ŠPANJOLSKI VJETAR
Sastojci za koru:
- 10 bjelanaca
- 300 gr secera
- 2 žlice limunovog soka
- (Od ovih sastojaka se prave 2 kore)
Sastojci za fil:
- 10 zumanaca
- 100 gr. secera
- 7 kas.brasna
- 1 l mlijeka
- 250 gr. maslaca + 2 žlice šećera u prahu
- 150 gr pečenog mljevenog ljesnika
- 200 gr nugata (ili cokolade)
- 2 slaga za ukrasavalje (od toga se premaze tanki sloj slaga po filu od nugata)
Priprema Kora:
Umutiti 5 bjelanaca sa 150 gr secera i 1 žlicom limunovog soka.
Kada se masa cvrsto umuti staviti da se pece na 150 C oko 60 min. Pleh velicine 23 × 32 oblozen pek papirom.
Praviti takve dvije kore, ja sam hi pekla istovremeno u dva pleha.
Ps: ako se kora odigne malo je bockati cackalicom.
fil:
Umutiti 10 zumanaca sa 100 gr secera. Potom dodati 7 kašika brašna i 200 ml mlijeka pa skuvati na pari u ostalih 800 ml mlijeka da bude gusto.
Kad se ohladi dodati umucen maslac sa 2 žlice šećera u prahu.
Fil podjeliti na 3 dijela:
U jedan dio dodati 200 gr istopljenog nugata (ili cokolade).
U drugi dio dodati 150 gr mljevenog ljesnika.
Treci ostaviti da bude žut.
slagati:
Staviti jednu koru + fil od nugata + tanki sloj slaga + druga kora + fil od ljesnika + zuti fil odozgo premazati slagom.
Ja sam pravila valove po torti kao da puše vjetar i posula mljevenim ljesnikom.
http://tortekolaci.com
Sastojci za koru:
- 10 bjelanaca
- 300 gr secera
- 2 žlice limunovog soka
- (Od ovih sastojaka se prave 2 kore)
Sastojci za fil:
- 10 zumanaca
- 100 gr. secera
- 7 kas.brasna
- 1 l mlijeka
- 250 gr. maslaca + 2 žlice šećera u prahu
- 150 gr pečenog mljevenog ljesnika
- 200 gr nugata (ili cokolade)
- 2 slaga za ukrasavalje (od toga se premaze tanki sloj slaga po filu od nugata)
Priprema Kora:
Umutiti 5 bjelanaca sa 150 gr secera i 1 žlicom limunovog soka.
Kada se masa cvrsto umuti staviti da se pece na 150 C oko 60 min. Pleh velicine 23 × 32 oblozen pek papirom.
Praviti takve dvije kore, ja sam hi pekla istovremeno u dva pleha.
Ps: ako se kora odigne malo je bockati cackalicom.
Kada se masa cvrsto umuti staviti da se pece na 150 C oko 60 min. Pleh velicine 23 × 32 oblozen pek papirom.
Praviti takve dvije kore, ja sam hi pekla istovremeno u dva pleha.
Ps: ako se kora odigne malo je bockati cackalicom.
fil:
Umutiti 10 zumanaca sa 100 gr secera. Potom dodati 7 kašika brašna i 200 ml mlijeka pa skuvati na pari u ostalih 800 ml mlijeka da bude gusto.
Kad se ohladi dodati umucen maslac sa 2 žlice šećera u prahu.
Kad se ohladi dodati umucen maslac sa 2 žlice šećera u prahu.
Fil podjeliti na 3 dijela:
U jedan dio dodati 200 gr istopljenog nugata (ili cokolade).
U drugi dio dodati 150 gr mljevenog ljesnika.
Treci ostaviti da bude žut.
U jedan dio dodati 200 gr istopljenog nugata (ili cokolade).
U drugi dio dodati 150 gr mljevenog ljesnika.
Treci ostaviti da bude žut.
slagati:
Staviti jednu koru + fil od nugata + tanki sloj slaga + druga kora + fil od ljesnika + zuti fil odozgo premazati slagom.
Ja sam pravila valove po torti kao da puše vjetar i posula mljevenim ljesnikom.
Ja sam pravila valove po torti kao da puše vjetar i posula mljevenim ljesnikom.
http://tortekolaci.com
Нема коментара:
Постави коментар