Претражи овај блог

четвртак, 2. јун 2016.

Džem od kajsija-bez konzervansa



Džem od kajsija

0
  •  Džem od kajsija
Džem od kajsija
Recept za domaći džem od kajsija. Bez konzervansa, bez ikakvih veštačkih dodataka, jedna od najzdravijih poslastica za vaše ukućane.
Potreban materijal za džem:
  • 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
  • 2kg šećera (najviše)
Postupak priprema džema:
Kajsije presečene na pola poređati u šerpu adekvatne veličine.
Šerpu staviti na ringlu, poklopiti i kuvati kajsije tako poklopljene oko 15 minuta na većoj temperaturi uz često mešanje da ne zagore. Nikakva tečnost se ne dodaje jer kajsije odmah puste sok.
Kuvanje džema od kajsijaSkinuti poklopac sa šerpe i kuvati još oko 1 sat uz mešanje da ne zagori. Dodati šećer uz mešanje i kuvati još oko 20 minuta. Nakon tih 20 minuta, sipati džem u čiste vruće tegle koje su prethodno u rerni zagrejane na 70 °C. Vaditi jednu po jednu teglu iz rerne, da se ne bi ohladile. Džem mora da se sipa u vruće tegle. Tegle napuniti džemom do vrha, sačekati malo da se džem slegne, pa dodati još ako ima mesta. Poenta je da tegla bude 100% puna, tako da prilikom stavljanja poklopca ne ostane vazduha u tegli. Tegle pažljivo zatvoriti (dobro stegnuti poklopce) pa ih okrenuti sa poklopcem na dole. Ako je voće zdravo, tegle čiste i dobro zatvorene, konzervans ne treba dodavati. Džem neće iscureti, a neće se ni pokvariti.
Džem od kajsija u teglamaTegle sa džemom se drže okrenute na dole, sve dok se ne otvore.
Držeći tegle okrenute naopačke održavamo vakum i sprečavamo kvarenje džema.
Do konzumacije, tegle sa džemom je poželjno čuvati na tamnom i hladnom mestu, podrum je idealan.
1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (12 ocena, prosečna ocena: 4.58 od 5)

x

Нема коментара:

Постави коментар