Претражи овај блог

недеља, 5. јун 2016.

Milkšejk od jagoda









Milkšejk o d jagoda

Foto: Kaicho20 / Pixabay.com
Foto: Kaicho20 / Pixabay.com

Sastojci

  • 100 grama jagoda
  • 60 grama šećera
  • 1,5 dl mlijeka

način pripreme

Dobro izmiksati jagode (umjesto jagoda se mogu koristiti i banane, marelice ...) sa šećerom, pa doliti hladno mlijeko. Još malo mutiti mikserom najvećom brzinom, pa još pjenastu tekućinu sipati u čaše. Služiti sa slamkama i isitnjenim ledom. Po želji se na kraju može dodati šlag.
krstarica.com

x

punjeni pilići





punjeni pilići

Foto: Beta
Foto: Beta

Sastojci

  • 2 manja pileta
  • 4 konzerve crvenog graha
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 korijen celera sitno isjeckan
  • 1 mrkva sitno isjeckana
  • papar, sol
  • žličica čilija
  • 3 žlice maslaca
  • 1/4 šalice vrhnja
  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 50 g kuhanih škampi ili školjki
za umak
  • 1/2 vrećice juhe od gljiva
  • sredina 1/2 kifle natopljene vodom
  • 1 žličica vusterskog sosa
  • 1/4 l vode

način pripreme

Grah ocijedite i popaprite. U velikom metalnom tavi otopite maslac i pirjajte luk, celer, mrkvu. Dodajte malo papra i čili i pirjajte dok povrće ne omekša.
Isjeckajte sitno 1/3 dinstanog povrća, pomiješajte s kukuruznim brašnom i škampima.Ovom masom napunite piliće prethodno posoljene.
U preostalo povrće dodajte šalicu vode. Time prelijte piliće koje ste stavili u vatrostalnu posudu.
Pecite ih 1 hi 30 minuta poklopljeno u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kad se ispeče, skinite poklopac i pokrijte folijom do služenja.
Sredinu kifle natopite vodom i čim potpuno omekša, ocijedite rukom. Vodu zagrijte i razmutite u njoj koncentrat za juhu od gljiva. Dodajte vuster umak, papar i rastopljenu kiflu.
Dobro umutite žicom, doterajte okus paprom i eventualno žlicom vrhnja.
Vrijeme pripreme: pripremanje 20 minuta, kuhanje 1 hi 30 minuta
krstarica.com

x

Pljeskavice od tikvica, sira i krumpira




Pljeskavice od tikvica, sira i krumpira


Foto: DK
Foto: DK

Sastojci

  • 1 kg rendanih tikvica
  • 1 jaje
  • 150 grama prezli
  • 100 grama ribanog sira
  • pire od dva krumpira
  • peršin, sitno sjeckani
  • nana, sitno isjeckana
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

način pripreme

Sve sastojke osim maslinog ulja dobro umiješajte, pravite rukama kuglice i pržite u maslinovom ulju dok ne porumene.
Vrijeme za pripremu: 10 minuta
krstarica.com

x

domaća štrudla sa višnjama




domaća štrudla sa višnjama

  • 6
  • Kategorija: Deserti
  • Vrijeme pripreme: 
  • Tip kuhinje: 
    Srpski
  • Broj osoba: 10
  • Ocijeni:




    Sastojci:količina:
    jaja2
    brašno600 gr
    kvasac40 gr
    ulje100 ml
    mlijeko150 ml
    šećer2 žlice
    vanilin šećer1 vrećica
    sopola Kašić
    višnje bez koštica500 gr
    šećer5 žlica

    Uputstvo za pripremu

    • Višnje dobro ocijedite od soka, stavite šećer i izmiješajte. 40 gr kvasca stavite u manju dublju posudu s toplim mlijekom, šećerom i 2 žlice brašna. Promiješajte, poklopite i ostavite nekih 5-10 minuta da se kvasac podigne. Izlite u vanglu, dodajte vanilin šećer, ulje, jaja, polovicu brašna. Mijesiti dok ne postane glatko bez grudica i ne stvore se balončići. Polagano dodavati ostatak brašna dok se ne umijesite fino glatko tijesto i oblikovati mekanu loptu. Malo pospite odgore brašna, prekrijte vanglu sa krpom i ostavite 30 minuta da stoji. Kad je odstojalo premijesite, podijelite na tri ili dva dijela, ovisi koliko debelu štrudlu želite. Svaki dio premijesite i razvaljajte oklagijom pravokutnik. Pospite po cijeloj površini ravnomjerno fil, umotajte bez jakog pritiska.Slažite strudle na podmazan pleh ili oblošen papirom za pecčenje. Ostavite 15-20 minuta na toplom da narastu, pecite na 200 stupnjeva dok ne porumene lijepo. Režite kad se prohlade da ne budu gnjeckave. Prijatno! :) 
    • http://zena.blic.rs/recepti

    pekmez(marmelada) od kajsija




    pekmez(marmelada) od kajsija


    Zimnica | Kuhinja: Srpska


    UVEĆAJ
    POSNO
    Težina pripreme
    moderate
    Srednje teško
    Vreme pripreme
    30 minuta
    Ukupno vreme
    90 minuta
    Ocena
        
    Ocenite recept



    1 kgočišćenih kajsija
    750 gšećera

    1
    Oljuštiti kajsije i izvaditi im kostice. Na kilogram očišćenih kajsija uzeti 750 g šećera, promešati sa voćem i kuvati na srednjoj vatri uz stalno mešanje, 45 min-60 min. Za vreme kuvanja pekmez stalno treba mešati da ne bi zagoreo i izgubio lepu žutu boju. Tegle zagrejati, pa vruć pekmez sipati u njih, a sasvim ohladjene zatvoriti ili povezati.
    http://www.serbiancafe.com/

    x

    marmelada od tresanja




    marmelada od tresanja



    Potrebno je:
    1 kgcrvenih trešanja
    1 kgšećera
    sok od limuna

    1
    Očišćene trešnje izmiksati u blenderu, (ranije se to radilo na ručnoj vodenici) i staviti u šerpu da se kuva, uz postepeno dodavanje šećera. Mešati dok se ne zgusne, odnosno dok varjača ne krene da "pravi put" po dnu šerpe. Za vreme kuvanja skidati penu, a i po završetku kuvanja dobro openiti pekmez. Kad se malo prohladi, dodati sok od limuna, i sipati u vruće tegle. Tegle ostaviti u mlakoj rerni da se uhvati pokorica odozgo. Sutradan povezati ili zatvoriti tegle i odložiti tamo gde vam stoji zimnica.
    2
    Inače, ja sam ovaj moj kuvala po uputstvu na kesici, izblendirane trešnje sam kuvala oko 5 min. ali sam kasnije morala da dokuvam, bilo mi je previše retko, a sad je već super. Znaci, potrebno je vrenje oko 10 -ak min. Koristila sam džemfix 1 :1.
    3
    Uzivajte!     http://www.serbiancafe.com/

    x