marmelada od krusaka
Potrebno je: | |
2 kg | krusaka (čišćenih) |
400-600 | šećera po kilogramu |
šipka vanilije ili 2-3 kesice vanilin šećera | |
2 | limuna |
2.5 dl | vode |
1
Kruške operite, ogulite, očistite od sjemenki, narežite na kriškice, pa ih odmah stavljajte u vodu u koju ste iscijedili limun da vam ne potamne.
2
Kuhajte 2-3 min.na jakoj vatri, a zatim ocijedite.
3
Skuhajte sirup od šećera i 2.5 dl vode, dodajte kruške, možete i malo soka u kome su se kuhale, nastruganu koru od limuna, pa kuhajte oko 45 min.uz povremeno miješanje.
4
Sirup treba biti gust, a količina soka koju ćete dodati je oko dvije čaše. Pred kraj kuhanja dodajte vaniliju.
5
Ako želite da se vide komadići krusaka, možete ga tako sipati u vruće tegle, a ja sam na kraju izmiksala stapnim mikserom jer volim glatku masu.
6
Tegle malo zapecite u pećnici na 100 °, pa ih zatvorite metalnim poklopcima.
7
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар