Претражи овај блог

уторак, 21. јун 2016.

Mahune na bečki način

  •  jednostavno
  •  
  •  2 osobe
Mahune na bečki način/slika/1662755/
07.10.2013.
Ova jesen je neobična jer ima dosta mahuna, koje još uvijek dozrijevaju. Mahune ubrane prije dva dana u našem vrtu, bile su inspiracija za još jedno novo jelo. Sjetila sam se jednostavnog ali finog recepta, kojeg sam pronašla u „Austrijskoj kuharici“ Helge Setz, koju su nam poklonili naši dragi prijatelji Greta i Ivica iz Beča. Nakon spremanja ovog priloga, uvjerila sam se da su mahune pripremljene na ovaj način zaista neobične a prilog je prava rapsodija osebujnih okusa. Jednostavno i fino a uz ovaj recept možete se i sami u to uvjeriti….

Sastojci

  2 osobe
  • 40 dag Žutih mahuna smrznutih Podravka
  • 1 kockica maslaca
  • pola manjeg luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 mala žlica brašna
  • 1 mala žlica izmrvljenog kopra
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1 mala žlica octa
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar
  • Priprema

    1. 1.
      Nabrati u svom vrtu ili kupiti široke mahune.

    2. 2.
      Narezati mahune na 3 cm duge komade, preliti vodom, posoliti i staviti kuhati dok ne omekšaju.

    3. 3.
      Na ulju i maslacu popržiti sitno narezani luk i kada postane staklast dodati protisnuti češnjak. Kada  češnjak zamiriši umiješati brašnom i nastaviti lagano pirjati.

    4. 4.
      Kada sve dobije svijetlo smeđu boju dodati kuhane i ocijeđene mahune, promiješati i pirjati desetak minuta.

    5. 5.
      Sada mahunama dodati kopar, ocat, sol, papar i peršin, promiješati i pirjati još nekoliko minuta.

    6. 6.
      Maknuti sa štednjaka i umiješati kiselo vrhnje.

    7. 7.
      Poslužiti uz razne vrste kuhanog ili pečenog mesa ili uz pohane odreske sa hrenom, koji se izvrsno slažu s ovim prilogom.
    8. http://www.coolinarika.com/

x

zapečena boranija

zapečena boranija


  • 0

Sastojci:

  • - 600 gr ociscene mahuna
  • - 2 luka
  • - 2 cijena češnjaka
  • - 3 mrkve
  • - 3 jajeta
  • - 2 dl vrhnja
  • - 1 žličica mirodjije
  • - 100 gr listova slanine
  • - 1 žlica mljevene paprike
  • - 5 žlica ulja
  • - Mješavina začina, papar

Korisnički pripremu

  • Luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, a češnjak sto sitnije isjeckati.
  • Na malo ulja proprziti crni luk kako bi postao staklast, a zatim dodati mrkvu i mahune pa kratko proprziti.
  • Potom dodati češnjak i mljevenu papriku te dinstati uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
  • Kada je boranija napola dinstana, dodati mirodjiju i začine po ukusu.
  • Odliti suvišnu tekućinu i boraniju preruciti u nauljenu vatrostalnu zdjelu.
  • Posebno umutiti neutralnu pavlaku i jaja pa preliti preko mahuna.
  • Odgore poredjati slaninu pa staviti da se pece u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva dok ne porumeni.
  • Sluziti uz pohano meso. 
  • http://zena.blic.rs/