Претражи овај блог

недеља, 5. јун 2016.

Marmelada(džem)od trešanja



Marmelada(džem)od trešanja

  •  jednostavno

Sastojci

  • marmelada(džem)
  • 1kg trešnji(očišćenih)
  • sok limuna(3-4žlice)
  • oko 60-70dkg običnog ili smeđeg šećera(smanjite količinu ako su trešnje dovoljno slatke)
  • kesica želina(25g)-njega ne morate stavljati ukoliko želite kuhati oko sat
  • vremena,ali on ubrzava kuhanje i tako donekle sačuvate vitamine u voću
  • Priprema

    1. 1.
      Opranim i očišćenim trešnjama odstranite koštice.
      Pospite ih šećerom(polovicom od predviđene količine)
      i ostavite 2-3 sata nek odleži.(ili preko noći)
      Dodajte sok od limuna, stavite kuhati i dodajte želin
      promiješan sa 2 žl šećera. Miješajte i dodajte ostatak šećera.Štapnim mikserom malo proći po
      trešnjama da se usitne(ali ne previše).
      Stalno miješajte i skidajte pjenu.Kuhati 3-4 min.
      Uliti u prokuhane male boce i dobro zatvoriti.
      U drugi lonac na dno staviti kuhinjsku krpu, poslagati staklenke i uliti
      vode(tople)dva prsta ispod poklopca.Kad zakuha, neka kuha jedno 5-10
      min.
      izvaditi, staviti na recimo, veliki ručnik i istim pokriti da se sporije hladi.
      (u trešnje se može i dodati žlica dvije likera od trešanja)
      Ako želite kuhati na duži način,piše u posluživanju kako(početak je isti,ostaviti ih malo sa šećerom....
      1. 2.
         ##########
        Ovo sam pisala naknadno,da ne bi bilo zabune.
        Trešnje,koje ja kuham nisu dovoljno slatke i zato ide toliko šećera.Ukoliko su vam pri ruci slatke ,tamne trešnje,smanjite količinu šećera za 100-200g te dodajte više limunovog soka.Želin se stavlja na hladno i zagrijava do vrenja.Koristila sam i džemfix ali mi se nije toliko pokazao učinkovito.
        U kuhanu marmeladu,prije lijevanja u staklenke,možete dodati 2 žlice maraskina,višnjevače ili trešnjevače...
        ########

        Marmelada se ne zgušnjava kuhanjem već se taj proces odvija dok se hladi u teglicama.

      Posluživanje

      Ukoliko ne želite staviti želin(sredstvo za želiranje)trešnje morate kuhati oko sat vremena do sat ipo(ovisi o tome koliko su trešnje sočne…ali onda sačuvati par koštica,umotati u gazu i te koštice staviti s trešnjama kuhati…poslije izvaditi…
      Same trešnje nemaju dosta pektina,a i koštice sadrže neke važne hranjive tvari….
      Ako radite na taj način onda idite na duplu količinu trešanja,ustvari,duplu količinu svega.I šećera i limuna ali onda trešnje ne miješate štapnim mikserom.
    2. coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар