Претражи овај блог
среда, 20. април 2016.
domaci medenjaci
domaci medenjaci
- 250 g meda
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 1 ljuska od jajeta mlijeka
- 1 žličica sode-bikarbone
- 1 žlica masti
- brašna po potrebi
- malo cimeta
priprema:
Omekšati med sa šećerom i sve ostale sastojke dodati i izmiješati.
Potrebno je umijesiti glatko tijesto da se nelepi za ruke.
Tijesto rastanjiti i casom vaditi medenjake.
Malo odmoriti tijesto jedno 15 minuta.
Pecite medenjake na umjerenoj temperaturi, tek da dobiju blago rumenu boju.
Prijatno!
ivor tortekolaci.com
Skuša U RERNI
Skuša U RERNI
Sastojci
Potrebno je:
- 3 komada skuše
- 1 žlica provansalske mješavine začina
- 2 žlice maslinovog ulja
- so
- 3 komada skuše
- 1 žlica provansalske mješavine začina
- 2 žlice maslinovog ulja
- so
PRELIV
- 1/4 veze peršuna
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 limun
- 1 dl maslinova ulja
- so
- 1/4 veze peršuna
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 limun
- 1 dl maslinova ulja
- so
priprema
Skušu očistiti i dobro osušiti. Pospite s malo soli, začina i maslinovim uljem. Staviti da se peče u pećnici na 200 stupnjeva oko 30-tak minuta.
Sitno isjeckati peršin i češnjak, dodati 1 dl maslinova ulja i sok od 1 limuna, malo soli.
Služiti ribu uz preljev i salatu po želji.
Skušu očistiti i dobro osušiti. Pospite s malo soli, začina i maslinovim uljem. Staviti da se peče u pećnici na 200 stupnjeva oko 30-tak minuta.
Sitno isjeckati peršin i češnjak, dodati 1 dl maslinova ulja i sok od 1 limuna, malo soli.
Služiti ribu uz preljev i salatu po želji.
POHOVANA RIBA SA PIVOM
POHOVANA RIBA SA PIVOM
- 1 kg fileta oslića
- 3 jaja
- brašno
- pivo
- biljni začin
- aleva paprika
- prezle
- ulje
priprema
Filete oslića posuti mješavinom biljnog začina i mljevene paprike. Ostaviti da odstoji, dok se pripremi masa za pohanje.
U dublju zdjelu umutiti jaja, posoliti, dodati brašno, biti jako gusta masa, pa razrijediti pivom. Gustoća testa treba biti malo gušća od testa za palačinke.
U tavu staviti ulje i parče margarina oko 50g. Staviti da se grije. Svako parče ribe umočiti u masu za pohanje, pa u prezle. Staviti da se prži. Kada jedna strana porumeni, okrenuti da se i druga strana isprži. Prženu ribu poslužiti uz odgovarajući prilog.
SAVJET
Margarin se stavlja da ulje, prilikom prženja ribe, ne prska.
x
Hilandarska čorba od krumpira: Odličan posni obrok
Hilandarska čorba od krumpira: Odličan posni obrok
Ukusna juha koju možete pripremati i na vodi i na ulju
SASTOJCI
- 1 kg krumpira
- 500 g mrkve
- 2-3 glavice luka
- so
- malo ulja
- origano
- peršin
PRIPREMA
1. Krompire i mrkvu oljuštiti, isjeckati na kockice (mrkvu na kolutiće). Propržiti luk na ulju (ako postite na vodi, samo ga omekšajte toplom vodom).
2. U tavu dodajte krumpir i mrkvu, posolite, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Čorba je gotova kad se povrće omekša, a smjesa zgusne.
3. Po želji, na kraju dodajte i isjeckan peršin i malo origana.
Пријавите се на:
Постови (Atom)