Претражи овај блог

четвртак, 19. мај 2016.

Domaći fondan


Domaći fondan 


Ovo je moj stariji recept za fondan ali ovoga puta dopunjen sa video klipom postupka kako ga pravim.  Ovo je specijalno za sve vas koji ste to tražili od mene  :)U međuvremenu sam napravila ne znam ni ja koliko kg fondana i otkrila da mi je najlepši kada ga pravim sa 50 gr fruktoze i 50 gr dekstroze ali i da je dobar kada je samo od fruktoze ili dekstroze.  Za što god da se odlučite, fondan će biti uspješan. Morate obratiti pažnju kada stavljate vodu da budu točne mjere, jer će vam inače otići malo više šećera u prahu.  Ja koristim za mjerenje vode flašicu za bebe ali možete i špric koji ima da se kupi u svakoj ljekarni.  Original glicerin možete kupiti kod Eurowilta.

Potrebno je:
  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 50 ml hladne vode (za želatinu)
  • 20 ml vode (za fruktozu)
  • 100 g fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
  • 1 velika žlica glicerina (nabavite kod Eurowilta))
  • 900 g šećera u prahu
Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri.  Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelijte isto s vodom.  Stavite na ringlu da se istopi.  Miješajte sve vrijeme do početka vrenja.  Neka vri tridesetak sekundi, zatim maknite s vatre i dodati jednu punu jušnu žlicu glicerina i nabrubreli žilatin.  Promiješajte.
U vanglicu stavite 500-600 gr šećera u prahu, zatim postupno sipajte istopljeni šećer i miješajte žlicom.  Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preručite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umijesite fondan.  Ako su vam u startu ruke mnogo zalijepljene fondanom, operite ih, a zatim nastavite pravite fondan. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ručnikom, a ne ručnikom ili krpom jer će vam inače ostati dlačice na rukama a onda i na fondanu.
Gotov fondan ostavite da se ohladi 30 minuta na površini gdje ste ga mesili, a onda ga stavite u dobro zatvorenu vrećicu i čuvajte na sobnoj temperaturi.  Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi s njim ali ga možete čuvati i mjesec dana ako želite.  ako se dogodi da ga želite upotrijebiti nakon tih mjesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrovalnu ali pazite da ga ne pregrije jer možete tako i ruke da izgorite s njim, jer u sredini bude vreo.
Ovako napravljen fondan najbolje je bojiti gel bojama.  Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mjesta u fondan.
Ako bojite bojom u prahu, prije nego što stavite zelenu boju rastopite je s par kapi vode.
uživajte :) izvor http://www.minjina-kuhinjica.com/

Нема коментара:

Постави коментар