Претражи овај блог

уторак, 5. април 2016.

slani štapići

slani štapići

Hrskavi, slani štapići su stvarno super ručak, večera i doručak.  A ako spremite recept, svakako ne uspije, svaki put.



Ali, ODLICNI



tijesto:
- 11/3 tople vode
- ¼ mlijeka u prahu
- ½ žličice soli
- 4 šalice brašna
- 1 žlica šećera
- 1 žlica suhog kvasca
- 2 žlice ulja
- Maslac
- Parmezan

umak:
- 450 g paradajz sosa
- 180 g paradajz paste
- 2 žlice šećera
- 1 žličica origana
- ½ žličice mažurana
- ½ žličice bosiljka
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ½ žličice soli

Začini:
- 2 žlice parmezana
- 2 žličice češnjaka u prahu
- 2 žličice soli
- 2 žličice crnog luka u prahu
- 2 žličice origana
- 2 žličice bosiljka
priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela, jedan ćete odmah iskoristitia, a od drugog možete napraviti pizzu ili ga jednostavno zamrznite pa iskoristite sljedeći put.
U pleh u kome ćete peći štapiće sipajte četiri velike žlice ulja, zatim stavite tijesto. Pokrijte pleh prozirnom folijom i ostavite na pola sata da naraste. Skinite foliju i rasporedite tijesto po plehu, a potom narežite.

Stavite u pećnicu na 250 stupnjeva na 20 minuta. Izvadite i ostavite da odstoje malo, a zatim premažite štapiće maslacem i mješavinom začina. Vratite u pećnicu na još dvije minute, izvadite i kada se malo prohlade, spremni su za jelo.

Od navedenih sastojaka za umak napravite savršen prilog za ove neodoljive štapiće. I uživajte!

Špageti bolonjeze(1)

Špageti bolonjeze

Špageti bolonjezezoom

Sastojci 


  • 500 g junećeg mlevenog mesa
  • 500 ml goveđe supe
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 dl crnog vina
  • 800 g paradajza isečenog na kockice
  • 1 pakovanje špageta
  • 1 kesica parmezana
  • origano
  • bosiljak
  • ruzmarin

Priprema

1
Zagrejati maslinovo ulje. Dodati beli i crni luk i sitno iseckanu šargarepu i sve to prodinstati. U to dodati meso i propržiti ga. Dodati zatim supu, vino, paradajz i ostale začine. Sve to krčkati oko sat i po, uz povremeno mešanje.
2
Dvadesetak minuta pre serviranja skuvati špagete. Dobro ocediti i podeliti na porcije. Preliti špagete sosom i posuti parmezanom.

http://www.recepti.com/

ROLOVANA Svinjska plećka


ROLOVANA Svinjska plećka

POTREBNO JE:
750 g svinjske plećke bez kosti, 100 g dimljene slanine, 5-6 krastavčića, 1 glavica češnjaka, 1/2 dl ulja, papar, lovor, malo senfa, 1 čaša bijelog vina.

PRIPREMA:
Odvojite meso od kosti i malo ga rastanjite. Posolite, popaprite, premažite uljem i senfom pa natrljajte Cenov češnjaka. Slaninu narežite na tanke režnjeve, a krastavčiće na kolutove pa poredajte preko mesa, zarolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom bijelog vina. Stavite u tepsiju, dodajte lorber, zatvorite folijom i pecite oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice, meso okrenite, ponovo zatvorite folijom i vratiti u pećnicu. Desetak minuta prije završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Izrežite na tanke režnjeve i poslužite.

x

ROLAT OD MLEVENOG MESA SA JAJIMA

ROLAT OD MLEVENOG MESA SA JAJIMA 

POTREBNO JE:

700 g mljevenog svinjskog mesa 0,1 deblje parče kruha, 5 jaja, 1,5 dl mlijeka, 1 glavica crnog luka, 1 režanj češnjaka, 1 žlica senfa, sol, papar i začin po ukusu.

PRIPREMA:
Kruh prelijte mlijekom, izgnječite ga i umutite. Četiri jaja skuhajte. Kruhu dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk, meso, jaje, senf i začine po ukusu i dobro umijesite. Pola smjese stavite na aluminijsku foliju, pa poredajte jaja i preko njih ostatak smjese.Oblikujte rukama rolat pa zatvorite foliju sa svih strana i stavite peći na 200 stupnjeva 30 minuta. Poslije 30 minuta odmotajte foliju i ostavite da se zapeče deset minuta.Rolat prohladite, pa narežite i poslužite uz salatu po želji i bareni krompir.

SVINJSKA PEČENICA

SVINJSKA PEČENICA 

POTREBNO JE:
1 veći komad svinjske pečenice, maslinovo ulje, senf, ružmarin, papar, kadulja, so, 3 čena češnjaka, 2,5 dl juhe od povrća, pancete sječene na kockice, dimljene šunke za oblaganje pečenice.

PRIPREMA:
Pečenicu dobro premažite senfom, pospite paprom, svježim ili suhim ružmarinom i kaduljom i bijelim lukom sečenim na listiće. Zatim na pečenicu blago pritiskajući poslažite kockice pancete. Sve prekrijte listovima dimljene šunke i vežite vrpcom za pečenje. Pleh u kome ćete peći pečenicu premažite s malo maslinovog ulja. Stavite meso da se peče i kad vidite da je počelo rumeni zalijte sa juhom do pola, prekrijte alu-folijom i ostavite da se dalje peče. Nakon sat vremena skinite foliju i ostavite da se dopeče.

DIMLJENI LOSOS ISPROBAJTE NOVE UKUSE

DIMLJENI LOSOS
ISPROBAJTE NOVE UKUSE


Ako želite nešto drugačije, sparite jaja sa kačamakom. Ali ako želite nešto baš spektakularno, napravite sendvič sa poširanim jajima i dimljenim lososom. Pospite sve sa mirođijom i solju, i na kraju dodajte sir ili omiljenu salatu. Ovo možda nije za svako jutro, ali ako ste raspoloženi za nešto posebno ili želite nekoga da iznenadite - ovo je pravi način. Ako želite da budete baš posebni, spremite na pari i špargle, jedno od najzdravijih povrća.

ŠNICLE U SOSU

ŠNICLE U  SOSU 

POTREBNO JE:
600 g svinjskih šnicli, 4 češnja češnjaka 0,3 veća paradajza, 1 žlica šećera, 2 žlice kiselog ili vrhnja, 50 g parmezana, ulje, sol, papar, origano, bosiljak.

PRIPREMA:
Čekićem za meso izlupajte šnicle, poprskajte ih s malo ulja, posolite i popaprite. Zatim uvaljajte šnicle u brašno i pržite u tavi na zagrijanom ulju. Kada porumene, izvadite ih i poredajte u vatrostalnu posudu. Na ulju na kome su se pržile šnicle kratko popecite sitno nasjeckani češnjak, zatim dodajte oguljeni i na kockice izrezani paradajz, šećer, sol, papar i kiselo vrhnje. Kada se umak malo zgusne, dodajte origano i bosiljak i maknite s vatre. Sosom prelijte šnicle, odozgo pospite parmezanom, poklopite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Pred kraj otkrijte i ostavite još koju minutu u pećnici da se zapeče.

SVINJSKE KRMENADLE SA POVRĆEM

SVINJSKE KRMENADLE SA POVRĆEMPOTREBNO JE:

5 svinjskih krmenadli, 1 kg krompira, 1 zelena paprika, 300 g šampinjona, 1 crveni luk, 4 čena belog luka, 1/2 glavice brokolija, 2 šargarepe, so, biber, mešavina suvih začina, brašno.

PRIPREMA:
Lagano istucite krmenadle i začinite ih. Zagrejte ulje, svaku krmenadlu uvaljajte u brašno i naglo prepecite. Izvadite krmenadle i ostavite na toplom. Iseckajte povrće, a luk narežite na četvrtine. Dobro začinite i izmešajte. U tepsiju stavite mast ili ulje, zagrejte u rerni, izvadite i na vruće stavite povrće pa preko njega poređajte krmenadle. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 30 minuta. Pred sam kraj skinite foliju i ostavite još desetak minuta da se zapeče.

x

JELO NISKOG KRAJA Piperna kaša

JELO NISKOG KRAJA

Piperna kaša

Potrebno je:
300 g kukuruznog brašna 0,3 suhe paprike, soli po ukusu, malo ulja ili rastopljene masti

priprema:
1. Na zagrijanom ulju ili masti malo popecite sitno sjeckanu papriku i dodajte kukuruzno brašno. Pržite ga na tihoj vatri i dodajte sol i vodu po potrebi uz stalno miješanje. 2. Miješajte masu sve dok se ne odvoji od dna šerpe i ne postane kao lopta.To je znak da je kaša gotova i da treba da je maknite s vatre. 3. Služite pipernu kašu dok je topla, uz ovčji sir, kiseli kupus ili kiselu papriku iz turšije. 

Za 4 osobe: 40 minuta