Претражи овај блог

недеља, 29. мај 2016.

Kako ispeći biftek u pećnici



Kako ispeći biftek u pećnici

Biftek je izvrsno jelo ako se pripremi na pravi način. Pečenje bifteka u pećnici na posebnom "roštilju", tj.posudi ili tavi s rešetkama je sjajan metodu ako želite dobiti savršeno parče mesa, naročito kada nemate pristup dvorišnom roštilju.
Rešetka omogućuje da hrana bude iznad tave tako da mast može curi na tavu, a ne da se sakuplja oko mesa. Za razliku od dvorišnog roštilja, ovakvo pečenje u pećnici osigurava stalnu kontrolu temperature i pogodnost pečenja u kući.
biftek

Izbor bifteka

U mesari ili trgovini, odaberite biftek koji podsjeća na mramor (to znači da je meso malo prošarano žilicama masnoće) i ima jaku, crvenu boju (smeđe boja kod sirovog goveđeg mesa je znak da je ono počelo stari).
  1. Najbolje će se ispeći odresci koji su srednje debljine. Dakle, odaberite biftek koji je debljine do 3 cm. Ako vam je biftek isuviše debeo, vanjski dio mesa će izgorjeti prije nego što se unutarnji dio dovoljno zagrije.
  2. Ako meso držite u marinadi, trebalo bi biti u hladnjaku (na temperaturi od 4.5 ° C ili nižoj) posebice ako ste ostavili biftek mariniran duže od 30 minuta. Na ovaj način ćete spriječiti trovanje hranom. Da biste dobili još bolji okus, ostavite biftek da odstoji na pultu 20-30 minuta neposredno prije spremanja kako bi postigao sobnu temperaturu.

Priprema bifteka za pečenje

  1. Ako vaš biftek vrlo kvalitetan odrezak goveđeg mesa (npr. File govedine), dovoljno je da ga protrljate krupnom solju i paprom.
  2. Kod tvrđih komada mesa, poput ramstek i odrezak sa slabine, možete koristiti marinadu koja će im dati ugodan miris i omekšati ih. Držite govedinu sat vremena ili više u umaku koji sadrži kombinaciju vinskog octa i soli (ili u soja sosu). Na ovaj način ćete omekšati žilava vlakna mesa, a aroma će prodrijeti duboko u biftek. Stavite biftek u plitku posudu ili zdjelu, polijte ga marinadom i prekrijte sud poklopcem ili plastičnom folijom.
  3. Pripremite pećnicu i tavu. Kada vaš biftek bude spreman za pečenje, postavite rešetku u vašoj pećnici tako da gornji dio bifteka bude 10cm udaljen od grijača. Onda ugrijte pećnicu na 180º. Malo premažite mašću vašu posudu za pečenje da se biftek ne bi lijepio. Roštilj može biti i sastavni dio pećnice.Ponekad je to posuda ili tavu za pečenje bifteka u pećnici koji izgleda kao lim za kolače s umetnutom rešetkom na vrhu, a ima i proreze da bi sokovi kapali na pleh. Stavite biftek na rešetku, puštajući da višak marinade iscuri.
    • Ako nemate ovu posudu s rešetkom, također možete koristiti i neku plitku posudu za pečenje ili lim za kolače obložen folijom da bi se bolje čistio.Negativna strana upotrebe posude koja nema mogućnost da mast iscuri je ta da će se mast, koja se otopi s vašeg bifteka dok se on peče, nakupiti oko njegovih rubova i vjerojatno učiniti da biftek izgori. Da biste to izbjegli, pokušajte tijekom pečenja pomaknite biftek u dio posude s manje masti.Budite pažljivi - mast je vrlo vruća!

pečenje bifteka

Vrijeme pečenja bifteka uvelike će ovisiti o odreska mesa, njegovog položaja, tipa pećnice koju koristite i od toga koliko brzo se ugrije posuda za pečenje; vrijeme pečenja varira od 3 do 18 minuta. Iz iskustva je poznato osnovno pravilo da biftek morate dobro pratiti dok se peče, tj. morate ga promatrate. Ako vam izgleda kao pečeno sa jedne strane, prevrnite ga hvataljkom za meso. Postoji nekoliko testova koje možete učiniti da biste odredili koliko je pečen vaš biftek (vodite računa da uvijek koristite rukavice za pećnicu):
  1. Slušajte zvukove. Kada vanjski dio bifteka prelazi iz faze pečenog u fazu prepečenog, zvuk crvčanja će postati jači.
  2. Provjerite ruba bifteka. Ako imate deblji biftek, često ćete na temelju boje rubova moći odrediti koliko dobro je pečena sredina bifteka. Kada se boja rubova od crvene preko ružičaste pretvori u smeđu boju, unutrašnjost bifteka je vjerojatno najprije krvava, pa srednje krvava i na kraju srednje pečena.
  3. Testirajte "mesnatost". Pritisnite meso između palca i kažiprsta. Možete li osjetite kako je meso čvrsto, ali gipko? Kako popušta pod pritiskom, ali se onda brzo vraća u prvobitan položaj? Tako ćete prepoznati kada je središnji dio bifteka srednje pečen. Da biste izveli ovaj test, bocnite probodite meso hvataljkom za meso ili ravnom rubom noža (ne bodite ga vilicom). Tetirajte da li se meso "migolji" ili ne. Ako biftek još uvijek previše mesnat, ostavite ga da se peče još minutu ili dvije.
  4. Ako ste još uvijek nesigurni pečenosti bifteka, rasecite ga na mjestu gdje je najdeblji i provjerite boju. Krvavi biftek imaće krvavo crvenu boju i puštaće crveni sok; srednje pečen biftek će biti ružičaste boje i puštaće skoro bistre sokove; dobro pečen biftek će biti smeđe-sive boje i imaće smeđe sokove.
Izvadite biftek iz pećnice, ostavite da odstoji, a potom ga služite. Kada izvadite biftek iz pećnice, još jednom provjerite pečenosti. Ako pečen po vašem ukusu, nemojte odoljeti iskušenju da ga odmah izrezati! Najbolji način da biftek ostane sočan jest da ga ostavite da odstoji par minuta prije rezanja na komade. Prije rezanja, pričekajte da biftek polako prestane se puši i da pušta sokove - to traje obično oko 4 do 5 minuta.

Savjeti

upozorenja

x

Нема коментара:

Постави коментар