Ajvar iz pećnice
Sastojci
- 6 kg crvene paprike-Rog
- 2 kg paprika (žuta)
- 3 kg patlidžana
- 2,5-3 dcl maslinovog ulja
- 2 žlice soli
- 3 žlice šećera
- vruće paprike (čili)
Priprema
- 1.1.Ispeći papriku-najbolje na grilu-žaru, ali može i u pećnici.Papriku operite i dobro posušite papirnim ubrusom,poslažite po plehu (ja koristim papir za pečenje).Pouljite lagano kistom.Patlidžane prerežite na pola , urežite mrežicu nožem po površini i malo pouljite , te i njih ispecite.
- Ostavite povrće u poklopljenoj posudi, ili u najlonskoj vrećici i pustite da se ohladi- lako će se oguliti.Bit nije pretjeran paprike!
- 3.Oguliti papriku, a patlidžan najbolje žlicom istrugati od kore.Odstranite sjemenke iz paprike koliko možete , nije bitno ako malo i ostane !
- Kako ste do sad obavili lavovski dio posla , ostavite povrće preko noći u cjedilu da se dobro iscijedi od suvišne tekućine!
- Sutradan , samljeti povrće na mašinu za meso ili u sjeckalici-multipraktiku!
- 6.Staviti izmiksano povrće u posudu u kojoj ćete peći ajvar u pećnici-(pazite da nema plastične ručke).Dodajte sol, šećer, feferon-I na ovaj iznos dodati 5-6 chilli papričice i umjereno začinjeno.Uz njih su nezadovoljnih sjemenke, također chutney je mnogo ljući dok se kuha i dok je vruće, tako da ćete se osjećati kao ljutnja samo kada se ohladi.
- 7.Dish posudu aluminijskom folijom i rupa s čačkalicom puno da bi mogao ići bez novca, a ne raspršuje u pećnici.Pecite najmanje dva sata na 200*.Ne trebate ništa miješati, ja samo jednom u toku pečenja provjerim gustoću i malo promiješam -tako ispari sva suvišna tekućina .
- 8.Pred kraj pečenja , oprane staklenke staviti u pećnicu na 100 * , te ih grijati pola sata . Ja to radim skupa s ajvarom, jer imam ventilator i mogu peći na tri nivoa.
- 9.Konačno miješati ulja, količina 2,5-3 unce je dovoljan za taj iznos povrća.Ja koristiti u stvarnom maslinovo ulje s naporom bi šteta da ga ne koristi.Vrući ajvar polako stavljajte u vruće staklenke, u svaku stavite metalnu žlicu da slučajno zbog razlike u temperaturi stakla i ajvara ne pukne staklenka!
- 10.Ajvar natrag u pećnicu da bi tanku koricu na to-to će dodatno ga zaštititi od propadanja!
- 11.Pustite da se malo ohladi , pa po površini dodajte malo ulja, tek toliko da prekrije površinu.
- 12.Kad se ohladi, zatvorite staklenke , možete prekriti i celofanom i staviti poklopac. Garantirano nema kvarenja, ako ovako postupite.Svi vi postavili da zamotate kuhinjske krpe i vratiti u pećnicu da se pasterizira na sljedeći dan.
- 13.Recept za ajvar je bakin ,možda će neki imati primjedbe na ovaj ili onaj sastojak, no napominjem -to je tek naš obiteljski recept i kao takav nama najbolji.Za nas to je pravi ajvar!Baka je još uvijek stavljajući suštinu octom, ali ne želim.Također i 2-3 češnja češnjaka , kojeg ja ne stavljam.
Posluživanje
Od ove količine sastojaka meni svaki put pad od 3,5 l završio chutneya.Mogu samo dodati-chutneya pečena u pećnici mi je okus još bolji- jer nema prskanje i svi okusi i sastojci dolaze zajedno, pod folijom i ostati zarobljen unutra, arome koncentrirati !!!Uživajte!!!- 1.
Нема коментара:
Постави коментар