Претражи овај блог

недеља, 17. април 2016.

POSNI SLATKISI-vise vrsta

POSNI SLATKISI


Kolač od griza i vina

POTREBNO: 250 gr griza, 250 gr mlevenih oraha, 250 gr šecera, 5 dl belog vina, 1 kašika brašna, 4 kašike ulja, kašicica sode bikarbone, morski orašcic, gorka cokolada za preliv, margarin;
Griz, orahe, šecer, belo vino, brašno, ulje, sodu bikarbonu i strugani orašcic izmešati i ostaviti da stoji oko pola sata. Sipati u margarinom  podmazan pleh i peci oko 45 minuta. Kad se kolac ohladi preliti cokoladom rastopljenom sa malo margarina.

Kuglice od pomorandže

POTREBNO: 4 velike ‘jafa' pomorandže sa debelom korom, 150 gr mlevenih badema, 150 gr šecera, 1 strugana jabuka;
Pomorandže dobro oprati, oljuštiti i kore bariti u vodi. Kad voda provri, baciti vodu, naliti svežu i ponovo bariti. Postupak ponoviti oko 10 puta, dok kore ne budu potpuno meke. Ohladene i ocedene kore samleti i sjediniti sa ostalim sastojcima. Smesu ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim od nje praviti kuglice pa svaku uvaljati u kristal – šecer. Držati 24 sata na hladnom pre služenja.

Pita sa višnjama

POTREBNO: 16 tankih kora, 2 tegle višanja bez koštica, ili 750 gr svežih višanja, 1 šolja mlevenih oraha ili prezli, 3-4 kašike šecera, ulje za pomazivanje kora;
Višnje dobro ocediti ako su iz tegle i pomešati sa mlevenim orasima i šecerom. Odvojiti 4 kore, poredati ih jednu preko druge. Svaku namazati uljem, osim poslednje. Na poslednju koru staviti deo fila od višanja pa zaviti. Napraviti 4 jufke i peci na imerenoj vatri oko 40 minuta, ili dok kore ne porumene. Pre služenja posuti šecerom u prahu.

Pita s jabukama

POTREBNO: 16 tankih kora, 6 kiselih jabuka, sok od pola limuna, 1 šolja mlevenih oraha ili prezli, 3-4 kašike šecera, ulje za podmazivanje;
Jabuke oljuštiti i izrendati, ocediti od vode, pa odmah preliti sokom od limuna. Sjediniti sa orasima i šecerom, pa poredati cetiri kore jednu preko druge. Svaku namazati uljem, osim poslednje, na koju se stavlja fil od jabuka. Napraviti tako 4 jufke i peci na umerenoj vatri oko 40 minuta, ili dok kore ne porumene. Pre služenja posuti šecerom u prahu, u koji može da se umeša i jedna kašicica cimeta u prahu.

Baklava

POTREBNO: 1/2 kg tankih kora, 1/2 kg šecera, sok od pola limuna, 400-500 gr mlevenih oraha, 200 gr suvog grožda, 1/2 l ulja , 1 kesica crnog caja;
Preliv:  jedna kašika šecera se proprži na vatri da zagori. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šecera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi cetkom), pa filovati orasima i suvim groždem. Ako je grožde tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu. Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.
Pitu iseci na komade željene velicine, ali ne do dna tepsije. Sipati ulje u sve proseke i peci na 150 stepeni S. Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.
Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv. Kasnije se može dodati ako se želi malo softanija baklava.

Palačinke

POTREBNO: 3 šolje brašna, 2,5 šolje kisele vode, 1 kašika šecera, malo soli, 5 kašicica praška za pecivo, 1 keseica vanilin šecera, ulje;
Pomešati brašno sa kiselom vodom, šecerom, vanilin šecerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije reda kaša. dodati jednu kašiku ulja i još malo promešati. Za pecenje palacinki najpogodnijji je tiganj sa teflonskim dnom. U tiganj sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagreje, sipati oko pola kutlace tecne kaše, taman toliko da pokrije dno tiganja. Kada se jedna strana palacinke ispece, prevrnuti je na drugu stranu. Pre pecenja svake palacinke dodati u tiganj nekoliko kapi ulja.
Gotove palacinke premazati džemom, posuti orasima i šecerom, ili struganim jabukama sa šecerom i cimetom, ili bilo kojim drugim vocem i saviti u rolnu. Po želji, posuti šecerom u prahu.

Tufahije

POTREBNO: 700 gr jabuka, 500 gr šecera, 1 kesica vanilin šecera, 1/2 l vode, sok od pola limuna;
za nadev:
150 gr šecera, 100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama trešanja iz kompota ili slatka, 1 kesica vanilin šecera, 5 banana, 1 limun;
Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljuštiti, pa kašicicom oštrog vrha ili nožem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u kljucalu vodu sa šecerom, vanilin šecerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu. Kuvane i ocedene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati šecer i sok od limina , pa skuvati gust sirup.
Pomešati šecer, vanilin šecer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umucene banane. Sve dobro promešati, nadevati jabuke i preliti ih sirupom. na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota ili slatka.

x

pogačice sa kackavaljem i sunkom

pogačice sa kackavaljem i sunkom

Pogačice sa kačkavaljem i šunkom su pravi izbor za rođendane, ali i druge svečane prilike, jer su  jednostavne, lagane za napraviti, mekane i vrlo dekorativne.

Sastojci
  • 500 g brašna
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 1 paketić svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 100 ml jogurta
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica soli
nadjev
  • 80 g kačkavalja
  • 50 g šunke
  • 70 ml sirnog namaza
  • 1 crvena paprika ili čili papričica
  • priprema
    U toplo mlijeko staviti šećer, kvasac i žličicu brašna.  Ostaviti da kvasac nadođe.
    U zdjeli umutiti jaje, jogurt, ulje i sol.  Dodati mlijeko sa nadošlim kvascem i brašnom pa zamijesiti glatko tijesto. Tijesto pokriti kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom pa ostaviti na toplom mjestu da nadođe oko 30 minuta.
    Nadošlo tijesto ponovo premesiti na brašnom posutoj radnoj površini pa ga razvaljati da bude debljine 1 cm.  Odgovarajućom modlom vaditi krugove tijesta i složiti ih s razmakom na pleh obložen pek papirom. U sredini krugova napraviti udubljenje čašom ili s čim raspolažete u kuhinji.
    Za nadjev umiješati naribani kačkavalj sa sirnim namazom, sitno narezanom šunkom i na kockice narezanom crvenom paprikom ili čilijem ako volite pikantno.
    U sredinu krugova staviti po malo pripremljenog nadjeva.
    Pogačice  peći u pećnici zagrijanoj na 200 ° C oko 20 minuta, odnosno dok pogačice blago ne porumene.

pogaca-posna

pogaca-posna



Mekana posna pogača


U dane posta dobro nam dođe mirisna, mekana posna pogača. Jednostavna i ukusna dopada se odraslima i djeci.
priprema
U 100 ml mlake, gazirane vode staviti šećer i kvasac pa ostaviti da kvasac nadođe.
U većoj zdjeli pomiješati brašno s preostalim sastojcima, dodati nadošli kvasac.  Postupno dodavati preostalu gaziranu vodu i umijesiti glatko, meko tijesto, koje se ne lijepi za ruke.  Pokriti tijesto kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.
Nadošlo tijesto premijesiti na brašnom posutoj radnoj površini i praviti oblike prema prikazanoj slici ili po vlastitoj mašti.  Oblikovati pogaču u podmazan kalup i ostaviti je udvostručiti veličinu.  Prije pečenja mekana posna pogača se premazuje uljem.  Peče se na 200 ° C oko 30 minuta.
Sastojci
  • 800 g brašna
  • 400 ml gazirane vode
  • 30 g svježeg kvasca
  • 3 žličice šećera
  • 3 žličice soli
  • 100 ml ulja

x

Slatke pancerote iz pećnice

Slatke pancerote iz pećnice

Slatke pancerote iz pećnice s džemom od krušaka is orasima su vazdušaste i mekane. Mogu se poslužiti za doručak, večeru ili kao ukusan dodatak uz popodnevnu kaficu.Slatke pancerote iz pećnicePriprema
U zdjeli pomiješati mlijeko, suhi kvasac i šećer i ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira. Kad se kvasac podigne, dodati  jogurt , ulje i razmućena bjelanca. Sve dobro promiješati pa dodati mješavinu brašna, praška za pecivo i soli. Umesiti kompaktno tijesto i ostaviti ga da nadođe, odnosno podupla svoju zapreminu.
Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na dva jednaka dijela. Oba dijela tijesta razvaljati na brašnom posutoj radnoj površini tako da bude debljine o, 5 cm.Okruglom modlicom ili većom čašom iz testa vaditi krugove. Svaki krug dopola premazati džemom od krušaka, odozgo posuti sa sjeckanim orasima pa preklopiti i krajeve pritisnuti viljuškom. Slatkepancerote  slagati u pleh obložen pek papirom i premazati umućenim žumanjcima. Ostaviti ih oko 20 minuta da nadođu pa ih peći u pećnici zagrijanoj na 200 ° C oko 25 minuta.
Sastojci
tijesto
  • 700 g brašna
  • 50 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml jogurta
  • 200 ulja
  • 2 bjelanca
  • 3 žličice soli
nadjev
  • džem od krušaka
  • sjeckani orasi
premazivanje
  • 2 žumanca

patlidzan u paradaiz sosu -na brzinu rucak


patlidzan u paradaiz sosu 


Sastojci: ,2dcl,1 , 3 cena belog luka, 


Priprema:
Patlidzan oprati, isjeci na krugove, posoliti i ostaviti 15-tak minuta da stoji. Ugrejati tiganj pa poredati krugove patlidzana i prziti na suvo sa obe strane dok ne porumeni. Uliti paradajz pire, izmjesati, dodati sitno sjeckani bijeli luk, dodati biber, sjeckani persun i po ukusu jos malo soli.PRIJATNO

POSNI MAJONEZ


POSNI MAJONEZ

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 2 luka
  • 100 gr pečenog susama
  • sok od pola limuna
  • 1 jušna žlica senfa
  • so po ukusu
  • priprema:
    Krumpir i luk skuhati. Zatim štapnim mikserom izblendovati. Dodati sok od lumina, senf, sezam i so po ukusu.Zatim sve to ponovo štapnim mikserom umutiti. .Jako Je prijatnog izgleda i odličnog okusa.PRIJATNO

x

POSNE KIFLICE SA PIVOM



POSNE KIFLICE SA PIVOM



Sastojci

  • 2 dl piva
  • 2 dl ulja
  • prašak za pecivo
  • 100 gr griza
  • 500 gr brašna
  • zaljev:
  • 650 gr šećera
  • 5 dl vode
  • 1 vanilija
  • fil:
  • 3 žlice marmelade po želji
  • 100 gr mljevenih lješnika
  • priprema:
    Prvo skuhati zaljev i ostaviti da se ohladi. Zatim sastaviti sastojke za fil. Umjesiti tijesto od navedenih sastojaka i dobro ga izraditi da bude glatko. Podijeliti na dva dijela i razviti oklagijom. Isjeći na kvadrate cca. 4x4cm. Na svaki kvadratić staviti malu žličicu fila pa uviti kiflicu. Redati u pouljen pleh i peći 30 minuta na 180 stupnjeva, zatim povećati temperaturu na 200 stupnjeva i peći još 10 minuta. Pečeno zaliti hladnim zaljevom. Nakon 15-tak minuta prevrnuti kiflice da i gornja stranica upije zaljev. Prije služenja posuti mljevenim lješnicima.

x

Lasagna bianca

Lasagna bianca      

Difficoltà:
difficoltà 3
Dosi: per 6 persone
Tempo: 45 minuti


Introduzione
La lasagna bianca è una saporita e gustosa variante rispetto a quella classica, con il pomodoro e la carne. Se avete a cena ospiti vegetariani o se volete sperimentare un piatto un po’ diverso dal solito, seguite la nostra ricetta!

Ingredienti

Preparazione
Lavate le zucchine sotto l'acqua corrente e pulite i funghi, raschiando la terra dal gambo con un coltello e pulendoli poi con un panno umido, dopodiché tagliate tutto a cubetti.
Affettate finemente la cipolla, dopo averla accuratamente pulita, e fatela soffriggere in una padella con tre cucchiai di olio.
Quando la cipolla inizia a imbiondire, unite le zucchine e i funghi, salateli e fateli cuocere per 10 minuti a fuoco basso, dopodiché incorporate la panna e proseguite la cottura per 5 minuti, mantenendo bassa la fiamma.

Nel frattempo fate sgocciolare la mozzarella dal liquido di conservazione e tagliatela a dadini.

Quando il sugo di funghi e zucchine sarà pronto, versatene un mestolo sul fondo di una pirofila e distribuitelo bene su tutta la superficie, dopodiché adagiatevi sopra uno strato di lasagne.
Proseguite con uno strato di verdure, sino a ricoprire le lasagne, dopodiché disponete sulla superficie qualche dadino di mozzarella e qualche pezzetto di stracchino.
Continuate in questo ordine sino al completamento degli ingredienti e terminate con un’abbondante spolverata di parmigiano.
Mettete qualche fiocchetto di burro sulla superficie delle lasagne e infornate in forno preriscaldato a 180°C per circa 25 minuti.
Estraete quindi le lasagne dal forno e servitele subito in tavola.
Accorgimenti
Tamponate le verdure con un foglio di carta assorbente prima di farle cuocere in padella, altrimenti potrebbero rimanere molli.
ricetta di www.gustissimo.it

Crepes al radicchio e gorgonzola

Crepes al radicchio e gorgonzola

Crepes al radicchio e gorgonzola

Difficoltà:
difficoltà 4
Dosi: per 4 persone
Tempo: 80 minuti
Note: + 2 ore di riposo del composto per le crepes in frigorifero

Introduzione
Le Crepes al radicchio e gorgonzola sono un classico della cucina francese adattato ai nostri tempi moderni e ormai famoso in tutto il mondo.
Preparazione
Setacciate la farina in un recipiente, aggiungete il sale e, mescolando sempre con una frustina, aggiungete a filo il latte evitando accuratamente la formazione di grumi.
Sbattete le uova e unitele al composto di farina e latte mescolando bene fino ad avere una pastella liscia e fluida.

Dopo aver coperto il recipiente con la pellicola trasparente, lasciate riposare per un paio d'ore.
Al momento della preparazione delle crepes, fate sciogliere il burro a calore molto basso e aggiungetelo alla pastella mescolando energicamente.
Usate la classica padellina da crepes ungendola leggermente di burro, quindi versatevi circa due cucchiai di pastella cospargendola in modo da rivestirne completamente il fondo con uno strato sottile.

Lasciate cuocere a fuoco medio per un paio di minuti, dopo di che girate la crepe, prendendola con la punta delle dita e terminate la cottura.
Quando sarà pronta, mettetela da parte in un piatto. Ripetete l’operazione finché non avrete esaurito la pastella ricordandovi di mescolarla ogni volta.
Lavate e mondate accuratamente il radicchio scartando il gambo e le foglie più rovinate. Quindi tagliuzzatelo grossolanamente.

Scaldate il burro in una padella, aggiungetevi il radicchio, condite con sale e pepe, coprite il tutto e lasciatelo stufare per una decina di minuti.
Tagliate la crosta al gorgonzola, depositatelo in una ciotola, aggiungetevi la panna e fate amalgamare schiacciando con una forchetta.
Dopo aver fatto intiepidire il radicchio, unitelo al composto di gorgonzola insieme a una manciata di parmigiano.

Spalmate su ogni crepes un po' del composto di radicchio quindi piegatele in quattro e allineatele, leggermente accavallate, in una o due pirofile.
Aggiungete una spruzzata di formaggio grattugiato, aggiungetevi sopra il burro fuso e passatele nel forno ben caldo per una decina di minuti.
Accorgimenti
State bene attenti a cospargere in maniera uniforme la pastella sul padellino al momento della cottura.
Idee e Varianti
Se volete preparare una versione light delle crepes al radicchio e gorgonzola potete sostituire quest’ultimo con dello stracchino. Il sapore sarà meno intenso ma lo saranno anche le calorie.
ricetta da www.gustissimo.it

x