Претражи овај блог

петак, 15. април 2016.

MASLINKE KONZREVIRANE

MASLINKE KONZREVIRANE


KONZERVIRANJE ZELENIH MASLINA  
Masline za konzerviranje beru se kad plodovi postignu punu krupnoću i boja im prelazi iz zelene u zlatnožutu.  Beru se ručno, a za konzerviranje samo zdravi, neoštećeni plodovi. Prevoze se u plitkim letvarica i po mogućnosti bi ih odmah trebalo preraditi.  Odgorčavaju se 1, 8-postotnom otopinom tehničkoga natrijeva hidroksida lužine uz dodatak 2-postotne kamene kuhinjske soli.  Odgorčavanje pri temperaturi 20-25 C traje oko 12 i više sati ako su masline krupne.  Smatra se da su masline odgorčena kad lužina prodre do 2/3 koštice. plodovi se ispiru od ostatka lužine tehnološkom vodom 3 - 4 dana mijenjajući je svakih 12 sati.  Potom se stavljaju u salamuru otopina kuhinjske soli (8-10-postotne). 
Tako se odgorčavaju i crne masline.  To je brz način vezan uz kemikalije, što otežava rad u malom kućanstvu, pa se može primijeniti i stari način konzerviranja zelenih maslina. Zeleni se plodovi umiješaju i umoče u kašu pepela i vapna i drže dok im meso ne požuti do koštice.  Za 10 kg plodova uzima se 6 kg pepela i 3 kg vapna.  Plodove potom valja oprati i staviti u vodu 8-10 dana.  vodu treba mijenjati svaki dan.  Kad se kušanjem ustanovi da meso više nema okus na lužinu, vodu izlijte, a nalijte 10-postotnu salamuru uz dodatak koromača ili lovorova lišća. plodovi moraju biti posve uronjeni u tekućinu, jer inače mijenjaju boju  
KOZERVIRANJE crnih maslina  
Jedan je od najlakših i najjednostavnijuh načina konzerviranja crnih maslina suho soljenje, mokro soljenje i sušenje, a plodovi moraju biti ujednačeno zreli i zdravi.  U Dalmaciji se zrele masline često konzerviraju suhim načinom soljenja.  Stavite ih u platnenu vreću ili PVC-vreću i pola minute do najviše jedne minute uronite i držite u kipućoj vodi.  Potom ih uronite odmah u hladnu vodu i poslažite u staklenke, a svaki sloj pospite kuhinjskom morskom solju, tako da na 1 kg plodova dodane 5-8 dag soli. 
Možete po želji dodati i usitnjene začine - lovor, ružmarin ili komorač. Napunjenu staklenku povremeno protresite kako bi iz njih što prije iscurila vegetabilnim voda, jer ta im voda i daje gorčinu.  Ta voda mora prekriti plodove, jer ih tako i djelomično konzervira. Prije upotrebe možete masline preliti maslinovim uljem. Ako masline želite čuvati dulje, u tu izlučene vodu možete dodati neki od konzervansa. pri mokrom soljenju postupak je isti kao i pri suhom. u kipuću vodu uronite masline malo dulje od dvije do tri minute i odmah potom uronite u hladnu vodu. Pri tom se postupku sol dodaje kao otopina, tj. salamura u koncentraciji 5-8 posto, odnosno 50-80 dag na 10 litara vode. Prvih šest do osam tjedana, svakih 6-7 dana salamura se mijenja dok se ne prestane pjeniti. Poslije toga stavite plodove u staklenku sa salamurom uz dodatak po želji nekoliko zrna papra, lovora ili komorača. Masline se mogu sušiti u peći 6-8 sati na 50 C tako da u plodovima ostane 25-30% vlažnosti. Možete im po želji dodati i aromatično-začinsko bilje i malo ih posoliti dok se peku. Najbolje je to raditi u krušnim pećima. Osušene masline malo posolite i po želji nalijte ulje i stavite ih u staklenku.           

Нема коментара:

Постави коментар