Претражи овај блог

понедељак, 30. мај 2016.

Rižoto s morskim plodovima



Rižoto s morskim plodovima

  •  4 osobe
Morski rižoto/slika/352788/

... na podlozi od pečenog povrća … lagani ručak u ove ljetne dane ili toplo predjelo na svečanom ribljem meniju …

Sastojci

  4 osobe

Priprema

  1. 1.
    Za riblji temeljac
  2. 2.
    Ribe očistite (ako vam to nije napravila dobra teta u ribarnici) i operite pa zajedno sa zeleni za juhu, vinom, limunovim sokom, soli i paprom stavite u jednu litru vode i zakuhajte. Kuhajte temeljac oko 1 sat pa ga procijedite.
  3. 3.
    Rižoto
  4. 4.
    Na maslinovom ulju u posudi popržite nasjeckani mladi luk (nisam našla ljutiku pa sam koristila mladi luk). Dodajte rižu (ne perite rižu, jer će izgubiti škrob) i uz stalno miješanje sačekajte da postane staklasta (oko 2-3 minute). Potom dolijte malo vrućeg temeljac s malo soli. Smanjite toplinu na najmanju moguću i kuhajte(jedino tako se riža neće prekuhati izvata a iznutra ostati sirova). Nastavite pomalo dolijevati temeljac, stalno miješajući i uvijek čekajući da riža upije tekućinu prije nego dodate još. Sve skupa trajat će oko 15 minuta. Probajte je li riža kuhana. Trebala bi biti mekana , a opet da imate što zagristi. Dosolite i popaprite ako treba. Odložite je na toplo.
  5. 5.
    Na ugrijanom ulju, u tavici, 2-3 minute omekšajte plodove mora, dodajte zgnječeni češnjak, začinite solju i paprom te dolijte vermut. Ovu mješavinu pomiješajte lagano s rižotom i ostavite na toplome. (Ako vam se čini da je rižoto suh (a trebao bi biti kremast), u rižoto umiješajte 1 žlicu maslaca.)
  6. 6.
    Patliudžan narežite na tanke ploške, a rajčice na četvrtine. Prepecite ih u prikladnoj tavici ili na grillu i malo posolite.
  7. 7.
    Na tanjur najprije složite pečeno povrće, povrh stavite rižoto i sve ukrasite bosiljkom. Po želji pospite parmezanom.

Нема коментара:

Постави коментар