domaci hleb (pogaca cvet)
Sastojci:
- 1 kg brašna,
- kvasac
- topla voda po potrebi,
- so i sećer (pola pola),
- 1 jaje za premazat preko
Priprema:
Od sveg gore navedenog (bez jajeta) zamijesiti tijesto i ostavit na toplo mjesto da nadođe. Kad je tijesto nadošlo, odvojiti na 8 jednakih loptica, a prvo jednu lopticu izdvojit dosta manju, veličine jajeta. Svih 8 loptica nakuhat i redat u ‘springform’ ili dublju šerpu, pomašćenu okolo, a dno prekriti papirom za pečenje. Zatim ostavit ponovo da nadođe na toplom mjestu.
U međuvremenu od male loptice pripremiti ukrase, kao što je na slici. Kad se hljeb ukrasi preko, onda se velike loptice premaze istučenim bjelanjkom, a žumanjkom mali cvjetići.
Peći na 200°C nekih 45-50 min.
Dok se hljeb peče, 4-5 puta se treba prešpricat vodom preko.
Sastojci:
- 1 kg brašna,
- kvasac
- topla voda po potrebi,
- so i sećer (pola pola),
- 1 jaje za premazat preko
Priprema:
Od sveg gore navedenog (bez jajeta) zamijesiti tijesto i ostavit na toplo mjesto da nadođe. Kad je tijesto nadošlo, odvojiti na 8 jednakih loptica, a prvo jednu lopticu izdvojit dosta manju, veličine jajeta. Svih 8 loptica nakuhat i redat u ‘springform’ ili dublju šerpu, pomašćenu okolo, a dno prekriti papirom za pečenje. Zatim ostavit ponovo da nadođe na toplom mjestu.
U međuvremenu od male loptice pripremiti ukrase, kao što je na slici. Kad se hljeb ukrasi preko, onda se velike loptice premaze istučenim bjelanjkom, a žumanjkom mali cvjetići.
Peći na 200°C nekih 45-50 min.
Dok se hljeb peče, 4-5 puta se treba prešpricat vodom preko.
Нема коментара:
Постави коментар