Претражи овај блог

четвртак, 7. април 2016.

domaci hleb (pogaca cvet)

domaci hleb (pogaca cvet)


Sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • kvasac
  • topla voda po potrebi,
  • so i sećer (pola pola),
  • 1 jaje za premazat preko

Priprema:

Od sveg gore navedenog (bez jajeta) zamijesiti tijesto i ostavit na toplo mjesto da nadođe. Kad je tijesto nadošlo, odvojiti na 8 jednakih loptica, a prvo jednu lopticu izdvojit dosta manju, veličine jajeta. Svih 8 loptica nakuhat i redat u ‘springform’ ili dublju šerpu, pomašćenu okolo, a dno prekriti papirom za pečenje. Zatim ostavit ponovo da nadođe na toplom mjestu.
U međuvremenu od male loptice pripremiti ukrase, kao što je na slici. Kad se hljeb ukrasi preko, onda se velike loptice premaze istučenim bjelanjkom, a žumanjkom mali cvjetići.
Peći na 200°C nekih 45-50 min.
Dok se hljeb peče, 4-5 puta se treba prešpricat vodom preko.

Нема коментара:

Постави коментар