Претражи овај блог

недеља, 15. мај 2016.

Zapečeni patlidžan sa sirom

Zapečeni patlidžan sa sirom


Za sve ljubitelje patlidžana jedan ukusni sirasti recept.
zapeceni-patlidzan-sa-sirom1

Sastojci

– 2 patlidžana
– 200 gr krem sira
– 100 gr feta sira
– 100 gr gauda sira
– 3 kašike milerama
– 1 šolja prezle
– 4 čehne bijelog luka
– 2 jaja
– so, biber

Način pripreme

Patlidžane operite, izrežite na kriške i posolite.
Ostavite ga odstoji pa ocijedite i osušite.
Poredajte u tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 10 minuta.
Pomiješajte krem i feta sir i polovinu gaude.
Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i jaja.
Tepsiju pospite prezlom i poredati dio patlidžana.
Premazati trećinom sira pa redati patlidžane, premazati sirom i poredati ostatak patlidžana.
Premažite ostatkom smjese i pospite ostatkom sira.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni pola sata.
Izvor: domacica.com

Šnicle u saftu

Šnicle u saftu


Ove šnicle su super brze i sočne, a sve moje prijateljice su od mene ukrale recept koji je u stvari modifikovan recept za mamin ramstek u pretis loncu.
snicle-u-sosu1 (1)
Sastojci
– 500 gr telećih ili junećih šnicli deblje rezanih
– 4-5 kašika senfa
– 1 veliki luk
– 1 zreo paradjaz
– 2 čehne bijelog luka
– 3 supene kašike paradajz pirea
– so, biber
Način pripreme
Šnicle dobro istucajte, posolite, popaprite i namažite senfom sa obje strane.
Pecite na blago nauljenoj tavi sa obje strane dok ne porumene i sklonite na tanjir.
Tanko narezani luk pirjati u istoj tavi u kojoj ste pirjali šnicle.
Dodajte bijeli luk, oguljen izrezan paradajz i još malo pirjajte.
Umutite paradajz pire u čaši vode i zalijte luk. Dinstajte još kratko.
Poredajte šnicle u pretis lonac i zalijte sosom od luka i paradajzda.
Ako želite u pretis možete dodati i krompir rezan na četvrtine.
Čekajte da pretis propišti i kuhajte 20 minuta na srednje slaboj vatri.
http://www.najbolji-recepti.com/

x

Pogačice od pire krumpira

Pogačice od pire krumpira


Ostalo vam je pire krompira od prethodnog ručka i ne znate šta ćete sa njim? Probajte ove ukusne pogačice, oduševićete se!
pogacice-od-pire-krumpira1
Sastojci
– 4 krompira
– 2 jajeta
– malo ulja
– 2 dl mlijeka
– 1 kvasac
– kašika šećera
– so
Način pripreme
Ostalo mi pire krumpira od jučer (negdje oko 4 krumpira), dodala sam dva jaja, malo soli, malo ulja.
U 2 dl mlijeka rastopiti 1 svježi kvasac i žličicu šećera.
Dodati mlijeko s otopljenim kvascem u pire, mijesiti i dodavati brašno, do te mjere da se smjesa odvaja od zdjele.
Prekriti krpom, ostaviti da se digne oko pola sata.
Razvaljati tijesto, isjeći na kvadrate i trokute, kroz sredinu malo prosjeći i peći u vrućem ulju dok ne porumeni.
Ispečene pogačice staviti na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.
Izvor: domacica.com

x

Rižoto sa peršunom

Rižoto sa peršunom


Obožavam miris i ukus peršuna, a osim što je izuzetno zdrav, fantastično izgleda.
rizoto-sa-persunom1
Sastojci
– 350 gr riže
– 150 ml bijelog vina
– 1 luk
– 1 veza peršuna
– 1 kašika putera
– so, biber
Način pripreme
Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk.
Dodati rižu i pržiti dok ne postane staklasta.
Uspite vino i kuhajte dok ne ispari.
Peršun samljeti u multipraktiku pa umiješajte u rižu.
Dodajte vodu i kuhajte oko 20 minuta.
Kada je riža gotova dodati kockicu putera i promiješati.
Izvor: domacica.com

x

Pljeskavice od ostataka pire krompira


Pljeskavice od ostataka pire krompira 

Pljeskavice su divne dok su tople, trapist u njima divno se topi u ustima, ali, ono par preživelih komada, koji su uspeli da se ohlade, bili su takodje veoma ukusni. Ne mogu se odlučiti ni da li su bolji topli ili hladni 🙂
20150529_201059-1000x749-1000x600
Ja ću vam navesti količine sa kojima sam ja pripremila ove…nazovi pljeskavice. Neko će ih možda zvati kroketi, mi ih, kada ih pečemo samo od krompira i brašna, zovemo ih flutice. Vi ih zovite kako vam se dopadne ali ih zovite jer će vam se dopasti
Od ove količine ja sam dobila 20 – tak (tačnije 19) pljeskavice.
SASTOJCI:
– 700 gr pire krompira sa margarinom – posoljenog (kod mene je bilo oko 50 gr)
– oko 650 gr kuvanog krompira (ako niste imali ostataka pirea)
– 50 gr margarina, za krompir pire (ako niste imali ostataka pirea)
– 200 gr rendanog trapista
– 4 kom mladog luka sa lepim zelenim delom
– 2 jajeta
– 350 gr brašna
– soli (najbolje posolite izmiksani krompir, pa probajte, da bude slano po vašem ukusu – ako niste imali ostataka pirea)
Napomena pre objašnjenja pripreme: dok pripremate ove nazovi pljeskavice ako vam se čini ipak previše tvrda masa, dodajte još jedno jaje, ako je pak premekana, ipak dodajte još malo brašna, ali nikako ne očekujte da ćete mesiti ovu masu na dasci kao da je testo.
Priprema:
Krompir pire za početak malo izmiksajte. Ako pripremate od tek skuvanog krompira, krompir izmiksajte, dodajte margarin, posolite i ostavite da se ohladi. Dalja priprema je ista kao sa pire krompirom.
U ohladjeni pire krompir, dodajte narendani trapist, na kolutove ili polukolutove isečen mladi luk. Obavezno nasecite i zeleni deo. Dalje, dodajte jaja i polovinu brašna.
Dobro izmešajte masu, pa pomalo dodajte i ostatak brašna. Mešajte varjačom ili špatulom, ne mikserom.
Masa neće biti nelepljiva, na to odmah da vas spremim. Od gore, gotovu umešanu masu, pospite malo brašnom.
Takodje, pospite i radnu ploču brašnom, pa kašikom vadite komade, malo ih uvaljajte u brašno, pa pravite od njih knedle…slažite sa strane dok sve ne utrošite. Nemojte se prevariti da dodate puno brašna, to više neće biti to, bolje se malo potrudite i ako mislite da je mekano.
Kada ste pripremili kuglice, u jedan tanjir stavite brašna, pa knedle uvaljajte u brašno i pritisnite ih izmedju dlanova da dobijete pljeskavice.
Na srednjoj temperaturi, ugrejte u tavi ulja tako da bude nekih 1/2 cm visine ulja u tavi. Nemojte pojačavati temperaturu, da vam ne bi gorelo brašno, a ne pljeskavice od krompira.
Stavljajte pljeskavice u ugrejano ulje, ne previše komada, da ima malo prostora. Svaku pritisnite donjim delom kašike da se još malo „spljeska“ ili kako god bih to lepše mogla reći Ne okrećite ih, samo provirite ispod…tek kada su rumene, ali ne i izgorene, onda ih okrenite, da bi bile lepo hrskave.
Kada se ispeku i sa druge strane, izvadite ih na salvetu (koju ste, naravno, postavili na tanjir) da se ocede i odmah lagano posolite. I…to je to, ispecite ih sve i uživajte.
Što se tiče serviranja, mi smo pre ovih pljeskavica imali jednostavnu paradajz supu, a pljeskavice smo jeli uz laganu krastavac salatu sa kiselom pavlakom i kao dodatni prilog – kiselo mleko. Sve ovo u kombinaciji – odličan ručak, a ne naporan za stomak.
http://www.najbolji-recepti.com/

x

Priganice-USTIPCI

Priganice-USTIPCI



priganice1

Sastojci

– 500 gr brašna
– 250 ml mlijeka
– 50 ml kisele vode
– ½ praška za pecivo
– so

Način pripreme

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo.
Dodajte so, mlijeko, kiselu vodu i dobro promiješajte.
Ostavite da odstoji pola sata.
Smjesa se treba moći vaditi kašikom, ako je previše gusta dodajte još malo mlijeka i promiješajte.
Kašikom kapajte smjesu u vrelo ulje i pržite dok ne porumeni.
Izvor: domacica.com

PITA sa jabukama i orasima

PITA sa jabukama i orasima

Za početak – nabaviti jednu šolju od nekih 2dcl ili malko jače za meru. Ja sam primenila jedan savet za mafine kada sam pravila ovaj kolač i čini mi se da ima efekta a to je da sve suhe sastoje izmešamo odvojeno i sve mokre sastojeke odvojeno.
IMG_4086
Spajamo ih na kraju, sipajući mokre na suhe, blago mešajući, ne dugo da se sve ne „smlati“ a sve to kako bi kolač bio što laganiji i pufnastiji .
Suhi sastojci:
– 1 šolja griza
– 1 šolja mlevenih oraha
– 4 kašike brašna
– 1 šolja šećera
– 1 prašak za pecivo
– 4 – 5 kesica vanilin šećera (ovo je moj skroman doprinos receptu)
Mokri sastojci:
– 2 jajeta
– 1 šolja mleka
– 1 šolja ulja
– 4 jabuke narendane
Priprema:
Mali savet za jabuke, pokupljen od iskusnih koleginica – ne moraju se rendati, već se samelju u multisecku, oprane, izvadjenih sredina a sa sve korom – brže je a ništa ne smeta 🙂
Znači, pomešamo suve sastojke, polako na njih, pre nego što ćemo peći, dodamo mokre, blago izmešamo i sipamo u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Stavimo da se peče na 200˚C nekih pola satićka ali probamo čačkalicom da se ne lepi.
ČOKOLADA:
– 100 gr čokolade za kuvanje
– 3 kašike ulja
Čokoladu sa uljem otopimo na pari i premažemo preko vrućeg, pečenog kolača, seckamo na kockice, jedemo toplo ili hladno. No, ako preživi da se ohladi, ukusnije je tako 🙂
Prijatno i uživajte u slatkišu!!!
IZVOR http://www.najbolji-recepti.com/