Marmelada od sipka
Ovo je stari recept za marmeladu od sipka sa jabukama, onako kako su ga pripremale nase bake.
Sastojci:
- 1250 g sipka
- 1,5 l vode
- 500 g jabuka
- 1000 g secera
- 5 g limuntusa ili sok od jednog limuna
- 1250 g sipka
- 1,5 l vode
- 500 g jabuka
- 1000 g secera
- 5 g limuntusa ili sok od jednog limuna
Priprema:
- Sipak oprati, odstraniti drske i ostatak cveta, prepoloviti plodove i odstraniti semenke.
- Zagrejati vodu da provri, dodati sipak i kuvati ga na umerenoj vatri 20-tak minuta. Nakon toga ga procediti, ali i vodu ostaviti.
- Jabuke oprati i ocistiti ih od semena i semenih loža.
- Vodu u kojoj je bio kuvan sipak ponovo zagrejati da provri, spustiti jabuke i kuvati ih takodje, oko 20 minuta.
- Skinuti sa vatre, procediti, pa kada se malo prohlade propasirati ih.
- Sipak takodje propasirati, najbolje na finom situ.
- Sipak i jabuke pomesati, dodati secer, limun ili limuntus i 1 do 2 dl vode u kojoj su se kuvale jabuke i sipak.
- Kuvati sve dok marmelada ne pocne da u komadima pada s varjace. Duzina kuvanja zavisi od jacine vatre i sirine suda u kojem se kuva, ali to obicno bude oko sat vremena.
- Gotovu vrucu marmeladu sipati u prethodno oprane, prokuvane i zagrejane tegle, pa ih pokriti celofanom.
- Kada se marmelada potpuno ohladi, tegle povezati i cuvati ih kao sto se inace cuva i sva ostala zimnica.
Нема коментара:
Постави коментар