Претражи овај блог

четвртак, 14. април 2016.

Musaka od patlidžana i pečenih paprika

Musaka od patlidžana i pečenih paprika


Sastojci

  • 1 veliki patlidžan 
  • 6 kom. Crvenih pečenih paprika 
  • 250gr mljevene svinjetine 
  • 1 glavica ljubičastog luka 
  • 1dl suhog bijelog vina 
  • 3-4 žlice paradajz soka 
  • začini: sol, papar, 
  • za pohovanje: 2 jajeta, brašno, mlijeko, min. voda 
  • malo parmezana 
  • priprema

    1. 1.
      Najprije pripremite patlidžan: ogulite i izrežite ga uzduž na tanje ploške, stavite u zdjelu i posolite te ostavite desetak minuta.
    2. 2.
      Za to vrijeme, na malo ulja upržite sitno sjeckani luk i kad se zastakli, dodajte mljeveno meso, sol, papar i timijan. Nalijte vinom i pustite da se ukrčka, da tekućina ispari.
    3. 3.
      Od dva jajeta, brašna, mlijeka i vode napravite tijesto nešto gušće nego za palačinke. Isperite patlidžane od soli i umačite ih u smjesu pa ispohujte u vrelom ulju, kratko, te odmah vadite na ubrus da se ocijede.
    4. 4.
      Dno tepsije ili đuveč podmažite uljem pa poredajte red patlidžana, prelijte paradajz sokom , rasporedite mljeveno meso, potom redjajte pečene paprike i prekrijte još jednim slojem pohanog patlidžana. 
    5. 5.
      Pošto će vam ostati smjese za pohod, u nju dodajte parmezan, ev. još malčice mlijeku, prelijte preko musake i zapecite desetak minuta na 220 C.

    posluživanje

    Zaista je kao lazanja. Izvrsna je i hladna, s kiselim mlijekom. prijatno

x

Нема коментара:

Постави коментар