PRZENI OSLIC SA PRELIVOM
POTREBNO JE PRELIV
- 1,5 kg oslića (bijelog)
- 4 žličice suhog biljnog začina
- 1/2 žličice papra u prahu
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice crnog luka u prahu
- 1 žličica ružmarina
- 1/3 žličice čilija u prahu
- 2 žličice mljevene paprike
- Projan brašno
- obično brašno
- ulje
PRZENI OSLIC SA PRELIVOM
POTREBNO JE PRELIV
- 1,5 kg oslića (bijelog)
- 4 žličice suhog biljnog začina
- 1/2 žličice papra u prahu
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice crnog luka u prahu
- 1 žličica ružmarina
- 1/3 žličice čilija u prahu
- 2 žličice mljevene paprike
- Projan brašno
- obično brašno
- ulje
- 4 češnja češnjaka
- 1/2 vezice svježeg peršina
- 80 ml soka od kiselih krastacčića
- ulje
- 4 češnja češnjaka
- 1/2 vezice svježeg peršina
- 80 ml soka od kiselih krastacčića
- ulje
priprema
Oslić oprati, izrezati i očistiti (on je već očišćen - samo da se skine leđni i trbušni zadebljani dio).Začine (izuzev brašna) sve pomiješati i sa time posoliti ribu. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku na jedan sat. Nakon isteka danog vremena ribu uvaljati u mješavinu projanog i običnog brašna (odnos brašna je 1: 1) i pržiti je u zagrijanom ulju, na srednjoj temperaturi. Ispržene parčiće vaditi i redati u oval. Držati na toplom.
Preljev: Ulje u kome se pržila riba ocijediti od taloga (koji je stvoren od brašna). Češnjak i peršin isjeckati sitno. Ulje (oceđeno, od prženja ribe) staviti samo u količini da se isprži češnjak. Čim češnjak malo omekša, dodati, sitno nasjeckani, peršin, promiješati jednu minutu i preliti sa sokom od krastavaca(ili limunom). Sačekati da proključa, pa kašikom preliti poredane komadiće ribe. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta, pa poslužiti.
Oslić oprati, izrezati i očistiti (on je već očišćen - samo da se skine leđni i trbušni zadebljani dio).Začine (izuzev brašna) sve pomiješati i sa time posoliti ribu. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku na jedan sat. Nakon isteka danog vremena ribu uvaljati u mješavinu projanog i običnog brašna (odnos brašna je 1: 1) i pržiti je u zagrijanom ulju, na srednjoj temperaturi. Ispržene parčiće vaditi i redati u oval. Držati na toplom.
Preljev: Ulje u kome se pržila riba ocijediti od taloga (koji je stvoren od brašna). Češnjak i peršin isjeckati sitno. Ulje (oceđeno, od prženja ribe) staviti samo u količini da se isprži češnjak. Čim češnjak malo omekša, dodati, sitno nasjeckani, peršin, promiješati jednu minutu i preliti sa sokom od krastavaca(ili limunom). Sačekati da proključa, pa kašikom preliti poredane komadiće ribe. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta, pa poslužiti.