Претражи овај блог

четвртак, 14. април 2016.

SOČNE JUNEĆE ŠNICLE - ovako je spremala moja majka


SOČNE JUNEĆE ŠNICLE - ovako je spremala moja majka


 Sastojci
    Meso:
    6 kom odrezaka junetine
    7,8 cena luka
    -- sol i biber
    1-2 kasika brašna
    -- voda
Dinstana riža:
    1/2 glavice luka
    1/2 dl ulja
1 soljica pirinca
so,biber
3 soljice vode
Priprema
    1.
    *Šnicle* takno narezane, dobro istucite da budu skroz tanke. Posolite ih i pobrašnite obilato sa obje strane.
    2.
    Zagrijte ulje, na njemu pecite šnicle do rumene boje. Lijepo rumene vadite ih na tanjir sa strane.
    3.
    Kad ste sve šnicle ispržili, na ulje od prženja stavite sitno nasjeckan beli luk, vrlo ga kratko prepecite, odmah zatim zalijte vodom, posolite pobiberite, dodajte vegete i vratite šnicle u taj umak.
    4.
    Neka lagano krčkaju minimalno sat i pol, , dok meso potpuno omekani i gotovo da se počne raspadati (naravno, ne smije se raspasti, probajte viljuskom ili nožem da li je mekano).
    5.Povremeno promiješajte , da se ne bi primilo za dno posude, ako je potrebno dolijevajte vode.
    6.
    Rižu operite u vrućoj vodi., ili ako je glazirana-  ne perite.
    7.
    Ugrijte ulje, na njemu prepržite luk, kad požuti, dodajte opranu rižu i pirjajte stalno miješajući.
    8.
    Kad se riža već počne jako lijepiti za dno posude u kojoj pirjate, nalijte na nju vodu ili , te dodajte začine.
    9.
    Rižu isključite nakon što bude vrila pet minuta, dobro je poklopite i pustite da se sama napuhne.Umesto rize mozete spremiti i krompir pire ako vise volite.

Posluživanje
Najbolje ove šnicle pašu uz svježu zelenu salatu i mladi luk, odlično idu uz pivo ili bijelo vino. Rižu uvijek radim ovako i nikada ne pogriješim, nikada se ne raskuva i ne prekuva, ne lijepi se, a svako zrno se dijeli posebno. Vrlo je značajan omjer vode  i riže 3:1. Mjera za rižu neka vam bude i mjera za vodu. Jedna šalica od 2, 5 dl ima dovoljno riže za 4 osobe.PRIJATNO

x

Нема коментара:

Постави коментар