Marmelada(džem)od trešanja
- jednostavno
Sastojci
- marmelada(džem)
- 1kg trešnji(očišćenih)
- sok limuna(3-4žlice)
- oko 60-70dkg običnog ili smeđeg šećera(smanjite količinu ako su trešnje dovoljno slatke)
- 1 kesica želina(25g)-njega ne morate stavljati ukoliko želite kuhati oko sat
- vremena,ali on ubrzava kuhanje i tako donekle sačuvate vitamine u voću
Priprema
- 1.Opranim i očišćenim trešnjama odstranite koštice.
Pospite ih šećerom(polovicom od predviđene količine)
i ostavite 2-3 sata nek odleži.(ili preko noći)
Dodajte sok od limuna, stavite kuhati i dodajte želin
promiješan sa 2 žl šećera. Miješajte i dodajte ostatak šećera.Štapnim mikserom malo proći po
trešnjama da se usitne(ali ne previše).
Stalno miješajte i skidajte pjenu.Kuhati 3-4 min.
Uliti u prokuhane male boce i dobro zatvoriti.
U drugi lonac na dno staviti kuhinjsku krpu, poslagati staklenke i uliti
vode(tople)dva prsta ispod poklopca.Kad zakuha, neka kuha jedno 5-10
min.
izvaditi, staviti na recimo, veliki ručnik i istim pokriti da se sporije hladi.(u trešnje se može i dodati žlica dvije likera od trešanja)Ako želite kuhati na duži način,piše u posluživanju kako(početak je isti,ostaviti ih malo sa šećerom.... - 2.##########Ovo sam pisala naknadno,da ne bi bilo zabune.Trešnje,koje ja kuham nisu dovoljno slatke i zato ide toliko šećera.Ukoliko su vam pri ruci slatke ,tamne trešnje,smanjite količinu šećera za 100-200g te dodajte više limunovog soka.Želin se stavlja na hladno i zagrijava do vrenja.Koristila sam i džemfix ali mi se nije toliko pokazao učinkovito.U kuhanu marmeladu,prije lijevanja u staklenke,možete dodati 2 žlice maraskina,višnjevače ili trešnjevače...########
Marmelada se ne zgušnjava kuhanjem već se taj proces odvija dok se hladi u teglicama.
Posluživanje
Ukoliko ne želite staviti želin(sredstvo za želiranje)trešnje morate kuhati oko sat vremena do sat ipo(ovisi o tome koliko su trešnje sočne…ali onda sačuvati par koštica,umotati u gazu i te koštice staviti s trešnjama kuhati…poslije izvaditi…
Same trešnje nemaju dosta pektina,a i koštice sadrže neke važne hranjive tvari….Ako radite na taj način onda idite na duplu količinu trešanja,ustvari,duplu količinu svega.I šećera i limuna ali onda trešnje ne miješate štapnim mikserom.- 2.
- coolinarika.com
- 1.
Нема коментара:
Постави коментар