Претражи овај блог

петак, 15. април 2016.

PUNJENE TIKVICE! GOTOVA VEČERA ZA POLA SATA

PUNJENE TIKVICE!  GOTOVA VEČERA ZA POLA SATA





SASTOJCI
6 – 8 tikvica
2 glavice crnog luka
1/2 kg mlevenog mesa
3 čena belog luka
1 jaje

1 šoljica pirinča (skuvanog)

ZA BEŠAMEL
1 i 1/2 kašika brašna, malo ulja
1/2 l mleka
5 čaša kiselog mleka
malo mirođije
začini (so, biber, vegeta)
150 gr gaude

PRIPREMA
1.
Mleveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati obaren pirinač, beli luk i jaje.
2.

Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
3.
Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.
Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mleko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuvati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi.
4.
Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica , u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom.
5.
Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati sa kiselim mlekom.

http://www.coolinarika.com/

x

TULUMBE



TULUMBE

1 dcl ulja
4 dcl. vode
prstohvat soli
300 gr brašna
pola praška za pecivo
4 jaja
preliv
1 kg šećera
1 l vode
1 limun
Priprema

staviti vodu i ulje da provri, dodati so, pomeriti sa vatre i dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo, ostaviti da se na pola ohladi i onda dodati jaja i sve dobro sjediniti, staviti masu u špric i istiskivati na pleh podmazam margarinom, staviti da peče i kad je pečeno zaliti hladnim prelivom.

x


LEDENE BELE KOCKE SA BANANAMA! PREDIVAN KREMAST KOLAČ ZA SVE SLATKOLJUPCE KREMASTIH KOLAČA....





Sastojci

Kora:
7 belanaca
7 kašika brašna
100 g. šećera
1/2 kesice Praška za pecivo Docela

Za prelivanje kore...
2 dl. mleka
2 kesice Vanilin šećer Dolcela

Fil
8 dl. mleka
8 kašika šećera
7 žumanaca
3 kašike gustina
2 kašike brašna
2 kesice Vanilin šećer Dolcela
250 g. margarina ili putera
100 g. šećera u prahu
3 veće banane
2 kašike kakaa u prahu Dolcela

Priprema
1.
Koru ispeći od belanaca, brašna, šećera i praška za pecivo na 200 stepeni 25 minuta. Vrelu koru preliti vrelim mlekom i vanilom. Ohladiti koru.

Fil: 8 dl mleka da provri, pre nego što ćemo da stavimo mleko na vatru odvojiti 6 kašika hladnog mleka pa ga promešati sa žumancima, šećerom, brašnom, gustinom i vanilom.
Skuvati gust krem, ohladiti pa kremi dodati umućen margarin sa 100 g šećera u prahu.

Na ohladjenoj kori staviti tanak sloj fila pa preko fila iseckane banane na kolutove, poredjati ih pa preko banana sa sitnom cediljkom sipati kakao. (2 kašike kakaa)

Preko banana staviti ostatak fila.
Odozgo može umućen šlag ili topljena čokolada.
Ja sam istopila 200 g bele čokolade sa 2 kašike ulja i prelila preko kolača.
izvor jedinstveni-recepti

PUNJENE PAPRIKE U LISNATOM testu

PUNJENE PAPRIKE U LISNATOM 








SASTOJCI
8 kom dugačke paprike
500-600 gr. svježi sir
vezica peršina
malo soli,papra
5oo gr. lisnato tijesto
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje

PRIPREMA
1. Paprike ispecite na električnu ploču, kad se ohlade oljuštite ih. Na jednu stranu paprike napravite rez kao đep i to ne do kraja i kašikom izvadite semena.

2. Napunite punjenjem po želji, mleveno meso,krompir,sir.Ja sam ih mješavinom od sira,peršina i soli.

3. Lisnato ...treba vam manje od 500 gr. za 8 paprika,nešto će vam ostati.Razvucite ga i narežite trakice kojima obmotate paprike.Namažete ih izmučkanim jajetom i posujete susamom.Pecite ih u tavi na papir za pečenje na 180 stepeni oko 30 min dok lisnato lepo ne dobije boju.

Napomena..važno:
Na paprike napravite samo 1 rez kao đep i to ne do kraja jer će vam sir isteći i natopiti odozdo lisnato tijesto.Tako da kad ih pečete mora da bude otvor paprike gore.Isto tako mora sir da bude suh i bez vode, malo ga ocjedite i obrišite papirnatim ubrusom jer tekom pečenja pustit će vam vodu.

Ako želite paprike puniti faširanim mesom, propržite glavu luka, dodajte mleveno meso i izdinstajte ga skoro do kraja.Onda će se još jednom zapeči u pečnici.

Izvor: coolinarika.com

BRZE LEPINJE SA JOGURTOM I SIROM AKO NISTE PROBALI OBAVEZNO PROBAJTE DJECI OMILJENE

BRZE LEPINJE SA JOGURTOM I SIROM AKO NISTE PROBALI OBAVEZNO PROBAJTE DJECI OMILJENE



SASTOJCI
500g glatkog brašna
1 jaje
250ml vode
1/2 kockice kvasca
3 žlice ulja
1 žličica šećera
1 žlica soli



premaz
200ml čvrstog jogurta
1 jaje
1 žlica ulja
origano ili vlasac,sol
100g gaude

PRIPREMA
Od navedenih sastojaka umjesite mekano tijesto.

Neka se diže sat vremena


Tijesto je dosta mekano pa dobro pobrašnite površinu na kojoj ćete formirati lepinjice,otprilike 10-12 komada.

Svaku premažite premazom od jogurta,jaja, začina i pospite ribanim sirom

Neka odstoje 10 minuta.

pecite ih na 220 stupnjeva(na gornjoj) otprilike 10 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici

Poslužite tople uz jogurt ili kiselo mlijeko

Izvor:http://www.coolinarika.com

x

krem corba OD PRAZILUKA I KROMPIRA

krem corba  OD PRAZILUKA I KROMPIRA


Sastojci

   4 osobe
  • 200 gr praziluka
  • 3 kom  većih krumpira
  • 2kom mrkve
  • šareni buber (po vašem ukusu)
  • vegete ili soli (po potrebi)
  • sitno nasjeckan peršinov list
  • 5 žlica vrhnja  za kuhanje
  • priprema

    1. 1.
      1,5l vode, dodajte krumpir i poriluk nasjeckan na sitne komadiće.
      Kuhajte  na srednjoj vatri dok povrće u potpunosti ne omekša.
    2. 2.
      Povrće izvadite i izmiksajte, možete ostaviti nešto povrća neusitnjeno do kraja, ljepše će izgledati :) zatim vratite povrće, dodajte 5 žlica vrhnja za kuhanje i začinite juhu sa šarenim paprom, sitno nasjeckanim peršinovim lišćem i kuhajte sve skupa 5 minuta, probajte juhu i po vašem ukusu je dodatno začinite sa soli ili vegetom. odlicna je probajte, PRIJATNO

x

SALATA OD HOBOTNICE

SALATA OD HOBOTNICE

Sastojci

   4 osobe

Priprema


    1. Skuhati krakove hobotnice oko 30-ak minuta, ohladiti, nasjeckati.

      Krumpir skuhati u ljusci, nasjeckati na kockice.

      Narezati crveni luk, češnjak.

      posudi pomiješati aceto balsamico, maslinovo ulje i 4-5 žlica tekućine u kojoj se hobotnica kuhala, preliti preko hobotnice i krumpira, dodati par kom crnih maslina, promiješati i pustiti da se bar sat vremena prije posluživanja u frizderu prozmu svi ukusi


  • Poslužiti kao predjelo uz dobro belo vino,PRIJATNO

posna pljeskavica od povrca-dobra za dijetu

posna pljeskavica od povrca


Što je potrebno:
  • 300 g brokule,
  • 2 krumpira srednje veličine,
  • 1 batat, slatki krumpir,
  • 2 žlice naribanog sira (mliječnog ili biljnog),
  • 2-3 žlice maslinovog ulja,
  • sol, papar i ljuta tucana paprika po ukusu
  • Krumpir skuhajte u ljusci. Brokula blanšrajte: u kipuću vodu stavite cvjetove brokule koje ste razdvojili na manje komade i kuhajte 2-3 minuta. Odmah ga procijedite i ostavite da se malo ohladi i prosuši.
    Napomena: vodu u kojoj ste kuhali brokulu ne morate baciti. Tu vodu možete iskoristiti i kuhanjem donjeg drvenastog dijela brokule i dodavanjem nekog drugog povrća (kao npr. Šaragarepe, celera, i sl.) Napraviti juhu od povrća.
    Pećnicu uključite da se zagrije na 250 ° C.Skuvani krumpir ogulite i naribajte na krupniju trenicu u dublju zdjelu. Dodajte mu brokula isjeckan na sitnije komade. Dodajte i ulje, sve posolite, začinite po ukusu i promešajte.U tepsiju obloženu papirom za pečenje, žlicom vadite i pravite pljeskavice. Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 10 minuta dok se pljeskavicama ne napravi korica.Poslužite tople kao prilog mesu ili u posnim danima uz ribu.PRIJATNO

cufte od piletine u umaku od kikirikija

Ćufte od piletine u umaku od kikirikija


  • 500 g mljevenog pilećeg mesa (ili neka druga vrsta mesa koja vam više odgovara),
  • 1 mladi luk (ili malo zelenog dijela poriluka),
  • 1 režanj češnjaka,
  • 1 jaje,
  • 2 žlice prezle,
  • sol, papar i ljuta paprika.
  • Za kikiriki umak:
    • 2 žlice maslaca od kikirikija (ili sitno samljevenog kikirikija),
    • 1 žlica ulja,
    • 1 žličica curry začina,
    • 1 šalica pileće juhe,
    • malo svježeg peršinovog lista,
    • sol i papar po ukusu.
    • Pećnicu uključite da se grije na 250 ° C.
      Od mljevenog mesa, prezle, jaja i začina umijesite ćufte, točnije, sve dobro izmiješajte. Da bi vam se smjesa manje ljepila za ruke, prvo ih namočite vodom i vadite kuglice mesa i pravite ćuftice. Svaku ćuftu uvaljajte u krušne mrvice i slažite na tepsiju obloženu papirom.
      Tepsiju s ćuftama stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10-15 minuta dok ćuftice ne porumene
    • Za to vrijeme, dok čekate da se ćufte ispeku, u šerpu na ringli stavite sve sastojke za umak.Promiješajte i na tihoj vatri ostavite da provri. Pečene ćufte izvadite iz pećnice i iz tepsije prebacite u skuhan umak, kratko prokuhajte i poslužite uz prilog po želji ...
      pilece cufte u kikiriki sosu 3
    • PRIJATNO

MASLINKE KONZREVIRANE

MASLINKE KONZREVIRANE


KONZERVIRANJE ZELENIH MASLINA  
Masline za konzerviranje beru se kad plodovi postignu punu krupnoću i boja im prelazi iz zelene u zlatnožutu.  Beru se ručno, a za konzerviranje samo zdravi, neoštećeni plodovi. Prevoze se u plitkim letvarica i po mogućnosti bi ih odmah trebalo preraditi.  Odgorčavaju se 1, 8-postotnom otopinom tehničkoga natrijeva hidroksida lužine uz dodatak 2-postotne kamene kuhinjske soli.  Odgorčavanje pri temperaturi 20-25 C traje oko 12 i više sati ako su masline krupne.  Smatra se da su masline odgorčena kad lužina prodre do 2/3 koštice. plodovi se ispiru od ostatka lužine tehnološkom vodom 3 - 4 dana mijenjajući je svakih 12 sati.  Potom se stavljaju u salamuru otopina kuhinjske soli (8-10-postotne). 
Tako se odgorčavaju i crne masline.  To je brz način vezan uz kemikalije, što otežava rad u malom kućanstvu, pa se može primijeniti i stari način konzerviranja zelenih maslina. Zeleni se plodovi umiješaju i umoče u kašu pepela i vapna i drže dok im meso ne požuti do koštice.  Za 10 kg plodova uzima se 6 kg pepela i 3 kg vapna.  Plodove potom valja oprati i staviti u vodu 8-10 dana.  vodu treba mijenjati svaki dan.  Kad se kušanjem ustanovi da meso više nema okus na lužinu, vodu izlijte, a nalijte 10-postotnu salamuru uz dodatak koromača ili lovorova lišća. plodovi moraju biti posve uronjeni u tekućinu, jer inače mijenjaju boju  
KOZERVIRANJE crnih maslina  
Jedan je od najlakših i najjednostavnijuh načina konzerviranja crnih maslina suho soljenje, mokro soljenje i sušenje, a plodovi moraju biti ujednačeno zreli i zdravi.  U Dalmaciji se zrele masline često konzerviraju suhim načinom soljenja.  Stavite ih u platnenu vreću ili PVC-vreću i pola minute do najviše jedne minute uronite i držite u kipućoj vodi.  Potom ih uronite odmah u hladnu vodu i poslažite u staklenke, a svaki sloj pospite kuhinjskom morskom solju, tako da na 1 kg plodova dodane 5-8 dag soli. 
Možete po želji dodati i usitnjene začine - lovor, ružmarin ili komorač. Napunjenu staklenku povremeno protresite kako bi iz njih što prije iscurila vegetabilnim voda, jer ta im voda i daje gorčinu.  Ta voda mora prekriti plodove, jer ih tako i djelomično konzervira. Prije upotrebe možete masline preliti maslinovim uljem. Ako masline želite čuvati dulje, u tu izlučene vodu možete dodati neki od konzervansa. pri mokrom soljenju postupak je isti kao i pri suhom. u kipuću vodu uronite masline malo dulje od dvije do tri minute i odmah potom uronite u hladnu vodu. Pri tom se postupku sol dodaje kao otopina, tj. salamura u koncentraciji 5-8 posto, odnosno 50-80 dag na 10 litara vode. Prvih šest do osam tjedana, svakih 6-7 dana salamura se mijenja dok se ne prestane pjeniti. Poslije toga stavite plodove u staklenku sa salamurom uz dodatak po želji nekoliko zrna papra, lovora ili komorača. Masline se mogu sušiti u peći 6-8 sati na 50 C tako da u plodovima ostane 25-30% vlažnosti. Možete im po želji dodati i aromatično-začinsko bilje i malo ih posoliti dok se peku. Najbolje je to raditi u krušnim pećima. Osušene masline malo posolite i po želji nalijte ulje i stavite ih u staklenku.