Postoje mnoge dokazane zdravstvene prednosti ovog povrća.
Kiseli kupus je koristan u prevenciji srčanog udara, moždanog udara i raka. Također može poboljšati probavu.

Prednosti vitamina C u kupusu

U prošlosti, mornari uvijek nosio sa sobom kiseli kupus, zbog visokog sadržaja vitamina C. To je bitan dio svakog krstarenja.
Potrošnja kiselog kupusa bila učinkovita prevencija protiv skorbuta, koji je uzrokovan nedostatak vitamina.

Kiseli kupus je probiotik

Kiseli kupus dobiva svoje probiotičke prednosti propisanim postupkom konzerviranja. Tijekom prirodnom fermentacijom povrća koje formiraju dobre bakterije koje pomažu naš probavni sustav.
Uvijek ga je preporučljivo konzumirati nakon uzimanja kure antibiotika, jer pomaže našem probavnom sustavu da uspostavi ravnotežu u crijevnoj mikroflori.

Zaštita protiv raka

Kiseli kupus je jedan od najboljih namirnica za sprečavanje razvoja raka. To je odgovornost od tri komponente:
  • Izotiocijanat – Ovo povrće je bogato izotiocijanatom, koji može smanjiti rizik od razvoja raka.
  • Glukozinolati - Ova tvar u kupus pomaže u aktiviranju prirodnih antioksidativnih enzima u tijelu.
  • Flavonoidi – Kiseli kupus, također, sadrži flavonoide koji štite vaše arterije od stvrdnjavanja i začepljenja.

Zdravije i jače srce

Kiseli kupus je prepun vlakana, koja poboljšava probavu. Osim toga poboljšava zdravlje mozga i srca. Druge zdravstvene prednosti vlakana su:
  • Kontrolira loš (LDL) kolesterola
  • Smanjuje šanse za srčani ili moždani udar
  • Smanjuje vjerojatnost arterioskleroze

Kiseli kupus za jače kosti

Ovo povrće je bogato mineralima koji su korisni za vaše kosti. Oni sprječavaju razvoj osteoporoze. Vitamin K pomaže u održavanju zdravlja vaših kostiju.
Ovaj vitamin regulira proizvodnju proteina koji su potrebni za održavanje mineralizaciju kostiju. Uključite kiselog kupusa svakodnevnoj prehrani.

Kiseli kupus za mršavljenje

Prema istraživanju – konzumiranje fermentiranih namirnica, kao što je kiseli kupus, dokazano dovodi do mršavljenja – pogotovo u području struka i bokova!
Potrošnja fermentiranih namirnica ima vrlo pozitivan učinak na metabolizam. Rezultati istraživanja pokazuju da je fermentirani kupus može posebno utjecati na pretilost, metabolizam lipida i upalne procese.

Napravite vlastiti kiseli kupus

Pasterizacija i proces konzerviranja kiselog kupusa, namijenjenog za police trgovine, ubija sve korisne bakterije. Dobra vijest je – priprema kiselog kupusa je zapravo prilično jednostavna i jeftina!
Kiseli kupus – recept
Količina: 1 galon
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme fermentacije: 1 – 6 mjeseci
Sastojci:
Nekoliko velikih glava zelenog kupusa
2 teška mućenje nerafinirane morske samo
Upute:
Izrežite prvu jezgru kupusa, a ostatak rešetke.
2. U veliku zdjelu stavite kupus i sol zajedno. Morat ćete ga “mijesiti” rukama kako bi razbili staničnu strukturu kupusa.
3. Kupus će početi otpuštati svoje sokove i postati će savitljiv. Sada ga morate spakirati u veliku staklenku i pritiskati prema dolje drvenom žlicom.
4. Nastavite pritiskati sve dok kupus ne bude uronjen u tekućinu. To je vrlo važno za pripremu bilo koje fermentirane hrane jer je za fermentaciju ključno da kruti materijali budu uronjeni u tekućinu.
Fermentacija je anaerobni proces i izlaganje zraku povećava vjerojatnost da će se hrana kontaminirati mikrobima, gljivicama i plijesni.
5. Pažljivo pokriti ga i trajanje fermentacije čekanje kupusa na sobnoj temperaturi daleko od izravnog svjetla i od vremena do vremena tisku biti uronjen u tekućinu.
6. Kušajte kiseli kupus svakih nekoliko dana, kada ocijenite da je dovoljno kiseo premjestite ga u hladnjak, gdje ćete ga čuvati najmanje 6 mjeseci. Ako se talog pojavi na vrhu, jednostavno ga uklonite žlicom.