Претражи овај блог

понедељак, 25. април 2016.

DOMAĆI BUREK


DOMAĆI BUREK KAO IZ PEKARE I KAO OD ŠALE (UZ DODATAK FETA SIRA)



Domaći burek kao iz pekare i kao od šale..!
Sastojci:
    ½ kg brašna
    300 ml tople vode

      15 gr soli
    fil po želji, predlažem 400 – 500 gr feta sira
    svinjska mast (ili neka druga)

Priprema:
Ono što se navodi kao veoma važno jeste da se testo jako dobro umesi, dok ne postane skroz glatko. Dakle, od brašna, vode i soli umesite glatko testo, meseći ga 30 – tak minuta. Za to može poslužiti mikser sa nastavcima za mešenje ili mini pekara, ako imate program za mešenje testenine (bez dizanja, jer u ovo testo ne ide kvasac). Ja sam koristila taj program, 3×15 minuta i odlično je umešeno testo. U nedostatku tehnike i ruke će sasvim dobro poslužiti ali samo istrajno icon smile Domaći burek kao iz pekare i kao od šale. Kada ste testo dobro umesili, podelite ga na 4 dela i pošteno namažite mašću i od gore i od dole i ostavite na jednako namašćenu radnu površinu da se odmori pola satićka, prekriveno folijom (ili kesicama u mom slučaju). Za to vreme pripremite fil. Ja sam ovaj put koristila neki sitan sir ali definitivno, kako sam gore rekla, feta sir daje mnogo ukusniji rezultat. Dooooobro namastite radnu površinu.


        Uzmite prvi komad testa, još ga dobro namastite od gore i dole i razvlačite ga nežno rukama po maaaasnoj podlozi, koliko god možete. Kako ženica reče u receptu, može se desiti da pukne a to se meni naravno i desilo. No, to nije nikakav problem. Krajeve testa takodje rastanjiti što bolje možete a ako ne ide, možete ih i odseći. Kada ste rastanjili prvu koru, savijte je u kvadrat i pažljivo odložite sa strane. Uzmite drugu koru i ponovite sve što i sa prvom, sem smotavanja. Onda postavite smotanu prvu koru na ovu drugu i pospite polovinom fila. Sada presavijte drugu koru preko fila, savijajući preko ćoškova, da se izbegne da dobijete konačan proizvod icon smile Domaći burek kao iz pekare i kao od šale kvadrat. Ponovo odložite pažljivo sa strane. Ponovite postupak rastanjivanja treće kore, uzmite odložene smotane dve kore, postavite ih na treću, pospite ostatkom fila, ponovo smotajte preko prve dve i odložite.
    Na kraju, razvucite četvrtu koru kao prethodne tri, uzmite smotane tri, stavite na razvučenu četvrtu koru i zamotajte četvrtu preko smotane tri. Stavite u okruglu (a i ne mora) tepsiju i pravac u lernu ugrejanu na 200°C na pečenje sve dok burek ne porumeni a to bude nekih 30 – 40 minuta. Kada je gotov, prevrnete ga na tanjir, isečete na komade i uživate u bureku koji ste potpuno sami pripremili!!! Prijatno i verujte, recept je zaista odličan! Potrebna je samo volja i hrabrost za prvi put!

Izvor: www.kuvajmo-blogovski.com

x

SUPER BRZE KIFLICE BEZ JAJA ZA 15 MINUTA


SUPER BRZE KIFLICE BEZ JAJA ZA 15 MINUTA


Brze su koliko vi brzo možete zamijesiti, dok se pećnica grije one se dižu!
Sastojci

     600g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo
     1 žličića soli
     1 dl ulja

      1 kiselo vrhnje
     1 suhi kvasac razmućen u
     2 dl toplog mlijeka

Priprema

    Zamijesite tijesto, razvaljajte krug, režite trokutiće, motajte kiflice.
    Dok se pećnica zagrije na 180C kiflice se “odmaraju”.

     Premazati jajetom i peći 15 minuta.
    Izvor:   www.coolinarika.com

x

KOLAC SA VISNJAMA

KOLAC SA VISNJAMA




Sastojci 
5 jaja
1,5 čaša šećera (300 gr)
1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
1 čaša ulja (170 gr)



2 čaše brašna (270 gr)
1/2 kesice praška za pecivo
400 - 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
vanil šećer
čaša = 2 dl

Priprema
1.
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
2.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
3.



Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga 30 do 35 minuta, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
4.

Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.

IZVOR SDRAVA KUHINJA

x

PITA

PITA 



Sastojci
2 jaja
2 kasike ulja
200 ml. mlijeka
100 ml. vode
1 prask za pecivo
so



100 gr. kukuruznog brasna
150 gr. bijelog brasna
Preliv:
4 jaja
150 gr. pavlake
100 ml. vrhnja za kuhanje

Priprema
1.
Izmutite jaja i ulje.
Dodajte mlijeko,vodu i so pa ponovo mutite.
Dodajte oba brasna i prasak za pecivo pa izmutite da se smjesa fino sjedini.



Tepsiju nauljite,zagrite pa u nju istresite tijesto. Pecite na 400F-200C dok livaca nebude gotova.
Izmutite jaja,pavlaku i vrhnje za kuhanje pa prelite preko gotove livace.
Vratite u pec da se jaja zapeku,maknite iz peci,isjecite na kocke i premazite sa malo pavlake.

Servirajte uz casu kefira ili kiselog mlijeka.

IZVOR http://brzoiukusno.blogspot.it/

x

KREKERI

krekeri



prefini, kaaaao pamuk su
Sastojci
za tijesto
400 g brašna
1 dl mlijeka
1 dl jogurta



1/2 dl ulja
1 kom jaje
10 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
za premazivanje
1 kom žumance
1 kašika ulja
po potrebi susam, mak i sl.

Priprema
1.
Kvasac i šećer izmiješati pa preliti mlakim mlijekom i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati so i ulje pa izmiješati, dodati mlak jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodavati brašno, postepeno, pa zamijesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom da naraste.
2.
Nadošlo tijesto premijesiti pa ga istanjiti u kvadrat 35 x 35 cm. isjeći na trakice široke do 1,5 cm. i saviti pužića, kraj trakice saviti ispod tijesta.



3.
Pužiće stavljati u pleh obložen papirom za pečenje sa malim razmacima između njih.
4.
Premazati žumancetom izmućenim sa malo ulja i posuti susamom. Ostaviti da još malo narastu, dok se rerna zagrije
5.

Rernu zagrijati na 220 C staviti pužiće i smanjiti na 200 C peći 20 -25 min ili po potrebi

IZVOR http://brzoiukusno.blogspot.it/

PEČENE KROFNE SA JOGURTOM, MEKANE KO DUŠA... RECEPT KOJI UVEK USPEVA

PEČENE KROFNE SA JOGURTOM, MEKANE KO DUŠA... RECEPT KOJI UVEK USPEVA


Pre nego počnete da pravite ove pečene krofne treba naravno da znate da one ni u kojem smislu nisu kao one koje pečete u ulju.
Potrebno:
1,5dl jogurta-zasto jogurt a ne mleko?Zato što sam u trenutku imala jedino tu adekvatnu zamenu za mleko, kako inače ide u receptu.
 20gr svežeg kvasca
75gr šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75gr otopljenog maslaca ili margarina
oko 450gr oštrog brašna



i još:
oko 50gr istopljenog maslaca
 kristal šećer

Priprema:
U 1dcl mlake vode rastopite kvasac sa kašikicom šećera i malo soli.
Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke.
Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.
Potom razvijte testo oklagijom, i vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove-krofne.
Testo u principu treba da razvijete na debljinu od 1cm, ali ja volem kada je to malo deblje.
 Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Krofne ostaviti da narastu duplo.Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene.



Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.
Najbolje su kada su tople.
Pravila za uspeh!!!
-testo nikako ne sme biti tvrdo
-testo-krofne se moraju uduplati kpre pečenja
-krofne dobro premazati rastopljenim margarinom
-doobro uviti u kristal šećer
izvor http://brzoiukusno.blogspot.it/

РОЛАТ ОД ОРАХА


РОЛАТ ОД ОРАХА



 неколико рецепата из 1960-их: 
"Роловани орах 
- ролне: Додај na свако јаје на 5 грама шећера, 5 грама брашна и 2 кашике воде и 1 у праху (прах) и можете направити малу ролну три јаја, а може и велики горе 6 јаја. 
- Фил ораха пециво:. 20 грама шећера, 25 грама ораха, 15 грама маслаца и један од ваниле (шећер) шећер и Путро добру израду (и промешати) затим додати орахе и ванилу и saviti rola

x

Fagottini alle verdure

Fagottini alle verdure

Fagottini alle verdure
Vegetariano
Filtra ricette simili
Difficoltà:
difficoltà 2
Dosi: per 10 pezzi
Tempo: 55 minuti

Introduzione
Piccoli appetizer ripieni, ideali per un aperitivo, questi fagottini racchiudono al loro interno un cuore morbido di verdure e formaggio.
Preparazione
Cominciate questa ricetta preparando la pastella per le crespelle: setacciate la farina e mettetela in una terrina, poi unitevi il latte a filo mescolando; incorporate anche le uova e continuate a mestare per evitare la formazione di grumi, infine aggiungete un pizzico di sale. Quando avrete ottenuto una pastella piuttosto liscia, mettetela a riposare in frigorifero per 30 minuti.

Nel frattempo lavate le zucchine e la melanzana e tagliatele a cubetti molto piccoli; scaldate un filo d’olio in padella e fatevi rosolare per 2 minuti l’aglio sbucciato e schiacciato. Togliete l’aglio e mettete in cottura le zucchine e la melanzana lasciandole andare per 10 minuti e aggiustandole di sale e pepe.
Una volta cotte, toglietele dalla padella e tenetele da parte in una terrina.

Occupatevi della preparazione delle crespelle: scaldate un padellino antiaderente e versatevi all’interno 1 mestolo di pastella; fate cuocere la crespella 1 minuto circa, poi giratela e terminate la cottura per altri 30 secondi; preparate le altre crespelle e adagiatele in un piatto man mano che saranno pronte.

Terminata la preparazione delle crespelle, riprendete la terrina con le verdure saltate in padella e unitevi la menta e l’erba cipollina lavate e tritate (tenete circa 8 fili di erba cipollina interi da parte), poi incorporate la ricotta mescolando con un cucchiaio per qualche minuto.

A questo punto farcite ciascuna crespella con 2 cucchiai di ripieno, poi richiudete a fagottino e legatelo con 1 filo di erba cipollina; preparati tutti i fagottini, adagiateli in una teglia foderata con carta da forno e cuoceteli a 180°C per appena 5 minuti (se l’avete, azionate la funzione grill).

Estraete i fagottini dal forno e serviteli caldi in tavola.
Accorgimenti
Il passaggio in forno dei fagottini servirà solo per renderli leggermente dorati: non lasciateli per troppo tempo per evitare che si brucino.

Il numero di fagottini che otterrete con le dosi indicate di farina, latte e uova, dipenderà molto dallo spessore delle crespelle che andrete a preparare: decidete in base alle vostre preferenze!
Idee e varianti
Questi fagottini possono essere farciti anche in altri modi: utilizzate ad esempio del radicchio saltato in padella con dello speck o della verza insaporita con della pancetta!
izvor www.gustissimo.it

x

Lasagne ai carciofi

Lasagne ai carciofi

Ricetta Lasagne ai carciofi
Vegetariano
Filtra ricette simili
Difficoltà:
difficoltà 3
Dosi: per 4 persone
Tempo: 50 minuti
Introduzione
Le lasagne ai carciofi sono una variante leggera pensata per accontentare anche i palati più esigenti.

Ingredienti

Preparazione
Pulite i carciofi privandoli delle foglie più dure e della barbetta che si trova al centro. Tagliateli a listarelle e saltateli in padella con olio, aglio e mezzo bicchiere di acqua, lasciandoli ammorbidire, dopodiché spegnete il fuoco e teneteli da parte al caldo.

Scottare le lasagne in acqua bollente e salata per appena 2 minuti, poi scolatele e disponetele su un canovaccio pulito, distanziandole fra di loro, in modo che non si attacchino l'una all'altra.

Ungete una teglia da forno e versatevi un mestolo di besciamella, distribuendola sul fondo. Adagiatevi un primo strato di lasagne e ricopritelo con carciofi, un poco di Parmigiano, qualche pezzetto di provola e un paio di cucchiai di besciamella. Continuate a disporre gli strati fino a esaurire gli ingredienti. Terminate con una bella spolverata di Parmigiano e qualche fettina di provola.

Infornate a forno già caldo a 180°C per circa 20-25 minuti.
Accorgimenti
Fate scottare 1 o 2 lasagne per volta, in modo che non si attacchino nella pentola. Per lo stesso motivo, aggiungete un cucchiaio di olio nella pentola d'acqua bollente.
Idee e varianti
Potete aggiungere ai vari strati di lasagne della pancetta (150 grammi circa), se di vostro 
gradimento.
izvor www.gustissimo.it

Колачи из бакине биљежнице!


Колачи из бакине биљежнице! 





"Orahovi pužići
- 35 dkg brašna, 4 žutanjka, 25 dkg margarina, 2 žlice šećera 1 germa. Razmoći germu u 4 žlice mleka i 2 žlice brašna. Fil: 20 dkg oraha, 25 šećera, sneg od 4 belanka. Izradi testo i natanko razvaljaj i maži fil i nafrči kao roladu i reži. I peći."

"Čupavi roščići
- 28 dkg šećera, 28 dkg oraha (mljevenih) i 2 jaja zamjesi te to oblikuj u roščiće i uvaljaj u krupno iseckane orahe. Peći na laganoj vatri oko 20 minuta."

"Micika
- 14 dkg (može i 20) margarina, 14 šećera, 14 oraha, 7 brašna. 4 belanka i margarin dobro izmešati, dodaj šećer, i sneg zatim dodaj orahe i brašno. Stavi u namazanu (s masti) tepsiju i kada je pečeno na pola dodaje se fil 14-20 dkg šećera dobro mešati sa 4 do 5 žumanjaka i namaže gore i peče, kada je pečeno dobro se ohladi. I stavi gore opet fil 7 dkg šećera, 7 margarina, 7 oraha izmešati i s 2-3 žlice mleka pofuriti i dobro izmešati i opet namazati na kolač."

"Knegli
- 30 dkg sira, 3 jaja, 6 žlica grisa, 1 žlicu brašna. Jaja istuči onda dodati sira, grisa, brašna i dobro izmešati i kuhati. Neka stoji 1 sat - žlicom metati u vrelu vodu. Ispeći mrvice i knegli se u nju uvaljaju i poliju vrhnjem."

"Kifljini
- 1 šalica vrnja, 1 jaje, pol germe. 1 šalica masti pol šalice cukora, malo soli i vaniliju. Sve zamesiti."

"Kifle
- 1 l brašna, 4 žlice ulja, 3 dec. mleka, 1 germa, 1 žlica soli, 1 žlica šećera. Zamesiti i složiti kifle. Premazati s mešanom masti i jajetom. I peći."

"Vanilij kifli
- 28 dkg brašna, malo soli, malo praška (za pecivo, jedan) - 21 dkg putra, 1 jaje, malo vrhnja - 10 dkg oraha - 7 dkg šećera. Zamijesi. Pečene valjaj u šećeru."

x

Cestini di patate con salmone

Cestini di patate con salmone

cestini di patate con salmone
cestini di patate con salmone
Ingredienti:
  • 500 grammi di patate
  • 4 cucchiai di farina
  • 3 cucchiai di formaggio grattugiato
  • un uovo
  • 200 grammi di yogurt greco o formaggio cremoso
  • 150 grammi di salmone affumicato
  • qualche stelo di erba cipollina
  • sale
Preparazione: Pelate le patate. lavatele e fatele bollire per 20 minuti in acqua bollente salata. Scolatele e riducetele a purea con uno schiacciapatate in una ciotola. Aggiungete alle patate l’uovo, il formaggio grattugiato e la farina. Mescolate bene. Preriscaldate il forno a 190°. Foderate una teglia con carta da forno. Ora aiutandovi con una sac-a-poche a bocchetta larga e liscia preparate i Cestini di patate: fate dapprima un disco di 5 cm di diametro sul foglio di carta forno e poi tutt’intorno una cornice alta 3 cm. Fate cuocere i Cestini di patate nel forno caldo per 12-14 minuti.  Lasciateli raffreddare e poi con una sac-a poche riempiteli con lo yogurt greco o il formaggio cremoso che preferite. Tagliate delle striscioline larghe 2 cm dal salmone affumicato, arrotolatele e con esse decorate i Cestini di patate, lasciandole affondare leggermente nello yogurt. Terminate decorando i Cestini di patate con salmonecon qualche stelo di erba cipollina.