Претражи овај блог

петак, 8. април 2016.

Zdrava, ukusna i okrepljujuća čorba od koprive

Zdrava, ukusna i okrepljujuća čorba od koprive

Sastojci

500 g koprive
3-4 struka praziluka
3 kašike ulja
4 kašike brašna
kašika jabukovog ili vinskog sirćeta
aleva paprika
so

Priprema

Očišćene i oprane koprive obarite u slanoj vodi, ocedite i sitno isecite. Praziluk isecite na kolutove i pomešajte s koprivom. Dodajte ulje, so i vodu, pa kuvajte. Kad luk omekša, umešajte razmućeno brašno i malo aleve paprike u vodi. Kuvajte još 15 minuta. Skinite s vatre i dodajte sirće.

x

Čorba od paradajza sa pavlakom

Čorba od paradajza sa pavlakom


Sastojci

3 kriške tost hleba
125 ml supe od povrća
750 g zrelog paradajza
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
sobiber
prstohvat šećera
grančica ruzmarina
100 ml kisele pavlake
kajenski biber

Priprema

1. Tost hleb iseći na kockice. Staviti 2/3 kockica u posudu, pa pokapati pripremljenom supom. Zaseći koru paradajza, pa ga nakratko spustiti u vrijuću vodu, preliti hladnom vodom i skinuti kožicu. Paradajz iseći na četvrtine, očistiti i iseći na kockice. Oljušiti crni i beli luk, pa iseckati veoma sitno.
2. U šerpi zagrejati 2 kašike maslinovog ulja, pa na njemu propržiti beli i crni luk. U to dodati paradajz, poklopiti posudu, pa sve dinstati još 10 minuta. Dodati supom nakvašeni tost hleb, pa sve ispasirati. Začiniti solju, biberom i šećerom. Ostaviti da se prohladi.
3. Iščupkati iglice sa grančice ruzmarina. Zagrejati 2 kašike maslinovog ulja u teflonskom tiganju. Preostale kockice tost hleba propržti na ulju da dobiju zlatnobraon boju. Dodati ruzmarin, pa kratko zajedno propržiti. Začiniti solju i biberom.
4. Pavlaku ulupati tako da bude polučvrsta, a zatim je začiniti prstohvatom kajenskog  bibera. Čorbu od paradajza sipati u duboke tanjire za supu i dodati po kašiku kisele pavlake. Sipati u tanjir proprženi tost sa ruzmarinom. dekorisati po želji.

Pileći paprikaš sa pavlakom

Pileći paprikaš sa pavlakom


Sočnom paprikašu sa piletinom posebu notu daje kisela pavlaka, a gurmani mogu dodati feferon za bogatiji ukus.

Sastojci

veće pile
2 glavice luka
kašičica brašna
kašičica slatke aleve paprike
malo ljute aleve paprike ili feferon, po želji
kašika paradajz-pirea
veza peršuna
1 dl kisele pavlake
mast ili ulje
sobiber 

Priprema

1. Na ulju dosta dugo dinstajte sitno seckan posoljen luk (dok se ne raskaša), pa dodajte alevu papriku i promešajte. Ubacite posoljene komade pileta i pobiberite. Dinstajte uz mješanje na laganoj vatri u sopstvenom saftu.
2. Kad sva tečnost ispari, pospite brašnom da se malo proprži, pa nalijte toplom vodom da ogrezne i umešajte paradajz-pire. Nastavite da dinstate pokriveno, sve dok meso ne bude mekano. Kad skinete s vatre, umešajte kiselu pavlaku i pospite sitno seckanim peršunom. 

x

Fiš-paprikaš na slavonski način


Fiš-paprikaš na slavonski način



Sastojci

1 kg ribe (som i šaran)
1,3 l vode
2 decilitra bijelog vina 
500 grama crnog luka
dva-tri nasjeckana češnja češnjaka 
tri žlice ulja 
jedna žlica slatke crvene paprike
jedna do dvije male suhe ljute papričice (čili)
sol i papar u zrnu

priprema

1. Ribu očistite, operite i narežite na komade. 
2. U loncu na vrućem ulju popecite sitno isjeckan crni luk. Dodajte nasjeckan češnjak, slatku papriku, zdrobljen čili i papar u zrnu i sve zalijte vodom. Pustite da vri desetak minuta. 
3. Dodajte na komade narezanu ribu, bijelo vino i sve lagano kuhajte četrdesetak minuta bez miješanja, povremeno protresajući. Posebno skuhajte široke rezance i uz topli paprikaš.

x

Domaća pileća čorba po receptu naših baka


Domaća pileća čorba po receptu naših baka



Sastojci

1 pile
2 mrkve
1 korijen peršina
3 manje glavice crnog luka
1 čaša mlijeka
jaje
začini: so , papar u zrnu, mljeveni papar , lovorov list
veza peršuna

priprema

1. Očišćeno povrće narežite na veće komade. Pile dobro operite i stavite ga u veću šerpu. Dodajte povrće i začine i sve to prelijte hladnom vodom.
2. Posudu poklopite i sve zajedno kuhajte na laganoj temperaturi oko 2h (dok se meso ne raskuva). Kada se meso raskuva, izvadite ga iz šerpe i riješi kosti i kožicu, a meso iskidajte na komade. Jedan dio mesa možete vratiti u čorbu, a drugi iskoristiti za neko drugo jelo.
3. Kada čorba bude pri kraju, umutite čašu mlijeka sa jednim jajetom i to dodajte čorbi dok vri. Krčkajte sve zajedno još 10 minuta. Na kraju pospite sitno isjeckanim listićima svježeg peršina.
4. Poslužite toplo.

x

PITULJICE SA SIROM

PITULJICE SA SIROM



Sastojci

500 g kora za pitu
300 g sira
Za premazivanje kora:
jaja
1,5 dl ulja
2 čaše (1 čaša od 180 g) kisele pavlake
2 žlice kukuruznog brašna (najsitnije mljeveno, ne palenta)
1 vrećica praška za pecivo
1,5 dl vode 

priprema

1. Napraviti premaz. Umutiti 2 jaja sa 1,5 dcl ulja, 2 čaše kiselog vrhnja 2 žlice kukuruznog brašna i prašak za pecivo.Masu umutiti mikserom. Vodu staviti da provri i dodati u smjesu muteći mikserom da se masa sjedini (asa je malo rjeđa).

2. Uzeti jednu koru, premazati smjesom pomoću kuharske četke, oba kraja saviti prema sredini da se napravi trokut, saviti koru da vrh trokuta bude na sredini kraja kore. Tako formirani trokut , posuti isitnjenim sirom i dalje savijati. Svatko previjanje kore nepremazan dio premazati kistom.

3. Formirane trokuti staviti na pleh prethodno obložen papirom, premazati preostalim premazom i posuti sjemenkama sezama. Peći na 180 stupnjeva 25-30 minuta

brza gibanica

brza gibanica

Sastojci

3   jajeta
šalica   ulja
1,5 šalica   jogurta
vrećica praška za pecivo 
500 g kora 
200 g   sira
malo ulja i vode

priprema


Umutite jaja, dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo.   Stavite jednu koru na podmazan pleh i poprskajte je filom.   Zatim stavite dvije kore, pa ih poprskajte filom, i tako nastavite dalje - na svaku drugu koru stavljajte fil.   Završite korom, poprskajte je s malo ulja i vode, pa pecite na 150 stupnjeva 30 minuta dok ne porumeni.       

Spiralna pita od tikvica i patlidžana

Spiralna pita od tikvica i patlidžana



Sastojci

kupovno lisnato tijesto 
1 1/2 šalica  rikota  sira
šalica ribanog  parmezana
1/2 žličice  soli  + još malo za posipanje
1/4 žličice  papra  + još malo za posipanje
1/4 žličice muškatnog oraščića
2  tikvice  srednje veličine, tanko isječene uzdužno
3 mrkve, oljuštene i tanko isječene uzdužno
1 patlidžan srednje veličine, tanko isječen uzdužno
žlica ekstra djevičanskog  maslinovog ulja

priprema

1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
2. U posudi srednje veličine pomiješajte rikota sir, polovicu pripremljenog parmezana, sol, papar i muškatni oraščić.
3. Lisnato tijesto razvucite i stavite u pouljen okrugli pleh (promjera oko 23 cm), a zatim ga izbockajte vilicom.
4. Na tijesto sipajte rikota sir.  Preko sira redajte povrće, tako što će tanja stranica povrća biti na siru, a duža uz rub.  Neka svaki koncentrični krug bude od jedne vrste povrća.  Ređajte počevši od ruba pleha ka sredini dok ne potrošite sav materijal .  Nakon toga poprskajte pitu maslinovim uljem, posolite i popaprite, pa pospite preostalim parmezanom.

5. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici oko sat vremena.

twist pizza

twist pizza




Što je potrebno: 
- Pakiranje lisnatog tijesta (mislim da se nalaze dva u pakiranju)
- Mozzarella ili bilo koji kačkavalj koji se topi
- Rajčica umak
- Šunka, slanina, kulen ... što god vam srce poželi tj.   Ono što volite kada kupite picu
Napomena: Rajčica umak možete kupiti, ali i napraviti vrlo brzo.   Izdinstajte manju glavicu crnog luka, dva-tri češnja češnjaka, dvije rajčice.   Ja sve ove sastojke zajedno izblendiram i stavim da se skuha.   Posolite, popaprite i dodajte origano.   Kuhajte pola sata ... ne treba više.
priprema:
Ako su dva testa u pakiranju stavite ih jedno na drugo.   Uzmite veći tanjur i postavite ga prevrnutog (kao kad režete krafne recimo), pa narežite tijesto.
twistpizza

Twistpizza
Razdvojite proreze (treba da ste dobili dva identična kruga).   Na donje tijesto premažite paradajz umak, pospite kačkavaljem, dodajte šunku (ili što ste već odabrali kao dodatak) i pospite origanom.
Twistpizza
Preklopite drugim izrezanim dijelom tijesta, pa na sredinu postavite čašu (neku manju) okrenutu naopako.  Najbolje bi bilo da to učiniti u tepsiji (okrugloj) u kojoj ćete peći, da se ne bi ste mučili prebacivajuci sječeno (nije ni malo zanimljivo vjerujte mi) .   Izrežite "parčiće pice" pa svaki posebno uvrnite kao spiralu.
FB_IMG_1452610628608
Twistpizza
Premažite s malo otopljenog margarina i pravac u pećnicu.   Pecite na 180 ° C oko 20 minuta.   Vrijeme pečenja ovisi o vašoj pećnice.
Od ostatka tijesta možete zaviti kiflice s preostalim umakom i kačkavaljem.   Šteta da se baci!
Uživajte i prijatno!

x

pizza pita


pizza pita












  • 300 g   pizza šunke
  • 300 g   kačkavalja
  • 200 g   kečapa
  • 1   kesica origana

Podijeliti kore na 3 gomilice (za 3 rolata). U 1 rolat ide 5-6 kora. Pripremiti fil: Umutiti jaja mikserom, dodati ulje, jogurt, brašno sol i prašak za pecivo pa sve lijepo izmutiti.

Narendati kačkavalj i pripremiti kečap, origano i šunku.

Ređanje: Kora, fil (2-3 žlice), kora, fil, kora, fil, kora, kečap, kora, kečap, šunka, kačkavalj, origano. Uviti u rolate pa poredati u tepsiju. Obavezno ostaviti bar 5-6 žlica fila, pa time preliti rolate kad budu u tepsiji, slobodno neka bude malo više fila po njima. Po želji posuti sezamom, pa peći oko 200 stupnjeva dok ne dobije zlatno smeđu boju.
  • 3   jajeta
  • 3/4   šalice ulja
  • 1,5   šalica jogurta
  • 1   šalica brašna
  • 1   vrećica praška za pecivo
  • malo   soli