Претражи овај блог

уторак, 24. мај 2016.

” ĆEVAPI ” – Kao iz Ćevapdžinice

” ĆEVAPI ” – Kao iz Ćevapdžinice su…meso je sočno, a lepine ko duša..Ovako ih ja pravim već godinama i najbolji su garantujem!


Sastojci:
Smjesa za meso
500 g mljevenog mesa
5 cehni bijelog luka
2 kasikice sode bikarbone
Po zelji sol i sto vise bibera
1 dl kisele vode
Lepine:
500 g brasna
2 kasikice secera
2 kasikice soli
1 vrecica kvasca
1 dl ulja
2,5 dl mlake vode

Priprema:

1.
Meso staviti u masinu za mljevenje(multipraktik),dodati sitno izriban bijeli luk, sodu bikarbonu, sol, biber i kiselu vodu.Sve zajedno izmjesati.Smjesu sasuti u posudu i ostaviti u frizider da stoji dok lepinje ne budu gotove.
2.
Brasno, kvasac, secer i sol sastaviti i promjesati.U vodu dodati ulje i zamjesiti lepinje.Kad se sve sjednacilo, da nema vise brasna dodati jos 3 kasike ulja pa dobro izmjesati 1-2 min.Ostaviti na toplom da se udupla.
3.
Kad je tijesti nadoslo, izvaditi ga na radnu povrsinu i podjeliti na 4 djela.Svaki dio oblikovati u lopticu a onda valjkom rastanjiti da bude debljine 1 cm.Svaku lepinju staviti na cistu krpu i prekriti sa drugom krpom.Ostaviti da stoji 15-ak min.
4.
U međuvremenu, uključite pećnicu na 250 * C i staviti joj pečenje peći za zagrijavanje i sa rernom.Na tako vruće tavi stavite peciva i pecite dok smećkaste boju.Brzo napuhavanja i zlatno smeđe. 
5. 
pečene peciva i staviti u praksi ih salavetu, prekriven krpom i ostaviti da se ohladi. 
6. 
izvadite meso iz hladnjaka i pomoću lijevka micati cevape (može i neki veći šprica) ispeći ih u tavi. 
7. 
Kad sve ćevape pečena u tavi, gdje se peče puniti pola litara vode i malo Vegete, pustite da prokuha i pogubili vatrom. 
8. 
druga posuda u kojima nemoze da se spali ili staviti staviti na vatru i zagrijati dobro, dodati malo vode u 3-4 žlice i staviti da se vrući lepinju , prepolovili.Dok mi kruh upija vodu i sasvim malo zapeći izvadite iz tave i ponovite postupak s drugim kruh. 
9. 
"strpati" puno luka i uživajte  izvor kraljevskikolac.com

Нема коментара:

Постави коментар