Претражи овај блог

петак, 3. јун 2016.

Koliko trešanja i jagoda zaista smijemo pojesti?



Koliko trešanja i jagoda zaista smijemo pojesti?


SHARE 
Po sadržaju vitamina C jagode mogu parirati limunu jer u 100 grama sočnih plodova ima čak 60 miligrama vrijednog vitamina. Pozitivno utječu na imunitet jer sadrže bioaktivne tvari polifenole, snažne antioksidante. Posebno se preporučuju djeci i odraslim osobama koje pate od anemije. Bogate su i folnom kiselinom, vitaminom E, provitaminom A, vitaminima B-skupine, te mineralima kao što su mangan, željezo, kalcij i magnezij.
Foto: Guliver / Thinkstock
Foto: Guliver / Thinkstock
Ali i pored svih prednosti, treba biti pažljiv. Ne mogu ih jesti svi, kada požele ili u bilo koje vrijeme požele. Iako su ukusne i pravi su spas u vrelim danima, i jagode imaju svoje zahtjeve. Prije svega ne daju se djeci mlađoj od godinu dana i njihovo uvođenje u prehranu djeteta mora biti postupno da se ne bi javile alergije koje se najčešće manifestiraju kroz osip, curenja nosa, poteškoće s dišnim i probavnim sustavom.
Nisu preporučljive osobama koje imaju problem s viškom tjelesne težine ili povišenim vrijednostima kolesterola i triglicerida u krvi. Tek ako nemate ove zdravstvene probleme, treba uvesti crvene bobice u svoju prehranu. Ali u umjerenim količinama.

- Dovoljno ih je konzumirati samo dva-tri puta tjedno, i to između 17 i 19 sati po ljetnom račuvanju vremena. Obavezno bez dodatka šećera. I to samo onoliko jagoda koliko vam količinski stane u šaku - objašnjava Mirjana Ljutić, nutricionista iz Centra za preventivnu medicinu i Chrono prehranu dr Gifing.  
- Zaboravljamo da je i voće slatkiš jer ne sadrži samo voćni šećer fruktozu, već i različite vrste drugih šećera, čak više od čokolade - objašnjava.  


NAJZDRAVIJE SU TAMNE TREŠNJE
Ista mjera vrijedi i za trešnje. Pored toga što sadrže obilje vitamina C i beta-karotena, vitamine K i B6, folnu kiselinu i minerale kalij, željezo, bakar, mangan, kalcij, magnezij, kobalt, fosfor i cink, ne treba pretjerivati.
Slatki plodovi ovog voća su bogati biljnim vlaknima, koja su neophodna za pravilno varenje, a prisustvo celuloze u njima regulira probavu. Flavonoidi antocijanidi i proantocijanidi u njima blokiraju upalne procese, ublažavaju bolove i simptome alergije i astme. Bogat su izvor bora, koji u kombinaciji s kalcijem i magnezijem povoljno djeluje na zdravlje kostiju. Zreliji plodovi tamne boje posjeduju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje. Trešnje će vam pomoći i da se opustite i lakše zaspite jer sadrže melatonin. Ali treba znati još nešto o ovoj voćki!
- Koštice trešanja sadrže amigdalin cijanid, koji ima otrovno djelovanje, pa ne treba dozvoliti djeci da ih gutaju - upozorava Mirjana Ljutić. - Neposredno prije upotrebe trešnje dobro operite pod mlazom hladne vode.
izvorhttp://www.lepotaizdravlje.rs/

x

Нема коментара:

Постави коментар