша.Оцедите је, охладите под хладном водом и послужите с ражњићима.

Сложенац са блитвом

блитватесто за 6 особа: 
250 г оштрог брашна 
125 г путера 
1 кашичица соли 
1 жуманце 
1 кашика воде 

За надев: 
500 г блитве 
3 јаја 
50 мл павлаке за кување 
100 г ренданог пармезана 

Умесите тесто, обликујте га у векне, замотајте у фолију и оставите да одстоји у фрижидеру два сата. Замутите павлаку, јаја и пармезан.Оперите блитву, исеците је наситно и умешајте у смесу са јајима. Шест малих калупа за печење премажите маслацем, обложите тестом и додајте смесу од блитве и јаја. Смесу ставите у загрејану рерну и пеците 30 минута на 175 ° Ц. При крају печења поспите преосталим пармезаном. Послужите са салатом по избору.

Омлет пуњен блитвом

блитваЗа надев: 
2 црвена лука 
4 кашике нарезане блитве 
мало маслаца 

за 2 омлета: 
6 јаја 
сол и бибер 
шака першуна 

На тигању загрејте маслац и пропржите наситно насецкан лук и блитву. Оставите их на топлом месту. Јаја размутите виљушком па посолите и побиберите по жељи. Першун оперите и наситно насецкајте те га помешајте с јајима. Поновно загрејте маслац на тигању и СПЕЦ омлет, три минута са сваке стране. На крају га надјените припремљеном блитвом и оборити.
izvorhttp://www.sensaklub.hr/

sitni kolaci(sapice)

sitni kolaci(sapice)


Sastojci

  • Nadjev
  • 25 dag mljevenih badema ili oraha
  • 10 dag šećera
  • vanilin šećera
  • korica limuna / naranče
  • 1- 2 dl mlijeka
  • 2 žlice ruma                                                        

    Priprema

    1. 1.
      Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto i ostaviti neka počiva pola sata u hladnjaku.
    2. 2.
      Za nadjev, samljevene bademe i šecer preliti vrućim mlijekom, dodati vanilin šećer, koricu limuna i rum.
    3. 3.
      Tijesto razvaljati na 3-4 mm, izrezati krugove okruglim kalupićem za krafne ili čašom.
      U sredinu svakog kruga žlicicom staviti nadjev, preklopiti i krajeve lagano stisnuti prstima, a zatim vilicom.
      Mogu se raditi pomoću  kalupa za rafiole, tako što se svaki krug tijesta stavi u kalup, u sredinu stavi žličicu nadjeva i preklopi.

      Osim badema, punila sam ih sa džemom od višnje maraške.
    4. 4.
      Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 20 minuta.
      Uvaljati ih u šećer u prahu. 
    5. izvor https://www.coolinarika.com