Претражи овај блог

среда, 25. мај 2016.

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: Najbolji recept i tehnika čišćenja voća (KORAK PO KORAK)

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA: Najbolji recept i tehnika čišćenja voća (KORAK PO KORAK)


SHARE 
Osjetljivo voće poput jagode treba pripremati brzo i vješto. Evo jednostavnog upute koje će vam pomoći da voće očistite lako, a da do kuhanja ostane svježe i čvrsto.

Sastojci:

  • 1 kg zrelih jagoda
  • 0,2 kg šećera
  • 1 limuntusa

priprema:

Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom. Ocijedite, pa redati u šerpu - sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuvati na srednjoj vatri, skidati pjenu i kad je kuhano openiti do kraja. Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.
Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vrijeme proberite sljedeći kilogram - birajte samo cijele, neoštećene jagode.
Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom - šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocijedi, a sljedeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu. Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i cijeđenje.
Na kraju prvi ocijedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo is lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuhanje.
(Izvor: Lisa.rs)

Нема коментара:

Постави коментар