Претражи овај блог

субота, 21. јануар 2017.

Kroasani

Kroasani

Neverovatno ali istinito! Moja prva peciva tek sada dolaze na red za predstavljanje. Napravila sam ih nebrojeno puta, ali ih ipak ne pravim tako cesto. Za ova peciva treba mi vremena. Odvojim bar tri sata da to polako napravim, bez zurbe ... da mi pravljenje bude zadovoljstvo.
Recept sam dobila od mamine sestre, tetka Danice, moje najmladje tetke. A imam ih tri sa mamine strane, ja sam bogato "dete" :)) Moja tetka je 15 godina starija od mene, a obzirom da neverovatno licimo, cesto su nas mesali jer je tetka mladolika, a imamo i jako slicnu dikciju. Iz fazona je po nekad zovem "tetka" a ona mene "tetkino dete" (zelja, jel ti poznato ovo? :)) ) Za sve ostale situacije ona je "Daca".
E pa kada sam dobila od Dace recpet, pravila sam kroasane po njemu, a u receptu kaze 24 da izajde od smese. Kako je vreme prolazilo, ja sam smanjivala kroasane, tako da u poslednje vreme najcesce pravim 64 komada.


A to sve izgleda ovako:

Potrebno je:
- 450 ml mlakog mleka
- 2 kasicice secera
- 1 ravna kasika soli
- 1 minjon kvasca (50g)
- 1 celo jaje i 1 zumanac
- 2 male kafene soljice ulja (to je 160ml)
- 1 pakovanje margarina (250g)
- 1kg brasna tip 400 


Prvo sto treba da uradite je da isecete margarin na 14 delova, jer treba da omeksa da bi se kasnije lakse mazao preko testa. Rastopiti u 50ml mleka kvasac i dodati 2 kasicice secera; ostaviti na toplom da raste; ja umutim u solji zapremine oko 250 ml i pustim da naraste do vrha solje

Dok kvasac raste, u jednoj vanglici prosejete brasno, ne celu kolicinu, dodate so, ulje, jaja, mleko i na kraju nadosao kvasac, pa sve lepo kratko zamesite varjacom pa izrucite na podlogu koju ste pobrsanili onim preostalim brasnom. Kratko zamesite testo, pa od njega napravite 16 jufkica. 
Testo ne treba da se mnogo i dugacko mesi. Ako dugo radite testo, ono ce se napuniti vazduhom i bice supljikavao kao obicna kiflica. Posto je nama cilj da se testo razlista, mazemo ga margarinom, a pre toga ne mesimo puno. Dakle pravimo razlistano a ne vazdusasto testo.
Evo primera mojih kroasana kod kojih je testo duzo meseno. Ovako ne treba da izgleda presek!


Nakon sto smo napravili jufkice, svaku rasklagijamo pa premazemo margarinom. Pravimo dve gomilice od po 8" tacnica" . Sedam premazujemo a osma ostaje nepremazana. Prekrijemo krpom i ostavimo 20 minuta da odmore. Obicno slazem jednu hrpicu pa pogledam na sat, ali nekada radim naizmenicno pa u isto vreme obe budu gotove .. kako kada.


 Nakon 20 minuta treba razvuci gomilice u sto vece kore. Pobrasnim malo podlogu, pa prvo rukama pritiskam lagano odozgo po nenamazanoj kori da malo razvucem. Mozete odmah oklagijom, ali je meni ovako lakse za rad na dalje. Polako razvucem u sto veci krug (ovaj sa slike je bar 60cm u precniku) testo. 
Ako testo negde pucne, jer cete videti kako se pojavljuju mehuri vazduha dok prelazite oklagijom, samo nalepite brasno odozgo i terajte dalje. 
Zatim sekacem za pizzu secem trouglove. od 12 - 32 zavisi koliko velike zelite. Ako hocete da vam lice na pekarske, secite na 12 delova. Nakon seckanja testa nafilujte svaki trougao na najsirem delu filom po zelji.


Necete pogresiti cak i da ih prazne ostavite jer su neverovatno ukusni i takvi. Zatim sledi motanje. Testo se razvlaci u startu na sto veci krug, da bi prilikom zamotavanja kroasana dobili sto vise slojeva i da bi se sto bolje testo listalo. Takodje, kada upakujete fil, jednom rukom motajte kroasan, a drugom razvlacite ostatak testa da bi dodatno istegli i poboljsali to preklapanje. Pokusala sam da prikazem pakovanje fila i motanje, ali kako nikada nemam pomagaca, nisam mogla da docaram to razvlacenje. Nemam nista prikladno u kujni na sta bih mogla da stavim tel i podesim tajmer.
Nakon sto ste zamotali kroasane, ostavite ih da rastu 45min - 1 sat, sve zavisi koliko vam je toplo i prostoriji.
Ne stavljajte u rernu da vam raste (ono na 50C), je su premazivane margarinom pa cete imati haos.
Inace se potrudite da u prostoriji bude toplo, ne otvarajte prozor i zabranite ukucanima da vam se mnogo setkaju naokolo. Sto toplije i sto manje promaje, bolje ce narasti testo.
Narasle kroasane premazite zumancem umucenim sa malo mleka, po zelji pospite kimom ili susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 15 minuta.
Gotove kroasane naredjajte da se ohlade. Nemojte ih stavljati jedne na drugi da se ne prignjece, a pokrijte ih samo salvetom. Pod krpom mogu da se potpare. E sad ovi sa slike dole su bili vec ohladjeni pre slikanja, pa su mogli da se malo guzvaju :))
Meni su jako ukusni bili prazni, posuti kimom i krupnom morskom solju, dok je Deki uzivao u filu od mlevenog mesa.


Gotove, ohladjene, kroasane znam da zamrznem pa da vadim po potrebi. Nista im se ne menja ukus ni mekoca. Ako ih ostavljate za sutradan, stavite ih u nalon kesu da odrze svezinu. Bice oni mekani i fini i bez toga, ali ne u dovoljnoj meri, jer ce se osusiti na vazduhu ako ih samo pokrijete krpom ili salvetom.  izvorhttp://udzakubrasna.blogspot.it/

Taljatele sa raguom

Taljatele sa raguom

Taljatele sa raguom (foto: Jelena Bajtajić)Taljatele sa raguom

Sastojci

  • 350-400 g taljatela ili papardela
  • 250-300 g mlevenog junećeg mesa (može i pola svinjetine)
  • 2-3 dl biljne supe (ili supe od mesa)
  • 1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka od paradajza (pasate)
  • 1/2 čaše crnog vina
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka (nije obavezno)
  • 1 veća ili 2-3 manje šargarepe
  • stabljike zelenog celera ili deo korena celera
  • 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so, biber, listovi bosiljka
  • parmezan

Priprema

Pošto se ragu kuva nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu. Iseckati sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mešajuči  još nekoliko minuta. Naliti vinom i mešati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom, pobiberiti, zatvoriti lonac i kuvati najmanje pola sata. Voditi računa da ne zagori.
Otvoriti lonac, dodati paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i propasiran čen belog luka, ako stavljate. Zatvoriti lonac i kuvati još najmanje pola sata. U gotov ragu dodati listove svežeg bosiljka. Ragu mora da bude skuvan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.
Skuvati taljatele u 5l slane vode, procediti i izmešati sa raguom. Služiti obilno posuto rendanim sirom parmezanom ili grana padano. Prijatno!    izvor http://www.kuvajsam.com/