Претражи овај блог

уторак, 26. април 2016.

FARBANJE USKRSNJIH JAJA

Uskrsnja jaja

  •  jednostavno
Za recept-postupak izrade 4
POGLEDAJ SVE FOTKE
/slika/1849287/
24.03.2014.
Na poziv clanica grupe ,,Cuvari bakinih recepata,, da se prikljucim njihovoj akciji povodom predstojecih Uskrsnjih praznika, resih da ofarbam jaja kad im vreme za to nije. Jeste malo rano ali mozda ce nekom biti od koristi i ovaj moj nacin izrade i koristiti ga bas ove godine. Vase potencijalo iznenadjenje sigurno nije vece od zaprepascenja moje komsinice koja je banula usred farbanja jaja. Zena je stala u pola reci, neko vreme cutala i bojazljivo me zapitala da li znam kada je Uskrs. Na moje objasnjenje da samo vezbam i nesto probam, slegnula je ramenima i nije htela da me zadrzava. Otici cu veceras da joj objasnim o cemu se radi jer mi ocito nije poverovala, otisla je prilicno zabrinuta.

Sastojci

  • kom po zelji jaja cak i ona nepozeljna za farbanje, flekava, pegava
  • ljuske od luka, zute, crvene, roze i malo belih
  • jestive farbe za jaja
  • sirce
  • jestivo ulje
  • krpice od najlon carapa
  • malo konca
  • Priprema

    1. 1.
      Iseckajte ljuske od luka, makazicama, na sto sitnije komade, a da bi jaja bila sto sarenija uzmite jednake kolicine ljuski od crnog /zutog/ luka i crvenog luka /kapule/ i par ljuski od belog luka. Meni nikad nije uspelo usitnjavanje u blenderu. Ako imate bas suve ljuske, mozete ih prvo izmrviti rukama a onda krupnije delove iseckati. 
    2. 2.
      Jaje prvo umociti u vodu zatim ga uvaljati u seckane ljuske i prebaciti u spremljeno parce najlon carape - u daljem tekstu zvacu je krpica. 
    3. 3.
      Krpicu dobro stegnuti oko jajeta, uvrnuti krajeve i vezati jacim koncem da se ne otvore prilikom kuvanja.
    4. 4.
      Kada ste sva jaja povezali, stavite ih u serpu sa hladnom vodom ulkjucite sporet i kuvajte ih 5-6 minuta na laganoj vatri. U isto vreme kad ste stavili jaja stavite da vam provri i voda za boju za jaja.
    5. 5.
      U spremljene tegle ili druge posude, nalijem vrucu vodu, dodam boju za jaja i jednu kasiku sirceta. 
      Jaja vadim iz serpe u kojoj su se kuvala, jedno po jedno i polako kasikom ubacujem u posude sa pripremljenim bojama. U posudi sa bojom jaje stoji otprilike par minuta, ja ih vadim i proveravam im boju povremeno. Kad dobijem zeljenu boju, jaje izvadim i ispiram ga pod mlazom hladne vode sa sve krpicom Zatim makazama odsecem krpicu na mestu ispod cvora ili jednostavno presecem konac sa kojim je krpica bila vezana. Ponovo ga isperem od zalepljenih ljuskica a ako neka nece da spadne ostavite jaje par minuta u hladnoj vodi i kad ga budete brisali sve ljuskice ce lako otpasti sa njega.
    6. 6.
      Kad se jaja ohlade premazati ih sa flanelskom ili bilo kojom mekom krpicom koju ste predhodno nauljili sa bilo kojim jestivim uljem. 
      Uvek koristim jestive boje za farbanje jaja.
    7. 7.
      Ovo je slika koja nama drage prijateljice sa coolke sve govori, ali zbog mladih domacica koje cesto gostuju na nasim stranicama, stavila sam celu proceduru kako ja to radim. 
    8. 8.
      Napomena

      Jako mi je zao sto nisam imala sve boje, samo su mi ove ostale od prosle godine. Najlepsa su mi svetlo plava jer podsecaju na male globuse. Najteze je ofarbati narandzasta jer je boja vrlo slicna boji lukovine pa je sara onda prilicno neubedljiva. Moj savet bi bio narandzastu boju ne upotrebljavate ako zelite ovaj efekat da postignete, ako ne zelite, onda jednostavno umesto boje mozete staviti jos ljuski od luka u vodu.

    9. IZVOR http://www.coolinarika.com/recept/973831/

x

Нема коментара:

Постави коментар