Претражи овај блог

уторак, 17. мај 2016.

BUREK KAO IZ BUREKDZIJSKE PEKARE - SA SIROM, MESOM, JABUKAMA

BUREK KAO IZ BUREKDZIJSKE PEKARE - SA SIROM, MESOM, JABUKAMA

Znam, Coolki već je puno recepata za pite i sira pita i sve slično, ali ja bih s vama podijeliti i ovaj receptic za sve tri vrste pite.  Jako sam zadovoljan jer sam uspio sebi napraviti identične pita koliko se sjećam iz svojih školskih dana

Sastojci
Tijesto
750g glatko brasno
450ml topla voda
1 zlica sol
2 zlice suncokretovo ulje
Nadjev od sira
250g svjezi kravlji sir
2 zlice krem sir (kvark ili drugi)
1/3 zlicice sol
2 zlice vrhnje
1 jaje
Nadjev od mesa
150g telece mljeveno meso 15- 20% masti
150g govede mljeveno meso 15-20% masti
2 luk
3 cesnjak
1 zlica papar
1 žličica sol
3 zlice mast (biljna ili goveda)
Nadjev od jabuka
3 jabuke slatke
1 zlica secer
2 zlicice cimet
Emulzija za prskanje i zalijevanje
50g margarin
100ml suncokretovo ulje
50ml voda
Tijesto
1.
u većoj zdjeli dodati brasno.
u toploj vodi otopiti sol i dodavati u sredinu brasna. Mijesati sa vilicom, uz dodavanje vode.
Na kraju tijesto mijesiti s rukom. Dovoljno je 3-4 minute.
Tijesto mora biti mekano.
Pokriti sa plasticnom folijom i ostaviti da odmara 1 sat.
2.
Kad je tijesto odstojalo 1 sat, izvaditi na radnu površinu. Odvojiti na tri glavna dijela, za meso, sir i jabuke.
Ako zelite samo s jednim nadjevom onda sada odvojite tijesto na onoliko dijelova koliko zelite slojeva. 3,4,5 ....
3.
Sada svaki od tri dijela razdijeliti jos na 3 - za meso i 3 za sir. Svaki dio iztrljati izmedu dlanova da se fino oblikuje.
4.
Dio za jabuke razdijeliti na 4 komada. Mozete kao i ja raditi dva mala bureka sa dva sloja, ili mozete napraviti jedan veci ili deblji sa 4 sloja. kako zelite.
Svaki dio dobro izmijesiti izmedu dlanova i oblikovati loptice.
5.
Pomijesati margarin sa uljem i dodati vodu. Dobro sve zajedno umutiti da se dobije jednolična emulzija.
6.
Dublju zdjelu namazati sa vecom kolicinom emulzije, zatim svaku lopticu dobro premazati i stavljati u zdjelu.
7.
Na kraju prekriti sa plasticnom folijom, i ostaviti da odstoji par barem 2 sata, sto duze to bolje.

Nadjev od mesa od mesa
1.
Meso pomijesati ako koristite dvije vrste.
Luk i cesnjak izmiksati na sitno.
2.
U dubljoj tavi dodati mast ili margarin. Ja sam koristila govedu mast.
3.
Dodati zajedno luk i meso i dobro sa kuhacom izgnjeciti da se meso izmrvi. Posoliti i jako dobro popapriti. Prziti na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Tijekom kuhanja meso ce ispustiti tekucinu. Ostaviti da se tako pirja da tekućina potpuno ispari.
4.
Kad je tekućina isparila prziti jos oko 2 minute i ugasiti.

Slaganje bureka od mesa
1.
Meso istresti u zdjelu i prije nadjevanja pomijesati s malo vode da bude mljackavo.
2.
Ocistiti radnu povrsinu , malo nauljiti i dodati jednu lopticu tijesta. Pritisnuti s dlanom da se raširi.
3.
Zatim poceti lagano rastezati, uzimati krajeve tijesta i vuci prema van. Pazite ako imade podulje nokte da ne zarezete tijesto.
Razvlacite polako naokolo dok ne dobijete tanko prozirno tijesto.
4.
Tijesto sada pomociti sa emulzijom, zatim presaviti gornji dio do pola, pa onda donji dio, lijevu i desnu stranu da dobijete kvadratni paketić.
Staviti na stranu.
Prvi dio tijesta se ne puni. Naravno ako zelite, mozete.
5.
Zatim ponoviti postupak sa drugom lopticom tijesta i kad je razvuceno, dodati prvi dio i staviti na sredinu.
6.
pobacati meso preko tijesta
Ne zaboravite poprskati svaki dio razvucenog tijesta s emulzijom
7.
Zatim presaviti tijesto u paketić kao i prvi.
Ponoviti isto sa trećom lopticom tijesta.
8.
Okruglu tavu za pečenje dobro premazati sa margarinom i pazljivo prebaciti pripremljen burek s mesom. Preliti s emulzijom u koju ste dodali jos malo ekstra vode.
Staviti peci na 200 C oko 30 minuta
9.
Kad je pečeno, mozete burek okrenuti da se fino zapece i sa druge strane jos dodatnih 3-4 minute.
10.
Izvaditi da se malo ohladi i rezati na 4 dijela.

Burek od sira 1.
Pomijesati svjezi sir sa kremastim sirom. malo zgnjeciti sa vilicom.
2.
Dodati, jaje, sol i vrhnje i dobro promijesati.
3.
rastezati tijesto kao i sa mesom. Ponoviti 3 puta i zamotati kao paket. Svaki sloj dobro poprskati sa emulzijom.
Prvi dio tijesta rastegnuti i zamotati na prazno, zatim rastegnuti drugi dio tijesta u njega staviti prvi, dodati na vrh pola smjese od sira i ponovo zamotati kao paket.
4.
Ponoviti sa trecim dijelom tijesta, zamotati kao paket . Gornju i donju stranu presaviti pa onda lijevu i desnu.
5.
Htjela bih samo naglasiti da ako zelite super profinjen burek onda obavezno poskidajte rubove s tijesta, vrlo lako se odvaja.
6.
zamotani burek staviti u okruglu dobro namscenu tavu i malo pritisnuti da se rastegne sve do krajeva tave. Zaliti sa emulzijom. Ukoliko
Staviti peci oko 30 minuta na 200 C.
7.
Kad je pečeno mozete okrenuti i jos malo zapeci drugu stranu.
Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi prije rezanja.
8.
Mekani i vruci burek od sira!

Burek s jabukama
1.
Jabuke oguliti i naribati.
2.
Staviti u zdjelu i dodati secer i cimet, dobro promijesati.
3.
Tijesto rastegnuti kao za meso i sir.
4.
Ja sam prvi dio tijesta punila, nisam ostavila prazno kao za meso i sir jer sam radila sa samo dva sloja.
5.
Zamotajte kao za meso i sir.
6.
Staviti peci u dobro namašćenoj tavi, i premazati s emulzijom.
peci oko 20 minuta na 170 C. Manje vremena i na nizoj temperaturi jer je burek bio vrlo tanki.
7.
Gotove poprskati sa malo zasecerene vode i kad se malo ohlade posuti sa šećerom
izvor https://domacirecepti2.blogspot.it/

Нема коментара:

Постави коментар