Претражи овај блог

среда, 20. април 2016.

PRŽENE POLPETE OD BAKALARA

PRŽENE POLPETE OD BAKALARA

Sastojci:
• 60 dag omekšanog bakalara
• veći korijen celera
• mrkva
• lovor
• luk
• češnjak
• peršin
• luk vlasac
• brašno
• 2 jaja
• krušne mrvice
• 2 krumpira
• maslinovo ulje i ulje za prženje
• sol

priprema:
Bakalar stavite u lonac s puno vode, dodajte pola celera, mrkvu, lovor, očišćen luk i prstohvat soli, te kuhajte 40 minuta.
Izvadite i očistite bakalar pa ga sameljite s malo maslinova ulja i režnjem češnjaka. Dobiveni pire aromatizirajte nasjeckanim peršinom i vlascem. Od pirea oblikujte polpete, uvaljajte ih u brašno pa u umućena jaja i krušne mrvice, ispržite u ulju, ocijedite i stavite na toplo mjesto.

Pola celera i 2 krumpira narežite na tanke trakice, ispržite ih tako da budu hrskave i poslužite s polpetama od bakalara.
Ako želite, uz ovo jelo možete poslužiti i umak od celera: celer skuhajte i samljeti s uljem, vrućim mlijekom, soli i paprom.

domaci medenjaci

domaci medenjaci

Sastojci:
  • 250 g meda
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 ljuska od jajeta mlijeka
  • 1 žličica sode-bikarbone
  • 1 žlica masti
  • brašna po potrebi
  • malo cimeta
priprema:
Omekšati med sa šećerom i sve ostale sastojke dodati i izmiješati.
Potrebno je umijesiti glatko tijesto da se nelepi za ruke.
Tijesto rastanjiti i casom vaditi medenjake.
Malo odmoriti tijesto jedno 15 minuta.
Pecite medenjake na umjerenoj temperaturi, tek da dobiju blago rumenu boju.
Prijatno!
ivor tortekolaci.com

Skuša U RERNI

Skuša U RERNI


Sastojci 

Potrebno je:

  • 3   komada skuše
  • 1   žlica provansalske mješavine začina
  • 2   žlice maslinovog ulja
  • so

PRELIV

  • 1/4   veze peršuna
  • 2-3   češnja češnjaka
  • 1   limun
  • 1 dl   maslinova ulja
  • so

priprema


Skušu očistiti i dobro osušiti.   Pospite s malo soli, začina i maslinovim uljem.  Staviti da se peče u pećnici na 200 stupnjeva oko 30-tak minuta.

Sitno isjeckati peršin i češnjak, dodati 1 dl maslinova ulja i sok od 1 limuna, malo soli.

Služiti ribu uz preljev i salatu po želji.

POHOVANA RIBA SA PIVOM

POHOVANA RIBA SA PIVOM


  • 1 kg   fileta oslića
  • 3   jaja
  • brašno
  • pivo
  • biljni   začin
  • aleva   paprika
  • prezle
  • ulje

priprema


Filete oslića posuti mješavinom biljnog začina i mljevene paprike. Ostaviti da odstoji, dok se pripremi masa za pohanje.

U dublju zdjelu umutiti jaja, posoliti, dodati brašno, biti jako gusta masa, pa razrijediti pivom. Gustoća testa treba biti malo gušća od testa za palačinke.

U tavu staviti ulje i parče margarina oko 50g. Staviti da se grije. Svako parče ribe umočiti u masu za pohanje, pa u prezle. Staviti da se prži. Kada jedna strana porumeni, okrenuti da se i druga strana isprži. Prženu ribu poslužiti uz odgovarajući prilog.                                     




                              SAVJET

Margarin se stavlja da ulje, prilikom prženja ribe, ne prska.

x

Hilandarska čorba od krumpira: Odličan posni obrok

Hilandarska čorba od krumpira: Odličan posni obrok




Ukusna juha koju možete pripremati i na vodi i na ulju
SASTOJCI
  • 1 kg krumpira
  • 500 g mrkve
  • 2-3 glavice luka
  • so
  • malo ulja
  • origano
  • peršin

PRIPREMA
1. Krompire i mrkvu oljuštiti, isjeckati na kockice (mrkvu na kolutiće). Propržiti luk na ulju (ako postite na vodi, samo ga omekšajte toplom vodom).
2. U tavu dodajte krumpir i mrkvu, posolite, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri.  Čorba je gotova kad se povrće omekša, a smjesa zgusne.

3. Po želji, na kraju dodajte i isjeckan peršin i malo origana.