Musaka od patlidžana i pečenih paprika
Sastojci
- 1 veliki patlidžan
- 6 kom. Crvenih pečenih paprika
- 250gr mljevene svinjetine
- 1 glavica ljubičastog luka
- 1dl suhog bijelog vina
- 3-4 žlice paradajz soka
- začini: sol, papar,
- za pohovanje: 2 jajeta, brašno, mlijeko, min. voda
- malo parmezana
priprema
- 1.Najprije pripremite patlidžan: ogulite i izrežite ga uzduž na tanje ploške, stavite u zdjelu i posolite te ostavite desetak minuta.
- 2.Za to vrijeme, na malo ulja upržite sitno sjeckani luk i kad se zastakli, dodajte mljeveno meso, sol, papar i timijan. Nalijte vinom i pustite da se ukrčka, da tekućina ispari.
- 3.Od dva jajeta, brašna, mlijeka i vode napravite tijesto nešto gušće nego za palačinke. Isperite patlidžane od soli i umačite ih u smjesu pa ispohujte u vrelom ulju, kratko, te odmah vadite na ubrus da se ocijede.
- 4.Dno tepsije ili đuveč podmažite uljem pa poredajte red patlidžana, prelijte paradajz sokom , rasporedite mljeveno meso, potom redjajte pečene paprike i prekrijte još jednim slojem pohanog patlidžana.
- 5.Pošto će vam ostati smjese za pohod, u nju dodajte parmezan, ev. još malčice mlijeku, prelijte preko musake i zapecite desetak minuta na 220 C.
posluživanje
Zaista je kao lazanja. Izvrsna je i hladna, s kiselim mlijekom. prijatno- 1.
Нема коментара:
Постави коментар