Претражи овај блог

петак, 20. мај 2016.

Kako jesti a da vam se hrana “ne prima”

Kako jesti a da vam se hrana “ne prima” ? Namirnica koja liječi nadutost, potiče probavu!


d
Ne postoje čarobne namirnice  koje će otopiti kilograme nakupljene prekomjernim unosom hrane i pogrešnim stilom života.
Ali, mudrim odabirom namirnica i usvajanjem adekvatnih prehrambenih navika za cijeli život moguće je postupno istopiti suvišne kilograme.
Postoje namirnice koje uvjetuju stimulaciju metabolizma (izmjene tvari), a i one namirnice koje mogu brže i učinkovitije stvoriti u organizmu osjećaj sitosti i takve treba uvrstiti u prehranu ako se želi izgubiti koji kilogram ili općenito “očistiti” organizam.
Novo istraživanje američkih znanstvenika otkrilo je kako konzumacija začinske crvene ljute paprike pomaže u kontroli apetita i povećava potrošnju kalorija nakon obroka.
Kapsaicin iz papričica djeluje tako da povećava energetsku potrošnju.
Ovdje vam se nalazi recept, koje ne samo da će spriječiti da se na vas lijepe kilogrami, već će, ukoliko redovno koristite, potaći mršavljenje ali i spriječiti mnoge bolesti i očistiti organizam.
Priprema:
pola šoljice jabučnog ili rižinog octa
pola žlice praha stevije
1/4 čaše vode
režanj češnjaka
pola do jedne žlice smrvljenog suhog čilija
par zrnaca himalajske soli
jedna žlica kukuruznog škroba prethodno otopljenog u tri žlice hladne vode
Ubacite sve sastojke u tavu, lagano grijte 10 minuta, dodajte kukuruzni škrob i grijte još dvije minute. Pohranite u hladnjaku.
Obratite pažnju da je pola žlice čilija dovoljno za ukus većine. Cijela žlica predviđena je za one koji zaista obožavaju ljuto.
Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca
izvorhttp://www.znateli.com/

x

Jedite namirnicu koja obećava 14 kilograma manje u dvije sedmice

Jedite namirnicu koja obećava 14 kilograma manje u dvije sedmice

BY  

8b
Da li znate da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju bi ste trebali uključiti u svoju ishranu. Odavno je dokazano njeno ljekovito dejstvo za brojne zdravstvene tegobe.
Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak.
Narodna medicina preporučuje je kod liječenja reumatizma, glaukoma i dijabetesa.
Čaj od heljdinog cvijeta ima ljekovito dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvijetova heljde liječi aterosklerozu krvnih sudova. Heljda ublazava posljedice zračenja, hemioterapije i pretjeranog umnog rada. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema.
Ako želite napraviti sebi masku za lice ili prirodni piling, sameljite heljdu kako biste dobili grubo brašno. Ono se, osim u kozmetičke svrhe, koristi i za pripremu raznih obloga za liječenje lišajeva, ekcema i čireva.
Mogu Vam reći da su ove dijete jako popularne u krajevima odakle sam rodom. Isprobala sam je . Efikasnost 100%. Bez ikakvog gladovanja, garantujem Vam!
U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1, B6, P. Ponoviću da je heljda dijetski proizvod. Nutricionisti nju često preporučuju uključiti u jelovnik ljudi, bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.
Poslije 2 nedelje držanja ove dijete možete izgubiti težinu od 14 kilograma ( ja sam izgubila 6 kilograma), a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i crijeva.
Recept za pripremanje heljde:
Prije svega, nabavite heljdu (proprženu u zrnu). Prisutna je u svakoj radnji zdrave hrane.
Zrno zaliti kipučom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo kipučom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.
Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati).
Meni:
Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez zaćina, sosova i soli (jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira ili jogurta (ne više od 1%-1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Uz vodu sam pila i zeleni čaj. Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 šolje dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok obavite 4 sata prije spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina.
U toku dana možete uzimati malo voća ili povrća (jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – špinat, brokule, prokelj, grašak.. Bez soli i drugih začina.
Heljdina dijeta nije gladovanje, ne bi trebalo da imate osjećaj gladi.
Još jedna napomena: kad završite dijetu, nemojte odmah da se mjerite, sačekajte jos 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).
 izvorhttp://www.znateli.com/

BRZE PIROŠKE-BEBICE OD ČUDO-TESTA. KORAK PO KORAK

BRZE PIROŠKE-BEBICE OD ČUDO-TESTA. KORAK PO KORAK


SASTOJCI
– brašno 550-600 gr
– mleko – 250 ml
– kesica suvog kvasca – 11 gr
– maslac – 200 gr
– šećer – 1 supena kašika
– so – 1/2 kafene kašičice
Nadev možete koristiti po svom ukusu. Može biti slan i sladak, samo da nije suviše redak, bolje je malo gušći. Ja sam koristila pire krompir (koji je ostao od prethodnog dana) pomešan sa proprženim lukom.
PRIRPEMA
Istopite u šerpici maslac i pomešajte ga sa mlekom. U toplu mešavinu mleka i maslaca dodajemo kvasac, šećer i so. Mešamo i ostavljamo da odstoji 5 minuta.

Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Onda polako dodajemo prosejano brašno. Ne sve odjednom, postepeno.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.

Mešamo kašikom. Kada se testo formira u mekanu loptu, stavljamo na sto, posut brašnom.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Još malo mesimo rukama. I testo je gotovo! Ne čekamo da se podigne, odmah počinjemo rad.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.

Testo delimo na 6 jednakih delova. Svaki od njih razvijamo oklagijom da bude pravougaonog oblika, debljine oko 3 mm

Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Nadev stavljamo na dužu stranu.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.

Uvijamo u rolat.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Pritiskamo krajeve.

Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Za svaki slučaj i ovde sam zalepila.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Sada pravimo piroške:

Ruku pospemo brašnom, i ivicom dlana pravimo pokrete kao testerom napred-nazad. Pri tome naš se rolat počinje kotrljati  po stolu i dobijati oblik. Malo vežbe i sve ispada brzo i lepo.

Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Zahvaljujući „testerisanju“, krajevi piroške slepljuju se sami.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.

Krajeve možete sjediniti da budu lepši.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Piroške slažete u tepsiju ( na papir za pečenje). Ne treba ih premazivati.

Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Pečemo u zagrejanoj rerni na  180 stepeni, 25-30 minuta, ili dok ne porumene.

Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.

Ako ne budu preterano rumene – biće neverovatno mekane, ako ćete ih zapeći malo jače – biće hrskave.

Ovakve su unutra: testa malo, fila dosta! Testo liči pomalo na lisnato.
Brze piroške-bebice od čudo-testa.Brze piroške-bebice od čudo-testa.
Obavezno probajte, vaši ukućani će biti oduševljeni.

Prijatno!

Izvor:http://www.dnevni.rs/

x

CRVENO-BIJELE KOCKE: Kolač bez jaja, pečenja, margarina…, kremast i neodoljiv

CRVENO-BIJELE KOCKE: Kolač bez jaja, pečenja, margarina…, kremast i neodoljiv

Sastojci:

  • keks petit beurre ili sličan,
  • 500 g slatke pavlake,
  • 1 puding od vanilije,
  • 0,5 l mlijeka,
  • 3 kašike šećera,
  • malo ruma,
  • 300 g višanja
Priprema:
Prvo prah za puding pomiješajte sa šećerom, dobro izmiješajte i dodajte malo od pola litra mlijeka, tako da dobijete glatku pastu.
Zatim tako dobivenu smjesu sipajte u ostalo mlijeko i skuhajte puding. Dobro ga ohladite.
Umutite pavlaku, odvojite jednu trećinu u drugu posudu da imate za ukrašavanje kolača, a u ostatak dodajte u ohlađeni puding.
Keks umačite u rum ili mlijeko i rum ili kako volite, može i u kafu.
Redajte keks, premažite filom, pa opet keks, fil, keks i na vrhu čistu umućenu pavlaku koju ste odvojili. Po vrhu poredajte višnje.
Višnje možete stavljati i u sredinu kolaca po filu, ali bi onda sve bilo crveno i teže bi se rezalo.
Umjesto višanja možete upotrijebiti i jagode ili maline.
Prije rezanja i serviranja obavezno dobro ohladiti!

Izvor: Coolinarika.com

Posna pita

Posna pita

Foto: Dobra hrana
Sastojci:

Za tijesto:

800 g mekog brašna (tip 400)
2 dl ulja
2 dl vode
1/2 praška za pecivo, so

Za fil:

200 g gustina
8 dl vode
1 kašika senfa
250 g margarina
120 g kiselih krastavaca
75 g tunjevine iz konzerve
4 kisele crvene paprike
100 g posne majoneze
2 kašike susama

Priprema:

Tijesto:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti ulje i vodu. Postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo i ručno mijesiti sve vrijeme dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
2. Umiješeno tijesto ostaviti da odmori i podijeliti ga na 4 jufke.
3. Svaku jufku istanjiti oklagijom na debljinu od 2 mm. Okruglu tepsiju okrenuti naopačke, prekriti papirom za pečenje, staviti razvučeno tijesto za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još tri kore.

Fil:

1. U dublji lonac sipati 8 dl vode, dodati gustin i malo soli po ukusu, te dobro izmiješati. Kuhati na umjerenoj temperaturi i miješati sve vrijeme dok se ne zgusne.

2. Zgusnut fil ostaviti da se ohladi, dodati u njega margarin, umutiti mikserom i podijeliti na 4 dijela.
3. U prvi dio dodati sjeckane krastavce, u drugi ocijeđenu tunjevinu, u treći sjeckanu crvenu papriku i u posljednji dio majonezu, te polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od krastavaca, preklopiti drugom korom i premazati filom od tunjevine. Zatim nanijeti treću koru i rasporediti fil od paprike, te prekriti četvrtom korom.
2. Filovanu pitu premazati posljednjim filom od majoneze i posuti prženim susamom.

Izvor: Dobra hrana

Patlidžan s jabukom

Patlidžan s jabukom

Patlidžan s jabukom (foto: kuvajsam.com)

Sastojci

  • 1 veći patlidžan
  • 1 kisela jabuka
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 30g mljevenih oraha (3 pune žlice)
  • po 1 žlica prosa, sirovog oljuštenog suncokreta
  • 2 žlice ulja
  • 2 dl vode
  • ½ veze peršunovog lista
  • po ½ žličice bosiljka i papra
  • 1 žličica soli
  • po 1 žlica mljevene golice i mljevenog lana

priprema

Patlidžan operite, ogulite, narežite na kolutove debljine 1 cm i sa obje strane kratko pecite u tavi bez ulja. U sud sipajte vode da pokrije dno, dodajte isječen crni luk, sol, papar i pirjajte 5 minuta. Zatim sipajte ostatak vode, dodajte proso, suncokret, isječen plavi pazlidžan i kuhajte još 15 minuta. U drugom sudu naribajte jabuku, dodajte izgnječeni češnjak, ulje, peršinov list, bosiljak, mljevenu golicu, lan, i orahe U ovu smjesu dodajte kuhan i prohladjen patlidžan, sve dobro izmiješajte i služite uz salatu po izboru.  izvorhttp://www.kuvajsam.com/

Karfiol s mrkvom

Karfiol s mrkvom


Kelj s mrkvom (foto: kuvajsam.com)Kelj s mrkvom (foto: kuvajsam.com)

Sastojci

  • ½ kg karfiola (jedna manja glavica)
  • 1 struk praziluka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • po 1 žlica ječma, sirovog oljuštenog suncokreta i oraha
  • 2 žlice ulja
  • 2 dl vode
  • ½ veze peršunovog lista
  • po ½ žličice bosiljka i papra
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice mljevenog lana

priprema

Pod mlazom vode operite usitnjen karfiol. U sud sipajte vode da pokrije dno, dodajte isječen poriluk, sol, papar i pirjajte 5 minuta. Zatim sipajte ostatak vode, dodajte ječam i cvjetača i kuhajte 15 minuta.Dok se cvjetača kuha u drugom sudu pomiješajte naribanu mrkvu, presovan češnjak, suncokret, orahe, ulje, peršinov list, bosiljak i mljeveni lan. U ovu smjesu dodajte kuhani karfiol koji je malo prohladjen, sve dobro izmiješajte i služite uz salatu po izboru.                izvor http://www.kuvajsam.com/

Prilog od tikvica

Prilog od tikvica

Prilog od tikvica (foto: kuvajsam.com)Prilog od tikvica (foto: kuvajsam.com)

Sastojci

  • 2 tikvice
  • 2 male glavice crvenog luka
  • 1 mrkva
  • 2 dl vode
  • po 1 žličica soli i majčine dušice
  • 2 žlice oljuštenog nepečenog suncokreta
  • po 1 žlica mljevenog lanenog sjemena i golice
  • ½ veze peršuna
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja

priprema

Ulijte vode da pokrije dno šerpe, dodajte oguljen i narezan luk i pirjajte ga 5 minuta. Očistite i narežite na kockice tikvice i mrkvu dodajte ih na luk, sipajte ostatak vode, suncokret, majčinu dušicu i so. Poklopite i kuhajte 15 minuta na 2/3. Maknite sa štednjaka, dodajte ulje, laneno sjeme, golicu, sitno sječen peršin i češnjak. Sve lagano promiješajte i služite toplo.
izvorhttp://www.kuvajsam.com/

x

Ljetna janija od patlidžana

Ljetna janija od patlidžana 

Sastojci

  • 400 g plavih patlidžana
  • 200 g tikvica
  • 200 g zelenih paprika
  • 300 g rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 dl ulja
  • 50 g brašna
  • 1 dl bijelog vina
  • peršin
  • papar
  • so

priprema

Paprike ispecite na ploči ili na roštilju, ogulite ih, očistite od sjemenki i narežite na rezance.
Ogulite tikvice i patlidžane i narežite na kolutove. Uvaljajte ih u brašno i brzo s obje strane prepecite na vrelom ulju. U zemljanu ili vatrostalnu posudu poredajte prvo patlidžan, zatim tikvice i paprike i na kraju paradajz isječen na deblje kolutove. Pospite sitno sečenim češnjakom, peršinom, paprom i solju. Izmiješajte vino i ulje u kojem se pržilo povrće pa prelijte Janija. Pecite na jakoj vatri oko 20 minuta.
 izvorhttp://www.kuvajsam.com/

x

Šampinjoni sa vrhnjem i krumpirom

Šampinjoni sa vrhnjem i krumpirom

SASTOJCI

4 osobe
  • 50 dkg šampinjona
  • 1 kg krumpira
  • 1 kom luk malo veča glavica
  • 0 ,50dcl ulja
  • 1 žlica crvene mljevene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica vegete
  • 0,50dcl vrhnja za kuhanje
  • voda ajvar i začinsko bilje koje vam paše

    PRIPREMA

    1. Šampinjone narežite na šnite ,krumpir na kockice .Zagrijte ulje i dodajte luk sitno nasjeckan pa ga popržite do zlatno žute boje i na to dodajte crvenu papriku i odmah zalijete sa vodom.Sada dodajte šampinjone i krumpir pa nalinje toliko vode da sve to prekrije.Posolite i dodajte začine i kuhajte dok sve to ne bude kuhano.Kad je kuhano dodaje  vrhnje i napravite si gustoču kakvu vi volite .Sad još to samo kratko prevrite.Želim vam da guštate kao ja.
    2. Želim vam dodati da to možete raditi sa bilo kojim gljivama ,a najbolji su vrganji mogu biti suhi i svježi.

      Izvor: www.coolinarika.com 

x

ZA OVIM KROFNA SVI SU POLUDJELI MEKANE KAO SPUŽVA


ZA OVIM KROFNA SVI SU POLUDJELI MEKANE KAO SPUŽVA


Sastojci
 1 kocka kvasca 40 g.
550 g. brašno
2,5 dl. mlijeka
5 zumanjaka
100 g. šećera
na vrh žličice soli
1 vanilin šećer
100 g. maslaca
1 kas. rum
korica limuna oko
7 dl. Ulje   za pokriće u prahu 1 vanilin šećer , ako je potrebno, šećer u prahu za punjenje na okus približno 100 g. Priprema prvog Od kocke kvasca, pola žlica brašna, 1 žličica šećera (odvojiti od onih 100 g. Šećera) i 1,5 dl. toplog mlijeka (mlijeko se također odvojeno od 2,5 dl), umutiti smjesu, i neka topla na kvasac diže. 2. U međuvremenu, u zdijelicu staviti žumanjke, šećer, sol, preostalo mlijeko znači 1 dl ruma, limunova kora i vanilin šećer, umutiti dobro promiješa i stavi na vatru samo da se ugrije, biti topla, a ne vruća. 3. U brašno dodati kvasac, grijani mješavinu jaja i rastopljeni maslac toplo. Nije vruće. Ako Mjesečno to sve u metalnim zdjele, poput mene :) onda na kuhanje i toplu zdjelu obrnuto, prije nego što počnemo sve. Tada obično dodajte u toploj posudi od svih sastojaka. Normalno je da se u bilo, ja govorim kao ja :) ako je plastika nije grijatiii. 4. mutiti mješalica sa prilozima za tijesto. Sve dok tijesto počnemo odvojeno od zdjele. Tijesto je mekano sada samo malo prašine s ruba zdjele u kojoj su pomiješane ili ručnom miješanju u loptu. 5. razvaljajte tijesto odmah, a ne diže.  , na 1-1,5 cm debljine. Izrada oblik krafni vrijeme ili kalupe za krafne. 6. tijesto minuti na malo pobrašnjenu površinu, pokrijte toplom krpom. Ostaviti da se diže 30-40 minuta. biti sigurni da je prostorija u kojoj se pripremamo tople krafne. 7.   Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. A onda smanjiti na malo manje od pola, pa smo počeli , Čekaj malo ili tako pržiti krafne. Kad sam imao 10, na početku i opeklina ih do 4. Obratite pozornost samo dok su krafne pržene da se ne dodiruju. Se 8 Ove krafne pržite dok smo ih poredali na radnoj površini, tako da nema okreće prvi, ali u ulju i ne ići ispod poklopca dok se prže. čim dođemo zlatno smeđe okretanja jednom, završio uvježbava na papiru da apsorbiraju višak ulja, kada su svi pržiti, uspricamo strana pekmez na okus i vanilije krema ili Nutella :) vam se sviđa. Pospite vrhu s mješavinom šećera u prahu i vanilin šećerom. 9. Dobar tek :)Posluživanje
izvorhttp://www.kujate.com/