Претражи овај блог

среда, 27. април 2016.

Tortilje od pšeničnog brašna

Tortilje od pšeničnog brašna

Tortilje su osnova većine meksičkih jela pa, ako želite savladate meksičku kuhinju, ovo je nešto od čega bi trebalo početi. Ovdje ćete naći dvije varijante tortilja od pšeničnog brašna: prva je ukusnija i, samim tim, mnogo rasprostranjenija pa kad se pomenu tortilje uglavnom se na njih i misli, a druga je ona izvorna, osnovna hrana siromašnih kojima je sve bez čega se ona mogla napraviti predstavljalo luksuz.

Sastojci za 3 osobe

6 gpraška za pecivo

varijanta 1

12:50 žličicešećera
40 gmaslaca
200 gbrašna
12:50 žličicesoli
125 mltople vode

varijanta 2

12:50 žličicesoli
125 mltople vode
200 gbrašna

Priprema - prva varijanta



U zdjelu s brašnom dodajte prašak za pecivo, sol i šećer. I, naravno, sve dobro izmiješajte. Dodajte maslac koji ste prethodno isjekli na sitnije komade pa miješajte dok se maslac ne raspadne na mrvice.Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije upotrebe, da malo otpusti.Dolijte vodu i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Umešeno tijesto prekrijte krpom i ostavite da "odmori" na sobnoj temperaturi neko vrijeme.Najbolje bi bilo da tijesto ostavite da stoji oko dva sata.Premesite tijesto i podijelite ga na 10 jednakih dijelova pa od njih oblikujte kuglice.Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte tijesto na krug promjera 13-15 cm.Biće Vam puno lakše ako, prije nego što počnete razvijate tijesto oklagijom, rukom malo spljoštite kuglicu od tijesta.tortilje pecite na tavi od teflona nekih 20 sekundi sa svake strane. Pečene tortilje prekrijte krpom da se ne suše.

  







 





  





  



 





 



Priprema - druga varijanta



U zdjelu s brašnom dodajte sol i mlaku vodu i zamijesite tijesto. Ostatak postupka je isti kao iu prethodnom slučaju.

  



posluženje



Ovako pripremljene tortilje možete puniti različitim nadjevima kao što su mljeveno meso, piletina ili povrće, možete ih jednostavno poslužiti kao zamjenu za kruh ili, kao što je već rečeno, kao osnovu za neko kompliciranije meksičko jelo.
izvor http://www.becook.com/

x

Нема коментара:

Постави коментар