Претражи овај блог

субота, 9. април 2016.

PLJESKAVICE OD PILETINE I SAMPINJONA


PLJESKAVICE OD PILETINE I SAMPINJONA
 450 g pilećeg filea
1glavica luka
100grama sampinjona
so,biber
ulje
priprema
narezani file,luk,i sampinjone zacinite,
pa izmiksirati u blenderu.
oblikovati pljeskavice i peci na zagrejanom
ulju.Prijatno!

Pancakes miele e Nesquik

Pancakes miele e Nesquik

» Dolci » Pancakes miele e Nesquik



ingredienti per 8 persone

200 ml di latte intero
15 gr di zucchero
125 gr di farina
2 uova
25 gr di burro
5 gr di lievito in polvere
50 gr di Nesquik
60 gr di miele
Preparazione 
Step 1 In una ciotola montate i tuorli con lo zucchero, il Nesquik, il burro fuso, il latte ed il lievito.
Step 2 Montate a neve gli albumi e aggiungeteli al composto.
Step 3 Versate una cucchiaiata di composto in una padellina antiaderente e cuocete a fuoco medio circa 2 minuti per lato.
Step 4 Decorate con miele e zucchero a velo.

x

PREBRANAC

PREBRANAC

Prebranac

POTREBNO:  400 gr pasulja ‘tetovca', 3 glavice luka, 1 šargarepa, so, biber, ulje;
Oprati i potopiti pasulj da stoji dva sata. Skuvati pasulj i sacuvati oko 2 šolje vode u kojoj se pasulj kuvao (najbolje voda sa dna posude, jer sadrži više taloga). Namazati pleh uljem. U tiganju propržiti na ulju luk isecen na tanka rebarca. dodati kuvan pasulj i sve dobro promešati. Ako se želi ljut prebranac, dodati sitno iseckanu ljutu papricicu. Zatim sve prebaciti u pleh, dodati oko 2 šolje tecnosti u kojoj se kuvao pasulj i peci na umerenoj vatri oko 30 minuta.Dodavati još vode ili tecnosti od pasulja u toku pecenja ako se pasulj mnogo suši. Peci poklopljeno.
Ovo jelo se ne može praviti bez ulja.

CUFTE OD KROMPIRA-POSNO JELO

CUFTE OD KROMPIRA-POSNO JELO



Ćufte od krumpira

POTREBNO: 4 krumpira, 1 luk, 1 šalica brašna, 1/2 kašičice origana, 1 kašicica praška za pecivo, ulje, papar, sol;
Krumpir i luk izrendati i pomiješati s brašnom, origanom, solju, paprom i praškom za pecivo. Oblikovati cufte i pržiti ih na vrelom ulju.

x

sarmice od vinovog lista

 sarmice od vinovog lista


Pečene sarmice od vinovog lista

POTREBNO: 300 gr vinovog lista 0,1 patlidžan, 1 šalica sitno sjeckani crnog luka 0,4 češnja češnjaka, 2 žlice origana, 2 žlice mirodije ili metvice, malo bosiljka, 3/4 šalice riže, 1 šalica ulja, 2 žlice soka od limuna, 2 žlice kaše od rajčice, sol, papar;
Patlidžan oljuštiti, odstraniti sjemenke i isjeći ga na sitne kolutiće. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tekućinu, a potom ga dobro iscijediti. Na zagrijanom ulju propržiti sitno isjeckan crni luk i patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirodiju, isjeckan češnjak, sol i papar i dobro promiješajte. Dosuti čašu vode i ostaviti da se povrce kuha na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuha. Dodati rižu i dinstati još pet minuta.
Listove vinove loze staviti u vruću vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremljeni nadjev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno isjeckanim bosiljkom i preliti s dvije žlice ulja i pola šalice vode.  Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peci oko 50 minuta.
Gotove sarmice preliti kašom od rajčice.

POSNI DJUVEC

POSNI DJUVEC


Duvec od raznog povrća

POTREBNA: 1 mali patlidžan, izrezati na kockice 0,2 male tikvice, izrezati na kriške, 1 crvena paprika, izrezati na velike kocke, 1 zelena paprika, narežite na velike kocke, 2 luka, izrezati na četvrtine, 1 mrkva, izrezati na kolutiće 3-4 cijena češnjaka narezan na pola, 2 do 3 rajčice, oguljene i izrezati na kriške, maslinovo ulje, sol, papar, origano, svježi peršin;
Patlidžan isjeći na kocke, dobro posoliti, pa ostaviti da stoji sat vremena. Kada ispusti gorku tečnost, dobro ga ocijediti. U veliki duvec ili tepsiju pomiješati svo pripremljeno povrće i začine, dobro promiješati, dodati malo maslinovog ulja i peci poklopljeno dok povrce malo ne omekša, ali ipak treba zadržati određenu čvrstinu. Služiti uz baren pirinac ili posni pire od krumpira.

Ako brzoj vodi, izostaviti ulje ili dodati više rajčice.

MAKARONE POSNE SA PECURKAMA

Makarov POSNE SA PECURKAMA

Makarov je gljivama

POTREBNO: 500 gr makarona, 500 grama gljiva, 100 grama graška, 2 režnja češnjaka, 1 luk, 1 šalica bijelog vina, 1 žlica brašna, 2 žlice biljnog margarina, 1/2 šalice ulja, soli;
U vrućem ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, te dodati očišćene i sjeckani gljive i seitno isjeckan peršin.   Fry dok sva tekućina ne ispari iz povrća. Osnažite vinom i dodati brašno pomiješano u dvije žlice vode. Na kraju dodajte probarenu (ili smrznute) grašak i kuhati na umjerenu toplinu za pola sata. U međuvremenu obariti makarone u slanoj vodi, ocijedite ih, mjesto u zdjelu i prelijte rastopljeni margarin i umak od gljiva i grašak.

x

MAKARONE POSNE SA SPANACOM

MAKARONE POSNE SA SPANACOM


Makarone sa špinatom

POTREBNO: 1/2 kg makarona, 1 kg spanaca, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 žlica celerovog lista 0,1 stabljika celera.  Sitno isjeckana, 1/2 šalice ulja, papar, sol;
Spanac obariti, ocijediti i sitno isjeckati. Sitno nasjeckani luk, celer i mrkvu propržiti na ulju, ili ih kuhati na vodi dok ne omekšaju. Dodati špinat, sol, papar i ostaviti povrce da se krcka.  
Makarone obariti u slanoj vodi, ocijediti ih i pomiješati s povrćem.

x

Шапице(starinski kolac)


Шапице(starinski kolac)

"Шапе 
25 дкг ораха, 1 кашика масти или путра, 2 цела јаја, 25 дкг шећера, 25 дкг брашна, 3 штанге чоколаде, 1 ванилиј шечер и прашак (за пециво). Све измешати. Намазати калупе са масти и брашном и пећи. kad се испеку поспи шећером у праху. "

Babure punjene kupusom-zimnica



  • 3kg paprika-babura
  • 2kg kupus
  • 4 kom. sargarepe
  • 2 kom crvene paprike
  • 2-3 kom zeleni paradajz
  • 5l vode za presolac
  • 1dl esencija {koncentrirana 80% alkoholna kiselina
  • 100gr soli
  • 5gr vinobran
  • 5gr konzervans
  • 2 pak. biber u zrnu
  • listovi persuna i celera
  • Prvo spremimo presol zato sto ga koristimo hladan. U posudi na vatri ugrejemo vodu,ocat i so.Kad prokljuca sklonimo sa strane a kad se ohladi dodamo vinobran{ po receptu je bio i 1 konzervans ali ja stavljam samo vinobran i dosad nisam imala problema-vi odlucite}
    Opranim baburama odstranimo drške i semčice kako bi bile spremne za punjenje.
    U dublju posudu stavimo sitno sečeni kupus,krupno rendanu šargarepu i sitno naseckanu crvenu papriku,posolimo kao za salatu i promešamo{najbolje rukom kako bi kupus lakse omekšao}
    Punimo babure pripremljenom salatom od kupusa ,u svaku baburu stavimo biber u zrnu i stavimo komad zelenog paradajza kao poklopac.
    U čiste tegle redjamo punjene paprike,izmedju stavljamo peršunov list,jos koje zrno bibera a može i listove celera.Zalivaju se hladnim presolom ,stežemo paprike rešetkama,dolijemo tečnost po potrebi i zatvorimo tegle.Ako vam ostane presolac ne bacajte već stavite u flašicu pa ako drugi dan primetite da u nekoj tegli fali tečnost dolijete.Za meze uz rakiju odlicna

x

KNEDLE OD GRIZA

 

POTREBNO JE:

  • cijelo jaje
  • 4 KASIKE ULJA
  • 8 KASIKA GRIZA
  • malo soli
  • UMUTITI DOBRO JAJA,DODATI ULJE I SO I IZLUPATI DA 
  • SE SJEDINI.OSTAVITI MINUT DVA A ZATIM DODAVATI U 
  • SUPU KASIKOM.SUPA NEBI TREBALA DA MNOGO VRI 
  • DA SE NE RASTURE KNEDLE.KUVATI JOS 6,7 MINUTA I
  • KNEDLE SU GOTOVE,PRIJATNO