Претражи овај блог

понедељак, 30. мај 2016.

MED OD BUNDEVE – PRAVI MELEM ZA VAŠU JETRU: KAKO GA NAPRAVITI




  

MED OD BUNDEVE - PRAVI MELEM ZA VAŠU JETRU: KAKO GA NAPRAVITI


Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve, također se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda su veoma raznovrsne. Najdjelotvorniji je kod liječenja bolesti jetre i bubrega. Za mnoge je ovaj med dragocjen, jer učinkovito pomaže izbacivanju žuči, i liječenju oboljenja mokraćnih kanala. Zahvaljujući svom blago laksativno i diuretski djelovanju, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva. Istovremeno, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan pojačivač imuniteta i općeg životnog tonusa. Pomaže u borbi s povećanim kolesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke zatajenja srca. Korištenje meda od bundeve preporučuje se i kod pretilosti. Kako pripremiti med od bundeve: Za pripremu meda biće vam potrebna jedna zrela žuta bundeva. Sve što je potrebno jest da odrežete vrh i izvadite unutrašnjost (sjemenke i vlakna). U dobiveni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji. Odgore poklapamo odsječenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mjesto. Najbolje je bundevu staviti u neku veću zdjelu, jer vremenom će omekšati i biće je teško premještati. Za to vrijeme, šećer će se otopiti u bundevine soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobivenu tekućinu u staklenu posudu. Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plijesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu. Spremanje bundevinog meda. Najbolje je med čuvati u hladnjaku u čistoj staklenoj tegli s poklopcem. Rok trajanja je oko mjesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati do zagušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka. A kako ćete koristiti ovaj med - to je vaš izbor. Možete s njim zaslađivati ​​čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 žlice, možete ga koristiti kao preljev za palačinke, ili izmislite svoju varijantu, sve zavisi od vaše fantazije. Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve. PS Ako nekim slučajem ne možete (ili ne volite) konzumirati med napravljen od šećera, sadržaj bundeve napunite pravim pčelinjim medom.


































Izvor: uspesnazena    

x

Нема коментара:

Постави коментар