Претражи овај блог

петак, 22. април 2016.

BANANA SPLIT TORTA (SA GOTOVIM korama BEZ PECENJA)

BANANA SPLIT TORTA (SA GOTOVIM korama BEZ PECENJA)



Sastojci:

    • 250 ml mlijeka,
    • 2 jaja,
    • 250 g maslaca,
    • kesica vanilin šećera,
    • 150 g šećera,
    • 200 kupovnih kora za tortu,
    • 4 žlice marelica pekmez,
    • 6-7 banana,
    • 2 žlice limunova soka,
    • 6 žlica ruma ili soka od naranče,
    • 100 g čokolade,
    • 120 ml vrhnja,
    • 5 žlica rastopljene čokolade
priprema:
Mlijeko, jaja, 30 grama omekšalog maslaca, vanilin šećerom i šećerom, miješati na pari kako bi dobili deblji kremu. Ukloni iz topline i neka kul u hladnjaku.
Koru kolač usjeva na plijesan i odsiječe višak koji izrezati na kocke. Koru staviti u kalup za tortu i premažite ga s pekmezom, a zatim je stavio dio kreme u njoj guranje banana kriške debljine 2 cm, stajati uspravno (banana prethodno sipati sok od limuna da ne pocrne) i ostatak kreme preko banana.
Ostaviti tortu da se hladi dva sata u hladnjaku, ali kist sa šlagom. Konačno, primjenjuju se rastopljena čokolada.

CUFTE

CUFTE



Recept je posebno zanimljiv zato što čufte ne treba pržiti. Jelo je, znaci bez puno ulja - ide samo ona količina koje je potrebna za podmazivanje tepsije.

cufte-male-slike
sastav:

    ćufte:
  • 1/2 kg fašsiranog junećeg mesa,
  • 2 fildžana kuhane riže,
  • 2 kriške starog hljeba,
  • 1 dl mlijeka,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • 2-3 žlice sjeckanog peršina,
  • 2 jaja,
  • 2 žličice curryja ,,
  • so,
  • 1 glavica crvenog luka,
  • 1 cehne bijelog luka,
  • par žlica ulja za pomastiti tepsiju
  •  
    umak:

  • 1 manja glavica crvenog luka,
  • 3 žlice brašna,
  • 5,6 žlica ulja,
  • žlica curryja ,,
  • malo soli,
  • 3 žlice paradajz sosa,
  • 2 žličice crvene paprike,
  • 2 dl vode,
 
priprema:

Ćufte:  U meso umiješati skuhanu i ocijeđenu rižu, dodati jaja, peršin, so, kari, naribani crveni i bijeli luk, stari hljeb (koji je prethodno bio namočen u 1 dl mlijeka pa ocijeđene), i na kraju prašak za pecivo
Sve dobro izmiješati, praviti malo debeljuškaste ćufte i redati ih u dobro pouljenu tepsiju (ako se ima teflon, bolje je..ako ne, moze i obična).
Staviti u pećnicu da se peče, otprilike pola sata. Dobro ih je okrenuti da se zapeku i sa druge strane, da se uhvati korica).
Umak:  Luk sitno nasjeckati, staviti u tavu s uljem da se malo proprži. Dodavati redom ostale sastojke i lagano miješati. Pržiti dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodati vodu, pustiti da proključa pa skroz smanjiti vatru.
Čim se ispeku, ćufte izvadite iz tepsije i poredajte u umak, koji se još kuha na laganoj vatri. Ostaviti sve skupa da jos 20-ak minuda da se lagano krčka.

JAFA TORTA -GOTOVA ZA 15 MINUTA


JAFA TORTA -Gotova ZA 15 MINUTA




Sastojci

5 kutija jaffa keksa
150 gr putera
50 gr čokolade za kuhanje
150 ml mlijeka
malo arome ruma
5 žlica šećera

glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka
3 žlice ulja
čokoladni vafli za ukras (po izboru)

priprema
Jaffa keksi izrezati u male kocke.
U mlijeko staviti maslac, čokoladu i šećer i staviti da se lagano zagrijava uz stalno miješanje. Miješati sve dok se maslac i čokolada istope. Dodati aromu ruma (ili žlicu soka) i promiješati.
Smjesu preliti preko isjeckanog keksa, dobro izmiješati.
Kalup (može duguljasti, okrugli, četvrtasti) obložiti aluminijskom folijom i vruću smjesu istresti u kalup.
Ostaviti u hladnjak 2-3 sata da se sve fino stvrdne.
Zatim okrenite tortu naopako na površini gdje ćete služiti i uklanjanje plijesni.
Pripremite glazuru tako što otopite čokoladu sa malo ulja i mlijeka, fino izmiješate i prelijete preko hladne torte.
Ostavite još sat vremena u hladnjak.
Ukrasiti tortu kockice nasjeckani čokolade vafli ili nešto drugo po vašem izboru.
Isjeći na kriške i poslužiti.

x

KOLAČ S trešnjama Ne ide "brdo" sastojaka, a rezultat je vrhunski!

KOLAČ S trešnjama Ne ide "brdo" sastojaka, a rezultat je vrhunski!

  • sastav:


  • 0,5 kg trešanja,
  • 2 jaja,
  • 12 žlica ulja,
  • 12 žlica šećera,
  • 12 žlica mljeka,
  • 16 žlica brašna,
  • 2 praška za pecivo,
  • 1 vanilin šećer

  • Priprema:
    Tresnje oprati i povaditi košpice. Izmiksati žumanca sa šećerom, uljem i ostalim sastojcima. Dodati na kraju umiješana bjelanca i izliti smjesu u namašćen i pobrašnjen pleh.
    Po vrhu rasporediti trešnje i peći u pećnici na 180 stupnjeva pola sata.
    Ohlađen kolač prije serviranja posuti šećerom u prahu.

    VOJNICKI PASULJ

    VOJNICKI PASULJ


    VOJNE grah Izvorni recept po standardima JNA (varijanta bez mesa - juha grah)

    Sastojci:

  • Grah - 120 gr
  • Vrsta pšenično brašno "800" - 8 gr
  • Mrkva - 10 gr
  • Luk svježe - 15 gr
  • Paprika sušena - 1 gr
  • Luk bijeli svježi - 1 gr
  • Mast ILI ulje - 15 gr
  • Paprika mljevena - 0,2 gr
  • Biber crni - 0,1 gr
  • Peršunov list - 1 gr
  • Dodatak jelima - 1 gr
  • Lovorov list - 0,1 gr
  • Sol na okus

  • Energetska vrijednost 583 Cal.