Mahune na bečki način
- jednostavno
- 2 osobe
07.10.2013.
Ova jesen je neobična jer ima dosta mahuna, koje još uvijek dozrijevaju. Mahune ubrane prije dva dana u našem vrtu, bile su inspiracija za još jedno novo jelo. Sjetila sam se jednostavnog ali finog recepta, kojeg sam pronašla u „Austrijskoj kuharici“ Helge Setz, koju su nam poklonili naši dragi prijatelji Greta i Ivica iz Beča. Nakon spremanja ovog priloga, uvjerila sam se da su mahune pripremljene na ovaj način zaista neobične a prilog je prava rapsodija osebujnih okusa. Jednostavno i fino a uz ovaj recept možete se i sami u to uvjeriti….
Sastojci
2 osobe- 40 dag Žutih mahuna smrznutih Podravka
- 1 kockica maslaca
- pola manjeg luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 mala žlica brašna
- 1 mala žlica izmrvljenog kopra
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1 mala žlica octa
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice ulja
- sol, papar
Priprema
- 1.Nabrati u svom vrtu ili kupiti široke mahune.
- 2.Narezati mahune na 3 cm duge komade, preliti vodom, posoliti i staviti kuhati dok ne omekšaju.
- 3.Na ulju i maslacu popržiti sitno narezani luk i kada postane staklast dodati protisnuti češnjak. Kada češnjak zamiriši umiješati brašnom i nastaviti lagano pirjati.
- 4.Kada sve dobije svijetlo smeđu boju dodati kuhane i ocijeđene mahune, promiješati i pirjati desetak minuta.
- 5.Sada mahunama dodati kopar, ocat, sol, papar i peršin, promiješati i pirjati još nekoliko minuta.
- 6.Maknuti sa štednjaka i umiješati kiselo vrhnje.
- 7.Poslužiti uz razne vrste kuhanog ili pečenog mesa ili uz pohane odreske sa hrenom, koji se izvrsno slažu s ovim prilogom.
- http://www.coolinarika.com/
- 1.