Rižoto s morskim plodovima
- 4 osobe
... na podlozi od pečenog povrća … lagani ručak u ove ljetne dane ili toplo predjelo na svečanom ribljem meniju …
Sličnirecepti
Sastojci
4 osobe- 200 g riže Arborio
- malo maslinovog ulja
- 1 mladi luk (ili lučica ljutike)
- 5 dl ribljeg temeljca
- sol i papar
- 400 g plodova mora (zamrznuto)
- 1 češanj češnjaka
- 0,6 dl bijelog vermuta
- 1 patlidžan
- 2 rajčice
- malo soli
- ulje za prženje
- malo parmezana
- bosiljak za ukras
- Za riblji temeljac:
- 500 g ribe za juhu ili riblji ostaci (glave i repovi)
- 1 svežanj zeleni za juhu
- 1 dl bijelog vina
- 1 l vode
- 1/2 limuna (sok)
- sol i papar
Priprema
- 1.Za riblji temeljac
- 2.Ribe očistite (ako vam to nije napravila dobra teta u ribarnici) i operite pa zajedno sa zeleni za juhu, vinom, limunovim sokom, soli i paprom stavite u jednu litru vode i zakuhajte. Kuhajte temeljac oko 1 sat pa ga procijedite.
- 3.Rižoto
- 4.Na maslinovom ulju u posudi popržite nasjeckani mladi luk (nisam našla ljutiku pa sam koristila mladi luk). Dodajte rižu (ne perite rižu, jer će izgubiti škrob) i uz stalno miješanje sačekajte da postane staklasta (oko 2-3 minute). Potom dolijte malo vrućeg temeljac s malo soli. Smanjite toplinu na najmanju moguću i kuhajte(jedino tako se riža neće prekuhati izvata a iznutra ostati sirova). Nastavite pomalo dolijevati temeljac, stalno miješajući i uvijek čekajući da riža upije tekućinu prije nego dodate još. Sve skupa trajat će oko 15 minuta. Probajte je li riža kuhana. Trebala bi biti mekana , a opet da imate što zagristi. Dosolite i popaprite ako treba. Odložite je na toplo.
- 5.Na ugrijanom ulju, u tavici, 2-3 minute omekšajte plodove mora, dodajte zgnječeni češnjak, začinite solju i paprom te dolijte vermut. Ovu mješavinu pomiješajte lagano s rižotom i ostavite na toplome. (Ako vam se čini da je rižoto suh (a trebao bi biti kremast), u rižoto umiješajte 1 žlicu maslaca.)
- 6.Patliudžan narežite na tanke ploške, a rajčice na četvrtine. Prepecite ih u prikladnoj tavici ili na grillu i malo posolite.
- 7.
Нема коментара:
Постави коментар