Претражи овај блог

уторак, 19. април 2016.

PRZENI OSLIC SA PRELIVOM





PRZENI OSLIC SA PRELIVOM



POTREBNO JE                                                                         PRELIV
  • 1,5 kg oslića (bijelog)
  • 4 žličice suhog biljnog začina
  • 1/2 žličice papra u prahu
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice crnog luka u prahu
  • 1 žličica ružmarina
  • 1/3 žličice čilija u prahu
  • 2 žličice mljevene paprike
  • Projan brašno
  • obično brašno
  • ulje


  • 4 češnja češnjaka
  • 1/2 vezice svježeg peršina
  • 80 ml ​​soka od kiselih krastacčića
  • ulje

priprema


Oslić oprati, izrezati i očistiti (on je već očišćen - samo da se skine leđni i trbušni zadebljani dio).Začine (izuzev brašna) sve pomiješati i sa time posoliti ribu. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku na jedan sat. Nakon isteka danog vremena ribu uvaljati u mješavinu projanog i običnog brašna (odnos brašna je 1: 1) i pržiti je u zagrijanom ulju, na srednjoj temperaturi. Ispržene parčiće vaditi i redati u oval. Držati na toplom.

Preljev: Ulje u kome se pržila riba ocijediti od taloga (koji je stvoren od brašna). Češnjak i peršin isjeckati sitno. Ulje (oceđeno, od prženja ribe) staviti samo u količini da se isprži češnjak. Čim češnjak malo omekša, dodati, sitno nasjeckani, peršin, promiješati jednu minutu i preliti sa sokom od krastavaca(ili limunom). Sačekati da proključa, pa kašikom preliti poredane komadiće ribe. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta, pa poslužiti.

Savršen recept za testo za pizzu i izvrsne štapiće sa sirom


Tražite recept za savršeno testo za pizzu koje ćete moći iskoristiti i da napravite štapiće sa sirom i belim lukom? Mi imamo jedan koji će vam savršeno poslužiti.
Na Laurenslatest blogu pronašli smo recept za testo za pizzu za koje Lauren tvrdi da ne može da ne uspe bez obzira na to koliko ste vešti u kuhinji.
Osnovno testo za picu
1 šolja (250 ml) tople vode
2 ¼ kašičice suvog kvasca
1 kašika meda ili šećera
2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ili običnog ulja
3 šolje brašna za hleb i peciva
Za štapiće sa sirom i belim lukom
2 kašike otopljenog putera
2 čena belog luka, sitno naseckanog
¼ šolje izrendanog parmezan sira
120 g izrendanog mocarela sira
  
Umesite testo za pizzu: U većoj posudi za mešanje pomešajte kvasac, med/šećer i toplu vodu. Dobro promešajte i ostavite 10-15 minuta da se kvasac aktivira i počne da peni. Nakon toga dodajte so, ulje i polovinu brašna pa sve dobro izmešajte.
Nakon što ste umešali polovinu brašna, ostatak dodavajte deo po deo dok ne dobijete mekano testo, ali da se ne lepi. Kad ste napravili takvo testo, mesite ga oko šest minuta, to je veoma važno i ne preskačite ovaj deo.
Kad ste testo dobro umesili, stavite ga da se diže 1-2 sata u posudu koju ste prethodno namastili uljem i testo prekrili plastičnom folijom. Nakon toga testo koristiti po vašoj želji za picu ili po našem predlogu za štapiće od sira i belog luka.
Rernu uključite da se greje na 250 C zajedno sa kamenom za picu, ako nemate kamen, veliki pleh za keksiće okrenite naopačke i stavite u rernu da se greje.
Izmešajte otopljeni puter i naseckani beli luk i ostavite sa strane.
Testo na masnom papiru, oklagijom razvaljajte u krug razmere 30-ak centimetara pa ga premažite mešavinom belog luka i putera, pa bogato pospite mocarela sirom i parmezanom.
Zajedno sa papirom testo stavite na zagrejani pleh i pecite 9-10 minuta. Izvadite testo iz rerne, ostavite da se prohladi 1-2 minuta pa secite na štapiće.

Стари рецепт који се чува од заборава: Манастирска ПИТА







Ако брзо, предлажемо да овај рецепт обавезно укључити на столу ...
Састојци текст за:
  • 100 г шећера,
  • 6 кашике џема од кајсије,
  • по шоље сецканог ораха, датума и сувим грожђем,
  • 1/2 л Млаке воде,
  • Сок Рендана кора поморандзе,
  • 500 г кеса,
  • пола кашичице прашка за пециво,
  • лимунова кора,
  • кашика соде бикарбоне,
  • пола кашичице цимета.

За украшавање:
  • 3 кашике кајсија џем,
  • 3 кашике млевених ораха.
МАНАСТИР пита добијено као што следи:

  1. У дубокој посуди сипајте брашно, прашак за пециво, шећер, орахе, термин, суво грожђе, рендани лимунову кору и наранџе, соду бикарбону, цимет и Џем од кајсије, које сте претходно разблажено са неколико кашика млаке воде.
  2. Све добро промешати, сипати сок од наранџе и остатак воде, сипа себи тесто на Бејкер-папира округлом калупу, поравнајте кашиком и пеците у рерни загрејаној на 180 степени око 30 минута.
  3. Колач извадите из рерне, премажите џемом и пеците још 5-10 минута.
  4. Охлађен колач исећи на кришке, поспите млевеним орасима и служити уз кафу или топлу какаоа.

x

пуњени кромпир запецен у рерни

пуњени кромпир запецен у рерни


Изузетно једноставно, али и врло укусно јело
САСТОЈЦИ
  • 9 кромпира
  • 2 црвена лука
  • 5 кашика киселе павлаке (12% масти)
  • 150 г Гауде
  • 5 кришки панцете (ор нецег сувомеснатог мало избору)
  • сол Схов

ПРИПРЕМА
1. Кромпир оперите и кувајте с кором 20-30 минута (зависно од величине кромпира). У сваком случају, не сме се прекуха, јер ће се онда тешко издубити па ће се распадати.
2. Кромпир потом ољуштите, исеците на половине и издубите средину кашичицом, остављајући руб од око пола центиметра.
3. На уљу пропржите ситно сецкани лук. У посуди помешајте екструдованим део кромпира, пржени лук, павлаку и око 100 г ренданог сира. Посолите и побиберите.
4. Напуните смесом екструдованим кромпир, ставите га на папир за печење у већи pleh, поспите остатком сира иу сваки комад утисните комадиће панцете.
5. Пеците у рерни на 200 степени око 20-30 мин док кромпир не поприми лепу жућкасту боју.

POSNA PREDJELA-pite

POSNA PREDJELA


PITA SA KROMPIROM

POTREBNO:   16 tankih kora za pitu, oko 1 kg oljuštenog krompira, ulje, sol, papar;
Podmazati pleh uljem ili margarinom.  U veću posudu narendati krompir, dobro ga ocijediti od vode, posoliti i popapriti.  Poredati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašicicom ulja.  Četvrtu koru posuti naribanim krumpirom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem .  Napraviti 4 jufke.  Peći oko 40 minuta na umjerenoj vatri, dok kore ne porumene.  Ovakva pita će biti još ukusnija ako se narendani i ocedeni krumpir sjedini sa proprženim prazilukom, isjeckanim na tanke kolutove.

PITA s rižom

POTREBNO:   16 tankih kora za pitu, 2 do 3 šalice riže, crni luk, ulje, sol, papar;
Podmazati pleh uljem ili margarinom.  Obariti pirinač u slanoj vodi.  Propržiti luk isjeckan na tanke listiće na malo ulja, a zatim sjediniti ulje i rižu i dobro promiješati.  Dodati još soli ako je potrebno, i papra. Poredati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašicicom ulja. Četvrtu koru posuti rižom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke. Peći oko 30 minuta na umjerenoj vatri, dok kore ne porumene. Umjesto crnog luka možete koristiti i poriluk, a ova pita je vrlo ukusna ako se zajedno s lukom proprži i nekoliko sitno isjeckanih gljiva.     

    PITA SA PRAZILUKOM

POTREBNO: 16 tankih kora za pitu, 6 do 8 poriluka, ulje, sol, papar
Podmazati pleh uljem ili margarinom.  Na ulju propržiti praziluk isječen na tanke kolutove ( 'rezance').  Četvrtu koru posuti proprženim prazilukom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem.  Napraviti 4 jufke.

NAMAZ OD PASULJA I Hren

POTREBNO:   1 veća konzerva crvenog graha ili dvije šalice kuhanog crvenog, ili nekog drugog graha, režanj češnjaka, isjeckan, 1 manja glavica crnog luka, sitno isjeckana, hrena po ukusu, najmanje 1 žličica, a može i više, ulje, ocat, sol , papar, sitno sjeckani peršin;
Sve sastojke pomiješati i propasirati ili koristiti neku od suvremenijih sprava kao što je blender.  Koristiti kao namaz za prepečeni kruh ili posne krekere.  Ovaj namaz se može koristiti i kao preljev za baren riža, ukoliko se napravi da bude malo žitkiji.  Kada se posti na vodi, izostavite ulje, ali tada treba dodati više hrena, octa, ili ajvara, što će smjesu učiiniti malo žitkijom, da bi mogla bolje da se maže.

POSNA PROJA SA LUKOM

POTREBNO: 3 vezice mladog crnog luka, 800 grama kukuruznog brašna, 1 šalica ulja, so, mlaka voda po potrebi;
Očistite i operite luk, pa ga zajedno sa zelenim perima isecite i propržite na ulju.  Prženje treba biti kratko da bi luk samo omekšao. Brašno sipajte u posudu za miješenje, napravite u njegovoj sredini udubljenje, pa sipajte prženi luk pošto ste ga malo prohladila. Dodajte sol i uz dolijevanje ulja i vode počnite mijesite tijesto. Oblikujte proju poslije kratkog mešenja i prestanite s dolijevanjem vode. Podmažite tepsiju ili pleh, pa spustite tijesto i raspljeskajte ga pažljivo po površini da bi dobilo debljinu koju želite. Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije zlatnocrvenkastu koricu.